Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Electric Callboy – Tekkno | CD

Juliette Ruygrok | 24 september 2022

De nodige WTF momentjes zal de gemiddelde metalhead wel hebben bij het aanhoren van Electric Callboy. Het is een bijzondere mix van stijlen. Techno en metalcore, blijken echter goed samen te gaan. ‘Hypa Hypa’ uit 2020 had een duidelijke knipoog naar Scooter. Foute eurodance invloeden mogen we dan ook wel weer verwachten op alweer het zesde album van deze Duitse formatie. Het is tijd om los te gaan, het is tijd voor ‘Tekkno’!

‘Pump It’ blijkt direct een heerlijke foute mix van eurodance en harde beukende riffs. Deze stijlen worden subliem samengevoegd door de heren, en het werkt fantastisch. Het feest is begonnen! De hardere stukken, beuken lekker door. De sfeer is gezet, en dit smaakt naar meer!

Met een bijna ranzig aanvoelende jaren 80 vibe, wordt ‘We Got Moves’ ingezet. Dit gaat over in een stukje geweldadige rammen. Het refrein heeft een hoog feel good gehalte, maar de mix werkt. Het is knap hoe de wisselingen van stijlen worden ingezet. De break misstaat niet op een gemiddeld thunderdome album. Al met al lekker energiek en afwisselend.

In ‘Fuckboi’ wordt er samengewerkt met de dames van Conquer Divide. Deze samenwerking zorgt ervoor dat het nummer een hoog Avril Lavigne gehalte krijgt. Het is een soort van ‘Sk8er Boi’, lekker toegankelijk maar dan met een grappige tekst.

Owww wat fout! Duitse rap heeft toch altijd wat goors. Dat in combinatie met diepe beats kenmerkt de intro van ‘Spaceman’. Het is een samenwerking met Finch. Deze blijkt briljant, want naast harde overgangen met stoere riffs, een toegankelijk refrein, zijn het die raps die het een episch geheel maken.

Van ‘Pump It’, ‘We Got Moves’ en ‘Spaceman’ zijn al hilarische video’s uitgebracht en dat laat ook zien dat de mannen van Electric Callboy een goed gevoel voor humor hebben met betrekking tot hun muziek. Toch heeft de band ook een serieuzere kant. ‘Mindreader’ is zonder meer het sterkste nummer van het album. Het is een prachtig geheel met een refrein dat je pakt. Nico Sallah weet te imponeren op de vocalen. Ondanks dat het serieuzer is weggezet verliest de band de invloeden van dance niet, maar weet deze subtiel te verwerken in de intro en bij de inzet van het refrein. De overgangen zijn werkelijk briljant.

‘Parasite’ heeft weer de kenmerkende 90’s invloeden. Lekker stampen, met een goede opbouw naar harde gitaren. Telkens vraag je je af van wie is dit sample? Maar dan kan van de gemiddelde jaren ’90 act afkomen. Het is een goede mix van stijlen, en blijft ook zeker hard met diepe grunts richting het einde, en nog een vleugje break beat.

Hop, Hop, Jump, Jump, tjoe tjoe welkom in de ‘Tekkno Train’. Foute eurodance raps gaan over in harde gitaren, waar het refrein een hoog pokemon gehalte heeft. De raps zijn lekker over de top. De mix van stijlen voelt soms wat gewaagder aan, mede omdat de harde gedeeltes “heel” hard zijn, maar het werkt wel.

Nu denk je alles meegemaakt te hebben, maar voor de fan van het Duitse bierfest is er ook nog ‘Hurrikan’, de helft van het nummer kan je niet anders dan denken WTF gebeurt hier! Zeker omdat beukende gitaren de bierpul van schrikt op de grond doet vallen. Het is metalshirts v.s. lederhosen, en waarom ook niet.

De afsluiter ‘Neon’ had ook zo maar van een boyband kunnen zijn. Het voelt wat zoetsappig maar de vocalen van Nico Sallah komen er wel lekker uit.

Tekkno no is een bijzonder album. Hou je van een feestje? Zeker doen! De gemiddelde metalfan zal allicht zo’n vreemde creatie links laten liggen. Maar voor een ieder die zijn pubertijd in de 90’s heeft gevierd is dit ook een mooie gelegenheid voor wat herinneringen. Het is entertaiment, maar ook zeker een briljante mix van zeer uiteenlopende stijlen.

Tracklist

01. Pump It
02. We Got The Moves
03. Fuckboi (ft. Conquer Divide)
04. Spaceman (ft. Finch)
05. Mindreader
06. Arrow Of Love
07. Parasite
08. Tekkno Train
09. Hurrikan
10. Neon

Rating: 80/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Electric Callboy

Line up

Kevin – Vocals, Keyboard
Nico – Vocals
Daniel – Guitar
Pascal – Guitar
Daniel – Bass
David – Drums