Disquiet - Instigate To Annihilate | CD

Alex Thrasher | 30 april 2022

Het Nederlandse Disquiet bestaat al zo’n 22 jaar en is met haar nieuwe album ‘Instigate To Annihilate’ toch pas aan het derde album toe. Geen hoge oogst maar de band kiest voor kwaliteit boven kwantiteit.

Net als op de eerste twee albums, ‘Scars of Undying Grief’ uit 2011 en ‘The Condemnation’ uit 2016, voert melodieuze thrash de boventoon. Maar toch laat dit album wat nieuwe ontwikkelingen horen. Zo is de zang van Sean Maia gevarieerder dan ooit: van death grunts, naar melodieuze zang tot moderne metal melodieën. Dat laatste is een kwestie van smaak (die modern-metal invloeden hadden voor mij niet gehoeven), maar het zorgt in ieder geval voor een gevarieerd geluid.

Meest positieve van het album is toch wel het super strakke gitaargeluid: de riffs knallen uit de boxen (mogelijk heeft het spelen van gitarist Fabian Verweij bij Legion of the Damned hier ook wel aan bijgedragen). Luister maar eens naar het openingsnummer ‘Rise of The Sycophants’ en het titelnummer: pakkende riff, mooie gitaarsolo’s van Fabian en Menno! Genieten dus.

Het nummer ‘Wrecked’ valt op door de gastbijdrage van zangeres Vicky Psarakis (The Agonist). Het vette drumwerk van Arthur Stam mag hierbij ook niet onvermeld blijven. Het nummer wijkt wat af van de andere nummers op het album, maar daarmee wordt de aandacht wel vastgehouden, goede zet!

Beste nummers zijn voor mij ‘No Moral Dignity’ en ‘Destroyance’: alle registers worden opengetrokken en bij deze nummers kun je gewoon niet stil blijven zitten. Ik hoop dat deze

nummers dan ook in de live-set wordt opgenomen. Van het nummer ‘Destroyance’ is op YouTube ook een videoclip te bekijken. Datzelfde geldt overigens voor het nummer ‘Designed To Violate’ maar dit nummer is al in 2018 als los nummer uitgebracht. Op het laatste nummer ‘The Final Trumpet’ is ook nog een gastzangeres te horen: niemand minder dan onze eigen Charlotte Wessels (ex-Delain). Dit levert mooie samenzang op van grunts en hoge uithalen. Lekker nummer!

Disquiet levert een afwisselend album af dat meerdere luisterbeurten nodig heeft om echt te beklijven. Zoals gezegd, heb ik af en toe wel wat moeite met de wat meer moderne invloeden, maar dat mag de pret niet drukken.

Na nieuwe albums van Burning, Martyr, Lovell’s Blade en Dead Head wordt er dit jaar met Disquiet een vijfde topplaat van eigen bodem toegevoegd. Wordt dringen in de top 10 beste albums 2022 dit jaar met misschien wel een record aan Nederlandse bands. Het nieuwe album ‘Instigate To Annihilate’ verschijnt op 6 mei a.s. via Soulseller Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en vinyl.

Tracklist

01. Rise of The Sycophants 04:32
02. Demonic Firenado 04:23
03. Designed To Violate 05:19
04. Instigate To Annihilate 06:09
05. Wrecked 05:09 Show lyrics
06. No Moral Dignity 04:48
07. Destroyance 06:00
08. Sicario 05:29
09. A Dying Fall 05:09
10. The Final Trumpet 05:21

Rating: 85/100

Uitgever: Soulseller Records

Website: Disquiet

Line Up

Sean Maia – Vocals
Menno Ruijzendaal – Guitar
Fabian Verweij – Guitar
Frank van Boven – Bass
Arthur Stam – Drums