Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Desolation Angels – Burning Black | CD

Erik van Dijk | 3 augustus 2022

Desolation Angels is een heavy metal band met de oorsprong in Londen. De band is ontstaan in 1981 en bracht in 1986 het gelijknamige debuut album. In 1990 verscheen de opvolger ‘While the Flame Still Burns’ waarna vier later de vlam doofde. Sinds 2012 is de band weer actief en na een album in 2017 verschijnt met ‘Burning Black’ het vierde album op 26 augustus via Skol Records.

De gitaristen Robin Brancher en Keith Sharp zijn de initiators van de herstart van Desolation Angels, dit keer niet van uit Londen, maar tegenwoordig zetelen beide heren in Californië. Gek genoeg zijn het wel weer Engelsen die in het project zijn gestapt. Bassist Clive Pearson en drummer Chris Takka voegde in 2013 bij de band en zanger Paul Taylor, die we kennen van o.a. Elixir en Midnight Messiah, is sinds 2015 aangesloten. In 2017 verscheen het album ‘King’ welke binnenkort dus opvolging krijgt van het album ‘Burning Black’. Overigens heeft oer lid Robin Brancher ergens na de release van het album ‘King’ de band verlaten en is gitarist Richie Yeates zijn vervanger.

Het album telt tien nummers en opent met het nummer ‘Living A Lie’. Een lekker heavy up tempo nummer dat me wel kan bekoren. Hetzelfde geldt voor ‘Unseen Enemy’, lekker up tempo met sterke en melodische gitaarsolo’s. ‘Hydra’ is een meer rockend nummer, het tempo zakt en dit soort nummers ligt de band ook goed, mede door het gitaarspel van Richie Yeates die met zijn solo’s net dat extra brengt om zo’n nummer over de streep te trekken. ‘Mother Earth’ is een nummer dat mij geenszins kan bekoren, het nummer is nog een beetje trager dan het voorgaande, maar het zijn vooral de wat zeurende vocalen van Paul Taylor die het niet hebben.

‘Walking On Water’ is weer een harde rocker en dan komen Paul z’n vocalen beduidend beter uit de verf. Titelnummer ‘Burning Black’ is een hardrock ballad en klinkt niet onaardig. Zeker muzikaal, en dan met name de solo gitaar, heeft het nummer wat te bieden. Paul Taylor zijn vocalen hebben wat weg van Tony Martin (Black Sabbath) en deze maken de song compleet. Enthousiaster word ik van de nummers met meer tempo zoals ‘Eyes Of The Assassin’ of het meer heavy en favoriete nummer ‘Stand Your Ground’ en zelfs het meer rockende ‘Best Served Hot’. Het afsluitende ‘She Walks In Starlight’ is weer een ballad en daar ligt nou net niet de kracht van de zanger.

Desolation Angels heeft met ‘Burning Black’ een aardig heavy metal / hardrock album gebracht. De kracht ligt met name in de meer up tempo nummers, maar de verwachting die ik had hebben de heren helaas niet waargemaakt.

Tracklist

01. Living A Lie (3:20)
02. Unseen Enemy (3:41)
03. Hydra (4:45)
04. Mother Earth (4:55)
05. Walking On Water (4:30)
06. Burning Black (6:06)
07. Eyes Of The Assassin (4:44)
08. Stand Your Ground (3:10)
09. Best Served Hot (4:00)
10. She Walks In Starlight (6:25)

Rating: 75/100

Uitgever: Skol Records

Line up

Paul Taylor – Vocals
Keith Sharp – Guitars
Richie Yeates – Lead guitar
Clive Pearson – Bass
Chris Takka – Drums