Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Dead Head - Slave Driver | CD

Alex Thrasher | 2 april 2022

Dead Head is één van Nederland bekendste thrash / death metal bands. De band uit Overijssel is ontstaan 1989 en is met ‘Slave Driver’ al weer aan haar 7e album toe. Het nieuwe album verschijnt op 29 april via Hammerheart Records.

De kracht van de band uit Kampen / Zwolle heeft altijd gezeten in de felheid en strakheid van de nummers, waarbij de omstandigheid dat de band sinds het begin in dezelfde samenstelling heeft gespeeld zeker een rol van betekenis heeft gespeeld. Alleen op het voorlaatste album ‘Depression Tank’ (2009) is in plaats van zanger / bassist Tom van Dijk de zang / bas van Ralph de Boer te horen (die momenteel als frontman bij Bodyfarm fungeert na het overlijden van Thomas Wouters in 2019, RIP). Maar op gitaar horen we sinds het eerste album ‘The Feast Begins at Dawn’ (1991) Robbie Woning en Ronnie van der Wey en op drums Hans Spijker.

Op het laatste album ‘Swine plague ‘ (2017) was Tom van Dijk overigens gewoon weer te bewonderen. In mei 2021 kwam echter het verrassende nieuws dat Tom van Dijk er definitief mee zou stoppen. Even was het spannend wie de nieuwe frontman zou worden, maar eigenlijk was het achteraf wel logisch dat het Ralph de Boer zou worden. Nu is er dan bijna 5 jaar later weer nieuw plaatwerk van Dead Head beschikbaar. Wat meteen opvalt, is dat het album ‘Slave Driver’ wordt opgesierd door een werkelijk schitterende hoes, gemaakt door Vladimir Chebakov. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud.

Na het album enkele malen te hebben beluisterd, begin je je toch af te vragen of er iets in het Nederlandse leidingwater zit. Want na geweldige albums van Burning en Martyr (reviews 

terug te vinden op de website van Metal-Experience), levert nu ook Dead Head haar beste album uit tot nu toe! En dat terwijl ‘Swine Plague’ al niet misselijk was.

De vette doch heldere productie door Erwin Hermsen geeft de nummers extra luistergenot, waardoor het album je meteen pakt vanaf de opener ‘Acolyte’, waarvan ook een video is verschenen. Het tempo blijft hoog en drummer Hans Spijker slaat iedere drumbeat op z’n kop. Gitaristen Robbie en Ronnie soleren er lustig op los, luister maar eens naar het superstrakke ‘Polar Vortex’ of ‘Southfork’. Voor mijn gevoel zijn er meer gitaarsolo’s dan op voorgaande albums te horen.

De kwaliteit van de nummers is constant hoog (en snel!) en zanger Ralph de Boer komt uitstekend uit de verf en is qua bereik enorm gegroeid sinds zijn zangkunsten op ‘Depression Tank’. Qua sfeer en intensiteit van het album kom ik terecht bij geweldige albums als ‘Terrible Certainty’ (Kreator) en ‘Darkness Descends’ (Dark Angel) uit de jaren ‘80. En dat is een geweldig compliment voor de band, maar volledig op z’n plaats naar mijn mening.

Op 8 mei speelt Dead Head in het voorprogramma van Suicidal Angels in de Iduna te Drachten. De band zal daar het nieuwe album presenteren. Package die de moeite van het bezoeken zeker waard is (en heb je een goede reden om Moederdag te ontlopen) en dan meteen het nieuwe album van Dead Head voor of na de show bij de band kopen.

Het album verschijnt op 29 april bij Hammerheart Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en op zwart, goud en blauw vinyl.

Tracklist

01. Acolyte
02. Grim Side Valley
03. Frequency Illusion
04. Southfork
05. Drawn into the Wire
06. Polar Vortex
07. Grooves of Envy
08. Parabellum
09. Fear Scraper
10. Horrors of Hades

Rating: 92/100

Uitgever: Hammerheart Records

Website: Dead Head

Line Up

Ralph de Boer – Vocals, Bass
Ronnie van der Wey – Guitar left
Robbie Woning – Guitar right
Hans Spijker – Drums