Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Dead Head - Shadow Soul | EP

Alex Thrasher | 2 maart 2024

Hoera! Dead Head bestaat 35 jaar en dat verdient een feestje! De uit Kampen/Zwolle afkomstige band viert het in ieder geval met een gloednieuw mini-album ‘Shadow Soul’. De metalheads die blij waren met het laatste album ‘Slave Driver’ (2022) kunnen opgelucht adem halen, want de nieuwe muziek klinkt als een logisch vervolg op het laatste album. Eigenlijk niet zo gek, want de band speelt in dezelfde samenstelling, de productie is weer in handen van Erwin Hermsen en de plaat is wederom gestoken in een prachtige hoes ontworpen door Vladimir Chebakov.

Het album schiet met ‘Serpents of Fame’ meteen lekker strak uit de startblokken en wat blijft het toch een feest om zanger Ralph de Boer (ook actief bij BodyFarm) zijn lyrics met venijn uit te horen spuwen. Met recht één van de betere zangers in het genre! ‘Caverns of Fate’ opent met vette riffs van het gitaartandem Robbie Woning en Ronnie van der Wey. Een lekker slepend nummer wat daardoor extra heavy overkomt.

Het instrumentale ‘Defiance’ heeft lekkere Slayer-vibes en dient als perfecte opwarmer voor het fenomenale ‘The Age of Hype’. Wat mij betreft het beste nummer van het mini-album, dat gegarandeerd ook een plekje in de setlist zal krijgen. ‘The Run’ start heavy maar slaat halverwege om in een snelle thrasher; ‘Opulent Disruption’ is het snelste nummer van dit mini-album waarop drummer Hans Spijker laat horen hoe je strak en snel met oog voor variatie kunt drummen. Met het instrumentale ‘Dark Emptiness’ sluit de band in rust deze orgie van geweld af.

Dead Head toont aan dat de band sinds ‘Slave Driver’ niets aan kwaliteit heeft ingeboet en nog steeds tot de top van de Nederlandse maar ook internationale thrash behoort. Maakte ik eerder (zie review van het album ‘Slave Driver’ op Metal-Experience) een vergelijking met de oude Kreator en Dark Angel, daar kan ook gerust Sadus aan worden toegevoegd. Niet de minste bands om mee te worden vergeleken, maar dat is ook wat Dead Head verdient.

‘Shadow Soul’ verschijnt op 29 maart bij Hammerheart Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd, vinyl (met mooie kleuren) en zowaar ook op cassette (Into It Records).

Tracklist

01. Litany of the Weak 4:15
02. Serpents of Fame 4:44
03. Caverns of Fate 5:14
04. Defiance 1:42
05. The Age of Hype 3:28
06. The Run 3:00
07. Opulent Disruption 3:15
08. Dark Emptiness 1:50

Rating: 92/100

Uitgever: Hammerheart Records   

Website: Dead Head

Line up

Hans Spijker – Drums
Robbie Woning – Guitars
Ronnie Vanderwey – Guitars
Ralph de Boer – Bass, Vocals