Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Darkspace - -II | CD

Koos van Marle | 11 februari 2024

Darkspace is terug. Voor degenen die de band kennen kan dit als review al genoeg zijn. Voor de luisteraars die dit nog niets zegt, zal ik de nieuwe release ‘-II’ nog wel wat verder toelichten. Deze Zwitserse black metal band zit dit jaar 25 jaar in het vak, maar grossierde niet in releases. ‘-II’ is pas de 5e full length en de opvolger van ‘III I’. Dit laatste werk kwam 10 jaar geleden uit. Wordt het wachten beloond?

Het opvallend spacende trio, zonder drummer, maar met beats en bassist als ritme sectie is eigenlijk uniek. Er zijn bands die gespiekt hebben bij hen, zoasl Midnight Odyssey, of Blut aus Nord, maar het origineel is niet voor niets het origineel. We krijgen op ‘-II’ precies 1 nummer voorgeschoteld, wat dan ook meteen 47 minuten duurt. Dit nummer heet dan ook toepasselijk ‘Dark -2.-2’. De nummering loopt keurig door met de albumtitels en titels van de eerdere werkstukken. Nummers kun je het ook bijna niet noemen, aangezien het eerder stukken muziek zijn die aan elkaar vastgelijmd zitten. Uiteraard een kniesoor die daar op let, ware het niet dat het nu wel erg lang duurt voor de trein een beetje op gang komt, namelijk een minuut of 15. Dan barsten de gabberachtige beats even los.

Helaas is dit een van de weinige stukken waarbij er tempo gemaakt wordt. Daarmee verliest deze plaat toch wel van de charme van het eerdere werk. Want hoewel het allemaal best prima weg luistert wordt het wel een lange zit, met al dat mid-tempo. Ik blijf dus met een gemengd gevoel achter, aangezien het zeker niet slecht is, maar met deze speelduur wel naar saai neigt, helaas.

Tracklist

01. Dark -2.-2  47:12

Rating: 65/100

Uitgever: Season of Mist

Website: Darkspace

Line up

Wroth – Guitars, Vocals
Zhaaral – Guitars, Vocals (backing)
Yhs – Bass