Dark Funeral - We Are The Apokalypse | CD

Erik van Dijk |  11 maart 2022

Het is alweer zes jaar geleden sinds de Zweedse black metallers van Dark Funeral ons verraste met het album ‘Where Shadows Forever Reign’. In die zes jaar bleef het betrekkelijk rustig rond de band, maar daar komt snel verandering in. Op 18 maart verschijnt het zevende album ‘We Are The Apokalypse’ via Century Media Records.

De line up is maar weer eens gewijzigd, dit ten opzichte van het laatste en sterke album ‘Where Shadows Forever Reign’. Bandbaas Lord Ahriman heeft in Adra-Melek een nieuwe bassist en ook drummer Jalomaah is pas sinds 2018 van de partij. Het zevende album ‘We Are The Apokalypse’ is opgenomen in Fredrik Thordendal’s (Meshuggah) Studio 33 en telt negen nummers. Het album opent furieus met het nummer ‘Nightfall’ dat vorige maand als single verscheen. Een snel, smerig en sterk black metal nummer dat je meteen bij de strot grijpt. De vocalen van Heljarmadr zijn overtuigend en ook muzikaal hebben we hier niets te klagen.

Met de eerste single ‘Let the Devil In’ wordt er uit een geheel ander vaatje getapt. Het tempo is gezakt en er is ruimte voor melodisch gitaarwerk, de vocalen zijn onverminderd smerig, maar dat gaat niet ten koste van het meer mainstream geluid. Een nummer als ‘Nosferatu‘ klinkt wat theatraal en is ook vrij toegankelijk met fijne tempowisselingen en uitstekend drumwerk, waar ‘When I’m Gone’ meer weg heeft van een black metal ballade. Een langzaam nummer, ietwat bombastisch en met melodisch gitaarwerk dat lijkt te werken, maar niet echt aan mij besteed is.

Nummers als ‘When Our Vengeance Is Done’, het brute en snelle ‘Beyond the Grave’ en ‘A Beast to Praise’ spreken veel meer tot de verbeelding, zoals de opener dit ook al deed. Heerlijke black metal zoals we gewend zijn van Dark Funeral.

Derde en laatste single ‘Leviathan’ kent verschillende wendingen en verenigt de smerige black metal met meer toegankelijkere passages. Het afsluitende titelnummer ‘We Are the Apocalypse’ is één van de betere nummers, een nummer dat weer lekker up tempo is en beukende stukken kent maar toch ruimte geeft aan melodisch gitaarwerk.

Dark Funeral heeft met ‘We Are The Apokalypse’ wederom een sterk album afgeleverd. De vocalen van Heljarmadr zijn overtuigend en hij toont aan bij de band op zijn plaats te zijn. De wat meer toegankelijkere nummers zullen de fanschare doen vergroten, en toch blijft Dark Funeral trouw aan de fans van het eerste uur.

Tracklist

01. Nightfall 05:13
02. Let the Devil In 04:40
03. When Our Vengeance Is Done 04:20
04. Nosferatu 04:41
05. When I’m Gone 05:46
06. Beyond the Grave 05:08
07. A Beast to Praise 04:49
08. Leviathan 04:34
09. We Are the Apocalypse 04:33

Rating: 80/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Dark Funeral

Line up

Lord Ahriman – Guitars
Heljarmadr – Vocals
Chaq Mol – Guitars
Jalomaah – Drums
Adra Melek – Bass