Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cynic – Ascension Codes | CD

Juliette Ruygrok | 2 december 2021

Hou je van moeilijk? Hou je van technisch? Dan hou je van Cynic. In 1993 brachten zij ‘Focus’ uit, een album wat tot op de dag van vandaag bekend staat als grensverleggend. Het bracht de tech death metal scene nieuwe inzichten, het bracht mystiek en jazz. 2020 was doorgaans voor iedereen een minder jaar. Voor Cynic was het ronduit klote, met het plotselinge verlies van Sean Reinert en Sean Malone verloren ze niet alleen een drummer en de bassist, ze verloren de kern van Cynic die metalfans over heel de wereld wist te boeien met jazz, zij waren de verbinding tussen prog, death metal met jazz. Wat nu? Paul Masvidal heeft doorgezet en ‘Ascension Codes’ is een feit!

‘Ascension Codes’ begint met een code ‘MU-54’, hiervan staan er meerder op het album en dit blijken korte nummers van rond de 30 seconden die een typerende Cynic vibes neerzetten. Misschien, wanneer iemand de code kraakt, ontstaat er een heel nummer, wie weet….

Maar goed dan het eerste “volledige” nummer ‘The Winged Ones’, het blijkt een muzikaal hoogtepunt met moeilijke drums, toffe ritmes. De balans is prachtig. In ‘Elements And Their Inhabitants’ lijkt de invloed van de gitaar dan toch wat meer toe te nemen. Sterke riffs houden de verhalende lijn. De vocalen van Paul vallen een beetje weg op de achtergrond, maar dat geeft niet want het zijn de technische riffs waar het om gaat.

De intro van ‘Mythical Serpents’ is kort en theatraal. Het drumwerk is om van te smullen. De rustige djent in combinatie met de kreunende vocalen slepen je mee in een mooi vol geheel. Meer bombastisch is dan ‘6th Dimensional Archetype’ het is wat rauwer en voor het eerst is er sprake van een duidelijke inbreng van de vocalen en dat is tof.

‘DNA Activation Template’ is misschien wat je krijgt als je alle codes aan elkaar plakt, het lijkt op een intro van 4 minuten, met dan kort toch wat opbouw / muzikaal orgasme tot het eind 5:25. 

Wie hier niet in weg gezwijmeld is, krijgt nu de gelegenheid om op te letten, want dit album biedt zoveel meer. Bij ‘Architect Of Cosciousness’ is de intro spannend, de inzet van de drums van Matt Lynch is super verwerkt binnen het geheel wat de technische gitaarriffs goed draagt. De wisselwerking is spannend en boeit tot het einde. Waar het volle geheel soms ook wat moeilijk aanvoelt.

Bij ‘Aurora’ ligt de nadruk eigenlijk direct op de vocalen en dat werkt verfrissend. Er wordt veel gespeeld tussen de vocalen en de gekozen riffs die de verhalende lijn dragen en dat is knap gedaan. Fantastisch drumwerk, veel tempowisselingen en een hoog psychedelisch gehalte maken het af. ‘In A Multiverse Where Atoms Sing’ is de vibe duidelijk wat rauwer, wat tof solerend werk brengt. De rappe tempowisselingen zijn wederom knap verwerkt binnen het geheel. Het is allemaal net wat sneller, wat minder gepolijst en dat is lekker!

Het album wordt afgesloten met wederom een code ‘Ec-ka72’, maar daarvoor komt er nog een ietwat bombastisch pareltje voorbij. ‘Diamond Light Body’ is vol, snel wisselend, moeilijk en bevat gierende gitaren die het halverwege nog voller en moeilijker weten te maken. Toch blijf je getriggerd en dat brengt je naar een mooi geheel bij het einde.

Weet Cynic met ‘Ascension Codes’ het typische Cynic geluid vast te houden? Dit zullen veel fans zich afvragen na het tragisch verlies van de Seans. Het is zeker een typisch Cynic album en wanneer je smult van technisch en jazz dat is het ook zeker een aanrader. Matt Lynch blijkt een prima drummer en zal toffe invloeden weten te brengen binnen de band. Het gemis van een bassist is zeker merkbaar, en onmogelijk om op te vangen voor toetsenist Dave Mackay. Toch is het knap wat Paul Masvidal en co. hier neer zetten. Het is dan ook spannend om te zien wat de band ons in de toekomst nog gaat brengen. ‘Ascension Codes’ is een ieder geval een mooie bladzijde voor een nieuw hoofdstuk.

Tracklist

01. MU-54
02. The Winged Ones
03. A’-va432
04. Elements And Their Inhabitants
05. HA-144
06. Mythical Serpents
07. Sha48
08. 6th Dimensional Archetype
09. DNA Activation Template
10. Shar-216
11. Architect Of Consciousness
12. DA’z-a86.4
13. Aurora
14. DU-61.714285
15. In a Multiverse Where Atoms Sing
16. A’jha108
17. Diamond Light Body
18. Ec-ka72

Rating: 80/100

Uitgever: Season of Mist

Website: Cynic

Line up

Paul Masvidal – Guitars, vocals, lyrics
Dave Mackay – Bass, synthesizer, keyboards
Matt Lynch – Drumscapes