Criminal – Sacrificio | CD

Erik van Dijk | 14 september 2021

Criminal is een van oorsprong Chileense death / thrash metal band ontstaan in 1991. De band is het geesteskind van Anton Reisenegger die we kennen van o.a. Brujeria en Lock Up. Criminal bracht inmiddels acht albums uit en op 17 september verschijnt het negende album ‘Sacrificio’, dat het vierde album is via Metal Blade Records.

Behalve Anton Reisenegger, die de vocalen en gitaar voor zijn rekening neemt, is bassist Dan Biggin sinds 2007 aan de band verbonden. Lead gitarist Sergio Klein (2015) maakte de vorige plaat ‘Fear Itself’ nog mee en voor drummer Danilo Estrella betekend ‘Sacrificio’ zijn debuut voor Criminal. De band brengt een mix van death en thrash met groovende sound, zoals dat wel vaker het geval is bij Zuid Amerikaanse bands.

Criminal trapt af met het nummer ‘Live on Your Knees’ en dit is meteen een lekkere snelle beuker. Halverwege het nummer krijgen we een groovend stuk inclusief gitaarsolo en waar je verwacht dat het nummer nog één keer versneld, gebeurt dit niet. Ook ‘Caged’ is zo’n nummer dat schakelt tussen groove en snelle riffs waarbij met name de snelle stukken doen denken aan Brujeria, de lange melodische solo van Sergio Klein brengt wat extra’s. ‘The Whale’ is een groovende beuker met wat meer nuance, het tempo ligt aanvankelijk wat lager en gaat eigenlijk alleen flink omhoog tijdens en na de solo.

‘Zona de Sacrificio’ is zoals de titel doet vermoeden in het Spaans en geeft daardoor een extra dimensie aan het nummer. Het nummer schopt tegen het regeringsbeleid en de milieuverontreiniging in het bijzonder, de agressie die Anton Reisenegger brengt wanneer hij zingt in zijn moerstaal is kenmerkend. Ook hier weer groove en verschillende 

tempowisselingen, maar deze song spreekt toch meer aan. Met ‘After Me, the Flood’, ‘Dark Horse’ of het supersnelle ‘Theocrazy’ ramt Criminal door met kwalitatief sterke nummers. ‘Sistema criminal’ opent met een solo waarna het gas pedaal weer vol ingedrukt wordt en ‘Age of Distrust’klinkt weer lekker agressief.

Criminal brengt met de plaat ‘Sacrificio’ een aantrekkelijk album met groovende death / thrash en agressieve vocalen. Beukende drums en subtiele shows maken een knap en afwisselend album.

Tracklist

01. Live on Your Knees 02:43
02. Caged 03:15
03. The Whale 03:50
04. Zona de sacrificio 04:47
05. After Me, the Flood 04:02
06. Dark Horse 03:26
07. Theocrazy 03:32
08. Sistema criminal 04:13
09. Zealots 02:43
10. Age of Distrust 03:16
11. Hunter and the Prey 02:59
12. Ego Killer 03:18

Rating: 80/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Criminal

Line up:

Anton Reisenegger – vocals/guitars
Sergio Klein -guitars
Danny Biggin – bass
Danilo Estrella – drums