Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Crazy Lixx – Two Shots At Glory | CD

Manfred Werger | 17 februari 2024

Crazy Lixx? Ha, leuk ! Ik heb deze band uit Malmö ooit gezien, ruige belevenis! Vette gitaren, gillende zang, maar stevige, blijvende liedjes in de stijl van Mötley Crüe, Ratt, de jaren ’80 Kiss, Kissing Dynamite en hun landgenoten van Hardcore Superstar. ‘Two Shots At Glory’ is een compilatie! Kicken!

Crazy LIxx startte in 2002 met het maken van demo’s op CDr, zelfs voorafgaande aan het concert op Sweden Rock in 2006 werd een demoplaatje gemaakt en op het festival uitgedeeld. Swedmetal Records, een klein label uit Nybro, bracht de eerste plaat uit van de Zweden, ‘Loud Minority‘. De plaat ademde de keiharde rand van de jaren’80, snoeiharde rock met de nodige arrogantie. Het gitaargeweld van Vic Zino viel op, maar hij vertrok rond 2008 naar Göteborgs’ trots Hardcore Superstar.

Frontiers, het Italiaanse label met de nodige gevoelens voor nostalgische rockmuziek, pikte de band op en een zestal studioplaten en een toffe liveplaat volgden. De muziek op die platen is grotendeels hetzelfde gebleven, qua productie en het schrijven van pakkende beukers is de band in niveau gestegen.

‘Two Shots At Glory‘ verschijnt in een aparte lay-out. Een foto van Nils Sjöholm, het ontwerp voor de hoes, doet denken aan Molly Hatchet’s ‘No Guts No Glory’ of Bon Jovi’s ‘Blaze Of Glory’. Nog aparter is het uitbrengen van een aantal singles met fragmenten van oude Hollywood B-films als decor. In ‘Fire It Up’ zijn fragmenten van ‘The Accused’ (1988) te zien. Crazy Lixx covert ook een vrij onbekende Kiss’ hit: ‘Sword and Stone’, destijds gespeeld door Bonfire en geschreven voor de film ‘Shocker’, nu opgeleukt met beelden uit ‘Excalibur’. 

Voor ‘Lights Out’ werd ‘The Wraith’ uit 1984 bewerkt en de kraker ‘Whiskey, Tango, Foxtrot’ kent beelden van ‘Tango & Cash’, een film uit 1989. De plaat klinkt in ieder geval als een klok. Chris Laney, vanaf de eerste single op een regulier label ‘Heroes Are Forever ‘  al bekend met deze mannen, hielp de band met de knallende productie.

De ‘Riot Avenue’ plaat uit 2012 levert de meeste songs voor deze verzamelaar. De band speelde toen nog met Ed Liam (Christian Edvarsson) en Andy Dawson op gitaar. Chrisse Olsson en Jens Lundgren zijn sinds 2016 de snelle snarenplukkers van de band. Veel krakers van de band komen aan bod: ‘In The Night’, ‘Lights Out’, ‘Invincible’ en ‘Church Of Rock’ , maar de kenner zal ook wat tophits missen: ‘Wild Child ‘, ‘Blame it On Love‘, ‘Hell Raising Women’, ‘Silent Thunder‘, ‘Anthem For America’ en ‘XIII’. Mooi vind ik het pittige ‘Sympathy’, een nieuwe song van de sympathieke Zweden.

Leuke verzamelaar, zeker in de verpakking met promo’s en filmpjes, zwaar geworteld in de harde, nostalgische muziek van de Sunset Strip, maar zo sterk gespeeld! Crazy Lixx gaat toeren in Midden – en Zuid-Amerika en komt na maart weer terug in Europa. Hopelijk krijg ik de kans om deze gasten weer eens live te zien, een waar feestje!

Tracklist

01. Two Shots At Glory
02. Fire It Up (’23)
03. Invincible
04. Lights Out! (’23)
05. Sword And Stone
06. Whiskey Tango Foxtrot (’23)
07. Ain’t No Rest In Rock N’ Roll (’23)
08. In The Night (’23)
09. Only The Dead Know (’23)
10. Sympathy (’23)
11. Church Of Rock (’23)

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 85/100

Website: Crazy Lixx

Line up

Danny Rexon – Vocals
Joél Cirera – Drums
Jens Anderson – Bass
Chrisse Olsson – Guitar
Jens Lundgren – Guitar