Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ColdWorld - Isolation | CD

Koos van Marle | 2 oktober 2022

Nadat ik in mijn vorige review één bepaald subgenre van black metal aangesneden had, is het nu tijd om weer een andere niche te bezoeken. ColdWorld beweegt zich al sinds 2005 rond in het sub-subgenre Dark Suicidal Black Metal met een flinke scheut ambient. Met ‘Isolation’ krijgen we pas de derde full-length van dit één mans project voorgeschoteld. Het is niet dat Georg Böner in de tussentijd stil gezeten heeft, want we kregen een hele reeks EP’s, singles en splits te verwerken, maar dit is wel de eerste volledige plaat sinds ‘Autumn’ uit 2016.

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de titel van dit album wel een duidelijke referentie is naar de afgelopen 2 jaren, waarin wij als mensheid onszelf aardig geïsoleerd hebben van elkaar. Als je dan toch al niet met een grote glimlach naar het leven kijkt dan kan ik me voorstellen dat dit de perfecte inspiratie is voor een nieuwe plaat DSBM. Met debuutplaat ‘Melancholie’ legde ColdWorld een van de genre definiërende platen neer voor deze sound en met ‘Isolation’ wordt daar duidelijk op voortgeborduurd. In 45 minuten krijgen we 8 nummers voorgeschoteld die bol staan van de deprimerende en melancholische klanken, grotendeels instrumentaal en aangevuld met de schreeuw van Georg.

Na het intro ‘Leere’, laat ‘Soundtrack To Isolation’ horen wat centraal staat op deze plaat; sfeervolle soundscapes die meer tegen de postrock aan schurken dan black metal. Ik denk ook dat liefhebbers van dat genre met deze plaat ook zeker wat kunnen. Met ‘Walz’ volgt een wat meer uptempo nummer, wat daarna met ‘We are Doomed’ gecontrasteerd wordt met een traag meer doomy nummer met gedragen zang. Ambient niemendalletje ‘Five’ dient als brug naar de laatste drie tracks. ‘Wound’ is het meest black metal nummer wat op deze plaat staat, waarbij we wat duidelijke tremolo riffs horen. Let wel, dit is meer uitzondering dan regel! De ambient van ‘Isolation Stagnation’ had wat mij betreft weggelaten mogen worden, waarmee uitsmijter ‘Hymnus’ wel laat horen waar ColdWorld toe in staat is.

Het is duidelijk dat de plaat veel wisselt van geluid, maar misschien niet black genoeg is voor de echte die hard. Ik zou dit dan ook zeker skippen als je in het dagelijks leven vooral Mayhem en Darkthrone luistert. Mocht je een wat bredere kijk en oor hebben, zeker een keer draaien op een herfstige dag!

Tracklist

01. Leere 02:53
02. Soundtrack to Isolation 08:18
03. Walz 03:50
04. We Are Doomed 06:08
05. Five 02:17
06. Wound 06:28
07. Isolation Stagnation 06:00
08. Hymnus 07:35

Rating: 75/100

Uitgever: Eisenwald

Website: ColdWorld

Line up

Georg Börner – All instruments, Vocals, Lyrics, Programming