Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cloven Hoof – Heathen Cross | CD

Manfred Werger | 12 juni 2024

New Wave Of British Heavy Metal revisited? Na reviews van Praying Mantis, Lionheart, Demon ligt hier een gloednieuwe Cloven Hoof! Deze band, stammend uit de glorietijden van de metal aan het einde van de jaren ’70, is nog steeds “alive and kicking”. ‘Heathen Cross’ is de nieuweling van deze mannen uit The Midlands. Lees mee!

Cloven Hoof startte in 1979 en de band uit Wolverhampton had toen een andere naam: Nightstalker. In 1981 nam de band de huidige naam aan en men leverde ook visueel en een line-up concept, waarbij elk bandlid de naam van één van de vier elementen (water, vuur, lucht en aarde) droeg. Na wat demo’s verscheen de eerste EP ‘The Opening Ritual’ in juli 1982 op Elemental Media. Maar de knallers van de band kwamen daarna: ‘Cloven Hoof’, de debuutplaat en ook platen als ‘Dominator‘ en ‘A Sultan’s Ransom’ mogen er wezen. De band had al wel een andere samenstelling met leden van Monza, Tredegar en Arcana. Alleen bassist Lee “Air” Payne bleef de constante factor en hij is er nog steeds bij.

In 1990 stopte Cloven Hoof. Door de vele wisseling had de band geen sterk collectief meer. Maar in 2006 verscheen ‘Eye Of The Sun’, een leuke schijf met zanger Matt Moreton. Veel beter was  ‘Who Mourns For The Mourning Star’, met sterke zang van Aska  en Banshee zanger George Call, dat op het Duitse label High Roller Records verscheen. Ook in het Corona-tijdperk bleef Cloven Hoof platen maken, voor wat wisselende labels.

‘Heathen Cross’ is de tiende plaat van de band, gehuld in een fraaie hoes van Alexander von Wieding.  De plaat werd opgenomen in de Vault-Studio in Kidderminster. Chris Dando en Ben Fitzharris zorgen voor een frisse sound  met een open, harde mix en mastering door Patrick W. Engel.

Lee Payne schreef de songs en zorgde voor de teksten. En die werden ingezongen door de nieuwe supertroef van de band: zanger Harry “The Tyrant” Conklin! Jawel, deze held uit Jag Panzer, Titan Force, Satan’s Host mag lekker te keer gaan en hij doet dat met verve!

En? Eerlijk is eerlijk, ik ben geen Cloven Hoof kenner en heb hun twee eerste studioplaten en tweetal cd-werkjes van de laatste tien jaren als referentie, maar dit is echt gaaf! De band speelt  en combineert een klassieke metalvibe met veel power en furieus zangwerk, refererend aan classic Judas Priest, Maiden, het latere Dio-werk en jaren ’80 Black Sabbath.  

‘Benediction‘ opent met koorzang, maar daarna is het toch écht knallen! ‘Curse Of The Gypsy’ is zo’n killer in de beste Dio-stijl.  In ‘Do What Thou Wilt‘ herhaalt men deze ode aan de legendarische zanger. Het logge en lome ‘Sabbat Stones‘ is ook zo’n beest van een song! In ‘Redeemer‘ gaat Conklin helemaal los, lekker. ‘The Summoning’ is dragend, ietwat uitgerekt, maar erg vet. Ook laat Cloven Hoof een wat open, commerciële aanpak horen, met het gevaar van generalisme; ‘Last Man standing’ is zo’n song en ook in het snelle ‘Darkest Before The Dawn’ zitten opzichtige hints van Duitse power-metal.  ‘Vendetta ‘ is een stamper met Maiden riffjes en (te) veel vocale stretching . ‘Frost And Fire‘ is een lekker Judas Priest‘ sniper met geweldig gitaarwerk en een  kort midden-thema met zanglijnen uit het Dio songbook. Groots!

Fijne plaat! Echt gaaf om deze band weer te horen! En Conklin is natuurlijk een sterke zanger voor deze muziekstijl. Zou gaaf zijn om deze band eens live te zien. Luistertip!

Tracklist

01. Benediction 00:47
02. Redeemer 03:52
03. Do What Thou Wilt 04:02
04. Last Man Standing 04:19
05. Darkest Before the Dawn 04:38
06. Vendetta 03:47
07. Curse of the Gypsy 04:47
08. Frost and Fire 04:26
09. Sabbat Stones 05:33
10. The Summoning 06:04

Uitgever: High Roller Records 

Rating: 83/100

Website: Cloven Hoof

Line up

Lee Payne – Bass
Harry Conklin – Lead Vocals
Luke Hatton – Lead Guitar
Chris Cross – Lead Guitar
Ash Baker – Drums / Backing Vocals
Chris Dando – Keyboards / Backing Vocals