Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Category 7 - Category 7 | CD

Alex Thrasher | 8 juli 2024

Albums van “supergroepen” zien we steeds vaker voorbijkomen, en ontstaan overigens meestal op initiatief van het platenlabel. De kwaliteit van de muziek valt helaas meestal tegen en na één album houdt de supergroep het dan ook vaak alweer voor gezien. Category 7 is de nieuwste supergroep en brengt binnenkort het gelijknamige debuut album.

Wanneer ik de naam van Mike Orlando hoor, spits ik toch even de oren. Hij heeft immers eerder de superband Adrenaline Mob opgericht en deze band is toch mooi tot 3 geweldige albums en 2 (cover) EP’s gekomen in de periode tussen 2011-2017. Met geen misselijke samenstelling ook: naast Mike Orlando op gitaar, Russ Allen (Symphony X) op zang, Rich Ward (Fozzy) op gitaar, Paul di Leo (Fozzy) op basgitaar en Mike Portnoy (Dream Theater) op de drums. Het overlijden van de latere leden A.J. Pero (drums) in 2015 en Dave Z (basgitaar) in 2017 leidde echter tot een natuurlijk einde van de band.

Maar ook zijn nieuwe ‘supergroep’ Category 7 kent een geweldige samenstelling: naast Mike Orlando zelf op gitaar is er Phil Demmel (Kerry King) op gitaar, Jack Gibson (Exodus) op basgitaar en Jason Bittner (OverKill) op drums. Als zanger heeft de band John Bush (Armored Saint) benaderd en die hapte, toen hij de muziek hoorde, direct toe. Het feit dat verschillende bandleden ook al eerder in Metal Allegiance hebben meegedaan (misschien wel de allerbeste ‘supergroep’ trouwens) heeft daar zeker een rol in gespeeld.

Mijn verwachtingen waren dan ook meteen hoog gespannen. Na de bekendmaking van de band, volgde snel de eerste videoclip ‘In Stitches’. En de muziek stelt niet teleur! Integendeel, de riffs van Orlando zijn lekker fel (net zoals bij Adrenaline Mob schrijft hij ook nu alle nummers), waarbij Demmel wat melodie toevoegt bij de solo’s.

Bittner (genieten van de afwisselende beats!) en Gibson zorgen voor een swingende, strakke ritmesectie. En de zanger… tja, John Bush lijkt met de jaren alleen maar krachtiger te worden, wat een strot heeft die gozer! Niet gek dat Metallica hem ooit als zanger wilde hebben.

De rest van het album ligt in lijn met ‘In Stitches’: heerlijke mix van de albums van Adrenaline Mob en het album ‘Sounds of White Noise’ van Anthrax. Veel aandacht voor sterke refreinen, luister bijvoorbeeld naar ‘Apple of Discord’ en ‘Through Pink Eyes’ en het razende instrumentale ‘Etter Stormen’ (Noors voor ‘na de storm’) geeft beide gitaristen nog even de kans om te laten horen wat zij kunnen, de solo’s vliegen je werkelijk als een wervelwind om de oren (de bandnaam Category 7 staat overigens voor de hoogste categorie storm).

Category 7 heeft mij in ieder geval omvergeblazen en zal ongetwijfeld hoog in mijn jaarlijstje van 2024 eindigen. Hopelijk zal de band live te bewonderen zijn, wat niet eenvoudig is aangezien de bandleden ook in andere (lees: hun eigen) bands actief zijn. Wie weet lukt het om de band op Dynamo Metal Fest te krijgen in 2025, zou daar namelijk prima passen. Het album verschijnt op 26 juli bij Metal Blade Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en verschillende kleuren vinyl.

Tracklist

01. In Stitches (4:45)
02. Land I Used to Love (5:18)
03. Apple of Discord (5:44)
04. Eshausted (4:49)
05. Runaway Truck (3:57)
06. White Flags & Bayonets (4:26)
07. Mousetrap (4:35)
08. Waver at the Breaking Point (4:42)
09. Through Pink Eyes (5:19)
10. Etter Stormen (8:06)

Rating: 88/100

Uitgever: Metal Blade Records 

Website: Category 7

Line up

John Bush – vocals
Mike Orlando – guitar
Phil Demmel – guitar
Jack Gibson – bass
Jason Bittner – drums