Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Blood Torrent - Void Universe | CD

Erik van Dijk |  24 maart 2022

De Duitse black & heavy metal band Blood Torrent is ontstaan in 2005 en na een EP in 2011 verscheen het debuut album ‘Torrent of Hatred’ in 2012. In 2013 verscheen de tweede EP waarna het lange tijd stil bleef. De single ‘The Cosmic Breakdown’ uit 2020 zorgde ervoor dat de band tekende bij Trollzorn Records en op 8 april verschijnt het tweede album ‘Void Universe’.

Blood Torrent kende door de jaren heen verschillende line up wisselingen, waar frontman H.A.V.O.C en gitarist Erebos steeds de stabiele factoren waren. De tweede langspeler van het gezelschap ‘Void Universe’ telt acht volwaardige nummers die in niets lijken op de nummers van het album ‘Torrent of Hatred’ dat alweer 10 jaar geleden verscheen. Het rauwe karakter is grotendeels verdwenen en daarnaast hebben we op de nieuwe plaat te maken met een veel betere productie. Basis blijft black metal met invloeden van hardrock en heavy metal met een licht progressief sausje. 

Het album opent met een intro waarna we het bijna negen minuten durende ‘A Knowledge of Light’ het bal echt opent. Het nummer opent traag met een verhalende lijn in de brute vocalen, langzaam gaat het tempo omhoog en daarmee wordt het nummer ook interessanter, zonder echt te overtuigen. Bij ‘Decay and Transformation’ gaat het tempo flink omhoog en ook de amusementswaarde, waarbij de wat langzamer stukken een lekker beukend ritme hebben. Datzelfde geldt voor de in 2020 uitgebrachte single ‘The Cosmic Breakdown’ dat ritmisch sterk is en heerlijk beukt. De breaks in het tussenstuk en het meer progressieve vervolg halen de gang er even uit, in een verder sterk nummer.

Met de nummers ‘Elemental Scorn’ en ‘Necromass’ gaat Blood Torrent door op de ingeslagen weg, met lekkere heavy riffs, tempowisselingen en soms wat progressieve uitspattingen.

‘Phantom Propaganda’ is een snelle beuker, heerlijk rauw waarbij de korte gitaarriffs voor het progressieve element zorgen. Een nummer zonder al te veel pretenties en daarmee één van mijn favorieten. Zonder meer het meest opvallende nummer op het album, is het afsluitende ‘The Strive’. Een nummer van ruim elf minuten waarbij gitarist Erebos de vocalen voor zijn rekening neemt. Het nummer speelt zich grotendeels af op een laag tempo, is best vermakelijk, maar past geenzins bij het overige materiaal. Desalniettemin een vermakelijke afsluiter. 

Blood Torrent brengt 10 jaar na het debuut de tweede langspeler ‘Void Universe’. Een plaat die nagenoeg niet te vergelijken is met het debuut, maar zeer vermakelijk is. Blood Torrent verlegt met deze plaat de grenzen en maakt duidelijk progressie. 

Tracklist

01. The Renascence 01:13
02. A Knowledge of Light 08:44
03. Decay and Transformation 05:51
04. The Cosmic Breakdown 06:48
05. Elemental Scorn 05:32
06. Necromass 05:07
07. Raised Knives 01:42
08. Phantom Propaganda 04:37
09. Prisma 07:31
10. The Strive 11:28

Rating: 75/100

Uitgever: Trollzorn

Website: Blood Torrent

Line up

H.A.V.O.C – Vocals, Bass, Guitars
Rahl – Guitars
Erebos #14 – Guitars, Vocals on “The Strive”
Grandur – Drums