Black Eye – Black Eye | CD

Manfred Werger |  16 mei 2022

David Readman, afkomstig uit Burnley, noordwest-Engeland, is de 50 gepasseerd, maar zijn naam en faam als zanger staan al een tijdje als een huis. Als begin twintiger nam hij (in 1994) de plaats in van Andi Dieris in het Duitse Pink Cream 69. Andi verkaste naar het grote Helloween. Vanaf de lp ‘Change’ is David gekoppeld aan de melodieuze rock van Pink Cream 69. Ook andere projecten kwamen in beeld. Andy maakt tevens soloschijven, zijn tweede, ‘Medusa‘, is gemaakt in Tilburg, waar hij tegenwoordig woont. Black Eye is zijn nieuwe project, uitgebracht door Frontiers Music s.r.l.. We duiken in deze schijf, het verhaal achter de muziek en de zanger.

Als nieuwe zanger van Pink Cream 69 vestigde Readman zich in Karlsruhe en startte ook andere muzikale uitdagingen. Adagio, een progressieve metalband, werd zijn volgende bandje. Readman maakte ook een zijstapje naar de band Voodoo Circle, een harde, wat bluesy rockband met gevestigde Duitse muzikanten. De eerste soloschijf van David uit 2007 (op Frontiers Music s.r.l.) werd een hele melodieuze plaat en ook zijn latere initiatieven ‘Pendulum of Force‘, ‘Almanac ‘, ‘The Room Experience’ en The David Readman Band (met voormalige muzikanten van Vandale en Vengeance) hebben afwisselende thema’s en veel aandacht voor melodie. Readman is dan op zijn best, gevarieerder en sterker. David is tegenwoordig ook gekoppeld aan de NWOBHM-sensatie Tank (!), in dit geval de Tucker Evans Tank, niet de Tank van oprichter Algy Ward.

Voor zijn nieuwste plaat is David door Frontiers Music s.r.l. gelieerd aan Italiaanse muzikanten en gitarist Aldo Lonobile van Secret Sphere werd gekozen als songschrijver. De naam ‘Black Eye‘ refereert aan ‘The Black Eye Galaxy‘, ook ‘The Devil’s Eye’ genoemd, een zonnestelsel van 17 miljoen lichtjaren verder, dat onlangs door de nieuwste supertelescoop Hubby werd gezien. De Italianen komen uit de metalsfeer en dat is goed te horen op deze plaat. Instrumentaal is het van dik hout zaagt men planken en het gitaarwerk van Lonobile en Luca Princiotta (bekend van Doro, ook hij schreef mee aan enkele tracks) is geweldig, strak, hard en doorspekt met flitsende solo’s.

‘The Hurricane’ (de eerste single van deze schijf) spat uit mijn boxen en er staat meer van deze Europese power metal op het menu: ‘Break The Chains’, ‘Under Enemy’s Fire’, het traditionele metal-achtige ‘No Turning Back‘ en ‘When You’re Gone. Je merkt dat David vol aan de bak moet, met zijn harde keelstem klinkt hij agressief, de stem is ook flink naar voren gemixt door producer Aldo Lonobile. Daar zit echt een minpunt van deze plaat, je hoort dat ook bij tracks als ‘Darkest Nights’, de band klinkt té heavy voor een stem in dit format en de momenten waarop gas wordt teruggenomen, o.a. ‘Midnight Sunset’, met prachtig achterliggend toetsenwerk van Antonio Agata (Secret Sphere) en Agarthic’s Mattia Gosetti, geven Readman meer ruimte, meer variatie. Die variatie, die afwisseling waren beter geweest voor deze plaat en vooral voor de vocalen, want instrumentaal is deze schijf met name voor de fans van Edguy, Masterplan, Secret Sphere en consorten écht wel genieten!

Tracklist

01 The Hurricane 5:12
02 Space Travel 4:20
03 Break The Chains 4:10
04 No Turning Back 4:26
05 Darkest Night 3:34
06 Midnight Sunset 4:38
07 Under Enemy’s Fire 4:40
08 The Landing 5:11
09 Don’t Trust Anyone 4:11
10 When You’re Gone 4:20
11 Time Stand Still 4:00

Rating: 74/100

Uitgever: Frontiers Music s.r.l.

Website: Black Eye

Line up

David Readman – vocals
Aldo Lonobile – guitar
Luca Princiotta – guitar
Andrea Arcangeli – bass
David Folchitto – drums
Antoni Agate, Mattia Gosetti – keyboards & orchestral arrangements