Be'lakor – Coherence | CD

Erik van Dijk | 26 oktober 2021

Be’lakor is een progressieve death metal band uit Melbourne, Australië. De band is ontstaan in 2004 en bracht drie jaar later het debuut ‘The Frail Tide’ uit in eigen beheer. Na wat omzwervingen is de band uitgekomen bij het gerenommeerde Napalm Records en na de voorganger ‘Vessels’ verschijnt ook het nieuwe album via dit Oostenrijkse label. ‘Coherence’ verschijnt op 29 oktober.

De line up van Be’lakor is ongewijzigd ten opzichte van de voorganger ‘Vessels’. Het nieuwe album telt acht nummers en duurt een vol uur en de mix is van Jens Bogren (o.a. Opeth, Katatonia, At The Gates). Opener ‘Locus’ duurt bijna elf minuten en komt langzaam op gang. Opeens zijn daar de blastende drums en zijn we onderweg met een melodisch nummer en donkere harsh vocalen. De wendingen zijn sterk en veelvuldig, met knap gitaarwerk en sterke basloopjes, en dit tezamen zorgt voor een indrukwekkende opener. Waar de opener bijna elf minuten telt, moeten we het met ‘The Dispersion’ met twee minuten doen. Het is dan ook niet meer dan een door, keys gedragen, sferisch intermezzo.

‘Foothold’ knalt weer lekker uit de startblokken. Een nummer dat grotendeels gedragen wordt door de keyboards en waar in het tragere tussenstuk het gitaarwerk weer floreert met melodische riffs en een dito solo. Langzaam gaat het tempo omhoog en waar je een spetterend einde verwacht, blijft dit eigenlijk uit. ‘Valence’ is een sterk nummer vol met melodie, wat opvalt zijn de vocalen van George Kosmas hier bijkans nog donkerder zijn. Ook hier weer wendingen die je van het ene spectrum naar het andere verplaatsen. Muzikaal goed verzorgd, waar de extreme tempowisselingen soms net de gang uit het nummer halen. ‘Sweep of Days’ is een instrumentaal nummer waar Be’lakor vooral het progressieve karakter van de band benadrukt. Door het gitaarwerk en keyboards heeft het nummer iets dromerigs.

‘Hidden Window’ is het eerste nummer dat als tekst video is losgelaten op het publiek en verwonderlijk is dat niet. Het nummer is een melodisch death metal nummer pur sang, waar in alle facetten de kracht van Be’lakor naar voren komt. Een geweldig nummer met progressieve wendingen, sterke solo’s en fijne tempowisselingen. ‘Indelible’ is wederom instrumentaal nummer dat aanvankelijk rustig voortkabbelt maar naar het einde toe iets meer inhoud krijgt. De meerwaarde ontgaat mij enigszins, dan luister ik liever naar het ruim twaalf minuten durende slotstuk ‘Much More Was Lost’. Het nummer opent spetterend met snel gitaarwerk en kent ook weer verschillende tempowisselingen waarbij de brute versnellingen imponeren. ‘Much More Was Lost’ is een overweldigend nummer dat het album in stijl afsluit.

Het vijfde Be’lakor album ‘Coherence’ ligt in het verlengde van de voorganger en is weer vol met melodie en progressieve passages. Be’lakor begint zo langzamerhand een gevestigde naam te worden in het progressieve death metal wereldje en dit album zal daar zeker aan bijdragen.

Tracklist

01. Locus 10:49
02. The Dispersion 01:53
03. Foothold 07:19
04. Valence 09:10
05. Sweep of Days 05:17
06. Hidden Window 08:24
07. Indelible 04:59
08. Much More Was Lost 12:11

Rating: 80/100

Uitgever: Napalm Records

Website: Be’lakor

Line up:

John Richardson – Bass
Elliot Sansom – Drums
Shaun Sykes – Guitars (lead)
George Kosmas – Guitars, Vocals
Steve Merry – Keyboards