Barbarian – Viperface | CD

Erik van Dijk |9 augustus 2022

Barbarian is een black / thrash metal band uit het Italiaanse Florence. De band is ontstaan in 2009 en is uiterst productief. Sinds het gelijknamige debuut album uit 2011 brengt de band keurig iedere 2 á 3 jaar een album uit en zo verscheen het vierde album, ‘To No God Shall I Kneel’. In 2019. 12 august 2022 staat het vijfde album gepland voor release, het album draagt de naam ‘Viperface’ en verschijnt via Hells Headbangers Records.

Zanger / gitarist Borys Crossburn (Borys Catelani) is de man achter Barbarian, waar bassist Blackstuff en drummer Sledgehammer sinds 2016 weer actief zijn in de band. Muzikaal is er niet veel veranderd, de band brengt een aanstekelijke mix van thrash en black metal en heeft die sound door de jaren heen geperfectioneerd. Zelf noemt Barbarian de stijl “Regressive Metal” en ook daar kan ik me in vinden. De band brengt niets vernieuwends en heeft ook die intentie niet, maar brengt een lekkere, ongecompliceerde bak herrie.

Het album telt zeven nummers en opent met het titelnummer ‘Viperface’. Het nummer opent lekker up tempo met als onderlegger thrash metal, de tempowisselingen zijn sterk, de vocalen van Crossburn klinken rauw en wat zwartgallig en het geheel weet mij te boeien. ‘Chant of the Inflicter’ is een wat rustiger nummer en neigt meer naar heavy metal. Een dikke vette bas en drums openen het nummer dat verder gekenmerkt wordt door herhalend melodisch gitaarwerk. Ook ‘Whisper My Name’ is een meer heavy nummer. De nummers passen bij Barbarian, maar wanneer het tempo in het nummer omhoog gaat zorgt dat toch voor meer enthousiasme.

Met ‘Charity Defiler’ gaat het tempo weer lekker omhoog en krijg je weer die oude smerige Barbarian meuk voor de kiezen. Heerlijke rauwe thrasher zonder opsmuk en recht in je smoel, de vocalen van Crossburn komen hier perfect tot zijn recht.

‘A Feast for the Beast’ is weer wat tammer en wat meer uitgesponnen en dat komt het nummer niet ten goede, je wacht op een wending en als die dan komt, duurt het eigenlijk te kort. ‘Fourteen Daggers’ is de eerste single van het album. Een heavy thrasher die met name door de refreinen wat bombastisch krijgt, de tempoversnelling halverwege komt als geroepen… Het afsluitende ‘Regressive Metal’ geeft nogmaals aan waar we hier mee te maken hebben. Een heerlijke beuker van de oude school, metal zonder poespas.

Barbarian’s vijfde album ‘Viperface’ stelt niet teleur. Het kent weliswaar meerdere smaken maar klinkt over het geheel zoals het bedoeld is. Een ode aan de jaren ’80, niks progressiefs maar gewoon voortborduren op dat wat goed was.

Tracklist

01. Viperface 05:51
02. Chant of the Inflicter 05:31
03. Whisper My Name 05:22
04. Charity Defiler 03:29
05. A Feast for the Beast 05:14
06. Fourteen Daggers 05:30
07. Regressive Metal 03:37

Rating: 75/100

Uitgever: Hells Headbangers Records

Website: Barbarian

Line up

Borys Crossburn – Guitars, Vocals
Blackstuff – Bass
Sledgehammer – Drums