Baest – Justitia | EP

Erik van Dijk |  21 mei 2022

De Deense death metal band Baest bracht in maart vorig jaar het verdienstelijke derde album ‘Necro Sapiens’ uit. Het vijftal uit Aarhus rondde onlangs de uitgestelde tour af en gaf een wervelend optreden in Patronaat Haarlem. Met het festival seizoen voor de deur brengt Baest een tussendoortje in de vorm van de EP ‘Justitia’, en deze verschijnt op 27 mei via Century Media Records.

Baest timmert al een jaar of zeven aan de weg en bracht inmiddels 3 langspelers uit. De band onderscheidt zich met lompe death metal nummers en brengt live een bijzonder energieke show. De nieuwe EP ‘Justitia’ brengt ons vijf nieuwe nummers en een cover en kent gastoptredens van een tweetal death metal vocalisten.

Er wordt geopend met het titelnummer ‘Justitia’, een traag mechanisch klinkend nummer waarin Aborted vocalist Sven de Caluwé zijn opwachting maakt. Een aantrekkelijk nummer dat schreeuwt om een wending, maar het moet doen met een lichte tempoversnelling en natuurlijk de brute vocalen van Sven. Ook ‘Ecclesia’ opent traag met melodisch gitaarwerk, het nummer kabbelt voort zonder ergens echt te knallen. Opvallend is wel het sterke drumwerk van Sebastian Abildsten.

De samenwerking met Trevor Strnad in het nummer ‘Gargoyles’ is een bijzondere, en dan in eerste instantie vanwege het feit dat de frontman van The Black Dahlia Murder iets meer dan twee weken geleden zichzelf van het leven beroofde. Het nummer kent wat meer variatie in tempo’s en laat tevens horen dat we Trevor gaan missen. De single ‘Creature’ is het snelste en meest brute nummer op de EP en is daarmee zonder meer favoriet.

Met ‘Second to None’ krijgen we een Entombed A.D. cover, het nummer is uitgevoerd op de bekende Baestachtige wijze en is een leuke aanvulling en daarmee een mooi eerbetoon aan wijlen frontman L.G. Petrov. Het afsluitende ‘Genesis’ is een instrumentaal nummer van maar liefst 6 minuten. Een sterk nummer met wisselende tempo’s, en met name wanneer het tempo omhoog gaat wordt het interessant.

Baest brengt met ‘Justitia’ een aantrekkelijke EP, waarbij ik moet aantekenen dat ik sterk het gevoel heb dat we hier met de B-keus van het album te maken hebben. Desalniettemin leuk voor de verzamelaar. Er wordt flink uitgepakt, ‘Justitia’ verschijnt naast CD op kleurig vinyl en daarnaast zijn er shirts verkrijgbaar met het artwork.

Tracklist

01. Justitia 04:14
02. Ecclesia 07:45
03. Gargoyles 05:20
04. Creature 05:23
05. Second to None (Entombed A.D. cover) 04:29
06. Genesis 06:01

Rating: 75/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Baest

Line up

Mattias Melchiorsen – Bass
Sebastian Abildsten – Drums
Lasse Revsbech – Guitars
Svend Karlsson – Guitars
Simon Olsen – Vocals