Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Avatarium - An Evening With Avatarium | CD

Frans Neelen | 21 december 2020

Het Zweedse Avatarium had na het uitbrengen van hun vierde topalbum ‘The Fire I Long For’ grootse plannen om dit live te presenteren. Helaas, het mocht door het welbekende virus niet zo zijn. Wederom een band die, ondanks grote prestaties op zowel live als album niveau, een mogelijk grote doorbraak voorlopig aan zich voorbij ziet gaan. Het gezelschap dat haar ontstaan dankt aan Candlemass opperhoofd Leif Eddling, wiens bemoeienissen per album afnemen, bracht met ‘Avatarium’, ‘The Girl With The Raven Mask’, ‘Hurricanes And Halos’ en het al genoemde ‘The Fire I Long For’ al meer dan genoeg topmateriaal uit om diverse live sets, op de leest van Black Sabbath/Dio/Deep Purple/Uriah Heep geschoeide songs, mee te vullen.

Van het optreden in Stockholm op 10 januari werden opnames gemaakt door de band zelf die naar aanleiding van het uitblijven van optredens als concertfilm voor een luttel bedrag werd aangeboden aan de fans om zodoende nog wat centjes binnen te halen voor de opnamen van een volgend album. Een ieder vroeg zich al af waarom niet op cd/vinyl want het gebodene was van de allerhoogste kwaliteit. Welnu, hier is hij dan, het eerste live album van Avatarium.

En dat is een geweldig stukje muziek hoor. Pff, live 90 minuten lang genieten van de allerhoogste kwaliteit en, zonder de overige muzikanten die allemaal prima uit de verf komen te kort te doen, van de vouw met de gouden bluesy strot, Jennie-Ann Smith. Verder uitweiden over haar vocale vakmanschap heeft totaal geen enkele zin, deze kracht en emotie moet je gewoon ondergaan.

De nadruk van de gekozen tracks ligt uiteraard op het met zes songs vertegenwoordigde laatste album. Erg is dit niet, iedereen zal wel enkel favoriete tracks missen (voor mij bijvoorbeeld ‘Jerusalem’) maar er is wel een prima balans tussen gedragen emotionele tracks als ‘The Fire I Long For’, ‘Lay Me Down’, ‘Stars They Move’ en het door Led Zeppelin bekende ‘In My Time Of Dying’ dat in een zeer fraaie akoestische uitvoering wordt gebracht, en de heerlijk vlot rockende stampers als ‘Shake That Demon’, “Rubicon”, ‘Medusa Chils’ en de werkelijk

fenomenale uitvoeringen van ‘Sky At The Bottom Of The Sea’ en ‘Girl With The Raven Mask’. Toch maken de lang uitgesponnen tracks ‘Avatarium’, publiekslieveling en ultieme Avatarium song ‘Moonhorse’ en het fantastisch gebrachte ‘Pearls And Coffins’ nog eens extra indruk.

Dit live album is van voor naar achter en van links naar rechts één groots genieten. Elke muzikant krijgt ook uitgebreid de gelegenheid om terecht even in de spotlights te vertoeven en als band klinkt het als een geoliede machine zonder de echte “live” feel uit het oog te verliezen. Spontaniteit en spelplezier spat er vanaf en het is dan ook bijzonder jammer dat we dit (nog) niet live hebben mogen aanschouwen en ervaren. Daarentegen is dit een onmisbaar product geworden dat een heel fraaie presentatie biedt van deze topformatie. Diepe buiging derhalve!

Tracklist

01. Intro (Live) 1:11
02. Voices (Live) 4:34
03. Rubicon (Live) 5:54
04. Into The Fire / Into The Storm (Live) 4:16
05. Lay Me Down (Live) 4:45
06. Jennie-Ann Talks (Live) 1:48
07. Avatarium (Live) 9:06
08. Shake That Demon (Live) 3:35
09. Pearls And Coffins (Live) 10:50
10. In My Time Of Dying (Live) 3:56
11 Medusa Child (Live) 6:13
12 Sky At The Bottom Of The Sea (Live) 5:25
13 Jennie-Ann Talks 2 (Live) 1:32
14 The Fire I Long For (Live) 6:21
15 Girl With The Raven Mask (Live) 5:36
16 Stars They Move (Live) 3:40
17 Moonhorse (Live) 10:38

Rating: 95/100

Uitgever: Nuclear Blast Records

Website: Avatarium