Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Attic - Return of the Witchfinder | CD

Alex Thrasher | 25 maart 2024

Bands die op andere bands lijken qua sound of er zwaar door zijn beïnvloed, zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan Airbourne (AC/DC), Paradox (Metallica) en Kingdom Come (Led Zeppelin). Ook het Duitse Attic heeft een voorliefde voor een andere band, namelijk King Diamond/Mercyful Fate. Binnenkort verschijnt het derde album ‘Return of the Witchfinder’.

Zanger Meister Cagliostro lijkt qua stemgeluid dan ook als twee druppels waters op King Diamond. Dus als je de stem van de King niet kunt uitstaan, kun je deze review dan ook gelijk overslaan. Maar gelukkig zijn er ook veel liefhebbers van deze meer extreme zangstijl die natuurlijk prima past bij de horror- en occulte teksten van beide bands waar King Diamond actief in is. Dit geldt dus ook voor Attic, dat met ‘Return of the Witchfinder’ ook al weer toe is aan haar derde album sinds de oprichting in 2010.

Net als bij het vorige album (Sanctimonious, 2017) is ook nu sprake van een heus concept album. Aangezien ik niet over de bio beschik, kan ik niet iets over het verhaal vertellen, maar gezien de titel heeft het ongetwijfeld met de heksenjacht en -verbranding van doen. Wat meteen opvalt, is dat het album (opnieuw) is gestoken in een prachtige hoes (ontworpen door Daniele Valeriani uit Rome, ook bekend van zijn hoesontwerpen voor Dark Funeral). Alhoewel het vorige album alweer 7 jaar geleden is, is de stijl van de muziek vrijwel ongewijzigd: lekkere occulte nummers, veel gegil (gevalletje love it or hate it) met een heerlijk zwart randje.

Beide gitaristen Katte en Max dragen zorg voor pakkende riffs, waar voldoende variatie in zit om bij de nummers (die toch al gauw 5 minuten per stuk aantikken) de aandacht vast te houden. 

Uitschieters op het album zijn wat mij betreft de nummers ‘The Thief’s Candle’, ‘Return of the Witchfinder’ en ‘Synodus Horrenda’. Van het laatstgenoemde nummer is ook recent een videoclip uitgebracht, zeker de moeite van het bekijken waard!

Fans van King Diamond/Mercyful Fate die het wachten op een nieuw album een beetje beu raken, kunnen met het nieuwe album van Attic dan ook prima uit de voeten. Het album verschijnt op 5 april bij Ván Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd, zwart en gekleurd vinyl en (via het platenlabel) in box-formaat.

Tracklist

01. The Covenant 01:48
02. Darkest Rites 05:35
03. Hailstorm and Tempest 05:32
04. The Thief’s Candle 06:16
05. Return of the Witchfinder 05:40
06. Offerings to Baalberith 06:35
07. Azrael 04:57
08. Up in the Castle 01:07
09. The Baleful Baron 05:07
10. Synodus Horrenda 07:34

Uitgever: Ván Records

Rating: 80/100

Website: Bodyfarm

Line up

Meister Cagliostro – Vocals
Max – Guitar
Katte – Guitar
Chris – Bass
J.P. – Drums