Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

4 Arm - Submission for Liberty | CD

Redactie | 24 februari 2012

Het derde album van het uit Australië afkomstige 4 Arm zal op 24 februari verschijnen via Rising Records. Het album heeft de titel ‘Submission for Liberty’ meegekregen en werd geproduceerd door frontman Danny Tomb en drummer Michael Vafiotis. De modder vette mix lag in handen van Matt Hyde (Machine Head, Slipknot, Trivium), en het geheel is gemasterd door Ted Jensen in de Sterling Sound in New York. De band werd in 2004 opgericht, en in 2005 verscheen het album ‘13 Scars’, gevold door ‘The Empires of Death’ in 2010.

Na het korte gesproken intro “Sinn Mact Frei”, waarbij Charlie Chaplin’s speech van de film ‘The Great Dictator’ wordt ondersteund door dreigende pianoklanken, gaat het album furieus van start met het thrashy “While I Lie Awake”. Wat meteen opvalt zijn de old school Bay Area thrash invloeden van bands als Forbidden en Testament. Luister maar eens naar het hakkende gitaarwerk, het krachtige drumwerk van Michael Vafiotis. “Raise A Fist” gaat vervolgens in een heerlijk tempo van start, wat verder opvalt is het gierende gitaarwerk en de felle, krachtige zangpartijen van Danny Tomb. Voor het titelnummer “Submission For Liberty” heeft de band een videoclip onder leiding van Steve Ravic Steve Ravic opgenomen, welke via de volgende link is te zien.

Tijdens “The Oppressed” doet de band het wat rustiger aan, waarbij ik enige overeenkomsten met het oudere werk van Slayer hoor, en dan bedoel ik dat uiterst positief. Het groovende “I Will Not Bow” is voorzien van de nodige invloeden van het oudere werk van Pantera. Tijdens het volgende “Taken Down” gaat het gas er weer op en ook “The Warning” is een heerlijke thrashgranaat, waarbij de band goed heeft geluisterd naar Testament. Het afsluitende “Blood Of Martyrs” gaat van start met een rustig stukje akoestisch gitaarwerk, waarna het verder gaat met groovende midtempo riffs, krachtig drumwerk, melodieus gitaarwerk en waarbij de zangpartijen van Danny Tomb enige overeenkomsten vertonen met Paradise Lost’s Nick

Holmes. Tegen het einde van de song gaat de band er nog eenmaal op volle snelheid tegen aan, waarna ik het album nog maar een keer opzet!

‘Submission For Liberty’ is een echte aanrader voor elke thrashfan, van zowel old-school bands als Testament, Forbidden en Death Angel, maar ook voor fans van de nieuwere lichting bands als Bonded By Blood, Evile, Havok en Warbringer. Het geluid is verder prima, en ook het artwork, dat getekend werd door Brent Elliot White (Arch Enemy) ziet er zeer fraai uit. Mocht deze band binnenkort naar Nederland komen ga ik hier zeker proberen bij te zijn.

Tracklist

01. Sinn Mact Frei
02. While I Lie Awake
03. Raise A Fist
04. Submission For Liberty
05. The Oppressed
06. I Will Not Bow
07. Taken Down
08. My Fathers Eyes
09. The Warning
10. Blood Of Martyrs

Rating: –/–

Uitgever: Rising Records

Website: 4 Arm