Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

15 Reasons – Second Coming | CD

Redactie | 22 augustus 2011

Het debuutalbum van het uit België afkomstige 15 Reasons is op 22 augustus via Concrete Web verschenen. De titel verwijst deels naar het moeizame proces waarmee het album tot stand is gekomen. Het album werd immers al twee jaar geleden grotendeels opgenomen, maar omdat de toenmalige bassist en zanger besloten de band te verlaten werd er besloten om eerst geschikte vervangers te zoeken alvorens het album uit te brengen. Nadat nieuwkomer Gunther Uytterhoeven de songs van nieuwe arrangementen had voorzien werd het album opnieuw ingezongen in de studio van ex-Channel Zero gitarist Xavier Carion.

Het resultaat is een album voorzien van een elftal stevige rocknummers inclusief het intro ”Rebirth”. De eerste echte track op het album is het groovende “Second Coming”, een stevige midtempo song voorzien van strakke riffs en prima, melodieuze zangpartijen van Gunther Uytterhoeven. Wat verder opvalt zijn de jaren negentig invloeden van bands als Soundgarden, Alice In Chains en Metallica. Deze worden vervolgens op een prima manier gecombineerd met een modern geluid. Tijdens het volgende “Call Me By My Name” gaat het tempo wat omhoog, en op een of andere manier moet ik tijdens het beluisteren van deze song aan Anthrax ten tijde van John Bush denken. “Almost Blind“ is vervolgens een rustige ballad die in het straatje ligt van het rusterige werk van Alice in Chains, waarna de band er met “Darker Than Black” en “Burn Out” weer wat steviger tegenaan gaat. Tegen het einde van het album gaan de songs echter wel wat vervelen. De meeste songs houden het dan ook tussen stevige, mid-tempo rock en metal, voorzien van krachtige riffs en groovende refreinen waarbij de band wat mij betreft wel wat hardere song had mogen schrijven.

Met deze release heeft 15 Reasons echter een degelijk album uitgebracht, voorzien van een prima productie waarbij het geluid glashelder is en ook de muzikale prestaties prima in orde zijn. Verder staat het stemgeluid van Gunther duidelijk centraal, die daarmee een behoorlijke stempel op het album weet te drukken. Fans die de eerder genoemde bands als Soundgarden, 

Alice In Chains, Anthrax, Metallica en ook Stone Sour wel weten te waarderen moeten deze band zeker eens een kans geven.

Tracklist

01. Rebirth
02. Second Coming
03. Call Me By My Name
04. Einzelgänger
05. Almost Blind
06. Darker Than Black
07. Burn Out
08. Change
09. Fight
10. Ending In Tears
11. Someone To Blame

Rating: –/–

Uitgever: Concrete Web

Website: 15 Reasons