Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Luistersessie nieuw album Martyr

Alex Thrasher | 25 december 2021

Op 24 februari 2022 komt het nieuwe album van Martyr, ‘Planet Metalhead’, uit. De band had het originele idee om op 11 december jl. in de Dynamo een luistersessie te houden met fans die het album in de pre-order hadden besteld. Geweldig initiatief van deze sympathieke band dat zeker navolging van andere bands verdient!

Helaas gooiden verscherpte COVID-maatregelen roet in ‘t eten, maar de Utrechtse band ging niet bij de pakken neerzitten. Snel werden twee luistersessies via Zoom gepland (20 en 23 december), zodat fans vanuit de luie stoel alvast het nieuwe album konden beluisteren.

Ook de schrijvende pers was hierbij uitgenodigd dus ik accepteerde maar al te graag de uitnodiging van Metal Experience om verslag te doen van de luistersessie en de mogelijkheid om de bandleden na afloop nog wat vragen te stellen.

Het laatste studioalbum ‘You’re Next’ is alweer een kleine 6 jaar geleden, dus ik was benieuwd of de band dit geweldige album zou kunnen evenaren (of misschien zelfs overtreffen). Toch wel een beetje gespannen, drukte ik op de link om in de Zoom-meeting te komen. Na een korte introductie van gitarist Rick Bouman en drummer Rick ‘den Drummert’ Valcon over het opnameproces, worden de nummers ten gehore gebracht.

Een uitgebreide recensie van het album en interview met de band volgt in januari door Erik van Dijk, dus ik zal het laten bij een eerste impressie. Wat opvalt is dat het album verrassend stevig uitvalt met flinke invloeden van zowel de US-Metal als de New Wave of British Heavy Metal. Maar naast snelle krakers zoals ‘Demon Hunter’ en ‘Metal Overdrive’, is er ook ruimte voor prachtige power-ballads als ‘No time for goodbyes’ en ‘Wings in a darkened souls’, waarin Rop van Haren laat horen één van de beste zangers in de Nederlandse metalscene te zijn. Wat een strot, kippenvel!

Tijdens de nummers konden de luisteraars ook chatten met de bandleden of vragen stellen. Ik vroeg naar de titel van het album. Rick gaf aan dat het een puur heavy metal album is, waardoor wat hem betreft dit de perfecte titel is. Op de vraag of de band nog druk heeft ervaren bij het schrijven van de nieuwe nummers omdat het vorige album ‘You’re Next’ zo goed was ontvangen gaf Rick aan dat dit wel meeviel; de band heeft wat bezettingswijzingen gehad de afgelopen jaren maar dat bood de band ook kans om wat meer van de gebaande paden te gaan.

Martyr viert volgend jaar haar 40-jarig bestaan en met dit nieuwe album op zak zal de band (toch al geroemd om de live-prestaties) een wervelende show kunnen gaan neerzetten. Dit nieuwe album zal weleens dé verrassing van 2022 kunnen worden.

Horns up and unite!

Tracklist

01. Raise Your Horns, Unite! 04:47
02. Demon Hammer 05:11
03. Children of the Night 04:58
04. Fire of Rebellions 04:49
05. No Time for Goodbyes 06:50
06. Metal Overdrive 04:11
07. La Diabla 05:19
08. Diary of a Sinner 03:47
09. Church of Steel 06:24
10. Wings in a Darkened Soul 04:25

Uitgever: PT78 Records

Website: Martyr