Metal Experience Fest 3.

Met veel plezier kunnen wij bekend maken dat er een derde versie van het Metal Experience Fest komt. Op zaterdag 18 september 2021 is Gebr. de Nobel te Leiden wederom de plaats van handeling. Het doel is een line up neer te zetten die de sfeer van vroeger benadert, muziek van de oude school dus, en dat in de verschillende genres.

De line-up

De headliner voor deze jaargang hebben we gevonden in Pestilence. De progressieve death metal band behoeft eigenlijk geen nadere introductie. Na het debuutalbum ‘Malleus Maleficarum’ in 1988 verschenen er met ‘Consuming Impulse’ en ‘Testimony of the Ancients’ twee tijdloze albums. Na een tweetal onderbrekingen is Pestilence sinds 2016 weer volop aan de bak en verscheen na ‘Hadeon’ in 2018 onlangs het zevende studio album ‘Exitivm’.

Voor de nieuwe plaat heeft opperhoofd Patrick Mameli weer een volledig Nederlandse line-up geformeerd. Allereerst was daar de sterke gitarist Rutger van Noordenburg, die de band kwam versterken in 2019. Met Bleeding Gods en Shinigami was Rutger overigens ook al te bewonderen op het allereerste Metal Experience Fest. Later dat jaar werd bekend dat ook Joost van der Graaf (o.a. ex-Dew-Scented, ex-I Chaos) zich bij Patrick Mameli zou voegen en afgelopen jaar voegde drummer Michiel van der Plicht (o.a. Carach Angren (live), ex-God Dethroned) zich bij Pestilence. De nieuwe plaat wordt alom goed ontvangen en met de traditionele oude krakers zal Pestilence een set om van te smullen afleveren in Leiden.

Wanneer we het over old school hebben dan komt de naam Evil Invaders automatisch naar boven. De Belgische speed metal band, ontstaan in 2007, weet als geen ander het gevoel van vergane glorie te pakken. Na de release van de gelijknamige EP werd de band opgepakt door het gerenommeerde Napalm Records en in 2015 verscheen het debuut album ‘Pulses of Pleasure’.

De weg van Evil Invaders lijkt geplaveid, zeker nadat de band een stabiele line up kreeg rond zanger / gitarist Joe Van Audenhove. In 2017 verscheen het album ‘Feed Me Violence’ en in 2019 het eerste live album en de band lijkt niet meer af te stoppen. Evil Invaders staat garant voor een dosis speed metal waar de energie van afspat en is daarmee een welkome gast op Metal Experience Fest 3.

Met het Belgische Carnation hebben we weer een stevige death metal band weten te strikken voor Metal Experience fest 3. Carnation is ontstaan in 2013 en twee jaar later verscheen met ‘Cemetery of the Insane’ de eerste EP. Daarna ging het snel. De band tekende bij Season of Mist en dit resulteerde in het geweldige debuut album ‘Chapel of Abhorrence’. Met stevige nummers als ‘Sermon of the dead’ en het lekkere snelle ‘Plaguebreeder’ weet Carnation te overtuigen met old school death metal die zijn weerga niet kent. De band bracht vorig jaar het album ‘Where Death Lies’ uit en bevestigde daarmee de kwaliteit en stabiliteit van de band. Carnation is een band om naar uit te kijken op 18 september.

Cyclone maakt het trio Belgische bands compleet en zo kunnen we spreken van een heuse “Belgian Assault” op Metal Experience Fest 3. De Vlaamse thrashers bestaan sinds 1981 en brachten vijf jaar later het debuut album ‘Brutal Destruction’ uit. Het laatste wapenfeit van Cyclone stamt uit 1990, toen de opvolger ‘Inferior to None’ in een veel te kleine oplage verscheen door financiële problemen van het label. Het jaar 1993 betekende het einde van Cyclone, maar sinds 2019 zijn de Vlaamse Brabanders weer actief en doet de band een grote bijdrage aan de “old school metal vibe” op Metal Experience Fest 3.

Met het Oostenrijkse Insanity Alert komt er een portie crossover / thrash metal naar Leiden die zijn weerga niet kent. In 2019 bracht de band het derde album ‘666-Pack’ uit en dit album staat vol met korte en vermakelijke thrash songs. De band uit Tirol weet op ieder festival een feestje te maken met hun aanstekelijke thrash en een flinke dosis humor. De Nederlandse frontman Heavy Kevy gaat voor op in de strijd en de zaal gaat los met nummers als de Iron Maiden cover ‘Run to the Pit, Mosh for your Live’. Een heerlijk old school feestje is wat Insanity Alert brengt, en wie van een feestje houdt kan deze show onmogelijk missen.

Het Spaanse Crisix is onstaan in 2011 en brengt een flinke dosis thrash metal naar Leiden. De band uit Barcelona bracht tot op heden vier albums uit, het laatste album ‘Against the Odds’ stamt uit 2018 en is een lekker rauw thrash album dat uitkwam via Listenable Records. Vorig jaar verscheen het cover album ‘Sessions #1 – American Thrash’ met krakers van o.a. Vio-Lence, Exodus en Testament. Het eigen werk van Crisix liegt er niet om, maar in Leiden kan je dus ook een aantal covers verwachten van het Amerikaanse thrash gilde, en daar is helemaal niets mis mee. Net voor MEF 3 brengt Crisix de heerlijke EP ‘The Pizza E.P.’ uit met vier nummers vol humor en harde thrash metal.

De Nederlandse death metal band Graceless was de eerste band die wij bekend mochten maken. De Leidenaren wisten te verassen met het debuut album ‘Shadowlands’ en speelde daarna volle bak op het eerste Metal Experience Fest. Eind maart vorig jaar verscheen de opvolger ‘Where Vultures Know Your Name’ en met dit album deed de band wederom de death metal wereld verbazen, een album dat op veel jaarlijstjes in de bovenste regionen eindigde. Old school death metal zoals het hoort, of in ieder geval zo als wij het graag horen. We zijn dan ook bijzonder blij dat wij onze Leidse vrienden van Graceless voor een tweede keer op ons feest mogen verwelkomen.

Het uit Heerhugowaard afkomstige Hallowed Fire hebben we al eerder aangekondigd. De heavy thrash metal band won, zonder twijfel, de band battle van vorig jaar in Rockcafé Lazarus en verdiende daarmee een plek op Metal Experience Fest 3. Bovendien bracht de band in januari vorig jaar een verdienstelijke opvolger van de eerste EP ‘Decade of Darkness’. Luister naar het nieuwste schijfje ‘Pillars of Lies’ en je begrijpt precies waarom deze band het bal mag openen op het derde Metal Experience Fest.

Behalve acht geweldige bands is er natuurlijk uitgebreid de mogelijkheid om jouw favoriete bandshirts of aanverwante artikelen te kopen. Daarnaast staat weer een DJ die met veel enthousiasme jouw favoriete platen draait in de recent verbouwde foyer van Gebr. de Nobel. Ook zin gekregen in een feestje? Koop dan hier jouw kaart!

Metal Experience Fest 3

Zaterdag 18 september

Gebr. de Nobel, Leiden