Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Thanatos + Bodyfarm + Shoot The Messiah | 26.03.22 Baroeg, Rotterdam

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Iets meer dan twee jaar hebben we op de officiële release show van het nieuwe Thanatos album ‘Violent Death Rituals’ moeten wachten. 26 maart is het dan eindelijk zo ver met support Shoot The Messiah en Bodyfarm is de Rotterdamse Baroeg “The place to be”.

Wat in het vat zit verzuurt niet is het gezegde dat hier van toepassing is. Door de pandemie is de officiële release show van Thanatos verschoven en vindt deze dus plaats twee jaar na het verschijnen van het zevende studio album ‘Violent Death Rituals’. Het feestje is er niet minder om en de Rotterdams Baroeg is lekker gevuld zoals eigenlijk altijd het geval is wanneer Thanatos een thuiswedstrijd speelt. Opener van de avond is het Amersfoortse Shoot the Messiah.

Shoot The Messiah is ontstaan in 2015 en deze thrash / death metal band bracht in 2019 een album uit. Na een EP in 2017 verscheen ‘Kill All Gods’ in juli 2019 waardoor deze band wel momenten kende om het album aan de man te brengen. Aanvankelijk worstelde de band met de muzikale stijl maar anno 2022 is de richting duidelijk al zijn er nog wel invloeden te horen buiten de thrash / death metal. Met ‘Oblivion Walker’ en ‘Arise’ trapt de band af, waar het publiek eerst een wat afwachtende houding aanneemt. Frontman Leroy de Raad trekt en sleurt aan de aanwezigen en doet dit met succes, voorzichtig ontstaat er een pit. Hoogtepunt in de set is het nummer ‘Shoot The Messiah’ en dat is dan ook wanneer het echt los gaat in de pit. Opvallend zijn de sterke en melodische gitaarsolo’s van Serge van der Haar, waar Shoot The Messiah over het algemeen een goede indruk achter laat.

Het verhaal van Bodyfarm is bekend. De Amersfoortse band, ontstaan in 2009, timmerde lekker aan de weg tot het rampjaar 2019. Frontman Thomas Wouters overleed in augustus 2019, net voor de release van het vierde studioalbum ‘Dreadlord’, waarmee Thomas een onuitwisbare herinnering achter liet. Het was zanger / gitarist Remco Kreft (Graceless, Soulburn) die de band tijdelijk door de moeilijke periode heen trok, maar inmiddels is de band met gewijzigde line up weer op volle oorlogssterkte. Zanger / bassist Ralph de Boer (o.a. Dead Head) nam in 2020 het stokje van Kreft over, waardoor Alex Seegers van bas naar gitaar switchte. Drummer en medeoprichter Quint Meerbeek besloot in 2021 te stoppen met Bodyfarm en zijn vervanger luistert naar de naam David Schermann.

Bodyfarm opent de avond met de nummers ‘Dreadlord’ en ‘Manhunt’ van het laatste album en weet meteen indruk te maken. Baroeg is lekker gevuld en de pit komt al snel op gang. Nieuweling Ralph de Boer geeft op een geweldige manier invulling aan de nummers en ook Alex op gitaar is een succes. Met nummers als ‘The Well of Decay’, ‘Slaves of War’ en ‘Charlatan Messiah’ komen de voorgaande albums aan bod en wordt het gaspedaal stevig ingetrapt. Bodyfarm opereert als een geoliede machine en het publiek vindt het geweldig. Wat een energie op het podium en dat slaat duidelijk over op Baroeg. Krakers als ‘The Dark Age’ en ‘Unbroken’ sluiten de set en een sterk optreden af. Bodyfarm is daar waar het hoort, het podium.

Thanatos is zo’n beetje Nederlands eerste thrash / death metal band ooit en bestaat inmiddels zo’n 38 jaar. De band rond zanger / gitarist Stephan Gebédi bracht inmiddels zeven albums uit waarvan de laatste dus, ‘Violent Death Rituals’, de reden is voor dit optreden. Van een album release party kunnen we niet meer spreken, sterker nog, de vinyl versie van de nieuwe plaat is bij de band uitverkocht maar Rotterdam en omstreken zijn wel weer massaal uitgelopen voor een avondje met Thanatos. De aftrap is met het nummer ‘The Silent War’ van het laatste album en vanaf daar komt zo’n beetje ieder album aan bod. Gebédi en co hebben er zin in en met nummers als ‘Dawn of the Dead’ en ‘Undead. Unholy. Divine.’ Komt de sfeer er lekker in.

Het geluid is, net als bij Bodyfarm, goed en dat komt ten goede aan het geweld dat Thanatos ons brengt. Gebédi zoekt nog even bevestiging van zijn inmiddels bijna bejaarde leeftijd en vraagt voor de inzet van ‘And Jesus Wept’ van het album ‘Realm of Ecstacy’ uit 1992 aan het publiek wie er nog niet geboren was in 92. Een flink aantal handen gaan de lucht in, voornamelijk in de pit, en dus kun je zeggen dat de jonkies het goed oppakken. Thanatos dendert door met nummers als ‘Angelic Encounters’, ‘Feeding the War Machine’ en ‘Global Purification’ en overtuigt in Baroeg. Op 10 september doen de heren het nog een keertje over, dan is Baroeg Open Air de plaats van handeling.