Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Baest + Black Rabbit – Patronaat, Haarlem – 07/04/2022

Eus Straver | Photography © Eus Straver

Het uit Denenmarken afkomstige Baest tourt momenteel door Europa om hun meest recente album ‘Necro Sapiens’ te promoten. Het begint echter langzamerhand vanzelfsprekend te worden want ook de show van vanavond is er een die al veel eerder op de planning stond. Zo was de oorspronkelijke datum 8 april 2021, maar de tour van Baest moest vanwege coronaperikelen net als zovele andere tours eveneens uitgesteld worden. Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door het uit Apeldoorn afkomstige Black Rabbit.

Rond de klok van 20:45 schiet Black Rabbit uit de welbekende startblokken, de zaal is inmiddels redelijk gevuld waarbij de band van start gaat met ‘La Bestia’ afkomstig van de in 2020 uitgebrachte EP ‘Warren of Necrosis’. De heerlijke up-tempo thrash/death metal gaat er goed in bij het publiek zo krijgen we onder meer nummer als ‘Delta Waves’ en ‘Taken By The Devil’ te horen. In 2020 kreeg de band versterking van bassist Martin Jaramillo en zanger Nino Thomas en beide heren lijken inmiddels hun draai binnen de band helemaal gevonden te hebben. Zo krijgen we eens strakke show voorgeschoteld waarbij ook drummer Max Hendriks genoemd mag worden.

Black Rabbit deelt vanavond een prima visitekaartje uit en zet een zeer degelijke show neer, waar enthousiasme en spelplezier voorop staan. Ook gitaristen Jelle en Hidde staan hun mannetje en vervolgens wordt het uitstekende optreden afgesloten met ‘A Path Profound’, tevens afsluiter van de eerdergenoemde EP. Wie Black Rabbit nog niet eerder aan het werk zag, geef deze band een kans en ga ze eens live zien, of kom op 3 september naar de Gebr de Nobel in Leiden waar de band op het Metal Experience Fest 4 te zien zal zijn.

Baest heeft gedurende de lockdown echter niet stilgezeten, zo verscheen op 5 maart 2021 het meest recente album ‘Necro Sapiens’ dat vanavond voor het eerst aan het Nederlandse publiek zal worden voorgesteld. Ik zag de band al eerder aan het werk op Dynamo Metal Fest 2019 aan het werk waar de band al vroeg op de dag aan mocht treden en ook was de band al eerder in Patronaat te zien als voorprogramma van Entombed AD. De jonge honden uit Aarhus, Denemarken hebben inmiddels dan ook al een redelijke fanbase weten op te bouwen en als de band aftrapt met ‘Genesis’ is de zaal ook redelijk gevuld. Net als Black Rabbit bestaat de band nog niet zo lang, Baest werd immers pas in 2015 ongericht. De band heeft echter al 3 volledige albums en enkele EP’s op hun naam staan. Met nummers in de set als ‘Purification Through Mutilation’, ‘Abattoir’, ‘Towers of Suffocation’ en ‘Goregasm’, allen afkomstig van ‘Necro Sapiens’ duurt het vervolgens niet lang voordat ervoor in de zaal een gezellige pit ontstaat, dit tot groot genoegen van de band.

Vervolgens krijgen we van de op 27 mei te verschijnen EP, getiteld ‘Justitia‘ het nieuwe ‘Gargoyles’ te horen. Het spelplezier straalt van de band af en naast de eerdergenoemde nummers van ‘Necro Sapiens’ krijgen we nagenoeg de hele plaat te horen behalve ‘Sea of Vomit’dat vanavond niet gespeeld wordt. Baest weet mij vanavond opnieuw te overtuigen van hun klasse, vooral het enthousiasme van gitaartandem Lasse Revsbech en Svend Karlsson is een genot om naar te kijken en te luisteren, want beide heren toveren de ene na andere de zieke riffs uit hun gitaar. De brute vocalen van zanger frontman Simon Olsen luiteren heerlijk weg en als Simon vervolgens besluit het publiek in te duiken wordt hij enthousiast door het publiek de zaal doorgedragen. Helaas worden het debuut ‘Danse Macabre’ uit augustus 2018 in zijn geheel overgeslagen, waarop het optreden rond de klok van half 11 met ‘Necro Sapiens’ tot een einde komt, maar niet voordat de band nog wat foto’s met het publiek maakt om vervolgens nog goede zeken te doen bij de merchandise stand waar het nog lang druk blijkt. Al met al hebben we kunnen genieten van twee uitstekende bands waar we in de toekomst ongetwijfeld nog meer van zullen horen.