Graceless – Gebr. de Nobel, Leiden– 5/6/2021

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

5 juni 2021, de dag dat Nederland weer iets van de zo gewenste vrijheid terug kreeg. Snel schakelen was het voor de organisatie van Gebr. de Nobel, want wanneer je dan eindelijk, na maanden, je deuren weer mag openen voor bezoekers dan wil je dat ook meteen op die eerste dag. Nadat de datum van “versoepeling” vaststond duurde het slechts een aantal uur voordat de aankondiging van de lokale helden van Graceless een feit was.

De kaarten werden in rap tempo verkocht, waarbij de snelle koper verrast werd met het shirt van het afgelopen Metal Experience Fest editie. Die eerste avond na de lockdown was er één die slechts door 50 bezoekers kon worden bijgewoond, zittend op een stoel in de verbouwde grote zaal van Gebr. de Nobel. De koude versnaperingen werden keurig aan tafel afgeleverd, zodat er geen onnodige interne verplaatsingen hoefde plaats te vinden en men de aandacht volledig op Graceless kon richten.

De Leidse death metal band Graceless is ontstaan in 2016 en na de release van het debuutalbum ‘Shadowlands’ wist de band al meteen een flinke fan-schare op te bouwen. Met de release van opvolger ‘Where Vultures Know Your Name’ werd er direct door gepakt, maar door de inmiddels bekende redenen viel de promotie van het album grotendeels in het water. Toch was Graceless één van de bands die je bleef tegenkomen. Met optredens in het Haagse Musicon, het Eindhovense Dynamo, de livestream van Dynamo Metalfest en van uit de Gebr. de Nobel deed de band er alles aan om de radar te blijven. Een mooie beloning voor dit harde werk is het veroverde plekje op Dynamo Metalfest op 21 en 22 augustus op de IJsbaan in Eindhoven.

Vanavond in Leiden speelt Graceless zonder voorprogramma en dat betekent meer Graceless en dat is geen straf voor de 50 aanwezigen. Om 19:00 openen de deuren van Gebr. de Nobel en een half uur later dendert ‘Lugdunum Batavorum’ door de speakers. Hoewel het een vreemde situatie blijft om een death metal band te bekijken van uit een stoel is het voor een ieder toch genieten. Na iedere song klinkt gejuich en gaan de “horns up” en tijdens de songs zie je de haren wapperen aan de tafeltjes. Graceless speelt een fijn variërende set, zo komt de single ‘Malignant Seed’ uit 2021 voorbij en oude beukers als ‘ Slashed and Served’, ‘We Will Be Gods’, ‘Die On Demand’ en ‘Iron Tears’ volgen.

Het geluid is goed en ook de lichtshow is goed verzorgd, de koude bieren, het gezelschap en Graceless doen de rest. Met titelnummer ‘Where Vultures Know Your Name’, ‘Retaliation of the Wicked’ en het epische ‘Embrace the Rain’ komt ook de tweede plaat goed aan bod, waarna Graceless de reguliere set afsluit met ‘Revenge Us’ afkomstig van de split met het Russische Grond. De koek is echter nog niet op, de mannen komen terug het podium op en met het geweldige ‘Nine Days of Mourning’ en het lekkere up-tempo ‘Warpath’ worden nog twee sterke songs gebracht, maar daarna is het ook echt klaar.

Heerlijk om weer eens een band live aan het werk te zien en na afloop zijn er dan ook alleen maar tevreden gezichten. Graceless leverde weer een heerlijke show en ook de medewerkers van Gebr. de Nobel verdienen lof. Een eerste stap naar normaal is gezet en laten we hopen dat er snel meer mogelijk is. Graceless is in ieder geval zonder beperkende maatregelen te zien op Dynamo Metalfest in augustus en op 18 september zal de band weer schitteren op ons eigen Metal Experience Fest. In de tussentijd werkt Graceless aan het derde album, een album dat naar verwachting december of januari zal verschijnen.