Double the Metal: Nervosa & Burning Witches in Baroeg, Rotterdam 08/08/2022

Theo Wapenaar | Photography © Eus Straver

Uitgerekend op de “dag van het vrouwelijk orgasme” (men verzint weer eens wat) staan er twee “all female” bands op de planken van de Rotterdamse Baroeg om op een behoorlijk hete maandagavond, midden in het festival seizoen, een kleine 200 bezoekers te pleasen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze ‘Double the Metal Tour’ onder de noemer ‘Double the Thrash Tour’ zou gaan plaatsvinden in de eerste vier maanden van dit jaar. Uiteraard gooide het staartje van de ellende en onzekerheden van de afgelopen twee jaar roet in het eten. Zo haakte co-headliner Warbringer (Californië, U.S.A.) alsmede de Zweedse support act Warfect (gedeeltelijk) af en werd er in het Zwitsers/Nederlandse combo Burning Witches een prima vervanger gevonden om Nervosa te vergezellen op deze ruim veertig optredens tellende tour.

Met een “double headline” tour is het vaak een verassing welke van de twee hoofdacts de avond gaat openen. Na wat kontendraaien werd het in Baroeg Burning Witches die de eer had om de avond te openen. Na het intro van de laatste plaat knalt de band los met ‘Executed’ van het succesvolle ‘Hexenhammer’ album. Het geluid is best vet en heavy maar het duurt enkele minuten voordat we kunnen horen dat “onze” Laura Guldemond een meer dan waardig opvolg(st)er is van de in 2019 vertrokken oorspronkelijke zangeres Seraina Telli.

Burning Witches gaat met hun traditionele metal lekker los vanavond en het enthousiasme en professionaliteit straalt er vanaf. Waar zangeres Laura de show steelt met haar sympathieke maar vaak ook imponerende heksengedrag, blijven de andere dames met veel podiumbewegingen, spelvreugde en poses het publiek beheersen. De nadruk van de set ligt uiteraard op de laatste twee albums ‘Dance With the Devil’ en de laatste langspeler ‘The Witch of the North’ met toch wel als hoogtepunt het gitaarduel tussen oudgediende Romana Kalkuhl en de talentvolle nieuwkomer Larissa Ernst in het nummer ‘Flight of the Valkyries’. Na de moshpit tijdens ‘Hexenhammer’ en oude kraker ‘Black Widow’ gooit de band de hymne in de strijd om met ‘Burning Witches’ afscheid van het publiek te nemen. Burning Witches was vermakelijk op alle fronten en misschien wel klaar om een stapje hoger te komen dan waar de dames nu staan.

De thrash/death metal van Nervosa is heel andere koek dan de traditionele metal van hun tourgenoten. En dat was te merken in Baroeg. Enkele oudere metalheads deden een stapje achteruit of gingen zelfs naar huis maar toch is het dringen voor het podium met een redelijk gemêleerd publiek. Net als Burning Witches is Nervosa geen onbekende in het Nederlandse clubcircuit en is het ook voor hen zeker niet de eerste keer dat ze in Baroeg spelen.
Er is een hoop gebeurt in de gelederen van het van oorsprong Braziliaanse Nervosa. Zo is het smoelwerk van de band, Fernanda Lira (bass/zang), opgestapt en heeft haar eigen band Crypta opgericht die grappig genoeg tijdelijk ex- Burning Witches gitarist Sonia Nusselder aan boord heeft gehad. Nervosa begint dus eigenlijk weer helemaal op “nul” als het gaat om live shows al is het ‘Perpetual Chaos’ album in de huidige bezetting al uit sinds januari 2021.

Vanaf de eerste tonen van ‘Kings of Domination’ zit de stemming er goed in. En net als Burning Witches kiest Nervosa er voor om zoveel mogelijk materiaal te spelen van de huidige line-up. En Nervosa moet het ook hebben van die huidige line-up want met alle respect voor hun voormalig frontvrouw is deze combinatie veel sterker dan voorheen. De huidige zangeres Diva Satanica ontpopt zich als een zeer actieve frontvrouw die vocaal haar verwachtingen waar maakt en minstens net zo goed klinkt als haar voorganger. Inval drummer Nanu Villalba hakt best lekker door, al zit ze er een enkele keer naast tijdens dit optreden. De grote aanwinst van Nervosa in de huidige bezetting is bassist Mia Wallace (Abbath), deze dame kijkt dankzij haar lange wimpers en gelaatsuitdrukkingen zelfs boos als ze lacht en is qua spel en podiumprestatie zeker de spil van de band.

Ondanks dat Burning Witches en Nervosa aan stijl niet veel gemeen hebben was deze hele warme avond in Baroeg zeer de moeite waard!