Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Interview Patrick Harreman

Erik van Dijk | 7 juni 2020

Onlangs verscheen na een periode van dertig jaar na het debuut album het tweede Usurper album ‘Evilution’. Automatisch rijst dan de vraag waarom dit zo lang heeft moeten duren. Reden genoeg om frontman Patrick Harreman eens aan de tand te voelen over het nieuwe album en meer.

Patrick Harreman is met Usurper begonnen in 1987, bracht een geweldig album met ‘Divine Spiritual and Intellectual Development’ in 1990, maar daarna werd het stil. Wat is er na de release gebeurd? Allereerst geeft Patrick aan dat zij zelf toentertijd helemaal niet zo happy waren met de plaat. Ons toenmalige drummer zakte in de studio compleet door het ijs en bovendien hadden zij een producer die normaal Andre Hazes mixte. Patrick: “we klonken in de oefenruimte heel anders dan op de plaat. We hebben de drummer toen snel vervangen met Jos de Jong. Echt een drumbeest. Gevolg was wel dat we live stonden als een huis. Maar als je dan de plaat kocht leek het een andere band”. Daarnaast kende de band problemen in de lin-up. De drummer en bassist het niet met elkaar vinden, dus terwijl Usurper steeds betere shows kreeg, betere festivals, een tour met Paradise Lost en Autopsy, ging de sfeer in de band snel naar beneden. Patrick: “dat raakte mij in ’t diepste van m’n ziel. Zo erg dat ik week na die Paradise Lost/Autopsy gigs de stekker eruit trok. Ik had er geen plezier meer in. Mijn droom was altijd met een groep vrienden in een busje de wereld over te gaan om muziek te maken. Toen dat eenmaal zover was was ik alleen maar bezig om mensen uit elkaar te houden”.

Er zijn veel wisselingen geweest in de line up, en de vraag die opkomt is dan of het lastig samenwerken is met Harreman. Patrick geeft aan dat de meningen daarover verdeeld zijn, en dat hij een gedreven mannetje is en dat een karaktertrek is waar hij niet van afkomt. “Vroeger begreep ik dat nooit zo. Want ik probeer het altijd om mensen ’t naar de zin te maken. Pas later besefte ik dat je soms anders overkomt dan je denkt, en toen moest ik toch erkennen dat ik voor veel mensen een wervelwind ben. Een tikkeltje ADHD is mij niet vreemd”. Verder geeft Patrick aan dat het niet alleen aan hem ligt en in een band te maken hebt met mensen met ego’s in allerlei vormen en maten. Patrick: “Je hebt drummers die balen dat de zanger meer aandacht krijgt. Je kunt je dan afvragen “waarom ben je dan drummer geworden???”, je hebt mensen die na 3 maanden even gaan vertellen hoe de band moet gaan klinken en ik heb zelfs mensen meegemaakt die me na een week gingen vertellen hoe ik nummers moest gaan schrijven. Zij konden noten lezen en ik niet. Das net zoiets als dat ik bij jou in huis kom wonen en na 3 maanden even je huis anders ga inrichten omdat ik vindt dat ik een betere smaak heb”. Patrick geeft aan weinig geduld te hebben bullshit, en het eigenlijk wel grappig vind dat er nu weer mensen van vroeger met hem werken en nu zijn drive wel lijken te begrijpen. Patrick geeft als voorbeeld de relatie met Boudewijn: “Boudewijn en ik zijn ook 2 totaal verschillende mensen. Vroeger kon dat wel een botsen omdat ik 10 meter vooruit loop en Boudewijn 10 meter achter. Inmiddels hebben we wel door dat beide kanten z’n voordelen heeft. Mijn drive omdat ik dingen voor elkaar krijg, en Boudewijn om even stap terug te doen en alles even rustig te overzien”.

Boudewijn zelf geeft aan dat het eigenlijk best wel mee valt. Patrick is iemand die er met zijn hele hebben en houden in gaat en volledig op kan gaan in dat waar hij mee bezig is. Een mooi verhaal van Boudewijn: “Toen wij een keertje Patrick van station af moesten halen om te repeteren was hij er niet. Wij repeteren toch pas dinsdag was zijn antwoord toen we hem belden. Ja klopt Patrick, maar het is al dinsdag. Bleek hij al bijna 3 dagen onafgebroken in zijn studio te zitten zonder besef van tijd. Het is niet zozeer dat hij dat van de anderen ook verwacht, daarin is hij redelijk. Maar je moet niet met onzin komen of je afspraken niet nakomen, dan heb je een lastige aan hem”. Stijn geeft aan niet te kunnen oordelen over het verleden, maar geeft aan relaxed met Patrick gewerkt te hebben aan ‘Evilution’, kreeg ruim de tijd voor de gitaarpartijen, biertje erbij, beetje ouwehoeren tussendoor. Stijn: “Uiteraard heeft hij een beeld van hoe de plaat moet worden, maar dat wil niet zeggen dat hij niet open staat voor andermans ideeën. Het is absoluut niet dat we het altijd overal over eens zijn met elkaar, maar wellicht zijn we inmiddels oud en wijs (of geschift) genoeg om dat van elkaar te accepteren of elkaar de hersens in te slaan”.

Het heeft dus 30 jaar geduurd voordat we ‘Evilution’ voorgeschoteld kregen en de vraag is dan ook waarom heeft dot zolang mogen duren. Patrick heeft aan niet zomaar een plaat op de markt te willen gooien omdat teveel bands hun oude glorie niet meer haalt. Een nieuw album doet dan alleen maar schade. Daarnaast is de band 30 jaar verder en muzikaal gegroeid en hoe ga je daarmee om. Patrick: “Bij Usurper heb je te maken met een verleden. Nostalgie. Ik heb dus best lang zitten broeden op een sound die zowel ons verleden eer aan zou doen als dat het een toekomst had. Vervolgens gaat er een drummer weg. Waren we aardig op weg, totdat ik vond dat de plaat halverwege inzakte en we besloten de helft weg te gooien. Daarna kwam Menno Gootjes erbij en voor je het weet ben je paar jaar verder”. Menno Gootjes werd tijdens het schrijfproces toegevoegd maar heeft geen input geleverd aan de nieuwe plaat. Patrick: “Toen Menno in de picture kwam was het eerst voor een gast solo, maar Menno was zo enthousiast dat hij is blijven hangen. Het was ook weer heel tof om met hem te werken. Niet lullen maar spelen, dat deden we 25 jaar geleden ook”.

Uiteindelijk is Patrick 3 jaar bezig geweest met ‘Evilution’ en staat hij bij ondergetekende bekend als een perfectionist. Patrick zelf denkt daar iets anders over: “Eerder autist denk ik, naar mate ik ouder word merk ik wel wat autistische trekjes heb. Misschien vinden sommige mensen dat lastig, maar als ik ergers induik doe ik dat geen 100% maar 1000%. wij hadden wel door waar we een beetje staan in het wereldje. We hebben een leuke cult naam. Maar ook slechts 1 album. Wij hebben niet de luxe dat we jarenlang kunnen touren op basis van die ene plaat. We zijn ook geen 20 meer. Dus besefte we dondersgoed dat “als” we nog een deuk in een pakje boter willen slaan we met iets verdomd goeds moesten komen. Ik ben echt iemand van de deadlines hoor. Toen die echter uitliepen heb ik me er maar in berust. Hij is klaar als wanneer hij klaar is”. De naam Usurper komt van Celtic Frost en is een grote inspiratie geweest voor de band. Niet alleen de muziek maar ook hun durf en het lef om grenzen op te zoeken. “Dat heeft zeker mijn carrière bepaald. Ook voor dit album heb ik ‘Monoheist’ als een soort graadmeter. Wanneer je dan toch een “comeback” album maakt moet je het zo doen. Ik zeg niet dat we dat niveau hebben gehaald. Maar je moet de lat ergens leggen”.

Een nieuwe plaat, maar de plannen voor een release show zijn in deze lastige tijd lastig te verwezenlijken: “Wat valt er te plannen? We zijn aan de goden overgeleverd. We hadden in februari willen gaan repeteren. Maar dat ging niet door natuurlijk. Dit is de eerste keer in m’n leven dat ik geen flauw benul heb waar dit heen gaat allemaal. Is er straks nog een club circuit? Als dit het hele jaar zo blijft vrees ik het ergste”. Patrick vreest dat veel bedrijven, festivals, boekingskantoren, magazines. bands en labels op houden te bestaan wanneer dit nog maanden zo blijft. “Mijn planning was om met de eerste clip op zak op zoek te gaan naar een nieuwe drummer. Maar we kunnen niet eens repeteren. We hebben laatst een nieuwe video clip opgenomen. Ook dat was een ramp om te organiseren, maar gelukkig hebben we heel tof team om ons heen waardoor we flexibel kunnen werken. Maar het is echt improviseren”. Ook live shows zullen op zich laten wachten, de wil is er om de nieuwe plaat live te brengen maar Patrick vreest dat deze ellende nog lang gaat nagalmen. “Laten we eerst maar eens kijken hoe de plaat ontvangen gaat worden. Dat is de komende weken even t belangrijkste. Maar het is raar…..’. 5 juni was het dan zo ver, Usurper presenteerde middels een live stream met een klein aantal genodigden de nieuwe plaat ‘Evilution’ in de Vlaardingse Kroepoekfabriek.

Line up:
Stijn Bogers – guitar/vocals
Boudewijn Molendijk – guitar
Menno Gootjes – lead guitar
Patrick Harreman – bass and lead vocal

Albums :
1990 – Divine Spiritual and Intellectual Development
2020 – Evilution