Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Interview Laura Guldemond

Alex Thrasher | 27 april 2021

Op 28 mei verschijnt het nieuwe album van Burning Witches, getiteld ‘The Witch of the North’. Meer aanleiding is niet nodig om de altijd vrolijk ogende zangeres Laura Guldemond weer eens te spreken. Naast de uitgave van het nieuwe album, komen ook andere onderwerpen aan bod zoals de akoestische EP die in 2020 digitaal uitkwam als ook het verlangen om weer op te treden.

COVID-19

Via de Skype vraag ik of alles goed gaat met haar dierbaren. Laura zegt blij te zijn dat alles met haar verder goed gaat maar geeft aan het sociale leven wel te missen. Enthousiast vertelt zij direct een nieuwtje: “op 28 mei zal de band een releaseshow geven in Dortmund in samenwerking met de Wacken-crew van het nieuwe album en dit optreden zal gratis voor iedereen online te volgen zijn!”

Zangeres of meer

Ik vraag of Laura professioneel zangeres is of daarnaast nog een andere baan heeft. Laura: “Ja, ik ben professioneel zangeres maar afgelopen jaar natuurlijk onvoldoende optredens e.d. om mee rond te komen, dus ik ben vooral druk doende met het geven van zangles. En dat loopt best goed.”

De band

Laura is nu zo’n twee jaar bij de band en ik vraag haar dan ook of ze zich al thuis voelt naast haar Zwitserse collega’s. Laura’s ogen stralen als ze aangeeft helemaal in haar element te zijn: “We kunnen het zeer goed met elkaar vinden maar door de COVID-19 zien we elkaar natuurlijk minder. Recent hebben we nog een videoclip opgenomen met prachtige kostuums. Hopelijk kunnen we met die kostuums nog een foto shoot doen”. Natuurlijk wordt ook kort stilgestaan bij het vertrek van voormalig collega Nederlands bandlid Sonia Nusselder. Laura: “Sonia doet natuurlijk veel verschillende projecten en moest derhalve de keuze maken om Burning Witches te verlaten, hoe moeilijk ook.”

Akoestische EP

Verleden jaar heeft Burning Witches ook nog een digitale EP uitgebracht met 3 nummers. Laura: “we wilden ook graag wat doen voor de fans in deze moeilijke tijden, dus vandaar dat we een akoestisch optreden hebben gedaan. Drie nummers hebben we digitaal uitgebracht en het was leuk om de nummers op een andere manier te laten horen. En je moet wat als je niet kunt toeren.”

Nieuwe album

Van het nieuwe album ‘The Witch of the North’, is als eerste de single ‘Circle of Five’ verschenen. Ik vraag Laura of dit nummer gaat over het feit dat dat de band nu de perfecte samenstelling heeft gevonden. Laura schiet in een aanstekelijke lach: “dat was dan wel een beetje profetisch hè want Larissa was nog maar net bij de band.” Het nieuwe album klinkt verrassend sterk en stevig; er worden weinig commerciële concessies gedaan. Laura beaamt dit en is dan ook erg tevreden met het album.

Albumtitel en concept

Ik vraag haar of zij de ‘Witch of the North’ is als Nederlandse tussen de Zwitsers. Laura proest het uit en legt vervolgens uit dat het album een soort van concept-album is over Freya, de Noordse godin van de vruchtbaarheid en wellust. Maar zij was ook een vechtersbaas; geregeld vocht zij mee op veldslagen. Er bestaan veel mythen rondom deze godin dus voldoende input voor het nieuwe album. Laura: “het album hebben we weer opgenomen in de Little Creek Studio in Zwitserland en Schmier (Destruction) heeft voor een heerlijk vet geluid gezorgd. Luister maar eens naar het drumgeluid!”. Op dit album en is ook weer een uitstekende cover te vinden. ‘Hall of the Mountain King’ van Savatage. Ik complimenteer Laura met de geweldige uitvoering. Ze is zelf ook zeer tevreden met het nummer en het past qua thematiek ook prima binnen het concept van het album.

Toeren

Dromen van een tour kan zo langzamerhand wel weer; ik vraag Laura met wie zij het allerliefste op tour zou willen gaan en daar hoeft Laura niet lang over na te denken. “Openen voor Iron Maiden of Judas Priest zou natuurlijk te gek zijn, maar of dat gaat gebeuren….Verder vind ik Twilight Force wel een leuke band of een tour met Doro zou ook te gek zijn!” En dan gezamenlijk ‘Burning the Witches’ spelen in de toegift! Laura zit dit wel zitten.

Boodschap

Ik dank Laura voor het interview en vraag of zij nog een boodschap voor de Nederlandse fans heeft (en die zijn er genoeg). Laura: “Dank voor jullie support! Vergeet niet het nieuwe album te kopen en ik hoop jullie allemaal weer te zien bij een van de concerten die er weer aan gaan komen. Horns up!

Current Line-up:
Laura Guldemond – Vocals
Romana Kalkuhl – Guitar
Larissa Ernst – Guitar
Jeanine Grob – Bass
Lala Frischknecht – Drums

Albums:
(2017) Burning Witches
(2018) Hexenhammer
(2020) Dance with the Devil
(2021) The Witch of the North

EP’s:
(2018) Burning Alive
(2019) Wings of Steel
(2020) The Circle of Five