Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Interview Flotsam and Jetsam, Eric A.K. en Michael Gilbert aan het woord

Alex Thrasher | 4 juni 2021

Met ‘Blood in the Water’ (release 4 juni) is Flotsam and Jetsam al weer toe aan haar veertiende album in 35 jaar. En dat verdient een compliment. Niet in het minst omdat de laatste albums weer aanhaken bij het niveau van de eerste twee klassiekers (Doomsday for the Deceiver en No Place for Disgrace), maar ook omdat het nieuwe album misschien wel één van de hardste albums uit de carrière van de band is. Reden genoeg om de band te spreken over de totstandkoming van het album, de tourplannen maar ook over de betekenis van de bandnaam (want die is toch wat origineler dan een Slayer, Death of Satan).

 

Skype

Bedoeling was om gitarist Michael Gilbert en zanger AK (Eric Knutson) tegelijkertijd te spreken, maar via Skype gaf dit de nodige uitdagingen.
Ik dacht dus alleen Michael Gilbert te kunnen spreken, maar na het interview met Michael nam AK zelf nog even contact met me op om wat vragen te beantwoorden. Dit toont weer aan uit wat voor een aardige gasten deze band bestaat.

70000 tons of Metal Cruise

Ik vertel Michael dat ik de band voor het laatst live heb gezien op de 70000 tons of Metal Cruise in januari 2020. Ik vraag hem hoe hij terugkijkt op dit Floating Festival. Hij reageert meteen enthousiast: “Man, wat een feest is dat! Daar zou ik elk jaar wel bij willen zijn! Is het niet om te spelen, dan wel als liefhebber”.
En hard lachend zegt hij nog dat er zoveel alcohol aan boord wordt genuttigd dat COVID-19 geen kans maakt op de boot. Wijselijk onthoud ik mij van ieder commentaar.

Het nieuwe album

Ik feliciteer Michael met het nieuwe album en spreek mijn waardering uit dat de band na 35 jaar nog steeds actief is. Hij is zichtbaar trots en geeft aan dat het prettig is dat Flotsam and Jetsam nog steeds relevant is, zeker na de grunge-jaren ‘90: “Heavy Metal was haast een vloek in die dagen.”

Ik vraag hem of de COVID-19 er nog voor heeft gezorgd dat het opname-proces anders is verlopen. Michael schudt zijn hoofd: “Nee, eigenlijk is het hetzelfde gegaan als bij het vorige album, ieder neemt thuis z’n stukken op. Natuurlijk was er wel druk omdat het vorige album (The End of Chaos) het zo goed heeft gedaan.” Ik zeg tegen hem dat het aardig is gelukt om het vorige album te evenaren (of zelfs te overtreffen) en lachend steekt hij zijn duim omhoog.

Ik vraag hem wie de haaien zijn in de titletrack; gaat dat nummer soms over de media? Michael: “Nee, integendeel! We zijn als band altijd goed behandeld door de media, dus geen kwaad woord daarover. Met de haaien bedoelen we diegenen die altijd op de loer liggen om wat van je te stelen. Zelfs bij gebruik van internet moet je een Virusscanner aanschaffen omdat je anders wordt leeggeroofd.”

The Cold

Michael is een aantal jaren weggeweest in de periode 1999-2010 en is sinds het album ‘Ugly Noise (2012) weer terug bij de band. Ik vertel hem dat het album hieraan voorafgaand (The Cold) uitermate populair is in Nederland. Ik vraag hem of hij wel naar dit album kan luisteren (omdat er live niets van wordt gespeeld). Michael schiet in de lach: “Haha, ja hoor, ik kan er best naar luisteren. Maar het voelt toch een beetje alsof je thuiskomt en je treft een andere vent in bed aan bij je vriendin. Flotsam and Jetsam is toch mijn band hè!”

Thrash is back!

Veel bands wachten met het uitbrengen van nieuwe materiaal tot er enig zicht is op nieuwe tours. Ik zeg dat dit jammer is aangezien de fans nu over geld beschikken om cd’s en vinyl te kopen omdat er geen concerten zijn en de kroegen ook pas sinds kort weer open zijn. Michael luistert aandachtig en geeft aan dat hij het zo nog niet bekeken had: “Daar heb je een punt; straks zijn er weer zoveel concerten en albums dat fans keuzes moeten gaan maken. In ons geval is het echter geen bewuste keuze; we zouden begin 2021 op tour gaan met Accept dus daarvoor wilden we graag het album af hebben. De tour is weliswaar uitgesteld naar 2022, maar het album wilden we wel gewoon uitbrengen.”

Ik vraag of hij kan verklaren dat de thrash-bands van de 80’s nog steeds bestaan en geweldige albums uitbrengen. En dat de aanwas van nieuwe veelbelovende bands beperkt blijft. Michael moet even nadenken: “Dat is een goede vraag, eigenlijk weet ik dat niet.” Na wat nadenken komt hij toch met het volgende: “Ik denk dat de ‘moderne’ bands teveel bezig zijn om de songs te blijven perfectioneren en polishen. Ik denk dat de oudere bands beter weten wanneer een nummer goed is en klaar.” We sluiten het interview af met de wens elkaar snel weer te treffen bij een concert/festival (Dynamo Metalfest 2022?) en bij te kletsen onder het genot van een consumptie.

Zanger AK kreeg ik zogezegd ook nog even te spreken, dus ik had wat vragen voor hem bewaard.

Flotsam and Jetsam

Nadat ik hem uiteraard ook heb gefeliciteerd met het geweldige nieuwe album, wil ik nu weleens weten wat de bandnaam Flotsam and Jetsam inhoudt. AK lacht en zegt dat de bron bij het boek ‘The Two Towers’ van Tolkien ligt: “Flotsam and Jetsam is een hoofdstuk uit dit boek en Jason Newsted kwam hier destijds mee aanzetten. Toen zijn we verder gaan kijken en ontdekten we dat de term ook ‘afval’ en ‘troep’ van een schipbreuk betekent, maar ook zwervers die op straat leven. Eigenlijk vonden we al die definities wel bij ons passen haha. Natuurlijk wordt er vaker naar onze naam gevraagd omdat het niet echt ‘Metal’ klinkt, maar het gaat over verschoppelingen in de maatschappij en daar moeten we ons toch in herkennen nietwaar?”

Voordat ik een nieuwe vraag kan stellen, geeft hij nog even aan dat de bandnaam niets met Disney te maken heeft: “In de film ‘De Kleine Zeemeermin komen twee palingen voor die Flotsam en Jetsam heten. Er zijn nog steeds mensen die denken dat de bandnaam daar vandaan komt haha!”

Albumtitel

Ik vraag aan AK ook wie volgens hem de haaien in het water zijn die op het bloed afkomen. Ook AK beaamt dat het niets met de media te maken heeft: “we hebben eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met de pers. Ik versta onder de haaien zij die denken over de rug van de band een paar stuivers te kunnen verdienen.”

Setlist

Met 14 albums heeft de band de beschikking over meer dan 150 nummers. Ik vraag AK of er nummers zijn die hij graag zou willen toevoegen aan de setlist: “Natuurlijk ontkomen we niet aan de oude krakers zoals ‘Hammerhead’ en ‘No Place for Disgrace’, maar ik zou best wel weer eens een nummer van het album ‘Drift’ live willen spelen, bijvoorbeeld het nummer ‘Missing’. Probleem is echter dat de vaart dan een beetje uit de show gaat, dus vandaar dat we toch liever voor de uptempo nummers kiezen.” AK zegt nog dat hij niet kan wachten om weer op tour te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten en met bekenden een biertje te pakken. Dat is toch wel het mooiste van onze business, aldus AK.

Current Line-up:

Michael Gilbert – Guitars
Eric A.K. – Vocals
Steve Conley – Guitars
Ken Mary – Drums
Bill Bodily – Bass

Albums:

Doomsday For The Deceiver (1986)
No Place For Disgrace (1988)
When The Storm Comes Down (1990)
Cuatro (1992)
Drift (1995)
High (1997)
Unnatural Selection (1999)
My God (2001)
Dreams Of Death (2005)
The Cold (2010)
Ugly Noise (2013)
Flotsam & Jetsam (2016)
The end of Chaos (2019)
Blood in the Water (2021)