Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

DGM – Endles | CD

Manfred Werger | 17 oktober 2024

DGM, uit de provincie Lazio, is genoemd naar de oprichters, Diego Reali, Gianfranco Tassella en Maurizio Pariotti. De stevige progrockformatie bestaat al 28 jaar. ‘Endless’ is hun twaalfde volwaardige album. Houdt de band het hoge niveau én de brede waardering vast? Luister en lees mee(r)!

In 1996 debuteerde DGM met het in eigen beheer uitgebrachte ‘Random Acces Zone’, een sterke vier tracker met pompeuze metal in het hoekje van Pyramaze. De eerste platen van het puike bandje kwamen uit op Italiaanse labels als Elevate Records en het Milanese Scarlet Records van Filippo Bersani en Stefano Longhi. In 2006 waren de originele leden van DGM al verdwenen, maar de strakke muziek bleef zijn niveau behouden.

Sinds het album  ‘The Passage’ (via Frontiers) zijn de nummers korter, spitsvondiger en kwalitatief op peil. Ook de liveplaat ‘Passing Stages’,  met opnames van concerten in Milaan en Atlanta, ‘Tragic Separation’ uit 2020 en ‘Life’ uit 2023 gooiden hoge ogen en haalden menig jaarlijstje.

De nieuwe ‘Endless’ is een conceptplaat.  De mooie cover is van Travis Smith, die eerder gaaf artwork van Overkill en Opeth verzorgde. ‘Endless’ geeft de weg aan van de gedachten, die leiden tot een bepaalde beslissing  of keuze in het leven van de mens. Het eerste deel van de plaat behandelt de zelfreflectie en de omstandigheden. In tweede deel worden mogelijke keuzes met elkaar vergeleken. In het slotdeel wordt de keuze gemaakt, maar de hoofdpersoon blijft waakzaam voor ‘mitsen en maren’. Hij blijft ook ‘de paden, die niet zijn bewandeld’ in de gaten houden.

De muziek van DGM is wat gewijzigd op ‘Endless‘. Er is gekozen voor een breed spectrum aan melodieën met een bijpassend instrumentarium. Kansas, Yes, 70’s en 80’s Deep Purple, Emerson Lake and Palmer maar ook PFM, de Milanese classic progrockband, vormden een duidelijke inspiratie. Ik vind de mix van gitarist Simone Mularoni ijzersterk, alle instrumenten zijn perfect te horen en er is veel aandacht besteed aan de solopartijen.

‘Promises’ start akoestisch, maar vormt zich in allerlei instrumentale thema’s, toetsen- en fluitsolo’s tot een prachtige opener. Let op de weergaloze gitaarsolo! ‘The Great Unknown‘ volgt met gaaf zangwerk en pakkende refreinen. ‘The Wake‘ is dreigend, vertellend, balancerend tussen Deep Purple op stoom en jazzrockende sequensen met wederom een Hammond B3 en een sologitaar on fire! ‘Solitude‘ is een akoestisch gerichte meedeiner met dubbele zanglijnen in de stijl van Yes. De solo van Mularoni is opnieuw spetterend, wat een speler!

Yeah! De fraaie, wilde Rainbow vibe van ‘Fom Ashes‘ maakt ruimte voor ‘Final Call’, dat zich overwegend vlot in diverse tempo’s afspeelt. Mooie, dikke zanglijnen! Het einde van de plaat is overwegend rustig, bijna musicalachtig! ‘Blank Pages’ start met een pianomelodie en beweegt zich in zesden met een gereven zangmelodie. ‘Of Endless Echoes‘ is langgerekt en prachtig! De balans tussen rustieke en pittige passages, akoestisch en elektrisch is perfect. De gitaarsolo is uniek en het einde is orkestraal.

Wow! Elke luisterbeurt levert weer nieuwe verrassingen op. DGM levert opnieuw een mooie schijf af. ‘Life’, de voorganger, was wat heaviër, deze plaat is wat meer vertellend, episch gericht. De band en zanger zijn enorm sterk en voor gitaarfanaten is Simone Mularoni het ontdekken waard. Klasbakkenbandje! Beslist luistervoer, zeker voor de progressieve rockers en metalheads!

Tracklist

01. Promises 05:16
02. The Great Unknown 07:03
03. The Wake 07:29
04. Solitude 05:27
05. From Ashes 05:35
06. Final Call 06:10
07. Blank Pages 05:02
08. …Of Endless Echoes 14:21

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 85/100

Website: DGM

Line up

Simone Mularoni – Guitars, keyboards
Marco Basile – Vocals
Emanuele Casali – Keyboards, flute
Fabio Costantino – Drums
Andrea Arcangeli – Bass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.