Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

House Of Lords – Full Tilt Overdrive | CD

Manfred Werger | 16 oktober 2024

James Christian, de melodieuze rockers en AOR fanaten zullen de naam en de stem van de zanger, geboren als James John DeiCicchi (die achternaam vind je nog terug bij zijn dochter, actrice en Broadway musicalster Olivia), meteen herkennen. James is zanger van House of Lords en deze band brengt de twaalfde studioplaat uit via Frontiers Music Srl. We gaan luisteren en pikken wat informatie mee.

House of Lords is in hardrockland een bekende naam. Het gelijknamige debuut van deze band uit 1988, gevormd uit leden van Angel (Gregg Giuffria), Quiet Riot en Fifth Angel, mede uitgebracht door het label van Kiss bassist Gene Simmons, is een all time-classic: hard, melodieus, gevarieerd en vol instrumentaal en vocaal geweld. James Christian, zanger van Hooka, Jasper Wrath, Eyes en LA Rocks werd vlak voor de opnamen ingelijfd als vervanger van David Glen Eisley. Het succes leverde wat leuke tours op en de band ging nog twee sterke platen mee. In 1992 was het voorbij. Een reünie in 2004 betekende de doorstart voor de band, met Frontiers Music Srl. als vast label

Nieuw plaatwerk van House of Lords vindt je om de twee á drie jaren. De band rond James Christian kent sinds 2010 een stabiele line up. Aanrader uit de tweede periode van House of Lords is het sterke ‘World Upside Down‘ uit 2006. Vorig jaar versterkte House Of Lords zich met keyboardspeler en multi-instrumentalist Mark Mangold van Touch en Drive She Said. Het leverde een leuke plaat op (Saints And Sinners).

Vlak voor de release van deze plaat kreeg Christian te horen dat hij kanker heeft en een aantal behandelingen moet ondergaan. Hopelijk komt deze vocalist er bovenop. ‘Full Tilt Overdrive’ knalt in ieder geval lekker weg!

De invloeden van Mark Mangold laten zich kennen. De plaat heeft wat proggy accenten, zoals in het lange, epische slotnummer ‘Castles High’. Ook in het aan Winger refererende  ‘Cry Of The Wicked‘ en in het modern-progressieve ‘Not The Enemy’ zitten mooie partijen van Mangold. In het prijsnummer van de plaat, ‘You’re Cursed‘,  wisselt de toetsenvirtuoos zelfs een gitaarsolo van Jimi Bell af, erg gaaf!

De plaat zet verder de nodige rockers in het zonlicht:  ‘Crowded Room‘ opent lekker en heeft accenten van Sunstorm en Lords Of Black. ‘Taking The Fall‘ is rustieker en refereert aan de beginperiode van House Of Lords. Ik vind de verplichte ballad van de plaat ook sterk: ‘I  Don’t Wanna Say Goodbye‘ gaat over zelfmoord en is wat origineler dan de ballads op hun eerdere schijven. ’Bad Karma‘ is ook een fijne, agressieve rocker. De overige tracks zijn wat gladder, niet zo opvallend.

Fijne schijf, zeker voor de melodieuze rockers en metalheads met een gevoel voor melodie is de plaat goed te doen en een fijne aanvulling op de collectie! Toch worden de hoogtijdagen van de band (en het genre) niet meer ingehaald. Verder gaat de band een wat onzekere toekomst tegemoet, waarin alle geluk en sterkte voor James Christian hard nodig zijn.

Tracklist

01. Crowded Room
02. Bad Karma
03. Cry Of The Wicked
04. Full Tilt Overdrive
05. Taking The Fall
06. You’re Cursed
07. Not The Enemy
08. I Don’t Wanna Say Goodbye
09. Still Believe
10. State Of Emergency
11. Castles High

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 84/100

Website: House Of Lords

Line up

James Christian – vocals, bass
Jimi Bell – guitars
Mark Mangold – keyboards
Johan Koleberg – drums

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.