Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Blood Incantation - Absolute Elsewhere | CD

Koos van Marle | 13 oktober 2024

Blood Incantation heeft de hypefactor mee. Na het debuut ‘Starspawn’ wat nog pure death metal was, werd er met de tweede full length ‘Hidden History of the Human Race’ al wel wat proggy en sci-fi elementen toegevoegd aan hun sound en imago. Daarop volgde de ambient EP ‘Timewave Zero’, die vreemd genoeg ook geod ontvangen werd. Het is nu 5 jaar na hun vorige death metal plaat toch echt tijd voor een opvolger, getiteld: ‘Absolute Elsewhere’. Kunnen de hooggespannen verwachtingen waargemaakt worden?

Wat blijkt: als je de plaat opdeelt in 2 nummers (oke, ze bestaan uit 3 stukken elk) en hem vernoemd naar een prog band uit de jaren 70, dat de hypetrain dan ook hard door rijdt. Dan heb ik vaak de neiging om extra kritisch te zijn. Maar ook deze extra kritische houding zorgt er niet voor dat ik niet positief ben over deze plaat. Het is gewoon echt een mooi en goed werk geworden, waarbij de elementen die op eerdere platen aanwezig waren, beter uitgewerkt zijn en goed op hun plek vallen. Men had het vroeger wel eens over de “belangrijke 3e plaat”, dit is een duidelijk voorbeeld dat vroeger daaronder was gevallen. 

Absolute Elsewhere’ valt uiteen in 2 delen, namerlijk ‘The Stargate’ en ‘The Message’. Deze nummers zijn allebei driedelig en duren ongeveer 20 minuten. Je hebt alleen nergens het gevoel dat de nummers of onderdelen hiervan zo lang duren. Je krijgt een 40 minuten lange space trip voorgeschoteld waarin death metal, progrock en ambient goed gemixt zijn. Origineel zonder corny te worden, maar wel to the point. Het is lastig om het goed te omschrijven, dus luister  het vooral eens op Spotify, of een andere streamingsdienst. Dit is typisch zo`n plaat die niet voor iedereen is, maar als je een wat meer open vizier hebt kun je je hier geen buil aan vallen!

Tracklist

01. The Stargate [Tablet I] 08:20
02. The Stargate [Tablet II] 05:08
03. The Stargate [Tablet III] 06:50
04. The Message [Tablet I] 05:56
05. The Message [Tablet II] 05:58
06. The Message [Tablet III] 11:27

Rating: 85/100

Uitgever: Century Media Records 

Line up

Isaac Faulk – Drums
Paul Riedl – Guitars, Vocals
Morris Kolontyrsky – Guitars
Jeff Barrett – Bass