Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Fate – Reconnect ‘N Ignite | CD

Manfred Werger | 12 oktober 2024

Fate, Denemarken? Toch niet dé bekende heavy metal band van weleer? Nee, niet echt. Deze Fate ontstond in 1985, nadat gitarist Hank Sherman (Rene Krolmark) Mercyful Fate had verlaten. ‘Reconnect ‘N Ignite’ is de achtste plaat van Fate en de eerste plaat van een hernieuwde kennismaking! Lees mee!

Acht platen in veertig jaar? Tja, Fate uit Kopenhagen heeft een behoorlijke lange, maar ook soms stille geschiedenis. Oprichter Hank Sherman had genoeg van het occulte pad en ‘deals met de duivel ‘binnen Mercyful Fate. Hij dook hij met enkele vrienden de Easy Sound Recording Studio in voor een eerste gelijknamige plaat van zijn nieuwe band. Die plaat was best te doen, met hints van Quiet Riot, Triumph en Dokken. Een tweede plaat, ‘A Matter Of Attitude’, was zelfs wat sterker, maar ook wat minder expressief. Hank Sherman stopte na deze plaat en keerde later in diverse Scandinavische groepen terug.

Fate ging na Sherman verder met o.a. Matthias Eklundh op gitaar en sterzanger Per Johansson / Henriksen. Men schakelde in de twee platen met deze bezetting wel over op hardere, pakkende en smeuïge hardrock (o.a. “Scratch ’n Sniff”). Na 1991 was het echter voorbij, ook demo’s met gitarist Sören Hoff brachten geen nieuw succes.

In 2006 keerde de band weer terug, met Per Johansson op zang. Na een drietal platen en een verzamelaar met oud en nieuw werk, was het weer voorbij. De comeback van de band in een samenstelling met Johanssen en het prille lid vanaf het begin, bassist Pete Steiner (Peter Steincke) is wel mooi. Silent Call keyboarder Patrick Törnblom, drummer Sören Ryan en stergitarist Torben Enevoldsen (hij is sinds 2011 bij deze band van de partij) vullen de overige posities bij Fate in.

Reconnect ’N Ignite is een fijne plaat! Veel hints van het vroegere werk zijn wel te duiden, maar de band pikt veel accenten mee van bands uit het Duitse metal gebied (Primal Fear, Helloween, midtempo Vandenplas en modern UDO).  Opener ‘Around The Sun’ was als single al te horen. Het pakkende ‘Reason For Everything’ is zo’n stevige killer. In ‘I’m On Fire’ klinkt Primal Fear door en ook ‘Running‘ en ‘Children Of A Lesser God’ hebben Teutoonse metalklanken. In het melodieuze krachtenveld van de geschiedenis van deze Denen zitten het mooie ‘When It’s Over’, met leuke vibes van hun jaren’90 demo’s en ‘This Won’t Last’, met accenten van DAD, Ark en Pretty Maids. ‘Feel The Burn’ en de vlotte afsluiter ‘Under The Gun’ ademen classic hardrock en maken het eindschot van plaat compleet. Gaaf plaatje! Beslist een luisterbeurtje waard! Hopelijk blijven de Denen nu wat langer aan zet!

Tracklist

01. Around The Sun 5:18
02. Reason For Everything 4:36
03. This Won’t Last 5:03
04. I’m On Fire 4:28
05. Running 5:10
06. Hold On 4:36
07. Nowhere To Run 4:15
08. When It’s Over 4:44
09. Children Of A Lesser God 5:06
10. Feel The Burn 4:24
11. Under The Gun 4:22

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 84/100

Website: Fate

Line up

Patrik Törnblom – Keyboards
Torben Enevoldsen – Guitars
Peter Steincke – Bass
Peer Johansson – Vocals
Søren Ryan – Drums

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.