Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Timeless Fairytale – A Story To Tell | CD

Manfred Werger | 17 september 2024

Timeless Fairytale? Onbekend, maar een kijkje achter de schermen levert bekende namen op. Hun eerste schijf komt medio september uit via het label van Thomas Hörnquist uit Stockholm. We duiken in de korte geschiedenis van de band en de achtergronden van deze plaat.

Timeless Fairytale is een internationale band met bassist Carmine Vivo en gitarist Luca Sellitto uit de Italiaanse band Stamina, drummer Viktor Enebjörn (van Darknd) komt uit Zweden en de frontman van de band Henrick Brockmann uit Kopenhagen. Brockmann is bekend van de eerste twee Royal Hunt platen uit de jaren ‘90 en bands als Evil Masquerade en hun uitloper Missing Tide.

In 2023 werd de band ingelijfd door een Zweeds label en hun neoklassieke, epische metal ligt in de stijl van Narnia, At Vance, classic Rhapsody en Yngwie Malmsteen’s Rising Force. Gitarist Luca schreef de nummers en samen met Carmine produceerde hij de plaat, die in de Sonic Temple Studios in Salerno werd opgenomen. Fabio Calluori mixte de plaat stevig in, de balans tussen de vocalen en de muziek is erg goed. Hij zorgde ook voor een puike mastering. Het thema van de plaat is verpakt in de titel: het leven, in vele facetten en gevoelens, komt terug in de teksten.

In 47 minuten wordt je meegenomen in de harde, maar ook melodieuze nummers van de plaat, gestoken in een klassiek hoesontwerp van Vittorio ‘Kufa’ Citro en artwork van Harley Velasquez. In de instrumentale en vocale tracks zitten ook flink wat keyboards verpakt. Joel Selsfors, Francesco Longo Maiorano en Kozo Tsuji zorgden voor deze fraaie omlijsting.

De plaat begint lekker sterk in de stijl van het bekende Stratovarius; dik, episch, toegankelijk en zeer muzikaal. Vanaf de mooie, instrumentale opener met een elektrische piano van Andrea Barone tot de single ‘New Dawn’ en het stoere ‘Master Of Illusion’ wordt je de schijf binnengetrokken. ‘Emptiness‘ zit in een hogere versnelling, met prachtig gitaarwerk en het betere zangwerk van Brockmann. Tijd om even op adem te komen en jezelf te herpakken, krijgen we in het balladesque ‘A Story To Tell‘. Daarna gaat de band los op thema’s in de hoek van Rhapsody en Sonata Artica: ‘Forsaken Dream’, ‘Trust Your Heart’ en de dikke instrumentaties van ‘The Last Chance’ staan garant voor instrumentaal én vocaal genieten. Met het instrumentale ‘Farewell Fairytale‘ wordt het debuutalbum van Timeless Fairytale afgesloten.

Het is goed om de stem van Henrik Brockmann weer te horen, zeker tegen de stoere gitaren van Luca Sellitto, het puike spel van de muzikanten en de volle composities, krijg je een fraaie vibe, die doet denken aan Ian Parry’s Rock Emporium, waarbij Sellito eveneens voor de puike geluiden zorgde. Ook keert men vaak terug naar de grote symfonische power metal van de jaren ’90, erg gaaf gedaan! We hopen dat deze band een vervolg krijgt!

Tracklist

01. Entering the Fairytale (Intro) 03:37
02. Forever and a Day 04:41
03. New Dawn 04:15
04. Master of Illusion 04:19
05. Emptiness 04:15
06. A Story to Tell 07:04
07. The Best Part of Your Life 05:37
08. Forsaken Dream 04:22
09. The Last Chance 03:37
10. Trust Your Heart 04:33
11. Farewell Fairytale (Outro) 00:57

Uitgever: ViciSolum Productions

Rating: 83/100

Line up

Henrik Brockmann – Vocals
Luca Sellitto – Guitars, keyboards, backing vocals
Carmine Vivo – Bass
Viktor Enebjörn – Drums

Guests:
Jacopo DiDomenico, Roberta Barrella and Nora Pierro – Backing vocals

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.