Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Satan - Songs in Crimson| CD

Alex Thrasher | 3 september 2024

Het Engelse Satan is vooral bekend van het cult-album ‘Court in the Act’ (1983). Deze status heeft vooral met de factor tijd te maken, want in het jaar van release kreeg dit album in de Nieuwe Aardschok (D.N.A.) nog een slechte beoordeling (‘als los zand’) en in de redactiejaarlijst 1983 stond het album bij geen enkele redacteur in het lijstje van 20 beste albums van dat jaar. En in de lezerspoll over 1983 stond het album nog net op de 30e plaats van de 30 beste albums van 1983.

De band heeft ook lang geworsteld met de naam, die wellicht suggereerde een death metalband te zijn. In 1985 werd de bandnaam Blind Fury gebruikt, met zanger Lou Tayler, waarmee het geweldige album ‘Out of Reach’ werd uitgebracht. Maar in 1987 werd het weer Satan waarmee met zanger Michael Jackson (ja echt) de EP ‘Into the Future’ (1986) en het album ‘Suspended Sentence’ (1987) werden uitgebracht.

Ook deze keer hield de naam geen stand, want in 1988 werd de bandnaam gewijzigd naar Pariah, waarmee de band, met nog steeds Michael Jackson op zang, de albums ‘The Kindred’ (1988) en ‘Blaze of Obscurity’ (1989) uitbracht. Prima albums, maar blijkbaar waren de metalheads door alle naamsveranderingen de band een beetje kwijtgeraakt. In 1989 gooide de band dan ook de handdoek in de ring om in 1997 onder de naam Pariah nog het derde album ‘Unity’ uit te brengen met Alan Hunter op zang (bekend van het album van Tysondog ‘Beware of the Dog’ 1984). Maar een jaar later was het toch weer over.

Het duurde tot 2011 totdat de band officieel de draad weer oppakte, nu weer onder de naam Satan met Brian Ross op zang. Bent u er nog? Gelukkig heeft de band deze naam omarmd en worden we niet langer met naamsveranderingen geconfronteerd. Sinds de reünie heeft de band de afgelopen jaren (2013 – 2022) in totaal vier albums uitgebracht, die alle een constant hoog niveau hebben.

Het nieuwe album ‘Songs in Crimson’ sluit naadloos aan bij de kwaliteit van de afgelopen albums. De band heeft z’n sound gevonden (met als basis het debuutalbum ‘Caught in the Act’) en houdt daaraan vast waardoor de fans weten wat zij kunnen verwachten. Vanaf opener ‘Frantic Zone’ tot albumafsluiter ‘Deadly Crimson’ krijgen we 45 minuten pure heavy metal over ons afgevuurd.

Opvallend bij dit album zijn de backing vocals van gitarist Russ Tippins die blijkbaar met zijn soloproject / band Tanith (waar hij samen met Cindy Nayward de leadvocals deelt) aan vertrouwen in zijn stemgeluid heeft gewonnen. Bevalt prima in ieder geval, luister maar naar het nummer ‘Era (the Day will come)’. Het snelle ‘Turn the Tide’ en ‘Curse in Disguise’ zijn mijn favorieten, maar ook het swingende ‘Captives’ mag niet onvermeld blijven. Gitaristen Russ Tippins en Steve Ramsey strooien met prima riffs en bassist Graeme English en drummer Sean Taylor zorgen voor een strakke ritmesectie. Zanger Brian Ross is nog steeds goed bij stem, al worden zijn gilletjes in aantal wel minder met het verstrijken van de jaren.

De band zal met met dit album geen nieuwe zieltjes winnen, maar de fans die de andere albums in de platenkast hebben staan, kunnen dit album blind aan de collectie toevoegen. ‘Songs in Crimson’ verschijnt op 13 september bij Metal Blade en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en verschillende kleuren vinyl.

Tracklist

01. Frantic Zero 04:34
02. Era (The Day Will Come) 04:40
03. Whore of Babylon 03:58
04. Sacramental Rites 04:44
05. Martyrdom 03:55
06. Turn the Tide 04:05
07. Captives 03:51
08. Curse in Disguise 04:46
09. Truth Bullet 04:55
10. Deadly Crimson 04:54

Rating: 86/100

Uitgever: Metal Blade Records 

Website: Satan

Line up

Russ Tippins – Guitars
Steve Ramsey – Guitars
Graeme English – Bass
Sean Taylor – Drums
Brian Ross – Vocals