Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Flotsam and Jetsam - I Am the Weapon | CD

Erik van Dijk |  14 augustus 2024

Verbaasd, verheugd en benieuwd werd ik toen ik hoorde van weer een nieuwe Flotsam and Jetsam release. Met ‘Blood in the Water’ uit 2021 bracht de band een geweldig album uit, een album dat regelmatig mijn platenspeler weet te vinden. Bij het luisteren van het titelnummer dat als eerste single werd uitgebracht werd ik nog enthousiaster. Hoewel het album pas op 13 september via AFM Records verschijnt besloot ik er alvast in te duiken en mijn review met jullie te delen voordat Flotsam and Jetsam op 17 augustus Dynamo Metalfest aan doet.

Flotsam and Jetsam is ontstaan in 1984 en bracht met ‘Doomsday for the Deceiver’ en ‘No Place for Disgrace’ twee tijdloze albums. Het vervolg deed niet veel onder, met uitzondering van albums uitgebracht tijdens de grunge hype. Het laatste decennium lijkt de band te zijn begonnen aan een nieuw leven. Na de terugkeer van gitarist Michael Gilbert verschenen albums als ‘Flotsam and Jetsam’, ‘The End of Chaos’ en ‘Blood in the Water’ die allen een beduidend hoger niveau aantikken. Toch is Flotsam and Jetsam naar mijn gevoel een onder gewaardeerde band, een mooi voorbeeld is de programmering op Dynamo Metalfest waar de band in een matige line-up al om 14:00 op het podium staat.

‘I Am the Weapon’ telt maar liefst elf nummers en is, net als de voorgangers, opgenomen in de Hansen Studios in Denemarken waar Jacob Hansen verantwoordelijk was voor het mixen en masteren. Andy Pilkington is wederom verantwoordelijk voor het traditionele artwork. Het album opent met het nummer ‘A New Kind of Hero’ en die beukt er stevig in. Strakke en beukende drums van Ken Marry, heerlijk gitaarwerk van het tandem Gilbert / Conley en geweldige vocalen van de inmiddels 59 jarige Eric A.K. “Superman is gone?”. ‘Primal’ is ook weer een typerend Flotsam and Jetsam nummer, het tempo ligt wat lager, maar is het is een sterk en melodisch nummer dat naadloos aansluit bij het materiaal van de afgelopen tien jaar.

Met titelnummer ‘I Am the Weapon’ gaat het tempo weer wat omhoog. Een heerlijk nummer volgt met iets rauwere vocalen en gierende solo’s, dit naast de strakke ritmesectie. ‘Burned My Bridges’, overigens ook al te beluisteren op het YouTube kanaal van AFM Records, is de persoonlijke favoriet van Michael Gilbert en die uitverkiezing begrijp ik wel. Een heerlijk melodisch nummer met veel ruimte voor solo’s. ‘Beneath the Shadows’ is een uitzonderlijk nummer, het tempo ligt lager, maar het tegendraadse ritme geeft een bijzondere vibe. ‘The Head of the Snake’ en ‘Gates of Hell’ zijn typerende Flotsam and Jetsam songs, die je min of meer verwacht en je niet zullen teleurstellen.

‘Cold Steel Lights’ opent in een lekker hoog tempo, maar weet te verassen met flinke tempowisselingen. Ook ‘Kings of the Underworld’ is een verrassend nummer. Hier zijn het de vocalen van Eric A.K. die in een soort metal rap op je afgevuurd worden. Leuk, al verwacht ik niet dat dit nummer snel op een setlist terecht komt. Ken Mary krijgt de credits voor het nummer ‘Running Through the Fire’, wat een power weet deze man te brengen. Gek genoeg heeft ook dit nummer een ietwat afwijkende songstructuur. Het afsluitende ‘Black Wings’ sluit het experimentele kwartier af. Een nummer dat niet perse veel afwijkt van het standaard Flotsam and Jetsam geluid, maar wel een andere feel geeft.

Flotsam and Jetsam stelt weer niet teleur en brengt met ‘I Am the Weapon’ wederom een klasse album uit. De band blijkt de juiste formule gevonden te hebben met een weergaloze “Superman” in Eric A.K., heerlijk gitaarwerk van het tandem Gilbert / Conley en de beukende drums van Ken Mary die met Bill Bodily voor een sterke basis zorgt. De vraag hier moet niet zijn “of”, maar “wanneer” je het album aanschaft. ‘I Am the Weapon’ is verkrijgbaar in de bekende formats met een ruime keuze aan kleurrijk vinyl. Ik hoop dat de band op Dynamo Metalfest alvast één van de nieuwe nummers laat horen.

Tracklist

01. A New Kind of Hero 04:50
02. Primal 03:53
03. I Am the Weapon 03:17
04. Burned My Bridges 04:14
05. The Head of the Snake 04:41
06. Beneath the Shadows 04:15
07. Gates of Hell 03:58
08. Cold Steel Lights 03:55
09. Kings of the Underworld 04:01
10. Running Through the Fire 04:53
11. Black Wings 05:19

Rating: 90/100

Uitgever: AFM Records 

Line up

Eric A.K. – Vocals
Michael Gilbert – Guitars
Steve Conley – Guitars
Bill Bodily – Bass
Ken Mary – Drums