Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

MR. BIG – Ten | CD

Manfred Werger | 21 juli 2024

MR. BIG, dat is lang geleden. Hun laatste plaat vóór deze tiende schijf, ‘Ten’, dateert uit 2017. In 2018 stief drummer Pat Torpey aan de gevolgen van Parkinson en menigeen gaf geen cent meer voor nieuwe muziek van deze mannen. Ik benieuwd naar deze plaat, MR. BIG is een band met een puike reputatie binnen het melodieuze, Amerikaanse krachtvoer!

MR. BIG onbekend? Bijna onmogelijk, de Amerikaanse huisvrouwenballade ‘To Be With You‘, de tweede single van hun tweede topschijf ‘Lean Into It‘ haalde in 1991 in vijftien landen een eerste plaats. Echte rockers en fans van ruig gitaarwerk hadden de band al in beeld sinds 1988. Bassist Billy Sheehan, bijgekomen van tours en plaatwerk met UFO, Talas en de David Lee Roth Band haalde gitarist Paul Gilbert uit zijn Racer X speed metal jasje en al gauw sloten zanger Eric Martin en drummer Pat Torpey aan. Hun eerste viertal platen en het groot aantal live platen zijn bij de meeste rockers bekend. Nét wat spitsvondiger en harder dan de meeste Amerikaanse melodieuze rockbands en zeker wat stoerder in de muzikale prestaties.

MR BIG stopte in 1999. Paul Gilbert wilde niet verder met de band. Sterspeler Richie Kotzen viel voor hem in en met name het fraaie ‘Actual Size‘ is een plaat voor de liefhebbers. In 2001 was het echter voorbij. Maar in 2009 startte de band opnieuw in de originele bezetting. Met een drietal platen eindigde de reüniefase in 2017. De heren waren niet ziek van muziek, maar wel van elkaar.

De voortekenen voor deze ‘Ten‘ waren uiteenlopend. De komst van drummer en multi-instrumentalist Nick D’Virgilio (o.m. Big Big Train) was een lichtpunt, maar persoonlijk en muzikaal waren er wat barrières. Een afscheidsrelease? Dat zou kunnen, want binnenkort verschijnt een liveplaat ‘The Big Finish Line‘.

Nu ligt  ‘Ten‘ in de mediaspeler voor de nodige luisterbeurten. De plaat klinkt in ieder geval opener en sterker dan de vorige schijven vanaf 2009. Jay Ruston zorgde voor een transparante productie, samen met de band. Paul Logus stond garant voor een mooie mastering en er is een zestal engineers actief geweest om alles in puike banen te leiden.

En? Tja, eerlijk is eerlijk, de razende rockers, het muzikale machtsvertoon, de vreselijk strakke “high octane” ritmes en de aanstekelijke refreinen, die komen echt niet meer terug. In iets meer dan 46 minuten legt MR. BIG zich toe op puike, bluesy en popgerichte hardrock. Voor de gitaristen is er veel te genieten, want Paul Gilbert is “all over this record”.

De band rock lekker op ‘Good Luck Trying’ met Herndrix-invloeden. Ook ‘Up On You’, met zijn jaren ’80 vibe is prima! ‘As Good As It Gets’ is mooi, met invloeden van John Waite en ‘I Am You‘ is heerlijk, breezy! Eric Martin heeft ook wat ballades in huis en ‘The Frame‘ is de ear-catcher hiervan. Ook het seventies achtige  ‘Sunday Morning Kinda Girl’ valt op. Je hoort diverse fragmenten van de ‘Hey Man’ plaat uit 1996 in deze schijf.

De plaat als geheel mag er best wezen, hoor. De mannen zijn wellicht in een tijdspad gekomen, waarin dit soort songs het beste passen. ‘Ten’ klinkt goed, maar ik mis de “balls out songs”. Op 30 juli is de band te zien in De Melkweg in Amsterdam. Ik ga zeker kijken, aan de playlist van enkele beginoptredens is te zien dat er  veel ‘classic MR. BIG voorbijkomt. The Real Stuff!

Tracklist

01. Good Luck Trying
02. I Am You
03. Right Outta Here
04. Sunday Morning Kinda Girl
05. Who We Are
06. As Good As It Gets
07. What Were You Thinking
08. Courageous
09. Up On You
10. The Frame
11. 8 Days On The Road

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 75/100

Website: MR. BIG

Line up

Eric Martin – Vocals
Paul Gilbert – Guitars
Billy Sheehan – Bass
Nick D’Virgilio – Drums

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.