Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Visions Of Atlantis – Pirates II – Armada | CD

Manfred Werger | 19 juli 2024

Atlantis, het magische gebied met de al even magische krachten en gebeurtenissen is een inspiratiebron voor veel symfonische rockbands. Het uit Styria, Oostenrijk, afkomstige Visions Of Atlantis heeft niet alleen de naam ontleend aan deze mythe van Plato. Met ‘Pirates II’ heeft de band een nieuwe plaat uit. We duiken in het mysterie van deze nieuwe schijf! Lees mee!

Visions Of Atlantis bestaat al bijna 25 jaar. De band startte de loopbaan met veel thema’s en muziek in de stijl van Within Temptation en Nightwish. De wat bombastische, filmische en symfonische metal kreeg een duw in de rug met de komst van Clémentine Delauney, zangeres van Exit Eden, Wyzdom en Serenity, in 2013. Haar schitterende stem en gave vibe voor deze muziek spatte van de plaat en van het podium af. In 2019 kwam zanger Michele Guaitoli  van Overtures en Temperance de band versterken. Met dubbele zang,  een stabiele line up, het behoud van de nodige bombast en muzikale kwaliteit wist Visions Of Atlantis ook commercieel te scoren.

In mei 2022 recenseerde ik de ‘Pirates’ plaat, een heerlijk epos over piraterij en romantiek, helemaal passend bij de muziek van Visions Of Atlantis. De plaat deed het erg goed in Duitsland en garandeerde een fijne speelkalender én genoeg centjes voor een nieuwe plaat. Die is er met ‘Pirates- II – Armada’  gekomen.

Opnieuw kiest de band voor een producer, mede-songschrijver en opnameleider in Felix Heidt. De zangsectie stond garant voor de overige liedjes en mastermind Jacob Hansen mixte en masterde de plaat. Het geluid is sterk, dik en voorzien van enorm veel power en bombast. Hansen heeft veel aandacht besteed aan de diepte in de muziek. de ritmesectie knalt als een dolle! Het pakkende artwork is wederom van de Hongaarse muzikant en schilder Peter Sallai van Mortpaintgraphics.

De band krijgt behoorlijk wat hulp bij de liedjes. Felix Heidt speelt akoestische gitaren in en zorgt met Luki Knoebl en Simon Willis voor de hele gave orkesten op deze plaat. Zwitser Sandro Friedrich staat garant voor allerlei fluitwerk en de subtiele, vaak klassieke percussie is van Robert Kovacic.

En? Tja, in 53 minuten haalt Visions Of Atlantis weer alles uit de kast. Prachtige duetten van Clémentine en Michele, alsof je naar een filmsoundtrack luistert, vind je in het heerlijk beukende ‘When The Sky And The Ocean Blend‘, het heavy ‘Tonight I’m Alive‘ en de lome sloper ‘The Dead Of The Sea’. Toegankelijke stampers in de stijl van Delain en Epica  hoor je in ‘Monsters’ ,  ‘Ashes To The Sea‘,  ‘Magic Of The Night‘ en het mooie ‘Collide‘, met hints van Queensryche. Pijlsnelle bombast zit verpakt in ‘The Land Of The Free‘ en in de lekkere titelsong. En dan zijn er ook nog songs met een sterke, lome traagheid: ‘Hellfire’, de ballad ‘Underwater’ en de verwelkoming van ‘To Those Who Choose To Fight‘.

Messcherpe symfonische metal met een hoog soundtrack-gehalte. Erg sterke prestaties en een fraai vervolg op de niet misselijke voorganger. De band heeft een korte zomertoer gepland, voornamelijk in Oost-Europa. Hopelijk komt men in de herfst onze kant op! Luistertip!

Tracklist

01. To Those Who Choose to Fight 02:14
02. The Land of the Free 04:33
03. Monsters 03:35
04. Tonight I’m Alive 04:08
05. Armada 04:03
06. The Dead of the Sea 07:15
07. Ashes to the Sea 03:37
08. Hellfire 04:43
09. Collide 03:13
10. Magic of the Night 04:08
11. Underwater 04:17
12. Where the Sky and Ocean Blend 07:15

Uitgever: Napalm Records

Rating: 84/100

Line up

Clémentine Delauney – Vocals
Michele Guaitoli = Vocals
Christian Douscha – Guitars
Herbert Glos – Bass
Thomas Caser – Drums

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.