Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Nocturnus A.D. - Unicursal | CD

Koos van Marle | 20 mei 2024

De reïncarnatie van de tech-death metal band van eind jaren tachtig, kennen we als Nocturnus A.D., zodat we niet in de war raken met Nocturnus. Het zal vast een rechtenissue zijn, want beide bands draaien vooral om Mike Browning, de drummer alsook zanger. De Phil Collins van de death metal? Ik weet het niet, maar de A.D. variant van Nocturnus heeft met ‘Unicursal’ een nieuwe plaat uit.

Buiten Mike Browning zijn er geen originele leden in deze band over, die we kennen van de cult klassieker ‘The Key’. Waar die sound toen nieuw en uniek was, met keyboards ondersteunde technische death metal, die een spacy/sci-fi insteek had, kunnen we concluderen dat Nocturnus A.D. nog steeds een uniek geluid heeft. Het is zelfs wat meer thrashy ingestoken, getuige de kortere rechttoe rechtaan nummers ‘The Ascension Throne of Osiris’ en eerste single ‘CephaloGod’. De nummers hebben een kop en een staart, met prima riffs en solo’s en de karakteristieke schreeuw zang van Browning. Die levert wel steeds meer aan kracht in helaas, wat ook meteen een van de minpunten van deze plaat is. Vanaf ‘Mesolithic’ gaan we wel lekker de proggy kant op. Vergelijking met Atheist ligt hier snel op de loer, maar ook de gekheid van Faith no More zou geen vreemde vergelijking zijn. Helaas is het nummer vrij fragmentarisch van aard en kom ik er nooit echt lekker in.

Dit thema geldt helaas wel voor de rest van de plaat. Het talent en de kunde zijn zeker op gitaargebied aanwezig. Gitaristen Heftel en Koblak kunnen echt wel een moppie spelen, wat we terug horen in vette riffs en gave harmonieën en smakelijke solo’s. Ook de keyboards vallen er prima in, maar het pakt mij allemaal gewoon niet zo. Voor de liefhebbers van Vektor en eventueel Voivod zou dit nog wel een interessante plaat kunnen zijn. 

Death metal is ondertussen een gepasseerd station, zeker gezien de vocalen van Browning, die uitermate inwisselbaar zijn en weinig toevoegen. Nog een punt van kritiek is het spuuglelijke artwork, om maar niet over de met AI gemaakte clip van ‘ChephaloGod’  te spreken. Laten we hier alsjeblieft zo snel mogelijk mee ophouden. Deze recensie lijkt nu vrij negatief en dat is eigenlijk ook de verkeerde flow, aangezien deze ‘Unicursal’ zeker zijn momenten heeft, zeker op de tweede helft van de plaat. Echter, lijkt het teveel op voorganger ‘Paradox’ en is het te fragmentarisch om indruk te maken. Ik zet ‘The Key’ nog wel een keer op!

Tracklist

01. Intro 01:18
02. The Ascension Throne of Osiris 04:15
03. CephaloGod 04:38
04. Mesolithic 08:53
05. Organism 46B 05:27
06. Mission Malkuth 07:29
07. Yesod, the Darkside of the Moon 06:59
08. Hod, the Stellar Light 08:48
09. Netzach, the Fire of Victory 06:48
10. Outro 04:28

Rating: 65/100

Uitgever: Profound Lore Records

Website: Nocturnus A.D. 

Line up

Mike Browning – Drums, Vocals
Demian Heftel – Guitars
Belial Koblak – Guitars, Vocals (backing)
Josh Holdren – Keyboards
Daniel Tucker – Bass