Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sebastian Bach - Child Within The Man | CD

Erik van Dijk | 3 mei 2024

Wie Sebastian Bach zegt, denkt veelal direct aan de glorietijden met Skidrow van eind jaren 80 tot aan 1997, maar de man heeft meer op zijn palmares. Hij heeft geschiedenis geschreven als “de eerste heavy metal zanger op Broadway” in productie Jekyll & Hyde en is daarnaast ook solo actief geweest. Met ‘Child Within The Man’ verschijnt op 10 mei het vierde soloalbum via Reigning Phoenix Music.

In de aanloop naar deze release stond ineens Skidrow weer even centraal in het nieuws, de band waarmee Bach aanvankelijk furore maakte met gelijknamige debuut uit 1989 en opvolger ‘Slave to the Grind’ uit 1991. Skidrow toerde met nieuwe zanger Erik Grönwall ter promotie van het nieuwe album ‘The Gang’s All Here’ waarna Erik, recentelijk hersteld van Leukemie, aangaf te stoppen met Skidrow ter faveure van zijn gezondheid. Sebastian Bach stelde zich beschikbaar, maar tot een reünie is het niet gekomen en zal het naar waarschijnlijkheid niet komen. Het nieuws zorgde in ieder geval voor een mooi promo momentje voor de nieuwe soloplaat ‘Child Within The Man’.

Na de release van de laatste soloplaat, ‘Give ‘Em Hell’ in 2014 is Sebastian Bach vooral bezig geweest met zijn Skidrow periode. Hij lanceerde populaire tours zoals ’18 And LIVE’ en feestelijke uitstapjes ter ere van het 30-jarig jubileum het titelloze ‘Skidrow’ en ‘Slave To The Grind’, waarbij hij elke klassieker in zijn geheel uitvoerde. Zodoende hebben we dus tien jaar moeten wacht op ‘Child Within The Man’. Met producer Michael “Elvis” Baskette achter de knoppen, vertrokken Sebastian en co, Devin Bronson (gitaar), Todd Kerns (bas) en Jeremy Colson (drums), naar Florida en verschansten zich in Elvis’ Studio Barbarosa. Het album telt elf nummers en kent medewerking van een aantal gastmuzikanten. Het artwork bestaat uit twee schilderijen van Sebastians overleden vader David Bierk

Het resultaat mag er zijn, ‘Child Within The Man’ ademt de gloriedagen uit en heeft een lekkere “feel good vibe”. Opener en tweede single ‘Everybody Bleeds’ is lekker up-tempo en heavy, en sleurt je mee de jaren 80 in. Sterk gitaarwerk en solo’s van Devin Bronson en een Bach die laat horen dat er nog steeds niets aan te merken op zijn vocalen. Het wat korte ‘Freedom’ sluit naadloos aan op de voorganger en ook hier is het gitaarwerk opvallend sterk waar we in dit nummer John 5 van Mötley Crüe horen. De voorlopig laatste single ‘(Hold On) To The Dream’ opent als een ballad, maar gaat over in een lekkere, ietwat populair, klinkende rocker.

‘What Do I Got To Lose?’, de eerst uitgebrachte single, is ook weer zo’n rocker die lekker weg luistert, zo’n nummer dat voorzichtig een glimlach op je gezicht brengt. Anders is dit met ‘Hard Darkness’, het nummer heeft een geheel andere vibe en klinkt een beetje als een buitenbeentje, waar de solo van Orianthi Panagaris (o.a. Alice Cooper) een hoogtepuntje is. ook ‘Vendetta’ is zo’n nummer dat het voor mij net niet heeft en wordt overschaduwd door een heavy rockers als ‘Future Of Youth’ en ‘F.U.’ (Fake You) waar we gitarist Steve Stevens van onder andere Billy Idol te horen krijgen. Met ‘Crucify Me’ en ‘About To Break’ noteren we geen hoogtepunten maar gewoon solide heavy rockers. ‘To Live Again’ is een semi-ballad en een leuke afsluiter.

Uiteindelijk wordt ik wel vrolijk van dit album. Verschillende songs hebben de emotie van de klassiekers van weleer, zonder ze ook maar te willen vergelijken want dat is zinloos. Bach beschikt nog steeds over een geweldige strot en weet uitstekende muzikanten aan zich te binden. ‘Child Within The Man’ is een oerdegelijk album met een aantal heerlijke uitschieters.

Tracklist

01. Everybody Bleeds
02. Freedom
03. (Hold On) To The Dream
04. What Do I Got To Lose?
05. Hard Darkness
06. Future Of Youth
07. Vendetta
08. F.U.
09. Crucify Me
10. About To Break
11. To Live Again

Rating: 82/100

Uitgever: Reigning Phoenix Music 

Website: Sebastian Bach

Line up

Sebastian Bach – Vocals
Devin Bronson – Guitars
Todd Kerns – Bass
Jeremy Colson – Drums