r
CD REVIEWS:

2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008

2007 - 2006

 
Accept Too Mean to Die
De Duitse heavy metal band Accept maakte furore in de jaren 80 met albums als ‘Breaker’, ‘Restless and Wild’ en ‘Balls to the Wall’ en wist daarmee als één van de weinige bands van het Europese vasteland de hegemonie van de heavy metal bands van het voormalig Verenigd Koninkrijk te pareren. Ook na het vertrek van vocalist Udo Dirkschneider wist de band toch steeds kwalitatieve heavy metal albums te brengen. Op 29 januari brengt Accept een nieuw hoofdstuk, ‘Too Mean to Die’ verschijnt op die datum via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Angelus Apatrida Angelus Apatrida
Angelus Apatrida is ondertussen 20 jaar actief en is aan zijn zevende album toe. De Spaanse thrashers staan sinds 2010 onder contract bij Century Media Records en hebben een aantal albums uitgebracht die bij de meeste thrash liefhebbers wel in de (platen)kast zullen staan (achtereenvolgens de bij Century Media uitgebrachte albums ‘Clockwork’, ‘The Call’, ‘Hidden Evolution’ en ‘Cabaret de la Guillotine’).


Meer Lezen
 
Asphyx Necroceros
Het afgelopen jaar 2020 was qua releases een mooi jaar met uitstekende Nederlandse releases van Legion of the Damned, Thanatos, God Dethroned en Graceless. Het jaar 2021 gaat van start met het 10e album van de koningen van de Doom/Death-Metal: Asphyx. De van oorsprong uit Twente afkomstige band (opgericht in 1987) heeft vanaf 1991 meerdere strakke albums uitgebracht. Zelf ben ik toch de grootste fan van de albums vanaf de reünie in 2007; op de een of andere manier grijpen die riffs van Paul Baayens je direct bij de strot.

Meer Lezen
 
August Life The Broken Hour Glass
Het Nederlandse August Life is ooit begonnen als tweemans project waarin de krachten en ideeën van zanger Bryan Ketelaars (ex Armageddon, Ex M-Bush) en gitarist Gert Nijboer (o.a. Picture en Highway Chile) samensmolten. Met behulp van niet de minste gastmuzikanten als o.a. Marchell Remeeus (bass, Highway Chile, Helloïse), Rob van der Loo (bass, Epica, Delain), Peter Vink (bass, Star One, Ayreon ) en Harry den Hartog (bass) wordt onder productionele leiding van Jack Nobelen (o.a. Horizon) het geweldige album ‘New Eternity’ opgenomen dat in 2018 via het PT78 label op cd en enige tijd later op vinyl via het huidige platenlabel No Dust Records op vinyl verschijnt.

Meer Lezen
 
Dauthuz Cold
Het Zaanse Dauthuz is ontstaan in 2015 en bracht 5 maanden later een EP uit in eigen beheer. Na wat line up wisselingen verscheen in 2017 het goed ontvangen debuut album ‘Destined for Death’ en 2021 is jaar dat de opvolger verschijnt. Death metal band Dauthuz brengt op 5 maart het nieuwe album ‘Cold’ in eigen beheer.


Meer Lezen
 
Dread Sovereign Alchemical Warfare
Dread Sovereign is in 2013 geformeerd door Primordial zanger Nemtheanga met als doel om de smerige oude doom, black en heavy metal te prijzen. Na de debuut EP ‘Pray to the Devil in Man’uit datzelfde jaar verschenen er twee full-lengths via Ván Records; ‘All Hell’s Martyrs’ in 2014 en ‘For Doom the Bell Tolls’ in 2017. Dread Sovereign heeft voor het derde album bij Metal Blade Records getekend en het album ‘Alchemical Warfare’ verschijnt 15 januari.


Meer Lezen
 
Evergrey Escape Of The Phoenix
Album nummer 12 alweer van de Zweedse formatie Evergrey. Waarom ook niet. Met de huidige pandemie is er geen mogelijkheid voor een tournee, een album dan maar. Het is op zich jammer want na het afsluiten van het drieluik wat begon met ‘Hymns For The Broken’ (2014), gevolgd door ‘The Storm Within ( 2016), en ‘The Atlantic’ (2019) waren er ongetwijfeld een hoop fans die met name het tour gedeelte wat bij ‘The Atlantic’ hoorde, hadden willen meemaken. Het Drieluik was een dusdanig succes dat Evergrey tijdens een gemiddeld seizoen niet meer weg te denken valt bij een fatsoenlijke festival en zaal programmering.

Meer Lezen
 
Evil Possessed by Evil
Er zijn rond de 2300 Japanse metal bands met daadwerkelijk één of meerdere releases achter hun naam. Het aantal releases dat daadwerkelijk Europa weet te bereiken is echter gering, zeker wanneer we het hebben over extreme metal. Evil uit Tokyo is ontstaan in 2011 en bracht na een tweetal demo’s en een split verscheen in 2017 het debuut album ‘邪悪を讃えよ’(Rites of Evil). Na twee live albums en weer een split is Evil nu toe aan de release van het tweede album. Het nieuwe album draagt de naam ‘Possessed by Evil’ en verschijnt op 15 februari via Nuclear War Now! Productions.


Meer Lezen
 
Gama Bomb Sea Savage
De Ierse thrash komedianten van Gama Bomb komen ook weer met een nieuw album op de proppen, en dat is altijd een feestje! Hun zevende album inmiddels alweer, en ze hebben er nog steeds lol in. Deze nieuwe ‘Sea Savage’ is uiteindelijk nog een van hun meest gevarieerde albums geworden, met meer invloeden uit de heavy metal en niet meer puur alleen thrash, al is dat wel nog volop de hoofdmoot.


Meer Lezen
 
Harakiri for the Sky Mære
Harakiri for the Sky is post-black metal band uit het Oostenrijkse Wenen. De band, ontstaan in 2011, bestaat uit het tweetal Matthias Sollak, die alle instrumenten voor zijn rekening neemt, en vocalist J.J. Harakiri for the Sky bracht vier albums uit en het vijfde is aanstaande, ‘Mære’ verschijnt op 19 februari net als alle voorgaande albums via AOP Records.

Meer Lezen
 
Joel Hoekstra’s 13 Running Games
Joel Hoekstra is bij de meeste hardrock-liefhebbers wel bekend als gitarist van Whitesnake (en Trans-Siberian Orchestra). Eerder bracht hij ook instrumentele solo-platen uit, maar deze zijn bij het grote publiek minder bekend. In 2015 bracht Joel zijn eerste solo-plaat ‘Dying To Live’ uit onder de bandnaam “Joel Hoekstra’s 13”. Joel Hoekstra is namelijk ook songwriter en niet al zijn ideeën / nummers waren even geschikt voor het bluesy Whitesnake. Maar deze songs kan hij dus wel kwijt op zijn solo-album(s).

Meer Lezen
 
Lords of Black Alchemy of Souls
Lords of Black levert met ‘Alchemy of Souls’ hun vierde langspeler af, en voor zanger Ronnie Romero al z’n tweede dit jaar, na het geweldige Vandenberg album ‘2020’. De band zet met deze top plaat de stijgende trend voort en legt de lat telkens hoger. Hoewel gitarist Tony Hernando verantwoordelijk voor de muziek is, vormt hij met Ronnie de harde kern van Lords of Black.
 


Meer Lezen

 
Midnight Spell Sky Destroyer
Onlangs liep ik tegen het NWOTHM YouTube kanaal aan en ontdekte een paar leuke releases. Zo was er de Amerikaanse heavy metal band Midnight Spell, ontstaan in 2017 in Miami, Florida en tot deze maand had de band alleen de demo ‘Between the Eyes’ uitgebracht in 2019. Een nieuw Pools label zag er brood in en zo bracht Midnight Spell het debuut album ‘Sky Destroyer’ eerder deze maand uit via Iron Oxide Records.

Meer Lezen
 
Militia And The Gods Made War
Alhoewel Militia (Texas, USA) al bestaat sinds 1984 is de band niet echt bekend in de metal-scene. In 1986 werd de EP ‘The Sybling’ uitgebracht in eigen beheer op Scythe Records, gevolgd door de 2-track demo ‘No submission’, maar in datzelfde jaar hield de band het alweer voor gezien. In 2011 bracht High Roller Records de demo en EP uit onder de naam ‘Second Coming’ en blijkbaar heeft dat de band geprikkeld om een reünie te starten.

Meer Lezen
 
Misotheist For The Glory Of Your Redeemer
Dat Noorwegen vol zit met goede black metal bands mag natuurlijk niet als een verrassing komen. Wat wel als een verrassing komt is de nieuwe plaat van Misotheist. Die spelen dan weer wel black metal en komen uit eerder genoemd Noorwegen. Eigenlijk maak ik dus weer eens zelf de fout om niet verrast te zijn. Volgt u het nog? Ik eigenlijk ook niet en daarom gaan we maar over naar wat deze band uitspuwt over de wereld.
Meer Lezen
 
Moonspell Hermitage
Het Portugese Moonspell is toonaangevend in het gothic metal genre en de band werkt toe naar de release van het dertiende album. Moonspell brak door met het als black metal beschouwde album ‘Wolfheart’ in 1995, maar de stijl van de band veranderde met het navolgende album ‘Irreligious’ uit 1996 in gothic metal. Moonspell brengt op 26 februari het album ‘Hermitage’ uit via Napalm Records.
Meer Lezen
 
Necronomicon The Final Chapter
De Duitse thrash metal band Necronomicon bestaat al sinds 1984 en bracht inmiddels al negen albums uit, maar heeft zich nooit echt los kunnen maken van de underground scene. De band rond het enige originele bandlid Volker "Freddy" Fredrich brengt op 26 maart een nieuw album genaamd ‘The Final Chapter’ en dit album verschijnt net als het voorgaande via El Puerto Records.

Meer Lezen
 
Nervosa Perpetual Chaos
Het van oorsprong Braziliaanse Nervosa is ontstaan in 2010 en bracht tot op heden drie albums uit. De thrash/death metal band bracht op 22 januari het vierde album 'Perpetual Chaos' uit via Napalm Records. Gitariste Prika Amaral heeft hiervoor in 2020 schoon schip gemaakt en heeft een volledig nieuw trio aangesteld met bassiste Mia Wallace (o.a. ex-Abbath), zangeres Diva Satanica en drumster Eleni Nota.

Meer Lezen
 
Sagenland Oale Groond
De laatste jaren hebben we over Nederlandse black metal niet veel te klagen. Er stromen veel goede releases binnen en er zijn genoeg interessante projecten. Utrecht en Nijmegen nemen hier een belangrijke plek in en ook vanaf de Veluwe kennen we met Fluisteraars een sterke band. Uit de regio Twente komt nu Sagenland. Ondanks het feit dat ze al 20 jaar bestaan, is Oale groond het debuutalbum. Deze plaat komt uit op Heidens Hart en dat is op zich wel logisch, want labeleigenaar A. (Arjan) speelt gitaar en zingt op Oale groond.

Meer Lezen
 
The Dead Daisies Holy Ground
Davis Lowy vormde jaren geleden zijn droomband, The Dead Daisies. In het begin was het een komen en gaan van merendeels gevestigde namen die zich door de steenrijke Lowy aardig in de watten lieten leggen. Muzikaal gezien was het echter altijd puur vakmanschap en spelplezier. Vanaf ‘Revolucien’ (2015) was de band aardig stabiel in een formidabele bezetting met naast Lowy (gitaar) ook Doug Aldrich (gitaar), Deen Castronova (drums) , Marco Mendoza (bas) en John Corabi (zang). Vooral live was de band helemaal top en de optredens waren gewoonweg een waar feest.

Meer Lezen
 
The Generals To Hell
The Generals is een Zweedse death metal band ontstaan in 2002. Hoewel de band in 2009 het debuutalbum ‘Stand Up Straight’ en vier later de opvolger ‘Blood for Blood’ bracht is dit mijn eerste kennismaking met de band. The Generals brengen het derde album ‘To Hell’ op 26 februari en dit is de eerste release van het Zweedse Black Zombie Records.
Meer Lezen
 
Therion Leviathan
Wat staat je als band nog te doen wanneer je gedurende je 34-jarige carrière getransformeerd bent van death metal naar de grondlegger van de bombastische, symfonische metal en er in geslaagd bent om de werelden van de klassieke muziek en metal te versmelten tot grootse songs en dan ook nog met je laatste album een verbluffende 3 uur durende rock opera hebt verwezenlijkt ?


Meer Lezen
 
To Kill Achilles Something To Remember Me By
To Kill Achilles zal allicht niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Deze schotse post-hardcore, melodic metal formatie werd gevormd in 2009. In 2013 brachten ze hun eerste album ‘Existence’ uit. Nu zijn ze terug met ‘Something To Remember Me By’. Dit blijkt niet zomaar een album, het is een verhaal. Het gaat over een man die op zijn 25ste verjaardag wakker wordt en de gebeurtenissen die daarop volgen gedurende een jaar. Ieder nummer staat voor een maand, iedere gebeurtenis is een weerspiegeling van ervaringen die bandleden meebrengen


Meer Lezen
 
Tribulation Where The Gloom Becomes Sound
Sommige bands wordt wel eens verweten dat ze altijd dezelfde plaat maken, maar daar hoeven we ons Tribulation geen zorgen over te maken. Begonnen met lekkere rauwe death metal op ‘The Horror’, langzaam evoluerend naar de sombere en troosteloze gothic hardrock die we te horen krijgen ‘Where the gloom becomes sound’. En dat allemaal in een kleine 10 jaar. Je weet eigenlijk nooit echt wat je kunt verwachten van deze Zweden, maar ze hebben nu toch wel hun geluid gevonden, want deze plaat ligt muzikaal aardig in het verlengde van voorganger ‘Down Below’.

Meer Lezen
 
Wombbath Tales of Madness
Wat, nog een Wombbath album? Hadden we afgelopen jaar al niet een nieuw album van deze Zweedse HM-2 machine mogen verwelkomen? Inderdaad, ergens in maart 2020, net voor al die Corona bullshit verblijde Wombbath ons al met niet onverdienstelijke ‘Choirs of the Fallen’. En hier is zomaar weer een nieuw album, ‘Tales of Madness’.

Meer Lezen
 
 

2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006