r
CD REVIEWS:

2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008

2007 - 2006

 
Accept Too Mean to Die
De Duitse heavy metal band Accept maakte furore in de jaren 80 met albums als ‘Breaker’, ‘Restless and Wild’ en ‘Balls to the Wall’ en wist daarmee als één van de weinige bands van het Europese vasteland de hegemonie van de heavy metal bands van het voormalig Verenigd Koninkrijk te pareren. Ook na het vertrek van vocalist Udo Dirkschneider wist de band toch steeds kwalitatieve heavy metal albums te brengen. Op 29 januari brengt Accept een nieuw hoofdstuk, ‘Too Mean to Die’ verschijnt op die datum via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Angelus Apatrida Angelus Apatrida
Angelus Apatrida is ondertussen 20 jaar actief en is aan zijn zevende album toe. De Spaanse thrashers staan sinds 2010 onder contract bij Century Media Records en hebben een aantal albums uitgebracht die bij de meeste thrash liefhebbers wel in de (platen)kast zullen staan (achtereenvolgens de bij Century Media uitgebrachte albums ‘Clockwork’, ‘The Call’, ‘Hidden Evolution’ en ‘Cabaret de la Guillotine’).


Meer Lezen
 
Asphyx Necroceros
Het afgelopen jaar 2020 was qua releases een mooi jaar met uitstekende Nederlandse releases van Legion of the Damned, Thanatos, God Dethroned en Graceless. Het jaar 2021 gaat van start met het 10e album van de koningen van de Doom/Death-Metal: Asphyx. De van oorsprong uit Twente afkomstige band (opgericht in 1987) heeft vanaf 1991 meerdere strakke albums uitgebracht. Zelf ben ik toch de grootste fan van de albums vanaf de reünie in 2007; op de een of andere manier grijpen die riffs van Paul Baayens je direct bij de strot.

Meer Lezen
 
As We Suffer The Fallen Pillars
De canadese formatie As We Suffer zijn nog relatieve nieuwkomers binnen het metalcore genre. De band ontstond in 2018 en ‘The Fallen Pillars’ is hun debuut album. Het is een mix van metal, hardcore, groove metal, punk, hardrock en hier en daar zelfs een vleugje djent. Maar nog veel meer. Het is een verhaal. De bandleden nemen je mee in een serie van emoties die je getuige doet zijn van de chaos om hun heen. Ze nemen je mee in een queste naar innerlijke waarheden. Ieder nummer gaat over destructieve invloeden zoals de maatschappij, politiek, religie en de zoektocht naar waarheid, dit alles begeleid door verschillende muziekstijlen.

Meer Lezen
 
August Life The Broken Hour Glass
Het Nederlandse August Life is ooit begonnen als tweemans project waarin de krachten en ideeën van zanger Bryan Ketelaars (ex Armageddon, Ex M-Bush) en gitarist Gert Nijboer (o.a. Picture en Highway Chile) samensmolten. Met behulp van niet de minste gastmuzikanten als o.a. Marchell Remeeus (bass, Highway Chile, Helloïse), Rob van der Loo (bass, Epica, Delain), Peter Vink (bass, Star One, Ayreon ) en Harry den Hartog (bass) wordt onder productionele leiding van Jack Nobelen (o.a. Horizon) het geweldige album ‘New Eternity’ opgenomen dat in 2018 via het PT78 label op cd en enige tijd later op vinyl via het huidige platenlabel No Dust Records op vinyl verschijnt.

Meer Lezen
 
Autarkh Form In Motion
Dat Tilburg een vruchtbare grond is voor experimentele muziek, in eigenlijk een heleboel genres, dat wist ik eigenlijk wel. Ook in het extreme metal genres, komen er een boel bands uit 013. Textures al wat langer geleden, recenter Dodecahedron, maar deze 2 bands hebben er al het spreekwoordelijke bijltje bij neergegooid. Vanuit de as van laatstgenoemde is nu Autarkh ontstaan, onder bezielende leiding van Michel Nienhuis, die we kennen van voorgaande en bijvoorbeeld ook Exivious. Autarkh is in 2019 opgericht. Het doel van deze band is het verder verkennen van het extreme metal spectrum. In hoeverre dat nog mogelijk is, gaan we zien. Of horen uiteraard!

Meer Lezen
 
Baest Necro Sapiens
Het Deense Baest mag geen onbekende meer zijn voor liefhebbers van old school death metal. De band, ontstaan in 2015, bracht in 2016 de EP ‘Marie Magdalene’ uit in eigen beheer en die was reden genoeg voor Century Media Records om de band te tekenen. Het wat onstuimige debuut ‘Danse Macabre’ uit 2018 kreeg opvolging van het lompere ‘Venenum’ een jaar later. Baest liet zich met regelmaat zien op de Nederlandse podia en wist ook live indruk te maken. Op 5 maart brengt Baest het derde album ‘Necro Sapiens’ uit via Century Media Records.


Meer Lezen
 
Batushka Царю Небесный (Heavenly King)
Batushka, voor alle duidelijkheid de versie van Bartłomiej Krysiuk, brengt een half jaar na de release van de EP ‘Раскол / Raskol’ deze maand een nieuwe EP. De band bracht in 2019 de langspeler ‘Господи / Hospodi’ uit via Metal Blade Records, een album dat mij enigszins teleurstelde. Over de in 2020 verschenen EP was ik beter te spreken en ik ben dan ook benieuwd waar Krysiuk c.s. nu mee op de proppen komen. De EP ‘Царю Небесный’, wat Heavenly King betekent, verschijnt op 19 maart via Witching Hour Productions.


Meer Lezen
 
Carnal Savagery Fiendish
Carnal Savagery is een Zweedse death metal band ontstaan na het opbreken van de melodische death metal band Divine Souls in 2017. Na een demo in 2020 verscheen datzelfde jaar het debuutalbum ‘Grotesque Macabre’ in een oplage van slechts 500 stuks. Carnal Savagery heeft in de “lockdown” periode niet stil gezeten, want de opvolger op het debuut is reeds aanstaande. ‘Fiendish’ verschijnt op 9 april via Moribund Records.

 


Meer Lezen

 
Cryptosis Bionic Swarm
Bij een debuutalbum verwacht je met een nieuwe band te maken te hebben. In het geval van Cryptosis is echter niets minder waar. De uit Overijssel (Enschede) afkomstige band heeft de afgelopen jaren namelijk onder de naam Distillator twee verdienstelijke thrash albums uitgebracht (Revolutionary Cells en Summoning The Malicious). De band toerde ook veelvuldig binnen onze landsgrenzen, dus had al snel een fanatieke aanhang bij de Nederlandse headbangers. De band bemerkte echter tijdens het schrijven van de nieuwe nummers dat deze verder gingen dan de stijl van old school thrash metal.

Meer Lezen
 
Dauthuz Cold
Het Zaanse Dauthuz is ontstaan in 2015 en bracht 5 maanden later een EP uit in eigen beheer. Na wat line up wisselingen verscheen in 2017 het goed ontvangen debuut album ‘Destined for Death’ en 2021 is jaar dat de opvolger verschijnt. Death metal band Dauthuz brengt op 5 maart het nieuwe album ‘Cold’ in eigen beheer.


Meer Lezen
 
Destruction Bestial Invasion Of Hell
Iedere band begon in de jaren 80 met het uitbrengen van een demo en hoopte daarna op een platen contract. Zo ook de Duitse thrash meesters van Destruction. De door Schmier Vink opgerichte band bracht in 1984 een demo uit genaamd ‘Bestial Invasion Of Hell’ en de heren werden prompt uitgenodigd op het kantoor van Steamhammer. De rest is geschiedenis net als de demo ‘Bestial Invasion Of Hell’ al wordt deze opnieuw uitgebracht door High Roller Records en zo verschijnt het prille begin van de Teutoonse meesters op 30 april op CD en vinyl.

Meer Lezen
 
Devil Sold His Soul Loss
Na Jaren van radio stilte is lijkt de Engelse formatie Devil Sold His Soul weer terug te zijn. In 2012 brachten ze hun laatste album ‘Empire Of Light’ uit en daarna was het stil. Nu anno 2021 zijn ze terug met niet alleen hun vierde release ‘Loss’ maar ook zanger Ed Gibbs lijkt zijn weg terug gevonden te hebben naar de band. ‘Loss’ is geschreven in een periode dat de bandleden te maken kregen met verlies van familie en vrienden, en dat is dan ook het thema wat centraal staat. ‘Loss’ is niet zozeer een ode aan verlies, maar het is ook een herontdekking naar hun lust voor leven.

Meer Lezen
 
Dread Sovereign Alchemical Warfare
Dread Sovereign is in 2013 geformeerd door Primordial zanger Nemtheanga met als doel om de smerige oude doom, black en heavy metal te prijzen. Na de debuut EP ‘Pray to the Devil in Man’uit datzelfde jaar verschenen er twee full-lengths via Ván Records; ‘All Hell’s Martyrs’ in 2014 en ‘For Doom the Bell Tolls’ in 2017. Dread Sovereign heeft voor het derde album bij Metal Blade Records getekend en het album ‘Alchemical Warfare’ verschijnt 15 januari.


Meer Lezen
 
Ellende Triebe
Wat een heerlijke Nederlandse bandnaam heeft deze band toch, Ellende. Ze komen echter helemaal niet uit de buurt maar uit het prachtige Oostenrijk, Graz op precies te zijn. Ellende is een solo project van multi-instrumentalist L.G. en is opgericht ergens in 2011. Live is het een vijfkoppige formatie maar op de releases speelt L.G. alle instrumenten zelf.


Meer Lezen
 
Endseeker Mount Carcass
De Duitse death metal band Endseeker is ontstaan in 2014 en bracht na een EP en een split in 2017 het debuutalbum ‘Flesh Hammer Prophecy’ uit. September 2019 verscheen opvolger ‘The Harvest’ en verscheen de band op mijn radar. Van promoten van de plaat zal niet veel terechtgekomen zijn door bekende redeneren ligt de muziek industrie al ruim een jaar op zijn gat. Endseeker maakte van de nood een deugd en dook de studio in voor de opnames van het derde album ‘Mount Carcass’, de plaat verschijnt op 16 april via Metal Blade Records.


Meer Lezen
 
Enforced Kill Grid
Het uit Richmond, Virginia (USA) afkomstige Enforced mag zijn nieuwe album bij Century Media uitbrengen. Eerder bracht de band al een album uit bij het lokale label War Records (At the walls). De sticker op het nieuwe album ‘Kill Grid’ spreekt over “pure crossover death” als omschrijving voor de stijl die de band speelt.


Meer Lezen
 
Evergrey Escape Of The Phoenix
Album nummer 12 alweer van de Zweedse formatie Evergrey. Waarom ook niet. Met de huidige pandemie is er geen mogelijkheid voor een tournee, een album dan maar. Het is op zich jammer want na het afsluiten van het drieluik wat begon met ‘Hymns For The Broken’ (2014), gevolgd door ‘The Storm Within ( 2016), en ‘The Atlantic’ (2019) waren er ongetwijfeld een hoop fans die met name het tour gedeelte wat bij ‘The Atlantic’ hoorde, hadden willen meemaken. Het Drieluik was een dusdanig succes dat Evergrey tijdens een gemiddeld seizoen niet meer weg te denken valt bij een fatsoenlijke festival en zaal programmering.

Meer Lezen
 
Evil Possessed by Evil
Er zijn rond de 2300 Japanse metal bands met daadwerkelijk één of meerdere releases achter hun naam. Het aantal releases dat daadwerkelijk Europa weet te bereiken is echter gering, zeker wanneer we het hebben over extreme metal. Evil uit Tokyo is ontstaan in 2011 en bracht na een tweetal demo’s en een split verscheen in 2017 het debuut album ‘邪悪を讃えよ’(Rites of Evil). Na twee live albums en weer een split is Evil nu toe aan de release van het tweede album. Het nieuwe album draagt de naam ‘Possessed by Evil’ en verschijnt op 15 februari via Nuclear War Now! Productions.


Meer Lezen
 
Evile Hell Unleashed
Eigenlijk had ik met een nieuw album van het Engelse Evile (opgericht in 2004) geen rekening meer gehouden. Na het overlijden van bassist Mike Alexander in 2009 (tijdens een tour in Zweden, R.I.P.) en het vertrek van gitarist/songwriter Ol Drake na het laatste album ‘Skull’ in 2013 verwachtte ik dan ook dat er een vroegtijdig einde zou komen aan deze veelbelovende Engelse band. Evile begon overigens als Metallica-coverband onder de naam Metal Militia (1999-2004) maar ging vervolgens eigen nummers schrijven. Dit leidde na een EP en demo onder eigen beheer tot het eerste full-length album ‘Enter the Grave’ in 2007.


Meer Lezen
 
Feanor Power Of The Chosen One
Wanneer een nieuw album van een band wordt aangekondigd met de term “Epic True Metal” krijg ik een ietwat raar gevoel. De term die Manowar in de jaren ’80 de wereld in slingerde roept bij mij een vals gevoel van suprematie op, want wat is dan dat “True Metal”?. We hebben het hier over het van oorsprong Argentijnse Feanor, een heavy metal band ontstaan in 1996. De band bracht na een aantal demo’s in 2005 het debuutalbum uit en is inmiddels toe aan de release van het vierde album. Het nieuwe werkstuk draagt de naam ‘Power Of The Chosen One‘ en verschijnt op 23 april via Massacre Records.


Meer Lezen
 
Fuath II
De atmosferische black metal band Fuath is evenals het op meer folk / black metal geïnspireerde Saor een hersenspinsel van de Schotse multi-instrumentalist Andy Marshall. In tegenstelling tot het eerste Fuath album ‘I’, waar Andy alle instrumenten en de vocalen voor zijn rekening nam, is voor het tweede album de Spaanse drummer Carlos Vivas bereid gevonden het verhaal dicht te timmeren. Andy is verantwoordelijk voor het overige geweld op het album dat de naam ‘II’ heeft meegekregen en verschijnt op 19 maart via Season of Mist.


Meer Lezen
 
Gama Bomb Sea Savage
De Ierse thrash komedianten van Gama Bomb komen ook weer met een nieuw album op de proppen, en dat is altijd een feestje! Hun zevende album inmiddels alweer, en ze hebben er nog steeds lol in. Deze nieuwe ‘Sea Savage’ is uiteindelijk nog een van hun meest gevarieerde albums geworden, met meer invloeden uit de heavy metal en niet meer puur alleen thrash, al is dat wel nog volop de hoofdmoot.


Meer Lezen
 
Ghost Iris Comatose
‘Comatose’ is alweer het vierde album van het Deense gezelschap Ghost Iris. Wat in 2012 begon als een lokale band groeide al snel uit tot één van de meest belovende acts uit Denemarken. In 2016 hadden ze zelfs het meest gestreamde metal album uit Denemarken met ‘Blind World’. Het daarop volgende album ‘Apple Discord’ bracht hun een succesvolle tournee, waar ze onder andere het podium mocht delen met grootheden als; Dream Theater, Jinger en After The Burial. Nu in 2021 vinden ze het tijd om een boodschap over te brengen.

Meer Lezen
 
Harakiri for the Sky Mære
Harakiri for the Sky is post-black metal band uit het Oostenrijkse Wenen. De band, ontstaan in 2011, bestaat uit het tweetal Matthias Sollak, die alle instrumenten voor zijn rekening neemt, en vocalist J.J. Harakiri for the Sky bracht vier albums uit en het vijfde is aanstaande, ‘Mære’ verschijnt op 19 februari net als alle voorgaande albums via AOP Records.

Meer Lezen
 
Heavy Sentence Bang to Rights
Heavy Sentence is een Engelse heavy metal band ontstaan in 2010. De band uit Manchester bracht in 2017 een eerste single uit en in 2018 volgde wederom een single, zij het digitaal. Na een verzamelaar op tape van de eerste 4 opgenomen nummers is het nu dan werkelijk tijd voor een debuutplaat. Heavy Sentence brengt op 28 mei de eerste langspeler ‘Bang to Rights’ uit via Dying Victims Productions.

Meer Lezen
 
Herzel Le Dernier Rempart
Wanneer we aan Franse heavy metal denken komen de namen van H-Bomb en Sortilège al snel naar boven. De toonaangevende bands uit de jaren 80 zijn al langere tijd inactief maar de releases zullen altijd als vergelijkingsmateriaal dienen wanneer er een band uit Frankrijk op staat. Herzel is zo’n nieuwe band die is ontstaan in 2013 in de regio Bretagne en in 2015 de demo ‘Unis dans la gloire’ uit bracht. Daarna bleef het lange tijd stil en tot recentelijk werd er niets meer vernomen van de band. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen, de debuutplaat ‘Le dernier rempart’ verscheen namelijk op 19 maart via Gates of Hell Records.

Meer Lezen
 
Hideous Divinity LV-426
Mijn eerste kennismaking met de Italiaanse death metal band Hideous Divinity stamt uit 2015 toen de Romeinen het Neurotic Deathfest in Tilbug aandeden. De band gekleed in bordeaux rode bedrijfspolo’s maakte indruk met hun brute death metal. Inmiddels heeft de band vier albums uitgebracht waarvan het laatste, ‘Simulacrum’, in 2019 verscheen via Century Media Records. Op een volgende langspeler van Hideous Divinity moeten we nog even wachten en dit wachten doen we met de EP ‘LV-426’.

Meer Lezen
 
I At Last Magenta
Met invloeden uit verschillende genres heeft de gemiddelde metalcore band tegenwoordig een eigen stijl. I At Last geeft dan ook aan dat hun debuut vooral klinkt als, nou ja…. Als I At Last. ‘Magenta’ is de debuut EP van deze finse formatie die sinds 2018 actief is, en belicht wie zij zijn en niet geheel onbelangrijk, welke muziek zij willen maken. Met zo’n introductie scheppen we natuurlijk niet echt een basis voor vergelijking, maar misschien kan dat ook niet….Meer Lezen
 
Icon Of Sin Icon Of Sin
Icon Of Sin is een Braziliaanse heavy metal band rond YouTube zanger Raphael Mendes. De populaire zanger wekte de aandacht van Frontiers Records en daar was Icon Of Sin. Icon Of Sin is een project gemaakt, gecontroleerd en geregisseerd door Serafino Perugino, baas en A&R directeur van Frontiers Records. Het zal dan ook niemand verbazen dat de gelijknamige debuutplaat van Icon Of Sin verschijnt Frontiers Music s.r.l., de datum van release is 16 april.

Meer Lezen
 
Joel Hoekstra’s 13 Running Games
Joel Hoekstra is bij de meeste hardrock-liefhebbers wel bekend als gitarist van Whitesnake (en Trans-Siberian Orchestra). Eerder bracht hij ook instrumentele solo-platen uit, maar deze zijn bij het grote publiek minder bekend. In 2015 bracht Joel zijn eerste solo-plaat ‘Dying To Live’ uit onder de bandnaam “Joel Hoekstra’s 13”. Joel Hoekstra is namelijk ook songwriter en niet al zijn ideeën / nummers waren even geschikt voor het bluesy Whitesnake. Maar deze songs kan hij dus wel kwijt op zijn solo-album(s).

Meer Lezen
 
Juliet Ruin Dark Water
De Canadese formatie Juliet Ruin ontstond in 2015 vanuit wat overbleef uit Fiction State. Frontvrouw Jess Ruin was eigenlijk van plan de naam Juliet Ruin te gebruiken voor haar alter ego waarmee ze wilde gaan optreden (Juliet is haar 2e naam) echter waren de overige bandleden dusdanig enthousiast over de naam, dat dit het moest worden. In 2019 kwam hun debuutalbum ‘Old Stardust, Love And Chaos’. Nu anno 2021 laten ze weer van zich horen met hun nieuwe EP ‘Dark Water’.

Meer Lezen
 
Kjeld Ôfstân
Het zijn goede tijden voor de liefhebber van black metal van Nederlandse bodem. Of moeten we zeggen Friese bodem in dit geval? Kjeld musiceert in het Fries, in ieder geval als het op de teksten aankomt, maar ook qua uitstraling is het duidelijk dat de heren trots zijn op hun afkomst. Fryslan Boppe dan maar. ‘Ôfstân’ is na ‘Skym’ de tweede volledige plaat die Kjeld uitbrengt en ik ben benieuwd welke richting ze uitgegaan zijn. Het is op een paar splits na, toch weer 5 jaar geleden dat de vorige plaat uitkwam.

Meer Lezen
 
LANDMVRKS Lost In The Waves
De franse formatie LANDMVRKS bestaat al sinds 2014. Bij gebrek aan klinkers rijst de vraag; “Hoe spreek je dit uit?” Maar goed er zijn meer onbegrijpelijke woorden in de Franse taal. Het irritante caps lock gebruik in de naam van de band, wekt in ieder geval de suggestie dat ze luidruchtig zijn. In 2016 brachten ze hun eerste album ‘Hollow’ uit, dit bracht succes want in 2018 werd er getekend bij Arising Empire Records voor de release van een tweede album ‘Fantasy’. Het had voor de band een druk tour schema als gevolg, met onder andere; While She Sleeps, Stray From The Path en Any Given Day.

Meer Lezen
 
Lords of Black Alchemy of Souls
Lords of Black levert met ‘Alchemy of Souls’ hun vierde langspeler af, en voor zanger Ronnie Romero al z’n tweede dit jaar, na het geweldige Vandenberg album ‘2020’. De band zet met deze top plaat de stijgende trend voort en legt de lat telkens hoger. Hoewel gitarist Tony Hernando verantwoordelijk voor de muziek is, vormt hij met Ronnie de harde kern van Lords of Black.
 


Meer Lezen

 
Lucifuge Infernal Power
Uit Bremen wordt ons voorgeschoteld: Lucifuge, en we duiken eigenlijk direct weer lekker de jaren 80 in. Laat je niet misleiden door het label Black/Thrash metal, want we hebben hier te maken met lekker onvervalste heavy metal met een rauwe rand en een vleugje thrash. Met ‘Infernal Power’ krijgen we het vierde album van bandleider Equinox voorgeschoteld.
 


Meer Lezen

 
Mare Cognitum Solar Paroxysm
Afkomstig uit Portland, Oregon, USA is het soloproject Mare Cognitum. Jacob Buczarski is een bezige baas, want na de split die hij vorig jaar uitbracht met Spectral Lore, die ook ruim 2 uur duurde is er met ‘Solar Paroxysm’ weer een nieuwe plaat onder de hemel uitgebracht. De vijfde om precies te zijn en het is een co-release tussen I, Voidhanger en Extraconscious Records. De kenner weet dan dat we niet met 13 in het spreekwoordelijke dozijn black metal te maken hebben, maar dat we iets afwijkends kunnen verwachten.

Meer Lezen
 
Midnight Spell Sky Destroyer
Onlangs liep ik tegen het NWOTHM YouTube kanaal aan en ontdekte een paar leuke releases. Zo was er de Amerikaanse heavy metal band Midnight Spell, ontstaan in 2017 in Miami, Florida en tot deze maand had de band alleen de demo ‘Between the Eyes’ uitgebracht in 2019. Een nieuw Pools label zag er brood in en zo bracht Midnight Spell het debuut album ‘Sky Destroyer’ eerder deze maand uit via Iron Oxide Records.

Meer Lezen
 
Militia And The Gods Made War
Alhoewel Militia (Texas, USA) al bestaat sinds 1984 is de band niet echt bekend in de metal-scene. In 1986 werd de EP ‘The Sybling’ uitgebracht in eigen beheer op Scythe Records, gevolgd door de 2-track demo ‘No submission’, maar in datzelfde jaar hield de band het alweer voor gezien. In 2011 bracht High Roller Records de demo en EP uit onder de naam ‘Second Coming’ en blijkbaar heeft dat de band geprikkeld om een reünie te starten.

Meer Lezen
 
Misotheist For The Glory Of Your Redeemer
Dat Noorwegen vol zit met goede black metal bands mag natuurlijk niet als een verrassing komen. Wat wel als een verrassing komt is de nieuwe plaat van Misotheist. Die spelen dan weer wel black metal en komen uit eerder genoemd Noorwegen. Eigenlijk maak ik dus weer eens zelf de fout om niet verrast te zijn. Volgt u het nog? Ik eigenlijk ook niet en daarom gaan we maar over naar wat deze band uitspuwt over de wereld.
Meer Lezen
 
Moonspell Hermitage
Het Portugese Moonspell is toonaangevend in het gothic metal genre en de band werkt toe naar de release van het dertiende album. Moonspell brak door met het als black metal beschouwde album ‘Wolfheart’ in 1995, maar de stijl van de band veranderde met het navolgende album ‘Irreligious’ uit 1996 in gothic metal. Moonspell brengt op 26 februari het album ‘Hermitage’ uit via Napalm Records.
Meer Lezen
 
Necronomicon The Final Chapter
De Duitse thrash metal band Necronomicon bestaat al sinds 1984 en bracht inmiddels al negen albums uit, maar heeft zich nooit echt los kunnen maken van de underground scene. De band rond het enige originele bandlid Volker "Freddy" Fredrich brengt op 26 maart een nieuw album genaamd ‘The Final Chapter’ en dit album verschijnt net als het voorgaande via El Puerto Records.

Meer Lezen
 
Nervosa Perpetual Chaos
Het van oorsprong Braziliaanse Nervosa is ontstaan in 2010 en bracht tot op heden drie albums uit. De thrash/death metal band bracht op 22 januari het vierde album 'Perpetual Chaos' uit via Napalm Records. Gitariste Prika Amaral heeft hiervoor in 2020 schoon schip gemaakt en heeft een volledig nieuw trio aangesteld met bassiste Mia Wallace (o.a. ex-Abbath), zangeres Diva Satanica en drumster Eleni Nota.

Meer Lezen
 
Sagenland Oale Groond
De laatste jaren hebben we over Nederlandse black metal niet veel te klagen. Er stromen veel goede releases binnen en er zijn genoeg interessante projecten. Utrecht en Nijmegen nemen hier een belangrijke plek in en ook vanaf de Veluwe kennen we met Fluisteraars een sterke band. Uit de regio Twente komt nu Sagenland. Ondanks het feit dat ze al 20 jaar bestaan, is Oale groond het debuutalbum. Deze plaat komt uit op Heidens Hart en dat is op zich wel logisch, want labeleigenaar A. (Arjan) speelt gitaar en zingt op Oale groond.

Meer Lezen
 
Saille V
Het Belgische Black Metal gezelschap Saille brengt hun vijfde langspeler, getiteld ‘V’ uit, en wat voor een! Na het vertrek van keyboardspeler en oprichter Dries Gaerdelen in 2016, besloot gitarist en lid van het eerste uur Reinier Schenk het roer om te gooien. De keyboards gingen overboord, een nieuw logo werd aangemeten en meteen ook een nieuw label. Ook de line up kende wat wisselingen en is bijna compleet vernieuwd.

Meer Lezen
 
Screamachine Screamachine
Het Italiaanse Screamachine is geboren naar een idee van bassist Francesco Bucci (o.a. Stormlord, Oceana) die een heavy metal band op wilde starten geïnspireerd door bands zoals Judas Priest, Metallica, Iced Earth, Savatage, en Accept. De door Bucci gevonden muzikanten in ScreaMachine zijn geen vreemden voor de metal scene, aangezien de meesten van hen leden zijn van gerespecteerde Italiaanse acts als Stormlord, Kaledon en Lunarsea, die allemaal actief zijn sinds de jaren '90. Het gelijknamige debuut album ‘Screamachine’ verschijnt op 9 april via Frontiers Music s.r.l.

Meer Lezen
 
Septagon We Only Die Once
Het Duitse speed-/thrashmetal kwintet Septagon is ondanks twee prima eerdere releases, ‘Deadhead Syndicate’ (2016) en ‘Apocalyptic Rhymes’ (2018) via het Italiaanse Cruz Del Sur label redelijk in de anonimiteit blijven hangen. Eigenlijk is dit best jammer want de melodieuze maar heerlijk snelle muziek van deze formatie mag best gehoord worden. Met deze nieuwe plaat ‘We Only Die Once’ en een nieuwe deal met het Duitse Massacre Records op zak kan het zomaar gaan gebeuren dat Septagon een groter publiek gaat bereiken en aanspreken.

Meer Lezen
 
Slabber Apocryphal Diary
Slabber is een Italiaanse heavy metal band ontstaan uit de asresten van power metal band Rapid Fire. Slabber werd geformeerd in 2015 door gitarist Marco Poliani en drummer Marco Maffina en bracht in 2017 het debuut album ‘Colostrum’ uit in eigen beheer. Nu, drieënhalf jaar later, heeft de band onderdak gevonden bij Punishment 18 Records en verschijnt op 26 maart het tweede album ‘Apocryphal Diary’.
Meer Lezen
 
Sweet Oblivion Relentless
De 62-jarige Geoff Tate (Seattle, Washington) is vooral bekend van zijn tijd als zanger bij Queensrÿche (1982-2012). Met deze band bracht hij o.a. de klassiekers ‘Warning’ (1984), ‘Rage for Order’ (1986), ‘Operation Mindcrime’ (1988) en ‘Empire’ (1990) uit. Daarna werd het muzikaal een stuk minder en dat mondde in 2012 uiteindelijk uit tot het ontslag van Geoff (volgens de band omdat de invloed van zijn vrouw als manager van de band te groot was).Meer Lezen
 
The Dead Daisies Holy Ground
Davis Lowy vormde jaren geleden zijn droomband, The Dead Daisies. In het begin was het een komen en gaan van merendeels gevestigde namen die zich door de steenrijke Lowy aardig in de watten lieten leggen. Muzikaal gezien was het echter altijd puur vakmanschap en spelplezier. Vanaf ‘Revolucien’ (2015) was de band aardig stabiel in een formidabele bezetting met naast Lowy (gitaar) ook Doug Aldrich (gitaar), Deen Castronova (drums) , Marco Mendoza (bas) en John Corabi (zang). Vooral live was de band helemaal top en de optredens waren gewoonweg een waar feest.

Meer Lezen
 
The Generals To Hell
The Generals is een Zweedse death metal band ontstaan in 2002. Hoewel de band in 2009 het debuutalbum ‘Stand Up Straight’ en vier later de opvolger ‘Blood for Blood’ bracht is dit mijn eerste kennismaking met de band. The Generals brengen het derde album ‘To Hell’ op 26 februari en dit is de eerste release van het Zweedse Black Zombie Records.
Meer Lezen
 
The Pretty Reckless Death By Rock and Roll
Het Amerikaanse The Pretty Reckless is zo’n lekker ongecompliceerd bandje dat vooral in hun thuisland erg populair is. Die bekendheid dankte het gezelschap niet alleen aan voormalig Gossip Girl actrice Taylor Momsen maar zowel op plaat als live is het prima genieten geblazen met voornamelijk stevige, toch wel radio georiënteerde rock. Momsen beschikt overigens, naast haar looks, over een lekkere stevige strot waarmee ze overigens ook nog goed kan variëren. Verder zitten de nummers gewoon erg goed in elkaar en dat is zeker ook het geval op dit ‘Death By Rock and Roll’.

Meer Lezen
 
Therion Leviathan
Wat staat je als band nog te doen wanneer je gedurende je 34-jarige carrière getransformeerd bent van death metal naar de grondlegger van de bombastische, symfonische metal en er in geslaagd bent om de werelden van de klassieke muziek en metal te versmelten tot grootse songs en dan ook nog met je laatste album een verbluffende 3 uur durende rock opera hebt verwezenlijkt ?


Meer Lezen
 
Thorium Empires in the Sun
Onze Zuiderburen spreken de laatste 40 jaren op het gebied van metal (en niet te vergeten bier) een aardig woordje mee. Naast pioneers als Killer en Ostrogoth zijn er ook meer recent prima bands vanuit België naar boven gekomen (o.a. Bark en Evil Invaders). Thorium kan wat mij betreft prima aan dit laatstgenoemde rijtje worden toegevoegd. Daarmee is er overigens ook gelijk een link naar de pioniers Ostrogoth, want maar liefst 3 bandleden zijn afkomstig van deze band: gitaristen Dario Frodo, Tom Tee en bassist Stripe.

Meer Lezen
 
Throne Pestilent Dawn
Hoewel ik vaak als reviewer ga voor de platen van de bands waar ik al vaker wat van gehoord hebt, of wat ik thuis kan brengen qua invloeden, is het soms wel lekker om weer eens wat nieuws te horen. Zo ook met ‘Pestilent Dawn’ van het Amerikaanse Throne, dat ik via een blog tegenkwam en aldaar was men wel te spreken over een van de previews. Dus, zo geluisterd, zo gedaan. Het is het eerste volledige album van de band uit Michigan, die er flink op los hakt op hun debuut.

Meer Lezen
 
Throne Something To Remember Me By
To Kill Achilles zal allicht niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Deze schotse post-hardcore, melodic metal formatie werd gevormd in 2009. In 2013 brachten ze hun eerste album ‘Existence’ uit. Nu zijn ze terug met ‘Something To Remember Me By’. Dit blijkt niet zomaar een album, het is een verhaal. Het gaat over een man die op zijn 25ste verjaardag wakker wordt en de gebeurtenissen die daarop volgen gedurende een jaar. Ieder nummer staat voor een maand, iedere gebeurtenis is een weerspiegeling van ervaringen die bandleden meebrengen


Meer Lezen
 
Tribulation Where The Gloom Becomes Sound
Sommige bands wordt wel eens verweten dat ze altijd dezelfde plaat maken, maar daar hoeven we ons Tribulation geen zorgen over te maken. Begonnen met lekkere rauwe death metal op ‘The Horror’, langzaam evoluerend naar de sombere en troosteloze gothic hardrock die we te horen krijgen ‘Where the gloom becomes sound’. En dat allemaal in een kleine 10 jaar. Je weet eigenlijk nooit echt wat je kunt verwachten van deze Zweden, maar ze hebben nu toch wel hun geluid gevonden, want deze plaat ligt muzikaal aardig in het verlengde van voorganger ‘Down Below’.

Meer Lezen
 
Witchseeker Scene of the Wild
Singapore is nou niet direct een land waaruit je heavy metal verwacht. De eilandstaat in Zuidoost-Azië kent 5,6 miljoen inwoners en telt 193 metal bandjes in uiteenlopende genres. Eén van de bandjes is Witchseeker en de band is ontstaan in 2012. Na een EP via een klein lokaal label verscheen in 2017 de debuutplaat ‘When the Clock Strikes’ in eigen beheer. De debuutplaat zal voor velen onopgemerkt gebleven zijn, maar is niet geheel onopgemerkt gebleven. Het Duitse label Dying Victims Productions was onder de indruk en het tweede album ‘Scene of the Wild’ verschijnt op 26 maart via dat label.

Meer Lezen
 
Witherfall Curse of Autumn
Wanneer je net als ik al een tijdje meeloopt in het “Metal-wereldje” (hooked on metal sinds 5 oktober 1980 toen in Iron Maiden live zag in Leiden), heb ik in de loop der jaren heel wat goede bands zien ontstaan en in een aantal gevallen groot zien worden vanaf hun eerste album (Iron Maiden, Metallica, Dream Theater, Slayer). Natuurlijk zijn er de laatste 20 jaar ook goede nieuwe bands bijgekomen maar het komt minder vaak voor dan in de legendarische jaren ‘80 (of begin ik nu oud te worden...?). Één van de bands die mij sinds hun eerste album in 2017 (Nocturnes and Requiems) bij de strot heeft gegrepen is het uit Los Angeles afkomstige Witherfall.

Meer Lezen
 
Wode Burn In Many Mirrors
Soms heb je over bands niet zoveel bijzonders of interessants te vertellen. Dat hoeft echter geen slecht teken te zijn. Dus deze keer doen we het maar op de simpele manier: Met ‘Burn in Many Mirrors’ brengt het Britse Wode zijn derde album uit. De vorige twee platen brachten ons prima black metal met een scheut death metal invloeden. Kunnen de heren het hoge niveau van de vorige twee platen voortzetten?Meer Lezen
 
Wombbath Tales of Madness
Wat, nog een Wombbath album? Hadden we afgelopen jaar al niet een nieuw album van deze Zweedse HM-2 machine mogen verwelkomen? Inderdaad, ergens in maart 2020, net voor al die Corona bullshit verblijde Wombbath ons al met niet onverdienstelijke ‘Choirs of the Fallen’. En hier is zomaar weer een nieuw album, ‘Tales of Madness’.

Meer Lezen
 
 

2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006