r
CD REVIEWS:

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013  -  2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006

 
42 Decibel Hard Rock N’Roll

Het Argentijnse 42 Decibel heeft onlangs hun debuutalbum, getiteld ‘Hard Rock N’Roll’ afgeleverd. De band werd begin 2010 opgericht door drummer Nicko Cambiasso en zanger/gitarist Junior Figueroa. Het album werd opgenomen met soundengineer Patricio Claypole in de El Attic Studios en gemasterd door Justin Weis (Papa Roach, The Tubes) in de Trakworx Studios te San Francisco.


Meer Lezen
 
A Pale Horse Named Death Lay My Soul To Waste

Onlangs is het tweede album van A Pale Horse Named Death uitgekomen. De band werd opgericht door Sal Abruscato, de voormalige drummer van Type O Negative en Life Of Agony. Het debuut ‘And Hell Will Follow Me’ van de band verscheen in 2011 waarbij Abruscato al het materiaal zelf schreef en voor het grootse deel zelf opnam. Op deze nieuwe release wijkt de band verder nauwelijks af van de ingeslagen weg.


Meer Lezen
 
Alpha Tiger Beneath The Surface

Eind januari is tweede album van de Duitse formatie Alpha Tiger, getiteld ‘Beneath The Surface’ via Century Media Records verschenen. De band werd in 2007 opgericht onder de naam Satin Black, waarmee in 2008 het album ‘Harlequin’ werd uitgebracht. In 2011, na enkele bezettingswisselingen besloot men de naam van de band echter te veranderen in Alpha Tiger.


Meer Lezen
 
Angelus Apatrida Evil Unleashed / Give 'Em War (re-issue)

In 2012 verscheen het vierde Angelus Apatrida van de Spaanse thrashers, de opvolger het uit 2010 stammende ‘Clockwork’. De band werd in 2000 opgericht, en bracht vervolgens in eigen beheer twee albums uit, waarop de band werd opgepikt door Century Media Records. Het geluid van de band kan gezocht worden in een mix van snelle thrash metal en felle heavy metal.


Meer Lezen
 
Annihilator Feast

Het voorlaatste Annihilator album, getiteld ‘Annihilator’ stam alweer uit 2010, maar op 23 augustus is eindelijk het nieuwe album van de Canadese band verschenen dat de titel ‘Feast’ heeft meegekregen. Annihilator draait alweer een lange tijd mee in de scene, zo werd de band in 1984 opgericht en stamt het debuut ‘Alice in Hell’ uit 1989, gevolgd door ‘Never, Neverland’ in 1991. Deze eerste twee albums zijn mijn inzien nog steeds klassiekers die de band nooit meer heeft kunnen evenaren.

Meer Lezen
 
Anvil Hope In Hell

Net zo consistent als Morbid Angel met het benamen van de albums, heeft Anvil wederom een lekker allitererende albumtitel afgeleverd. Alweer het vijftiende vinylen plaatje voor de band die toch ook alweer meer dan dertig jaar meedraait. Na de documentaire en het opvolgende album ‘Juggernaut of Justice’ is het na twee tergend lange jaren jubeltijd want er is een nieuwe schijf uit. ‘Hope in Hell’ is de volgende monumentale mijlpaal die de Canadezen toevoegen aan het toch al omvangrijke oeuvre.

Meer Lezen
 
Apocalyptica Live In Leipzig - Wagner Reloaded

In 1996 veraste het Finse Apocalyptica de gehele metalwereld met het uitbrengen van het album “Plays Metallica By Four Cellos” waarop een aantal Metallica songs op unieke wijze werden gecoverd door vier ambitieuze cello muzikanten. Wat aanvankelijk als hobbyproject van vier mannelijke cellisten begon, bleek wereldwijd enorm aan te slaan. Na het debuutalbum, dat meer dan 1 miljoen keer over de toonbank ging werden niet alleen bands als Faith No More, Sepultura, Slayer en Pantera grondig onder de loep genomen.

Meer Lezen
 
Arabrot Arabrot

Half augustus is het inmiddels zesde album ‘Arabrot’ van de gelijknamig Noorse noise-rock band verschenen. Arabrot werd in 2001 opgericht en bracht door de jaren heen diverse album’s en EP’s uit. Het voorlaatste album ‘Solar Anus’ uit 2011 leverde de band zelfs een Noorse Grammy op. De bandnaam is afkomstig naar een vuilnisbelt in Haugesund, een plaats waar de band oorspronkelijk vandaan komt.


Meer Lezen
 
Artlantica Across The Seven Seas

De Amerikaanse symfonische powermetal band Artlantica heeft onlangs zijn debuutalbum, getiteld ‘Across The Seven Seas’ afgeleverd. De band bestaat onder meer uit zanger John West, gitarist Roger Staffelbach, beiden maakte al naam met Artension, drummer John Malacuso (Yngwie Malmsteen, TNT, Ark) en toetsenist Mistheria (Angel of Eden). Verder bevat het album gastbijdragen van onder meer Steve DiGiorgio (Sadus, Testament) die alle basspartijen voor zijn rekening nam.

Meer Lezen
 
Ashes of Ares Ashes of Ares

Ashes of Ares is de nieuwe band van zanger Matt Barlow (Ex Iced Earth), drummer Van Williams (Ex Nevermore) en gitarist Freddie Vidales Barlow (Ex Iced Earth). In 2011 nam Matt voor de twee maal afscheid van Iced Earth omdat hij de band verplichtingen niet kon combineren met zijn baan als politieagent. In de tussentijd had Matt met gitarist en voormalig bandmaat Freddie Vidales een aantal songs geschreven.


Meer Lezen
 
Autopsy The Headless Ritual 

Altijd heerlijk als een van je favoriete death metal bands weer bij elkaar komt. Ik was al aardig gelukkig met ‘Macabre Eternal’, wat gewoon een prima plaat was. Nu weet Autopsy binnen twee jaar ook daar weer een vervolg aan te geven, getiteld ‘The Headless Ritual’. Mede door de goede comeback plaat hoop ik dat het gezelschap onder aanvoering van drummer/vocalist Chris Reifert (o.a. ex-Death, ex-Abscess) mijn hooggespannen verwachtingen kunnen inlossen.

Meer Lezen
 
Avatarium Avatarium

Het Zweedse Avatarium bestaat pas 8 maanden maar heeft nu al een dijk van een debuutalbum afgeleverd. Avatarium is dan ook niet zomaar een band, Avatarium is namelijk opgericht door bassist Leif Edling (Candlemass, Krux). Naast Leif vinden we onder meer gitarist Marcus Jidell (Evergrey), toetsenist Carl Westholm (Krux, Jupiter Society) en drummer Lars Skjöld (Tiamat) terug in de band. De enige onbekende is eigenlijk Jennie-Ann Smith die de zangpartijen voor haar rekening neemt.

Meer Lezen
 
Axel Rudi Pell Live On Fire ‘Circle Of The Oath Tour

Axel Rudi Pell zit al zo’n vijfentwintig jaar in het vak en bracht in deze periode al meer dan twintig albums uit. Axel kan dan ook gezien worden als een van de meest bekwame, standvastige en succesvolste gitaristen van Europa. Axel Rudi Pell begon zijn loopbaan begin jaren tachtig toen hij furore maakte met de band Steeler maar in 1989 was het Axel die uit de band stapte om zich op een solocarrière te richten.


Meer Lezen
 
Ayreon Theory of Everything

Het nieuwe Ayreon album ligt bij verschijnen van deze review al enkele weken in de winkel maar verdient toch zeker nog een plekje in besproken albums van 2013. Het zal genoegzaam bekend zijn dat onze landgenoot en multi-instrumentalist Arjen Lucassen achter dit project zit. Zoals Arjen zelf aangeeft is het hele Ayreon-verhaal wel erg uit zijn jasje gegroeid en zeker op het laatste album “01011001” (2007) door het complexe verhaal en het enorme aantal gastoptredens bijna onhandelbaar geworden.

Meer Lezen
 
Bleed From Within Uprising

Op 26 maart is het derde album van het uit Glasgow, Schotland afkomstige Bleed From Within uitgekomen. Mede door de uitstekende live reputatie van de band en de in de respectievelijk in 2006 en 2007 verschenen EP’s ‘The Eyes Of the Forgotten’ en ‘Welcome To the Plague Year’ wist de band in 2008 een deal met Rising Records binnen te halen. Op basis van twee volwaardige albums ‘Humanity’ (2009) en ‘Empire’ (2010) heeft de band de overstap gemaakt naar het Duitse Century Media Records.

Meer Lezen
 
Blodig Alvor Mørkets Frembrudd

Het album ‘Mørkets Frembrudd’ van de Noorse punkband Blodig Alvor is onlangs via Indie Recordings verschenen. Blodig Alvor is een vrij nieuwe band en betekend vrij vertaald “bloed serieus”. De band tourde inmiddels uitgebreid door thuisland Noorwegen in het voorprogramma van acts als Oslo Ess, Raga Rockers, Valentourettes en Skambankt. Verder wordt de band in het persbericht omschreven als de volgende grote belofte uit Noorwegen.

Meer Lezen
 
Bliksem Face the Evil

Het Belgische Bliksem werd in 2007 opgericht en na de release van de gelijknamige EP in 2010 is het hard gegaan met de band. De band was veelvuldig te zien in het land, en ook internationaal deed de band het goed. Zo werd er onder meer opgetreden op het Paaspop festival, de Eindhoven Metal Meeting en op Metalcamp. Daarnaast was de band nog veelvuldig te zien op de nationale en internationale podia.


Meer Lezen
 
Bloodwork Sunbather

Het Duitse Bloodwork heeft afgelopen juni haar derde album, getiteld ‘Zero’ afgeleverd. De band werd in 2007 opgericht en het geluid van de band ligt in het melodieuze death metal straatje. Verder is op deze nieuwe release zanger Michael Torka voor het eerst te horen, die de in 2011 opgestapte David Hambach vervangt.


Meer Lezen
 
Boil aXiom

Het uit Denemarken afkomstige Boil heeft onlangs het album ‘aXiom’ afgeleverd. Ondanks dat dit het derde album van de band is, had ik nog niet eerder van de band gehoord. Het debuut, getiteld ‘Vessel’ verscheen in 2007 en werd in 2010 gevolgd door ‘A New Decay’. Het geluid van de band is een mix van aanstekelijke progressieve metal en moderne metal voorzien van de nodige grooves en emotie.


Meer Lezen
 
Bombus The Poet And The Parrot

Het Zweedse Bombus werd in 2008 opgericht nadat een groep vrienden besloten om eens samen wat muziek te gaan maken. Het debuut werd in 2010 uitgebracht via uit Mourningwoord Records en tevens zijn er enkele singels en EP’s van de band verschenen. Onlangs is de band opgemerkt door Century Media Records en sinds 26 augustus ligt het album “The Poet And The Parrot” in de schappen.


Meer Lezen
 
Broken Hope Omen Of Disease

Het nieuwe album, getiteld ‘Omen Of Disease’ van de uit Chicago afkomstige death metal band Broken Hope is eind september verschenen via Century Media Records. De band werd in 1989 opgericht en in 1991 verschijnt het debuut ‘Swamped In Gore’. Na vier albums houd de band er in 2002 mee op. Na een mislukte reünie in 2007 en de zelfmoord van originele zanger Joe Ptacek in 2010 lukt het gitarist Jeremy Wagner en bassist Shaun Glass in 2012 wel om de band nieuw leven in te blazen.

Meer Lezen
 
Buckcherry Confessions

Het zesde album, dat de titel ‘Confessions’ draagt van het de uit Los Angeles afkomstige Buckcherry is afgelopen februari uitgekomen. Buckcherry is een traditionele rockband die halverwege de jaren negentig werd opgericht door zanger Josh Todd en gitarist Keith Nelson. Het nieuwe album heeft een soort van concept meegekregen, waarbij de zeven hoofdzonden (hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, woede en gemakzucht) centraal staan.

Meer Lezen
 
Bullerslug Cheer Up Goth!

Bullerslug werd in 2011 opgericht rondom gitarist Ryanne van Dorst alias Elle Bandita en eind maart is het debuut ‘Cheer Up Goth!’ verschenen. In de gelederen vinden we verder onder meer zanger Bastiaan Bosma (ex-Aux Raus, Coevorduh), drummer Josha Nuis, bassist Gijs Loots (Houses) en gitarist Thomas Sciarone (Malkovich, ex-The Devil’s Blood), niet de minste om het zo maar te noemen.


Meer Lezen
 
Bullet for my Valentine Temper Temper

Het nieuwe, inmiddels vierde album van het uit Wales afkomstige Bullet For My Valentine is onlangs uitgekomen via RCA Records. De band werd in 1998 opgericht waarbij de band in de begin periode van hun carrière nog alleen covers speelde. Na het debuut ‘The Poison’ (2006), voorzien van stevige, goed in het gehoor liggende metal, geïnspireerd door grote metalacts zoals Metallica en Iron Maiden ging het echter hard met de band.

Meer Lezen
 
Candybar Planet   Timelapse

De heropgerichte stonerrockband Candybar Planet is sinds 2012 weer regelmatig op de planken te zien. De band was begin jaren negentig samen met acts als Peter Pan Speedrock en The Spades één van de grondleggers van de Eindhoven Rockcity-beweging. Zo was de band onder meer te zien Dynamo Open Air Eindhoven in 1996 en tourde men in het kader van de Eindhoven Rockcity-tour door Nederland en Duitsland.

Meer Lezen
 
Carcass Surgical Steel

Na ruim 18 jaar hebben de Engelse pioniers van het grindcore en melodieuze deathmetal genre opnieuw een album opgenomen. Het album heeft de titel ‘Surgical Steel’ meegekregen en is op 13 september via Nuclear Blast uitgekomen. Carcass werd in 1985 opgericht en het debuut ‘Reek of Putrefaction’ stamt uit 1988 en bevatte 22 korte grindcore songs met een gemiddelde van minder dan twee minuten per song. Op ‘Symphonies of Sickness’ (1989) waren de grindcore invloeden al minder aanwezig en namen de deathmetal invloeden steeds meer toe.

Meer Lezen
 
Cathedral The Last Spire

Eind april heeft het Britse Cathedral zijn zwanenzang uitgebracht, de band houdt er na meer dan twintig jaar namelijk mee op. Het tiende album heeft de toepasselijke titel ‘The Last Spire’ meegekregen. Cathedral werd eind jaren tachtig opgericht door voormalig Napalm Death zanger Lee Dorrian. Het debuut ‘Forest of Equilibrium’ (1991), waarbij de band extreem trage death/doomband ten gehore bracht, was na Lee’s verleden in Napalm Death een behoorlijk omslag.

Meer Lezen
 
Chimaira Crown of Phantoms

Het zijn roerige tijden binnen het kamp van het Amerikaanse Chimaira. Zo vonden er in 2011 diversen bezettingswisselingen plaats. Na de release van ‘The Age of Hell’ (2011) zag de band opnieuw twee leden vertrekken, zo werden de gitaristen Rob Arnold en Matt DeVries vervangen door Jeremy Creamer (bass) en Matt Szlachta (gitaar) waarbij Emil Werstler de overstap van bass naar gitaar maakte.


Meer Lezen
 
Dark Tranquillity Construct

Dark Tranquillity kan gezien worden als één van de pioniers van het zogenaamde Gothenburg metal genre. De Zweden timmeren immers al sinds 1989 aan de weg en onlangs heeft de band alweer hun tiende studio album afgeleverd. Ook op deze nieuwe release, die de titel ‘Construct’ heeft meegekregen worden we vermaakt met melodieuze death metal voorzien uptempo riffs, beukende drums, melodieus gitaarwerk en krachtige grunts.

Meer Lezen
 
Darkthrone The Underground Resistance

Sinds voorganger ‘Circle The Wagons’ is er, net zoals alle jaren hiervoor, natuurlijk geen klap veranderd in het Darkthrone-kamp. Nog steeds dezelfde studio (Necrohell 2), steeds dezelfde dynamiek van materiaal schrijven (half om half). Enige verschil is een nieuwe producer (Jack Control van Enormous Door uit Texas) en een nieuwe cover-bouwer (Jim Fitzpatrick).


Meer Lezen
 
Dave Evans and Nitzinger Revenge

Begin jaren zeventig maakte zanger Dave Evans heel even deel uit van AC/DC, echter door onenigheid tussen de diversen leden stapte Dave op en was het Bon Scott die hem zou vervangen. Begin 1975 richtte Dave hierna de band Rabbit op waarmee hij twee albums afleverde maar tegenwoordig brengt Dave over het algemeen onder zijn eigen naam als solo artiest albums uit. John Nitzinger is een Amerikaanse blues/rock gitarist die in de jaren zeventig zijn sporen heeft verdiend met zijn band Bloodrock waarmee hij vijf albums uitbracht.

Meer Lezen
 
Deadlands  Evilution

Het Amerikaanse thrash / powermetal band Deadlands heeft onlangs het debuut ‘Evilution’ uitgebracht. In de band vinden we onder meer voormalig Vicious Rumors zanger Brian O'Connor terug. De band werd in 2010 opgericht en naast de heer O’Connor is het album voorzien van een aantal gastmuzikanten zoals Steve Smyth (Testament, Nevermore, Vicious Rumors), Glen Alvelais (Forbidden), Claudeous Creamer (Dragonlord), Mercyful Fate / King Diamond’s Michael Denner, Hank Shermann en Andy LaRocque.

Meer Lezen
 
Deafheaven Sunbather

Als je deze hoes voor ogen krijgt en de bijbehorende infosheet leest, is de tag “black metal” niet het eerste waar je aan denkt. Gestileerde drukletters en een roze achtergrond. Ok, er staat ook shoegaze op, maar die combinatie hebben we vaker gehoord de laatste tijd. Nu ben ik ook een orthodoxe black metal liefhebber, maar geen een met een nauw blikveld, dus benieuwd begon ik aan mijn eerste luisterbeurt.


Meer Lezen

 
Death Wolf  II: Black Armoured Death

Afgelopen maand is het inmiddels tweede album van het Zweedse Death Wolf verschenen via Century Media Records. De band werd in 2000 opgericht door voormalig Marduk bassist Morgan Hakansson. De eerste jaren ging de band door het leven onder de noemer Devils Whorehouse, en werden er voornamelijk covers gespeeld van onder meer Misfits en Samhain.


Meer Lezen
 
Deez Nuts Bout It

Het nieuwe album, getiteld ‘Bout It’ van de hardcore formatie Deez Nuts is onlangs via Century Media Records uitgekomen en is alweer het derde album van de band. Nu ben ik nog redelijk bekend met de huidige hardcore scene, maar ik had nog nooit van deze band gehoord. Misschien ligt het wel aan het feit dat de band uit Australië komt, of dat de band pas sinds 2005 bestaat toch heeft Deez Nuts al oneindig veel shows op zijn naam staan.

Meer Lezen
 
Deicide In The Minds Of Evil

Op de valreep van 2013 is het elfde album van de deathmetal veteranen van Deicide verschenen via Century Media Records. Het album heeft de titel ‘In The Minds Of Evil’ meegekregen. Deicide behoeft onder de fans van old school death metal weinig introductie, de band werd immers 23 jaar geleden opgericht door bandleider Glen Benton. Door de jaren heen heeft de band diversen line-up wisselingen doorgemaakt, en werd de band geprezen, geroemd en weer uitgestoten.

Meer Lezen
 
DevilDriver Winter Kills

Nadat Dez Fafara afgelopen zomer nog te zien was op festivals zoals het Graspop Festival met zijn andere band Coal Chamber worden de pijlen opnieuw op DevilDriver gericht. DevilDriver werd in 2002 door Dez Fafara opgericht na het uiteenvallen van Coal Chamber (dat inmiddels weer is heropgericht). Vervolgens werd in 2003 het gelijknamige debuut van de band uitgebracht waarop Dez zijn nu-metal verleden achter zich liet en er een veel hardere koers werd gevaren.

Meer Lezen
 
Devin Townsend Project The Retinal Circus

Devin Townsend behoeft verder weinig introductie. Zo bracht Devin met zijn band Strapping Young Lad een vijftal albums en 1 live album uit en bracht de Canadees meerdere soloprojecten uit zoals ‘Ziltoid the Omniscient’. De afgelopen jaren was Devin echter voornamelijk in de weer met zijn Devin Townsend Project, waarbij Devin in de periode tussen 2009 en 2011 het vierluik ‘Ki’, ‘Addicted’, ‘Construction’ en ‘Ghost’ uitbracht.

Meer Lezen
 
Drowning Pool Resilience

Het inmiddels vijfde album van het Amerikaanse Drowning Pool is begin april verschenen en heeft de titel ‘Resilience’ meegekregen. Met deze release presenteert de band alweer hun vierder zanger, te weten Jasen Moreno. Het heeft de band wat zangers betreft nooit meegezeten, na de eerste release werd de toenmalige zanger Dave Williams dood in de tourbus aangetroffen. Ook de twee opvolgers van Dave hebben inmiddels het veld moeten ruimen.

Meer Lezen
 
Edenbridge  The Bonding

Het nieuwe, inmiddels achtste album van het Oostenrijkse Edenbridge is eind juni via Steamhammer/SPV verschenen en heeft de titel ’The Bonding’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Solitaire’. Edenbridge is het geesteskind van gitarist en componist Arne "Lanvall" Stockhammer en werd in 1998 opgericht. Het debuut van de band, getiteld ‘Sunrise in Eden’ verscheen in 2000 en door de jaren heen heeft de band heel wat bezettingswisselingen gekend.

Meer Lezen
 
Evil   Legenda Neskrotnych Zivlov 

Na diversen split single’s, demo’s en EP’s is eind 2013 het eerste volwaardige album verschenen van Evil. Nu zijn er al ontelbare bands met dezelfde naam uit landen als Polen, Mexico, Brazilië, Japan en Denemarken maar dit is dus de Slovaakse versie van de band. Deze black metal versie werd in 2001 opgericht en sinds 2012 maakt Carpath deel uit van de band. Verder ontbreek elk spoor van informatie, waardoor ik het dan ook kort zal houden.

Meer Lezen
 
Eye Of Solitude Canto III

Tot voor kort was ik niet bekend met de Engelse band Eye Of Solitude totdat ik het meest recente album van de band in mijn bus kreeg. ‘Canto III’ is, zoals de titel al doet vermoeden het derde album van de band. De band werd in 2010 opgericht en in de line-up van de band vinden we onder meer leden of ex-leden van Sidious en Unfathomable Ruination terug. Muzikaal gezien neemt de band ons mee op een reis langs symfonische doom, voorzien van krachtige passages, ingetogen stukken waarbij tevens de nodige death en black invloeden niet geschuwd worden

Meer Lezen
 
Eye Sea I Legend

Het uit Estland afkomstige Eye Sea I heeft onlangs haar debuutalbum, getiteld ‘Legend’ via Redfield Records uitgebracht. Nu staat het land niet echt op de metalkaart, Eye Sea I bestaat dan ook pas sinds 2010. Wat de band ons brengt is een mix van post-hardcore en emo/metalcore. Door het uitbrengen van enkele videoclips wist de band de aandacht te trekken van het Duitse Redfield Records label en wist de band als snel een deal in de wacht te slepen.

Meer Lezen
 
Eyes Set To Kill Mask

De Amerikaanse post-hardcore band Eyes Set To Kill heeft na de release van het album ‘White Lotus’ (2011) onderdak gevonden bij Century Media Records en inmiddels ligt het vijfde album in de schappen dat de titel ‘Masks’ heeft meegekregen.

Het album gaat van start met een kort intro in de vorm van “Masks” waarop de band uit de startblokken schiet met “Killing In Your Name”.

Meer Lezen
 
Fair Warning Sundancer

Afgelopen mei is het nieuwe album van het Duitse Fair Waring via Steamhammer/SPV verschenen. De band werd in 1991 opgericht door voormalig V2 zanger Tommy Heart en bassist Ule W. Ritgen die daarvoor werkzaam was bij de band Zeno. Het debuut, getiteld ‘Fair Warning’ verscheen in 1992 en door de jaren heen bracht de band zo’n zes studio albums en verschillende live albums en verzamelaars uit. Het nieuwe album heeft de titel ‘Sundancer’ meegekregen.

Meer Lezen
 
Finntroll Blodsvept

We kunnen de klok er bijna op gelijk zetten, steevast om de drie jaar verschijnt er een nieuw album van Finntroll. Het nieuwe, inmiddels zesde album van de Finnen heeft de titel ‘Blodsvept’ meegekregen en is eind maart verschenen. Finntroll kan inmiddels wel gezien worden als een van de vandaaldragers van de Pagan / folk metal en dat bewijzen ze met deze nieuwe release eens te meer.


Meer Lezen
 
Firewind Apotheosis - Live 2012

Eind juni is het live album van het Griekse Firewind uitgekomen via Century Media records en heeft de titel ‘Apotheosis - Live 2012‘ meegekregen. Firewind is natuurlijk al lang geen onbekende band meer, maar na de toetreding tot Ozzy Osbourne’s band van gitarist Gus G. is de carrière van de band wat in een stroomversnelling geraakt. Afgelopen jaar verscheen alweer het zevende album van de band, getiteld ‘Few Against Many’.

Meer Lezen
 
Freedom Call Ages Of Light

Ter gelegenheid van het vijftien jarige jubileum van de Duitse powermetal band Freedom Call is er onlangs een speciaal dubbel album verschenen dat de titel ‘Ages Of Light’ heeft meegekregen. Freedom Call werd in opgericht 1998 door zanger Chris Bay en drummer Daniel Zimmermann. Het debuut ‘Stairway to Fairyland’ verscheen in 1999, en inmiddels heeft de band zeven volwaardige studio albums afgeleverd. Door de jaren heen heeft de band diverse line-up wisselingen gekend.

Meer Lezen
 
Gama Bomb The Terror Tapes

‘The Terror Tapes’ is inmiddels al weer de vierde release van Gama Bomb. En er lijkt op het eerste gehoor niets veranderd aan de meedogenloze thrash die dit Noord Ierse vijftal ten gehore brengt. Snel, agressief en old school zijn termen die bij het horen van deze plaat onherroepelijk naar boven komen.Meer Lezen
 
Generation Kill We're All Gonna Die

Half november is het tweede album van het Amerikaanse Generation Kill, getiteld ‘We're All Gonna Die’ verschenen. De band werd in 2009 opgericht door onder meer Exodus frontman Rob Dukes en voormalig Pro-Pain gitarist Rob Moschetti die overigens bij Generation Kill de basspartijen voor zijn rekening neemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sound van de band in het thrash / hardcore staatje ligt.


Meer Lezen
 
Giant X I

Giant X is het nieuwe project van het Duitse duo Rolf Kasparek en Peter Jay Jordan. Nu zal er bij sommige mensen wel een lichtje gaan branden, want dit is inderdaad het zelfde koppel dat verantwoordelijk was voor het comeback album van het Duitse Running Wild dat afgelopen jaar verscheen. Nadat het duo de track “Burning Wheels” had geschreven voor een verzamel album werd het startsein voor Giant X gegeven.


Meer Lezen
 
Gingerpig Hidden From View

Gingerpig werd in 2009 opgericht door voormalig Gorefest gitarist Boudewijn Bonebakker. In 2011 verscheen het debuut ‘The Ways Of The Gingerpig’ waarop een mix van seventies rock, blues en psychedelische rock te horen was. Inmiddels heeft de band, die van viermans formatie is gereduceerd tot trio een nieuw album opgenomen dat op 5 april zal verschijnen via Suburban Records. Het nieuwe album heeft de titel ‘Hidden From View’ meegekregen en op deze release gaat de band verder op de ingeslagen weg van het debuut.

Meer Lezen
 
Gloomball The Distance

Het Duitse Gloomball werd in 2010 opgericht en al was het in eerste instantie de bedoeling van de band om slechts als studioband door het leven te gaan. Inmiddels heeft de band er al diversen tours opzitten met acts als Dillinger Escape Plan, Ektomorf, Neaera, Ignite, Parkway Drive en Axxis. Onlangs heeft de band hun debuutalbum, getiteld ‘The Distance’ afgeleverd waarbij de nadruk ligt op simpele, maar doeltreffende Amerikaans getinte rock.

Meer Lezen
 
Godslave In Hell

Het Duitse Godslave is in 2008 opgericht en in de vrij korte loopbaan van de band zagen twee volwaardige albums het levenslicht en werden er een viertal EP’s uitgebracht, als dan niet in eigen beheer. Inmiddels heeft de band een nieuw album klaar dat de titel ‘In Hell’ heeft meegekregen en op 27 september is verschenen. Wat de band ons voorschotelt is krachtige, energieke thrash metal, voorzien van aanstekelijke riffs, gedreven drumpartijen en rauwe, goed in het gehoor liggende zangpartijen.

Meer Lezen
 
Hacride Back To Where You’ve Never Been

De Franse progressieve death metal band Hacride heeft op 22 april hun vierde album, getiteld ‘Back To Where You’ve Never Been’ afgeleverd. De band werd in 2001 opgericht en het debuut, ‘Deviant Current Signal’ verscheen in 2005. Inmiddels heeft de band zanger Samuel Bourreau ingeruild voor Luiss Roux en is drummer Olivier Laffond vervangen door Florent Marcadet.


Meer Lezen
 
Hatriot Heroes Of Origin

Op 25 januari is het debuutalbum ‘Heroes Of Origin’ van het uit de Bay Area afkomstige Hatriot verschenen. Hatriot is de nieuwe band van voormalig Exodus en Legacy zanger Steve “Zetro” Souza. Naast Zetro spelen onder meer ook zijn beide zoons (bass, drums) mee op dit album. Verder bevat het album gastbijdragen van Testament 's Chuck Billy en gitarist Phil Demmel (Machine Head).


Meer Lezen
 
Heaven Shall Burn Veto

Het is alweer drie jaar geleden dat het laatste deel van de Iconoclast trilogie ‘Invictus (Iconoclast III)‘ van Heaven Shall Burn is verschenen. De band heeft gedurende deze periode veel getoerd en inmiddels ligt het nieuwe album ‘Veto’ alweer enige tijd in de schappen. Op het nieuwe album wordt de ingeslagen weg voorgezet. Wat we opnieuw voorgeschoteld krijgen is het nodige muzikale geweld, ondersteund door kritische teksten.

Meer Lezen
 
Hell Curse & Chapter

Onze favoriete duivelszonen van het Engelse Hell zijn terug met een tweede album, na het succes van ‘Human Remains’. Wederom is er wat oud materiaal gebruikt, aangevuld met nieuwe nummers. Nu was het eerste album een vermakelijke ‘blast from the past’ in een nieuw jasje. Kan de tweede cd voldoen aan de hoge verwachtingen?Meer Lezen
 
High On Fire Spitting Fire Live Vol 1 & 2

Begin juli zijn er twee live album van het Amerikaanse High On Fire verschenen. High on Fire werd in 1998 opgericht door voormalig Sleep zanger/gitarist Matt Pike. De band kan gezien worden als een van de pioniers van het stoner metal genre. Het debuut ‘The Art of Self Defense’ verscheen in 2000 en inmiddels bestaat de band dit jaar alweer vijftien jaar waarin zes albums werden uitgebracht. Live heeft High On Fire altijd zijn mannetje gestaan.

Meer Lezen
 
Hookworms Pearl Mystic

Het debuutalbum ‘Pearl Mystic’ van de uit Leeds afkomstige psychedelische spacerock band Hookworms is afgelopen april via Gringo Records uitgekomen. In thuisland Engeland heeft de band inmiddels een behoorlijke fanbase weten op te bouwen door hun sterke live shows. Daar komt dan nog bij dat het publiek via enkele splitsingles, een zelfgeproduceerde live-cassette en een naamloze EP is klaargestoomd voor deze debuut schijf.

Meer Lezen
 
Iced Earth Live In Ancient Kourion

Op 15 april is het nieuwe live album ‘Live In Ancient Kourion’ van het Amerikaanse Iced Earth verschenen en is daarmee na ‘Alive In Athens’ en ‘Festivals Of The Wicked’ alweer de derde live registratie van de band al dan niet op DVD of CD. Nu zijn deze drie live albums niet echt met elkaar te vergelijken, de eerste was namelijk een complete live show van de band, en de tweede een verzameling van optredens op diversen festivals met zowel zanger Matt Barlow als ook Tim Owens op zang.

Meer Lezen
 
Intronaut Habitual Levitations

Half april was het Amerikaanse Intronaut nog te zien op het prestigieuze Roadburn festival. De band heeft onlangs zijn vierde album, getiteld ‘Habitual Levitations’ op de mensheid losgelaten en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Valley Of Smoke’. Na deze release toerde de band onder meer met Tool door de Verengde Staten.Meer Lezen
 
In Vain Ænigma

Het derde album, getiteld ‘Ænigma’ van het Noorse In Vain is 15 maart via Indie Recordings verschenen en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Mantra’. De band werd in 2003 opgericht door gitarist J. Haaland en zanger A. Frigstad. In 2004 verscheen de eerste EP van de band, getiteld ‘Will The Sun Ever Rise’ gevolgd de EP ‘Wounds’ in 2005.Meer Lezen
 
Iwrestledabearonce Late For Nothing

Het derde album van het Amerikaanse Iwrestledabearonce is op 12 augustus verschenen en heeft de titel ‘Late For Nothing’ meegekregen. De avant-garde band werd in 2007 opgericht en de stijl van het gezelschap moet gezocht worden in een mix van metalcore, deathcore en de nodige elektronische samples.Tevens is de muziek van de band door de toevoeging van vele stijlen zoals, progressieve metal, mathcore, synthpop en jazz maar moeilijk in één hokje is te stoppen.

Meer Lezen
 
James LaBrie Impermanent Resonance

Het voorgaande soloalbum van Dream Theater-frontman James LaBrie stamt alweer uit 2010, maar de Canadees heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Zo zal er binnenkort een nieuw Dream Theater verschijnen, maar tevens is er eind juli alweer het vijfde soloalbum van de beste man verschenen. Het album heeft de titel ‘Impermanent Resonance’ meegekregen en is voor het grootste deel geschreven door toetsenist Matt Guillory in samenspel met LaBrie.

Meer Lezen
 
Joe Satriani Unstoppable Momentum

Een solo carrière hebben én in Chickenfoot spelen dan gaat het natuurlijk over Joe Satriani. Een bezig baasje. Het laatste Chickenfoot album stamt uit 2011. Zijn vorige solo album ‘Black Swans And Wormhole Wizards’ uit 2010. In 2012 breng je dan nog een live cd/dvd uit en tja… wat moet je dan in 2013 doen? Precies een nieuw album uitbrengen: ‘Unstoppable Momentum’. Om één en ander fris te houden besloot de snarenplukker een andere band te vormen en daar de studio mee in te duiken.

Meer Lezen
 
Jolly The Audio Guide To Happiness (part II)

Het is inmiddels twee jaar geleden dat deel één van “The Audio Guide To Happiness (Part 1)” van de Amerikaanse progressieve band Jolly is verschenen. Deel twee, dat de toepasselijke titel ‘The Audio Guide To Happiness (part II)’ draagt is onlangs via InsideOut Music uitgekomen. Door enkele tegenslagen heeft deel twee wat langer op zich laten wachten, zo werd eind vorig jaar door orkaan Sandy het huis van drummer Louis Abramson, waarin zich tevens de repeteerruimte en studio van de band zich bevond verwoest.

Meer Lezen
 
Kingdom Come Outlier

Het nieuwe album, getiteld ‘Outlier’ van Kingdom Come is eind april via Steamhammer / SPV uitgekomen. Ik ben eigenlijk niet zo heel bekend met het werk van Kingdom Come, ondanks dat de band alweer heel wat jaren meedraait in het hardrock wereldje. De band werd in 1987 opgericht door zanger Lenny Wolf die op dit moment nog als enig origineel bandlid deel uitmaakt van de band. Het debuutalbum stamt uit 1988 en in die tijd kwamen hits als “Get It On”, “What Love Can Be” en “Loving You” regelmatig voorbij op MTV.

Meer Lezen
 
Komatsu Manu Armata

Het debuutalbum van de uit Eindhoven afkomstige stoner/sludge band Komatsu is onlangs via Suburban Records verschenen. Het album heeft de titel ‘Manu Armata’ meegekregen en werd eind 2012 in de Pop-Ei Studio te Eindhoven opgenomen onder leiding van producer Theo van Rock. Theo werkte eerder samen met bands als Tool, Rollins Band en Red Hot Chili Peppers dus niet de minste zullen we maar zeggen.


Meer Lezen
 
Koritni Alive & Kicking

Afgelopen maand kwam via Verycords het live album ‘Alive & Kicking’ van het uit Australië afkomstige Koritni uit. De band werd in 2006 opgericht door zanger Lex Koritni, na het uiteenvallen van de band Green Dollar Colour, waarbij hij de hulp kreeg van de Franse gitarist Eddy Santacreu. De rest van de band werd gevormd door bassist Matt Hunter, gitarist Luke Cuerten en Chris Brown op drums.


Meer Lezen
 
Last Autumn's Dream Ten Tangerine Tales

Last Autumn's Dream is een Zweeds / Duitse hardrock band die in 2002 werd opgericht door de Zweedse zanger en keyboardspeler Mikael Erlandsson en gitarist Andy Malecek (Fair Warning) uit Duitsland. Het gelijknamige debuut werd vervolgens met enkele leden van Europe opgenomen en verscheen in 2003. Inmiddels heeft de band diversen line-up wisselingen ondergaan en steevast bracht de band bijna elk jaar een nieuwe album uit.

Meer Lezen
 
Lita Ford The Bitch Is Back Live

Op 28 oktober is het live album ‘The Bitch Is Back Live’ van Lita Ford verschenen via Steamhammer / SPV. De oudere rockfan zal Lita Ford nog kennen uit haar hoogtijdagen halverwege jaren tachtig, toen ze hits scoorde als “Gotta Let Go”, "Kiss Me Deadly" en “Close My Eyes Forever”. Daarvoor had ze echter al carrière gemaakt met de vrouwenband The Runaways, waar ze als zestien jarige gitariste haar loopbaan startte.

Meer Lezen
 
Mad Max Interceptor

Afgelopen jaar bracht de Duitse hardrockband Mad Max nog het album ‘Another Night Of Passion’ uit. Mad Max werd in 1982 opgericht door zanger Michael Voss, gitarist Jürgen Breforth, bassist Roland Bergmann en drummer Axel Kruse die anno 2013 opnieuw deel uitmaken van de lineup. Met het uit 1987 stammende ‘Night Of Passion’ stond de band op het punt om internationaal door te breken, echter door strubbelingen met de toenmalige platenmaatschappij gebeurde dit niet.

Meer Lezen
 
Mark My Words Indicators

De uit Central Coast, Australië afkomstige hardcore band Mark My Words heeft onlangs hun debuut, getiteld ‘Indicators’ afgeleverd. De band werd in 2006 opgericht en na het verschijnen van de ‘Wastin Time … Pushing Buttons’ EP in 2009 heeft de band onder meer getoerd met acts als The Gost Inside, No Turning Back, Strenght Approach en Deez Nutz.Meer Lezen
 
Ministry From Beer To Eternity

Het zijn drukke tijden voor de Ministry fan, in august verscheen de live DVD ‘Enjoy The Quiet - Live At Wacken 2012’. Naast deze live DVD heeft de band rondom frontman Al Jourgensen ook een nieuw album uitgebracht, getiteld ‘From Beer To Eternity’. In 2007 werd na de dood van Paul Raven aangekondigd dat Ministry zou gaan stoppen en dat er nog één laatste album zou verschijnen.


Meer Lezen
 
Motörhead Aftershock

Het Engelse Motörhead behoeft verder weinig introductie, de band bestaat immers al sinds 1975. Verder is de band regelmatig op de binnen en buitenlandse podia te zien en brengt de band steevast om de paar jaar een nieuw album uit. Het was afgelopen zomer dan ook even schikken toen de band bekend maakte dat er vanwege gezondheidsredenen van frontman Lemmy Kilmister een aantal show werden afgezegd.


Meer Lezen
 
Necrowretch Putrid Death Sorcery

Wat doe je als je jong bent en in Frankrijk woont? Je richt een death metal band op en rost de pannen van het dak, moeten de jongens van Necrowretch hebben gedacht. Nog geen 20 lentes jong zijn ze en het eerste full-length album van ze is al uitgebracht door Century Media. ‘Putrid Death Sorcery’ heeft alles wat een death metal album goed maakt vanaf de buitenkant gezien.


Meer Lezen
 
Obliteration Black Death Horizon

In 2007 sprak ik al de wens uit dat Obliteration snel na hun debuut ‘Perpetual Decay’ wat nieuws zou laten horen. Twee jaar later zag ‘Nekropsalms’ al het licht, en dat was een behoorlijk stap voorwaarts. Spookachtige death/doom maakte de heren ineens in plaats van echt simpele death metal. Het deed erg aan Autopsy denken maar een smerigheidsfactor minder een een naargeestigheidsfactor of twee meer.


Meer Lezen
 
Onslaught VI

Twee jaar na ‘The Sound of Violence’ zijn de Engelse thrashers van Onslaught terug met een nieuw vurig album, duidelijk getiteld naar het feit dat het inmiddels hun zesde teerling is die geworpen wordt in een carrière van alweer 30+ jaren.
Meer Lezen
 
Orphaned Land All Is One

Het voorgaande album, getiteld ‘The Never Ending Way Of OR WarriOR’ van het Israëlische Orphaned Land stamt uit 2010. De band werd in 1991 door vier Israëlische studenten opgericht en in 1994 kwam uiteindelijk het debuutalbum ‘Sahara’ uit dat voorzien is van stevige death metal gemixt met oosterse invloeden. Mede door de moeilijke positie van Israël en omdat het land natuurlijk ook niet een van de makkelijkst toegankelijke gebieden is toert de band maar mondjesmaat.

Meer Lezen
 
Paradise Lost Tragic Illusion 25 (The Rarities)

Paradise Lost bestaat 25 jaar, om deze gelegenheid kracht bij te zetten heeft Century Media Records (het huidige label van de band) een verzameling rariteiten, niet meer verkrijgbare B-kanten, covers en afwijkende songs en/of bonustracks op een schijfje gezet. Het album heeft dan ook de toepasselijke titel ‘Tragic Illusion 25 (The Rarities)’ meegekregen. De Britten hebben in het verleden nogal eens flink gewisseld van muziekstijl.

Meer Lezen
 
Persefone Spiritual Migration

Persefone is afkomstig uit het staatje Andorra, dat verscholen ligt in de oostelijke Pyreneeën en begrensd wordt door Frankrijk en Spanje. Zo verscholen is ook de muziek van deze band gebleven, want de band heeft onlangs hun vierde album afgeleverd. Nu heeft de band er al diverse Europese tours opzitten, zo trok de band in 2010 als voorprogramma van Obituary door Europa en was de band ook het vaste voorprogramma van Leprous tijdens hun Europese tour.

Meer Lezen
 
Pinkish Black Razed To The Ground

Het Amerikaanse Pinkish Black werd in 2009 opgericht als trio, toen nog opererend onder de naam The Great Tyrant. Na het tragische overlijden van bassist Tommy Atkins besluiten de twee overgebleven leden verder te gaan onder de naam Pinkish Black. Op 16 september is het tweede album van de band verschenen die de titel ‘Razed To The Ground’ heeft meegekregen. Wat betreft het muzikale plaatje van de band, dit moet gezocht worden in een mix van experimentele doom/sludge.

Meer Lezen
 
Powerworld Cybersteria

Het nieuwe, inmiddels derde album van de Duitse powermetal band Powerworld heeft de titel “Cybersteria” meegekregen. Powerworld werd opgericht door bassist Ilker Ersin nadat hij in 2005 had besloten om de band Freedom Call te verlaten. Het gelijknamige debuut verscheen in 2008, gevolgd door ‘Human Parasite’ in 2010. Verder heeft de band door de jaren heen de nodige line-up wisselingen gekend en overleed zanger Andrew McDermott (ex-Threshold) in 2011.

Meer Lezen
 
Pro-Pain The Final Revolution

In 2011 bestond het legendarische hardcore gezelschap Pro-Pain twintig jaar. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder en heeft de band onlangs alweer hun veertiende album afgeleverd, getiteld ‘The Final Revolution’. Pro-Pain werd in 1991 opgericht door zanger/bassist Gary Meskil na het uiteen vallen van de Crumbsuckers.Meer Lezen

 
Psychopunch Smakk Valley

Het nieuwe album van de Zweedse rock band Psychopunch is eind februari verschenen via Steamhammer / SPV en heeft de titel ‘Smakk Valley’ meegekregen. Dit is alweer het tiende album van de band. De band werd in 1998 opgericht, op zich dus geen slechte score voor de Zweden. Het voorlaatste album ‘The Last Goodbye’ van de band stamt alweer uit 2010, maar Psychopunch gaat gewoon verder waar ze op het voorgaande album geëindigd zijn.

Meer Lezen
 
Queensryche Queensryche

Er is het laatste jaar veel te doen geweest om Queensryche. Zo werd in 2012 zanger Geoff Tate aan de kant gezet en werd voormalig Crimson Glory zanger Todd La Torre binnen gehaald als de nieuwe frontman. Tate liet het hier echter niet bij zitten en zo zijn er sinds korte tijd twee versies van de band te zien en te horen. Beide partijen maken middels diversen rechtzaken aanspraak op de oorspronkelijke bandnaam.


Meer Lezen
 
Rebellious Spirit Gamble Shot

Rebellious Spirit is een nog zeer jonge Duitse sleaze rock band waarvan de leden nog maar tussen de zeventien en twintig jaar oud zijn. De band werd in 2010 opgericht en bracht afgelopen juni hun debuutalbum, getiteld ‘Gamble Shot’ via Steamhammer / SPV uit. Volgens eigen zeggen is de band beïnvloed door acts zoals Mötley Crüe, Poison, H.E.A.T., Hardcore Superstar en Reckless Love.


Meer Lezen
 
Red Fang Whales And Leeches

Het derde album, getiteld ‘Whales and Leeches’ van het uit Portland, Oregon afkomstige Red Fang is enige tijd geleden verschenen via Relapse Records. De band werd in 2005 opgericht en in 2009 verscheen het gelijknamige debuut. Daarna werd de band opgepikt door Relapse Records. In 2011 verscheen het tweede album, genaamd ‘Murder the Mountains’ dat geproduceerd werd door Chris Funk waarmee de band het in Amerika tot de 25e plaats schopte in de Heatseekers hitlijsten.

Meer Lezen
 
Riverside Shrine Of New Generation Slaves

Het nieuwe, langverwachte vijfde album van de Poolse progressieve metalband Riverside is op 18 januari via InsideOut Records uitgekomen. Het album heeft de titel ‘Shrine Of New Generation Slaves’ (SONGS) meegekregen, waarvan de fans van de band afgelopen december al even mochten voorproeven via de single “Celebrity Touch”. Het album is de opvolger van het zeer goed ontvangen ‘Anna Domino High Definition’ (2009).

Meer Lezen
 
Running Wild Resilient

In 2012 verscheen het album ‘Shadowmaker’ van het Duitse Running Wild dat na de break in 2009 ineens terug was met een nieuwe release. De band onder leiding van zanger / gitarist Rock ´n Rolf heeft echter niet stilgezeten en sinds een tijdje ligt het album ‘Resilient’ in de schappen. In thuisland Duitsland heeft de band nog een behoorlijke fanbase, echter in Nederland is de band nooit echt groot geweest maar of dit ooit zal veranderen betwijfel ik ten zeerste na het beluisteren van de deze nieuwe release.

Meer Lezen
 
Sarke Aruagint

De klok loopt nog steeds goed, want wederom verschijnt twee jaar na voorganger ‘Oldarhian’ een nieuwe Sarke-plaat. Er is vrij weinig veranderd in het Sarke-kamp, behalve dan dat gitarist Cyrus inmiddels niet meer in de band zit. Wederom werd er opgenomen in de H-10 studio met producer Lars Erik Westby, dus de plaat klinkt net zo vertrouwd als voorgaand werk.


Meer Lezen
 
Saxon Sacrifice

Tja, wat moeten we over Saxon nog schrijven, afgelopen december is de DVD ‘Heavy Metal Thunder - The Movie’ verschenen, waarop de complete geschiedenis door middel van interviews met alle bandleden en voormalig bandleden uitgebreid uit de doeken werd gedaan. Over enkele weken, op 22 februari om precies te zijn zal het nieuwe, inmiddels twintigste studio album van de band verschijnen via UDR Music.


Meer Lezen
 
Saxon Unplugged And Strung Up

Het Engelse Saxon behoeft nagenoeg nauwelijks introductie. De band werd in 1976 opgericht en kan beschouwd worden als een van de grote namen uit de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) stroming eind jaren 70. De band bracht enkele klassiekers uit zoals het uit 1980 stammende ‘Wheels Of Steel’ en de opvolgers ‘Strong Arm Of The Law’ (1980) en ‘Denim And Leather’ (1981).


Meer Lezen
 
Sepultura The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart

Het Braziliaanse Sepultura behoeft nauwelijks introductie. De band werd immers al in 1984 opgericht door de gebroeders Max (zang/gitaar) en Igor Cavalera (drums) die inmiddels beide de band hebben verlaten. Heden ten dagen bestaat de band uit gitarist Andreas Kisser, bassist Paulo Jr. die vanaf de begin dagen al deel uitmaken van de band. Sinds 1998 wordt Sepultura aangevoerd door brulboei Derrick Green.


Meer Lezen
 
Shining One One One

Het zesde album van het Noorse Shining (niet te verwarren met de Zweedse blackmetal band) is begin juni via Indie Recordings verschenen. Het album is de opvolger van het uit 2010 stammende ’Blackjazz’ waarmee de band zich in de kijker wist te spelen buiten Noorwegen en gold als een van de verassingen uit Noorwegen van dat jaar. Het album kon in de Europese scene dan ook op lovende kritieken rekenen van zowel pers als ook het publiek.

Meer Lezen
 
Sodom Epitome of Torture

Drie jaar na het laatste wapenfeit is Sodom weer terug met een nieuw album, de 14e als we de heropnames op ‘The Final Sign of Evil’ meetellen. Sodom heeft de laatste tijd altijd iets meer jaren nodig dan de overige grote Duitse thrashbands Kreator en Destruction. Niettemin was de voorganger van ‘Epitome of Torture’ een lekker vlot en moderne thrash-schijf die prima in de Sodom-discografie past. Grootste verandering natuurlijk is het afscheid van ‘Bobby’ Schottkowski die zijn cymbalen in de wilgen hing, en werd vervangen door Markus ‘Makka’ Freiwald.

Meer Lezen
 
Soulfly Savages

Soulfly timmert alweer heel wat jaren aan de weg, zo is onlangs alweer het negende album uitgekomen. De band werd in 1997 opgericht nadat zanger Max Cavalera besloten had de band Sepultura te verlaten. Sindsdien brengen beide bands regelmatig prima albums uit en sinds enige tijd staan beide bands onder contract bij Nuclear Blast. Zo is het nieuwe Soulfly album, dat de titel ‘Savages’ heeft meegekregen op 4 oktober verschenen en het nieuwe Sepultura album zal op 25 oktober verschijnen.

Meer Lezen
 
SpiralArms Freedom

Het inmiddels derde album van het Amerikaanse, uit Californië afkomstige SpiralArms heeft de titel ‘Freedom’ meegekregen en is op 7 oktober verschenen via Steamhammer / SPV. SpiralArms werd in 2004 opgericht door voormalig leden van onder meer Systematic, Forbidden en Man Made God. In 2007 verscheen het gelijknamige debuut, gevolgd door ‘Highest Society’ in 2010. Na de release van ‘Highest Society’ kwam de band echter op een laag pitje te staan. Zo ging gitarist Craig Locicero opnieuw aan de slag met zijn voormalige band Forbidden.

Meer Lezen
 
Spiritual Beggars Earth Blues

Het nieuwe, inmiddels achtste album van het Zweedse Spiritual Beggars heeft de titel ‘Earth Blues’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Return to Zero’. Het nieuwe album werd opgenomen in dezelfde line-up als de voorganger, dus met voormalig Firewind zanger Apollo Papathanasio op zang, die op ‘Retun to Zero’ debuteerde.


Meer Lezen
 
SpitFire Devil’s Dance

SpitFire is een Duits trio dat onlangs hun debuutalbum heeft uitgebracht. Nadat enkele labelmanagers van het Rookies + Kings label de band in het voorprogramma van de punk band Serum 114 zagen werd de band meteen getekend door het label. Eind 2012 verscheen de “Devil’s Dance EP” welke inmiddels is uitverkocht.Meer Lezen
 
Starkill Fires Of Life

Het debuutalbum van de Amerikaanse band Starkill is enige tijd geleden via Century Media Records uitgekomen en heeft de titel ‘Fires Of Life’ meegekregen. Wat de band ons breng is melodieuze deathmetal voorzien van de nodige powermetal invloeden. De uit Chicago afkomstige band werd in 2008 opgericht en volgens eigen zeggen is de band beïnvloed door acts als Children Of Bodom, Nightwish, Amon Amarth, Dimmu Borgir en Dragonforce.

Meer Lezen
 
Steak Number Eight The Hutch

Het nieuwe, inmiddels derde album van het Belgische Steak Number Eight is enige tijd geleden uitgekomen via het Noorse Indie Recordings. Het nieuwe album heeft de titel ‘The Hutch’ meegekregen en werd geproduceerd door Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Hicky Underworld, Drums are For Parades) en gemixt door Matt Bayles. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2011 stammende ‘All Is Chaos’.


Meer Lezen
 
Syn:Drom Iconoclasm

Het nieuwe album, van de Zweedse death metal band Syn:Drom, getiteld ‘Iconoclasm’ is op 19 februari verschenen en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende debuut ‘With Flesh Unbound’. Het nieuwe album werd opgenomen in de Nevo Studios in Sundsvall en gemixt door Roger Bergsten (gitaar) en Daniel Mikaelsson (drums).Meer Lezen
 
Templeton Peck Signs

Het Engelse Trio Templeton Peck is in 2008 opgericht en het debuutalbum ‘No Association’ verscheen nog in datzelfde jaar. Na de release van de EP ‘Slow Down For Nothing’ heeft de band alweer hun derde album afgeleverd en heeft de titel ‘Signs’ meegekregen. ‘Signs‘ werd geproduceerd door Shep Goodman (Four Year Strong / Bayside) en het album bevat een elftal korte, energieke (tiener) punk rock songs.


Meer Lezen
 
Tesseract Tesseract

Het Engelse progressieve metal gezelschap Tesseract heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Zo verscheen in 2011 het debuutalbum ‘One’ en werd in 2012 de EP ‘Perspective’ uitgebracht. Inmiddels heeft de band alweer een compleet album gereed, dat sinds enkele maanden uit is. Tesseract werd in 2003 door gitarist Acle Kahney (ex-Fell Silent) opgericht als eenmans project, al snel besluit Acle toch een complete band bij elkaar te zoeken omdat de nummers te complex en te ingewikkeld zijn om uit te voeren.

Meer Lezen
 
Testament Dark Roots of Thrash

Op 11 oktober zal de live CD/DVD, getiteld ‘Dark Roots of Thrash’ van de Bay Area thrashers van Testament uitkomen. Testement behoeft verder weinig introductie, zo was de band het afgelopen jaar al meerdere keren live te zien in ons land. Zo werd onder meer het Paaspop festival en het Friese Dokk’em Open Air aangedaan en was de band tevens te zien op het Belgische Graspop festival. De band toerde ook uitgebreid door thuisland Amerika ter promotie van het in 2012 verschenen ‘Dark Roots of Earth’ album.

Meer Lezen
 
Terror Live By The Code

‘Live By The Code’ is alweer het derde album van de uit Los Angeles afkomstige hardcore band Terror dat via Century Media Records wordt uitgebracht en inmiddels het vijfde volwaardige album is sinds de oprichting van de band in 2002. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Keepers Of The Faith’ en ook op deze nieuwe release schotelt de band, onder aanvoering van frontman Scott Vogels ons weer bikkelharde hardcore voor.

Meer Lezen
 
The Charm The Fury A Shade Of My Former Self 

Het debuutalbum van het uit Amsterdam afkomstige The Charm The Fury, dat de titel ‘A Shade Of My Former Self’ heeft meegekregen is op 16 september via Listenable Records verschenen. Afgelopen jaar debuteerde de band echter al de EP ‘The Social Meltdown’ waarmee de band een veelbelovende indruk achter liet. Vervolgens toerde The Charmed The Fury met acts als I Killed The Prom Queen, Oh Sleeper en Textures en was de band te zien op festivals als Groezrock, Zwarte Cross en onlangs nog op het Baroeg Open air festival.

Meer Lezen
 
Tides From Nebula Eternal Movement

Het derde album van het Poolse Tides From Nebula heeft de titel ‘Eternal Movement’ meegekregen en is op 4 oktober uitgekomen. Tides From Nebula is een nog vrij jonge, instrumentale progressieve- post rock band die in 2008 werd opgericht. Het debuut album, getiteld ‘Aura’ stamt uit 2009 welke werd opgevolgd door ‘Earthshine’ in 2011. Beide albums konden door zowel de pers als ook de liefhebbers van instrumentale rock rekenen op lovende kritieken.

Meer Lezen
 
Toxic Holocaust   Chemistry of Consciousness

Afgelopen mei verscheen er al een verzamel album van het thrash gezelschap Toxic Holocaust. Deze release was voorzien van 22 nummers van materiaal dat overal op losse splits en dergelijke is uitgebracht van ongeveer 2004 tot aan 2012. Inmiddels heeft de band een nieuw album uitgebracht, dat de titel ‘Chemistry of Consciousness’ heeft meegekregen waarop de band ons een elftal nieuwe songs presenteert.


Meer Lezen
 
Toxic Holocaust   From the Ashes of Nuclear Destruction

Toxic Holocaust is nog altijd het vermakelijk simpele thrash-bandje van Joel Grind, dat eens in de zoveel tijd weer een schijfje volstopt met prima thrash waar je niet teveel van verwacht. Omdat de laatste plaat uit 2011 kwam werd het tijd voor weer wat nieuws, maar geen full-length deze keer. De 22 nummers tellende schijf is een verzameling van materiaal dat overal op losse splits en dergelijke is uitgebracht van ongeveer 2004 tot aan 2012. Split’s, singles, EP’s en demo’s, veel materiaal wat ooit is uitgebracht is terug te vinden.

Meer Lezen
 
Traces Of You Bleed The Truth

Het Italiaanse Traces of You heeft in december 2012 hun tweede album, getiteld ‘Bleed The Truth’ uitgebracht, maar wist ons onlangs te bereiken. De opnames vonden plaats in Milaan, maar het album werd gemasterd door Carl Saff (Rise And Fall, Bitter End) in Chicago.
 Meer Lezen

 
Treblinka Shrine of the Pentagram

Het Duitse Century Media Records heeft de laatste paar jaar al diversen albums uitgebracht met oude demo opnames, of re-releases van niet meer verkrijgbare albums. Nu is het de beurt aan Treblinka, de band van Johan Edlund voordat hij Tiamat oprichtte. De naam van de band is vernoemd naar twee Poolse concentratiekampen uit WO II, een beslissing waar hij jaren later spijt van krijgt. In het bijgeleverde boekwerkje wordt het allemaal nog eens uitgelegd, maar laten we het er maar op houden dat Johan Edlund indertijd nog zeer jong en onbezonnen was.

Meer Lezen
 
Trouble The Distortion Field

De uit Chicago afkomstige band Trouble werd eind jaren zeventig opgericht. Trouble is inmiddels tot cult band verheven en heeft voor talloze latere en hedendaagse doom/stoner-metalbands als dankbare inspiratiebron gediend. De drijvende krachten achter de band, de gitaristen Rick Wartell en Bruce Franklin hebben met hun vette riffs, en krachtige gitaarspel altijd garant gestaan voor een stevige geluidsmuur.


Meer Lezen

 
Truth Corroded The Saviours Slain

Truth Corroded is een Australische thrash/death formatie die al sinds 1997 actief is. De band heeft op de valreep van 2013 hun vijfde album, getiteld ‘The Saviours Slain’ afgeleverd. Nu moet ik echter bekennen dat ik de band niet kende, maar het voorgaande ‘Worship The Bled' (2011) schijnt overal prima te zijn onthaald waarmee de band uiteindelijk voet aan de grond kreeg in onder meer Japan en Europa.


Meer Lezen

 
Turisas Turisas2013

Met het uitkomen van het album ‘Stand Up And Fight’ (2011) van Turisas klonk de band al een stuk experimenteler dan op voorganger ‘The Varangian Way’ 2007). Op 26 augustus is het alweer vierde album van de band verschenen dat de titel ‘Turisas2013’ heeft meegekregen. De band heeft in de tussentijd flink wat veranderingen ondergaan, zo is de band een nieuwe drummer, toetsenist en bassist rijker.


Meer Lezen
 
Unantastbar Gegen die Stille

Unantastbar is een punkrock band uit Zuid Tirol, de band werd in 2004 opgericht en het debuutalbum ‘Niemals wie Ihr!’ stamt uit 2006. Inmiddels heeft de band hun vierde album ’Gegen die Stille’ afgeleverd dat via Rookies & Kings / SPV is uitgekomen. Mede omdat de band hun teksten in de Duitse taal ten gehore brengt is de band in Duistland en Oostenrijk inmiddels behoorlijk populair en speelt de band in grote zalen en op grote festivals.

Meer Lezen
 
V8 Wankers Got Beer?

Het is alweer 2 jaar geleden dat het album ‘Iron Crossroads’ van de Rock 'n Roll band V8 Wankers is uitgekomen. Maar niet getreurd, de band heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten en onlangs is het zevende album van de Duitse feestvierders verschenen. Het album heeft de titel ‘Got Beer?’ meegekregen en het zal niemand verbazen dat ook deze schijf weer vol staat met pure, uptempo rock voorzien van humoristische teksten over drank, drugs en vrouwen.

Meer Lezen
 
Valient Thorr Our Own Masters 

Afgelopen juni is het nieuwe album van het Amerikaanse Valient Thorr uitgekomen. Het album heeft de titel ‘Our Own Masters’ meegerekend en is daarmee alweer het zesde album dat de band uitbrengt, en dat in een tijdsbestek van zo’n tien jaar. De band werd immers pas in 2001 opgericht, het debuutalbum ‘Total Universe Man’ stamt uit 2005. De muziek van de band kan het best omschreven worden als een mix van stevige rock en heavy metal, waarbij tevens invloeden van punk en stoner worden vermengd.

Meer Lezen
 
Vattnet Viskar Sky Swallower

Ondanks de Noors klinkende naam komt dit trio, genaamd Vattnet Viskar gewoon uit Plaistow, New Hampshire, Amerika. Hun s/t EP kon klaarblijkend ook Century Media bekoren want nu mocht hun full-length op een groot label uitkomen. En terecht, want deze band verdient meer aandacht.Meer Lezen
 
Vengeance Piece Of Cake

Na de release van het in 2012 verschenen ‘Crystal Eye’ was het even stil rondom Vengeance. Zo werd er na deze release volgens mij niet veel opgetreden en is inmiddels het grootste deel van de line up vernieuwd. Met onder andere gitarist Timo Somers (Delain), die zijn overleden vader vervangt en op het oude nest teruggekeerde leden Barend Courbois (bass) en Hans In t Zand (drums) heeft de band een nieuw album afgeleverd.

Meer Lezen
 
Vicious Rumors Electric Punishment

Zo’n twee jaar naar het zeer sterke ‘Razorback Killers’ is Vicious Rumors terug aan het front met een nieuw album, getiteld ‘Electric Punishment’ op zak. ‘Electric Punishment’ is het tweede album van de band met zanger Brian Allen achter de microfoon. Op zich al een hele prestatie want dat is na het overlijden van zanger Carl Albert in april 1995 niet meer voorgekomen. Tussendoor is dan nog wel het live album ‘Live You To Death’ verschenen.

Meer Lezen
 
Victorius The Awakening

De Duitse melodieuze powermetal band Victorius heeft onlangs haar tweede album, getiteld ‘The Awakening’ uitgebracht. De band werd in 2006 opgericht en het debuut, ‘Unleash the Titans’ verscheen in 2010 in eigen beheer. ‘The Awakening’ werd opgenomen onder leiding van Lars Rettkovitz (Freedom Call) waarna de band een deal wist te sluiten met Sonic Attack Records, het nieuwe label van voormalig Noise Records directeur Walterbach.

Meer Lezen
 
Voivod Target Earth

Het Canadese Voivod behoeft volgens mij verder weinig introductie, maar ik zal de band hier in het kort toch even toelichten. De band werd immers al in 1982 opgericht en kan gezien worden als een van de eerste pioniers van de thrashmetal bands. Zo was de band eind jaren tachtig veelvuldig in Europa te zien en maakte de band klassiekers als ‘Killing Technology’ (1987), ‘Dimension Hatröss (1988) en ‘Nothingface’ (1989).


Meer Lezen
 
Von Dark Gods: Seven Billion Slaves

Von heeft enigszins een cult-status in de black metal scene. Niet per se vanwege de kwaliteit van het materiaal dat ze maakten, maar meer vanwege het feit dat het de eerste black metal band in de VS was. Genoeg bands zeggen er door beïnvloed te zijn en Watain heeft zelfs hun naam aan de Amerikanen te danken. Na jaren van stilte kwam er weer een teken van leven toen de band in 2012 het oude materiaal opnieuw opnam en uitbracht met wat nieuw werk onder de oude titel ‘Satanic Blood’.

Meer Lezen
 
Vreid Welcome Farewell

Waar Vreid ooit voort kwam uit de as van Windir, en ook een tijd als Windir 2 gezien werd door lieden uit de black metal underground, kan je dat heden ten dage nog moeilijk zeggen. Na 6 albums in krap 9 jaar tijd, die tot nu toe allemaal de moeite waard waren is Vreid niet meer weg te denken uit de black metal scene. Dat ze nog zo nu en dan een covertje van Windir live doen, dat lijkt me niet meer dan logisch.


Meer Lezen
 
Warbringer IV: Empires Collapse

Het nieuwe album van de Amerikaanse thrashband Warbringer is enige tijd geleden uitgekomen en heeft de titel ‘IV: Empires Collapse’ meegekregen. Warbringer behoort inmiddels tot een van de vele nieuwe thrashbands die de laatste jaren zijn ontstaan, zoals Suicidal Angels, Gama Bom, Evile Havok en Municipal Waste. Zo werd de band werd in 2004 opgericht en het debuut ‘War Without End’ verscheen in 2008.


Meer Lezen
 
Wardruna Runaljod: Yggdrasil

Het duurde even, maar vier jaar later ligt eindelijk deel twee van de ‘Runaljod-trilogie’ die Wardruna’s opperhoofd Kvitrafn voor ogen had voor mij. In 2009 schreef ik al een lovende recensie over de eerste plaat. Eigenlijk zou ik simpelweg de tekst kunnen kopiëren want er is niks veranderd. De noren maken nog steeds een soort aparte combo van folk en ambient, gericht op een nieuwe set runen van het Oude Futhark, het oudste runenalfabet.

Meer Lezen
 
Watain The Wild Hunt

‘Lawless Darkness’ prijkte bij sommige mensen hoog op de jaarlijsten, maar voor sommige blijft ‘Casus Luciferi’ het hoogtepunt uit het oeuvre van deze Zweedse band. Watain maakte natuurlijk de tongen behoorlijk los met de podiumshow, het ossenbloed en het intens serieuze imago dat ze zichzelf ook aanmeten buiten de optredens. Sommige mensen moeten meewarig lachen om dat gedeelte zolang de muziek maar goed te pruimen is. Andere mensen kunnen zich er niet meer te zetten en laten de band links liggen.

Meer Lezen
 
Witherscape The Inheritance

Dan Swäno is geen onbekende in Zweedse deathmetal scene, zo heeft hij onder meer deel uitgemaakt van bands als Edge Of Sanity, Katatonia, Nightingale en Bloodbath. Verder heeft hij veel productie werk verricht van acts als Opeth, Katatonia, Hail of Bullets en Dark Funeral om er enkele te noemen. Omdat Swäno de tijd blijkbaar rijp vond voor een nieuw project heeft hij samen met de onbekende gitarist Ragnar Widerberg een nieuw project in het leven geroepen dat de naam Witherscape heeft meegekregen.

Meer Lezen
 
Winds Of Plague Resistance

Begin november is het vijfde album (als we het uit 2005 stammende ‘A Cold Day in Hell’ mee tellen) van het Amerikaanse Winds Of Plague verschenen. Het album heeft de titel ‘Resistance’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2011 stammende ‘Against The World’. De band werd in 2002 onder de noemer Bleak December opgericht, maar in 2005 werd de naam veranderd in Winds Of Plague.


Meer Lezen
 

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013  -  2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006

Latest CD reviews: