r
CD REVIEWS:

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013  -   2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006

15 Reasons Second Coming
Het debuutalbum van het uit België afkomstige 15 Reasons is op 22 augustus via Concrete Web verschenen. De titel verwijst deels naar het moeizame proces waarmee het album tot stand is gekomen. Het album werd immers al twee jaar geleden grotendeels opgenomen, maar omdat de toenmalige bassist en zanger besloten de band te verlaten werd er besloten om eerst geschikte vervangers te zoeken alvorens het album uit te brengen.

Meer Lezen
 
Above Symmetry Ripples (Re-release)
Afgelopen 25 april is het album ‘Ripples’ van de Noorse progressieve metal band Above Symmetry verschenen. Het album is echter niets meer of minder dan het gelijknamige, in 2010 verschenen album van de band Aspera. Door juridische redenen heeft Aspera hun naam moet wijzigen, waardoor de band tegenwoordig door het leven gaat als Above Symmetry. Hierdoor heeft InsideOut Music, het label van de band besloten het album opnieuw uit te brengen om de nieuwe bandnaam te promoten.

Meer Lezen
 
Acute Mind Acute Mind
Als ik de foto op de press-release van het debuutalbum van Acute Mind bekijk ben ik heel even bang met de zoveelste female fronted metalkloon te maken te krijgen. Na het doorlezen blijkt de dame-in-lange-jurk zich echter te beperken tot het bespelen van de keyboards en blijkt het om progressieve rock uit Polen te gaan. Nu komt er heel veel progressieve rock uit en zeker ook uit Polen (met natuurlijk Riverside als grote voorbeeld) dus het zou hier alsnog om een goedkope kloon kunnen gaan.

Meer Lezen
 
Amaranthe Amaranthe
Op 13 april is het gelijknamige debuut album van het Zweeds / Deense Amaranthe verschenen via Spinefarm Records. Amaranthe is een vrij nieuwe band met in de gelederen gitarist Olof Mörck (Nightrage, Dragonland), drummer Morten Lowe Sorensen (The Arcane Order, Submission), bassist Johan Andreassen (ex-Engel).


Meer Lezen

 
Ancient Wisdom A Godlike Inferno
Het uit Austin, Texas afkomstige Ancient Wisdom bestaat sinds 2009 en onlangs heeft het trio hun eerste album, getiteld ‘A Godlike Inferno’ uitgebracht via Shinebox Records. De band omschrijft haar muziek als donkere neo folk, waarbij het doel is om een beklemmende sfeer te creëren door gebruik te maken van minimale arrangementen.

Meer Lezen

 
Anvil Juggernaut Of Justice
De basis van Canadese heavy metal band Anvil werd in 1973 gelegd door Steve Kudlow en Robb Reiner die anno 2011 nog steeds deel uitmaken van de band. Het debuutalbum ‘Hard 'n' Heavy’ van de band werd aanvankelijk nog in eigen beheer onder de bandnaam Lips uitgebracht, maar nadat de band een deal met Attic records tekende werd het album in 1981 alsnog onder de naam Anvil uitgebracht. De navolgende albums ’Metal on Metal’ (1982) en ‘Forged in Fire’ (1983) bezorgden Anvil een aanzienlijke reputatie in de metalscene.

Meer Lezen
 
Anvil Strength Of Steel / Pound For Pound / Worth The Weight (Re-release)
Eerder dit jaar verscheen het veertiende album titel ‘Juggernaut Of Justice’ van de Canadese heavy metal band Anvil waarbij de band op lovende kritieken kon rekenen. Genoeg reden dus voor SPV / Steamhammer om een aantal oude albums van de band opnieuw uit te brengen. Zo heeft het label de albums ‘Strength of Steel‘ (1987), ‘Pound for Pound‘ (1988) en ‘Worth the Weight’ (1992) enkele weken gelden opnieuw uitgebracht op zowel cd als ook op gelimiteerd vinyl.

Meer Lezen
 
Arch Enemy Khaos Legions
Het van oorsprong Zweedse Arch Enemy zal op 30 mei hun negende studio album afleveren. Het album heeft de titel ‘Khaos Legions’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘The Root of All Evil’, waarop de band een aantal compleet herschreven nummers van de eerste drie albums opnieuw opnam. ‘Khaos Legions’ is dus in feitelijk de opvolger van het in 2007 verschenen ‘Rise Of The Tyrant’, waarop we na vier jaar wachten eindelijk weer eens wat nieuw materiaal voorgeschoteld krijgen.
Meer Lezen
 
Architects The Here and Now
In 2006 bracht de Britse band Architects hun debuutalbum, getiteld ‘Nightmares’ uit, op dat moment had de band een gemiddelde leeftijd van rond de zeventien jaar. De combinatie van metalcore, hardcore voorzien van de nodige melodie gemixt met enige death en thrash invloeden, deed het live behoorlijk goed waardoor de band al snel een grote fanbase wist op te bouwen. Inmiddels zijn de bandleden begin twintig en zal het nieuwe, inmiddels vierde volwaardige album op 24 januari uitkomen.

Meer Lezen
 
Army Rising Impending Chaos
Het debuutalbum van het Ierse Army Rising zal op 28 oktober via Rising Records uitkomen. Volgens de bijgeleverde biografie van het label is deze band de zoveelste belofte. Maar omdat we wel vaker met dit bijltje gehakt hebben weten wij wel beter en dat is niet alleen omdat de band nog maar uit een stel tieners bestaat.Meer Lezen
 
Artas Riotology
Het tweede album van het uit Oostenrijk afkomstige Artas heeft de titel ‘Riotology’ meegekregen en is onlangs via Napalm Records verschenen. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2006 stammende debuutalbum ‘The Healing’. Volgens het bijgeleverde promoverhaaltje bestempelt de band zich als modern metal band, wat eigenlijk niets anders wil zeggen dan dat de band een mix metalcore met nu-metal en thrash speelt.

Meer Lezen
 
As Enemies Arise Chapters
As Enemies Arise is een vijfkoppige, Nederlandse band die bivakkeert in het hardere metal-core straatje. Ik ben verder niet echt bekend met deze band, maar As Enemies Arise heeft door het vele optreden een redelijke naamsbekendheid in het clubcircuit weten op te bouwen. Op 6 januari is het debuutalbum ‘Chapters’ verschenen via Crossfirecult Records en werd opgenomen in de Toneshed Studio in Horst. Deze schijf is daarmee de opvolger van de uit 2009 stammende EP ‘Show Me That Smile’.

Meer Lezen
 
Assassin Breaking The Silence
Het nieuwe album van de Duitse thrashers van Assassin is op 28 februari verschenen via Steamhammer / SPV. Het album heeft de toepasselijke titel ‘Breaking The Silence’ meegekregen, want de voorganger ‘Interstellar Experience’ stamt uit 1988. Assassin vierde hoogtij dagen in de beginperiode van Duitse thrash samen met bands als Kreator, Destruction Sodum en Exhumer, echter na twee albums hield de band het voor gezien.

Meer Lezen
 
Autumn Cold Comfort
De Nederlandse band Autumn die voorheen af en toe onterecht werd gezien als gothic metal is terug met een nieuw album, getiteld ‘Cold Comfort’. Dit is alweer de vijfde studio-plaat van de band het derde album dat is uitgekomen via Metal Blade Records.
Meer Lezen
 
Battlelore Doombound
Eind januari is via Napalm Records het album ‘Doombound’ van het Finse Battlelore uitgekomen. Het album is daarmee de opvolger van het in 2008 verschenen‘The Last Alliance’. Battlelore is een epische fantasy-metalband waarbij de muziek elementen uit de gothic-, death- en folkmetal bevat. De teksten van de band zijn voornamelijk gebaseerd op de verhalen van J.R.R. Tolkiens “Middle Earth”.


Meer Lezen
 
Beardfish Mammoth
Het nieuwe album van het Zweedse Beardfish zal op 28 maart via InsideOut Music uitkomen. Het album heeft de titel ‘Mammoth’ meegekregen en zal tevens verschijnen als speciale editie, voorzien van een bonus DVD, met daarop onder meer het hele optreden dat de band op 28 oktober 2010 gaf in de Boerderij in Zoetermeer. Het geluid van de band moet gezocht worden in het straatje van act als Spock's Beard, Yes, Genesis, The Flower Kings en Frank Zappa.

Meer Lezen
 
Black Stone Cherry Between The Devil And The Deep Blue Sea
Black Stone Cherry, afkomstig uit Louisiana heeft drie jaar na het album ‘Folklore and Superstition’ eindelijk weer een nieuwe volledige cd gemaakt. Deze schijf heeft de naam ‘Between The Devil And The Deep Blue Sea’ meegekregen en is via Roadrunner Records verschenen. In Nederland is de band niet zo heel bekend, maar in het verleden heeft de band het zelfs tot de Amerikaanse hitparade geschopt. De muziek van deze standvastige band ligt vooral in het southern rock straatje.

Meer Lezen
 
Bloodshed Walhalla Legends Of A Viking
Bloodshed Walhalla is het solo project van de uit Italië afkomstige Drakhen die in 2006 dit project heeft opgestart. Dit heeft geleid tot vijftig minuten herkenbare viking metal welke op het debuut ‘Legends Of A Viking’ zijn vastgelegd in een zestal songs. De opnames vonden plaats in de Firesword Studios in Castellaneta, Italië eind 2009. Verder is er weinig informatie bekend over dit project, dus snel over naar de muziek.


Meer Lezen
 
Bloodwrath The Hate Effect
Bloodwrath is een death metal band uit Newcastle, Engeland die ondanks hun debuut album ‘The Hate Effect’ via Rising Records hebben uitgebracht. De band werd in 2009 opgericht en al snel wist de band een deal met Rising Records in de wacht te slepen. Verder ontbreekt de nodige info, dus snel over naar de muziek.Meer Lezen
 
Brain Robertson Diamonds And Dirt
Het eerste soloalbum, getiteld ‘Diamonds And Dirt’ van gitarist Brian Robertson is na meer dan dertig jaar in de muziek scene te hebben doorgebracht eindelijk een feit. Brian Robertson was immers tussen 1974 en 1978 werkzaam bij Thin Lizzy. Hierna was Brian nog enkele jaren actief bij Motörhead en tal van ander bands. Zo speelde Brian onder meer in de begeleidingsband van Frankie Miller.


Meer Lezen
 
Brutal Truth End Time
Zes full lengths in 21 jaar. Dat is niet dat je zegt een productieve band, dat Brutal Truth. Misschien komt het omdat de intensiteit van de platen evenredig is aan de tijd die het duurt om ze te maken? Wie het weet mag het zeggen na het beluisteren van deze zesde volledige cd: ‘End Time’ van de Amerikaanse grindcore band.


Meer Lezen
 
But We Try It Dead Lights
Het debuutalbum van het Duitse But We Try It is op 28 januari verschenen. Het album heeft de titel ‘Dead Lights’ meegekregen en werd geproduceerd producer Waldemar Sorychta (Enemy of the Sun, Grip Inc.) en opgenomen in de Woodhouse studio. De mastering lag overigens in handen van Siggi Bemm (Caliban, Lacuna Coil, Samael). De band werd ergens in 2008 opgericht en in 2009 bracht de band hun eerste demo uit waarmee de band een deal wist te scoren bij Massacre Records.

Meer Lezen
 
Cavalera Conspiracy Blunt Force Trauma
Eind deze maand, en wel op 25 maart komt het nieuwe album van Cavelara Conspiracy uit genaamd ‘Blunt Force Trauma’ uit via Roadrunner Records. Cavalera Conspiracy is de band van Max Cavelara (Soulfly, ex-Sepultura) en zijn broer Iggor Cavalera (Ex Sepultura). Dit is inmiddels het tweede album van de band waarop de reünie tussen de broers Max en Iggor Cavalera een feit is. Beide mannen hebben de band Sepultura opgericht die Max in 1996 verliet om Soufly op te richten.

Meer Lezen
 
Channel Zero  Feed 'em with a Brick
Het nieuwe album van het Belgische Channel Zero heeft de titel ‘Feed ‘em With a Brick’ meegekregen en is op 1 juli via Roadrunner Records uitgekomen. Channel Zero is één van de bekendste Belgische metalbands, de band werd eind jaren tachtig opgericht. In 1991 verscheen het gelijknamige debuut album, gevolgd door ‘Stigmatized...’ in 1993. Het derde album van de band getiteld ‘Unsafe’ (1995) betekende de grote doorbraak en het album werd zelfs in Amerika uitgebracht.

Meer Lezen
 
Chimaira  The Age Of Hell  
Het nieuwe album van het Cleveland afkomstige Chimaira is op 29 augustus in Europa uitgekomen. Het zesde album van de band heeft de titel ‘The Age Of Hell’ meegekregen en bevat een twaalftal tracks waarbij het geluid bestaat uit een mix van harde, Amerikaanse metal voorzien van de nodige metalcore en death metal invloeden. De band werd in 1998 opgericht waarbij de bandnaam is afgeleid van een monsterlijk creatuur uit de Griekse mythologie.

Meer Lezen
 
Chthonic Takasago Army
Chthonic is een Taiwanese metalband die in 1995 werd opgericht. Het debuut van de band verscheen in 1999 en inmiddels heeft de band hun zesde album via Spinefarm Records in Europa uitgebracht. Het album heeft de titel ‘Takasago Army’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Mirror of Retribution’. De titel van het album verwijst naar de Japanse elite-eenheid uit de Tweede Wereldoorlog die samengesteld werd, uit in de bergen van Taiwan levende krijgers.

Meer Lezen
 
Coma Divine Dead End Circle
Coma Divine is de nieuwe band van de Duitse zangeres Sonja Kraushofer die we dan weer moeten kennen van L’ame Immortelle en Persephone. Mij zegt het in ieder geval niet veel, maar als ik het goed begrijp zijn deze bands behoorlijk bekend in de gothic scene. Naast Sonja bestaat de band uit Drummer Wolfgang Luckner en bassist Franz Heinrich Lirschen die beide in L’ame Immortelle speelden, cellist Martin Höfert van Persephone en gitarist Ashley Davour, bekend van Whispers in The Shadow

Meer Lezen
 
Confined Within Ashes Of A Fallen Kingdom
Het album ‘Ashes Of A Fallen Kingdom’, van het uit Stafford, Engeland afkomstige Confined Within zal op 27 mei uitkomen. De band werd in 2007 opgericht, enige tijd later gevolgd door de release van de EP “World Stops Turning”. Het debuut van deze nog jonge band zal overigens via Rising Records verschijnen. Het zal dan ook niemand, die het Engelse label Rising Records kent verbazen dat het geluid in het metalcore genre gezocht kan worden.

Meer Lezen
 
Crimfall The Writh Of Sword
Het nieuwe album van de Finse folkmetal band Crimfall heeft de titel ‘The Writh Of Sword’ meegekregen en is op 23 maart uitgekomen. Crimfall werd in 2007 opgericht en het debuut van de band verscheen twee jaar later. Inmiddels heeft de band de opvolger opgenomen, en wat de band ons brengt is epische folk metal voorzien van melodieuze arrangementen.


Meer Lezen
 
Crowbar Sever The Wicked Hand
Op 14 februari is het nieuwe album van de zwaargewichten van Crowbar verschenen. Het album heeft de titel ‘Sever The Wicked Hand’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2005 stammende ‘Lifesblood for the Downtrodden’. Het is echter niet zo verwonderlijk dat we zes jaar hebben moeten wachten op nieuw werk want, oprichter / bandleider Kirk Windstein zat de laatste jaren niet echt stil.


Meer Lezen
 
Darkest Hour The Human Romance
Op 7 maart is het nieuwe, inmiddels zevende album van het Amerikaanse Darkest Hour verschenen via Century Media Records. Het album heeft de titel ‘The Human Romance’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘The Eternal Return’. De productie van het nieuwe album lag in handen van Peter Wichers (Soilwork), het zal dan ook niemand verbazen dat de sound van de band in het (Zweedse) melodieuze death metal straatje ligt.

Meer Lezen
 
Days Of Anger Death Path
De nog vrij onbekende Zweedse band Days Of Anger bestaat pas sinds 2010, maar de band heeft onlangs al hun debuutalbum ‘Death Path’ via Massacre Records uitgebracht. Dit alles wist de band voor elkaar te krijgen zonder demo’s en zonder dat er ook maar een bekende muzikant in de band speelt. Echter na het beluisteren van het album had Massacre Records er beter aan gedaan de band eens wat aandachtiger te beluisteren.

Meer Lezen
 
Death Individual Thought Patterns (Re Release)
Op 25 oktober heeft Relapse Records het vijfde Death album ’Individual Thought Patterns’ opnieuw uitgebracht. Dit is na de re-releases van ‘Human’ en ‘The Sound of Perseverance’ het derde album op rij dat het label opnieuw uitbrengt. Death werd in 1983 opgericht door zanger / gitarist Chuck Schuldiner en wordt door velen beschouwd als wellicht dé belangrijkste deathmetal band ooit.


Meer Lezen
 
Deicide To Hell With God
De eigenzinnige controversiële band Deicide uit Florida onder leiding van frontman Glen Benton, laat weer van zich horen middels hun nieuwe schijf ‘To Hell With God’ die op 21 februari via Century Media Records zal uitkomen. Dat de mannen niet erg gelovig zijn wisten we al, maar met de titel benadrukken ze dit nog maar eens. Sinds begin jaren negentig is de band erg populair en middels dit tiende album van de band gaat Deicide gewoon door waar men al jaren mee bezig is.

Meer Lezen
 
DevilDriver Beast
Het Amerikaanse DevilDriver werd in 2002 door Dez Fafara opgericht, de vroegere frontman van de nu-metalband Coal Chamber. Vervolgens werd in 2003 het gelijknamige debuut van de band uitgebracht waarop Dez zijn nu-metal verleden achter zich liet en er een veel hardere koers werd gevaren. Vanaf deze eerste release heeft de band een grote schare fans voor zich weten te winnen en werd er steevaste elke twee jaar een nieuw album uitgebracht.

Meer Lezen
 
Devin Townsend Project Deconstruction
Dit derde deel van het Devin Townsend Project werd grotendeels door Devin zelf geschreven, geproduceerd en ingespeeld waarbij hij de hulp inschakelde van enkele gastmuzikanten. Zo staan er op het album onder meer bijdragen van artiesten zoals Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan, Floor Jansen, Thomas Giles Rogers van Between the Buried and Me, Ihsahn, Mikael Åkerfeldt van Opeth, Joe Duplantier van Gojira, Paul Masvida van Cynic en Oderus Urungus van Gwar. Verder werd ‘Deconstruction’ in samenwerking met Devin gemixt door Jens Bogren.

Meer Lezen
 
Devin Townsend Project Ghost
Mei 2009 verscheen het soloalbum ‘Ki’ van de Canadees Devin Townsend onder de noemer Devin Townsend Project. ‘Ki’ was het eerste album in de serie van vier albums die kort na elkaar zouden verschijnen. Het eerste album werd dan ook al snel opgevolgd door ‘Addicted’, dat datzelfde jaar nog verscheen. Echter omdat Devin in 2010 het grootste deel van het jaar op tour was zijn de laatste twee releases vooruitgeschoven naar 2011. Het vierde deel van deze serie heeft de titel ‘Ghost’ meegekregen en zal op 20 juni uitkomen

Meer Lezen
 
Djerv Djerv
Het gelijknamige debuutalbum van de uit Noorwegen afkomstige band Djerv is enkele weken gelden via Indie Recordings uitgekomen. De band is opgericht door voormalig Animal Alpha zangeres Agnete Kjølsrud die tevens te horen was op het Dimmu Borgir album ‘Abrahadabra’. De band bestaat verder uit drummer Erlend Gjerde (Wardruna) en gitarist Stian Kårstad (Trelldom).


Meer Lezen
 
Dreamshade What Silence Hides
Als ik aan melodieuze deathmetal denk is Zwitserland niet het eerste land dat in mijn gedachten op komt, echter met de release van ‘What Silence Hides’ van Dreamshade zal daar verandering in komen. Dit Zwitserse gezelschap heeft namelijk een zeer degelijk debuut weten af te leveren waar menige band uit Scandinavië jaloers op zou worden. De band werd in 2006 opgericht en in 2008 bracht de band in eigen beheer de EP ‘The Edge Of Reality’ waarmee de band een deal wist binnen te halen bij het Finse Spinefarm Records.

Meer Lezen
 
Dream Theater A Dramatic Turn of Events
Dream Theater is dood, leve Dream Theater! Zo voelt het voor mij toch wel een beetje tijdens het beluisteren van het nieuwe album ‘A Dramatic Turn of Events’. Sinds de oprichting halverwege de jaren ‘80 is de band er in geslaagd een stabiele factor in de progmetal te zijn. Sterker nog, voor vele liefhebbers is de band dé exponent van het genre en worden zo’n beetje alle bands en albums langs de meetlat gelegd die deze band neerlegt.

Meer Lezen
 
Earth Crises Neutralize The Threat
De in 1991 opgerichte hardcore band Earth Crises was in de jaren negentig een van de bepalende bands in de scene. Mede door hun levensovertuiging en hun steun aan dierenrechtenactivisme en hun sociale en politiek getinte teksten, wist de band een behoorlijke fanbase op te bouwen. Albums als ‘All Out War’ (1992) en ‘Gomorrah’s Season Ends’ (1996) deden het dan ook behoorlijk goed, tot de band in 2001 uit elkaar viel.

Meer Lezen
Ebony Lake In Swathes Of Brooding Light
Eind oktober is uit het niets, het tweede album van het Engelse avant-garde black metal gezelschap Ebony Lake, getiteld ‘In Swathes Of Brooding Light’ verschenen. Het debuut ‘On The Eve Of The Grimly Inventive’ verscheen in 1998 waarna de band meer dan tien jaar stil kwam te liggen. Het nieuwe album werd in de periode tussen 2009 en 2011 opgenomen.


Meer Lezen
Elks Destined For The Sun
Op 1 november is het debuutalbum ‘Destined For The Sun’ van de uit Brooklyn afkomstige sludge band Elks verschenen via Tee Pee Records. De band heeft zich een space concept aangemeten, waarmee de band zichzelf het etiket ‘Astral Metal’ heeft opgeplakt.
Meer Lezen
Encoffination O' Hell, Shine In Thy Withed Sepulchres
Het tweede album, getiteld ‘O' Hell, Shine In Thy Withed Sepulchres’ van het Amerikaanse Encoffination is op 15 november uitgekomen via Selfmadegod Records en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Ritual Ascension Beyond Flesh’. De band is in 2009 opgericht en bestaat uit zanger, gitarist Ghoat (Festered) en drummer Elektrokutioner (Decrepitaph, Festered, Tombstones).


Meer Lezen
Eufobia Cup Of Mud
‘Cup Of Mud’ is het tweede album van het Bulgaarse Eufobia en is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Insemination’. De band naam schijnt uit het oude Grieks af te stammen wat letterlijk “fear of good” (angst voor de goede) betekent. Verder toerde de band in 2008 en 2010 met onder andere Onslaught, Suicidal Angels,  Parricide en Abusiveness door Europa. Zelf omschrijft de band dat hun muziek dicht tegen de death ’n’ roll aanleunt en ik kan ze daar geen ongelijk in geven.

Meer Lezen
 
Evergrey A Decade and A Half
Nog net voor de feestdagen heeft Steamhammer / SPV het verzamelalbum van het Zweedse Evergrey getiteld ‘A Decade and A Half’ op de markt gebracht. Evergrey timmert al een behoorlijke tijd aan de weg, de band werd immers al in 1996 opgericht. Door de jaren heen bracht de band in totaal acht studio albums en één live album uit, waarvan het eerder dit jaar verschenen album ‘The Glorious Collission’ het laatste wapenfeit van de band was.

Meer Lezen
 
Evergrey Glorious Collision
The eight album by the Swedish band Evergrey is a hard one to review, as I can’t capture it in one word. If it was the debut of a band I hadn’t followed in ten years, I would say it was a masterpiece, but from Evergrey I expect a bit more. “Recreation Day” (2003) is still one of the best metal albums I know, and on “Glorious Collision” they are back with a new line-up and a strong energy vibe. Also the band left their more commercial sound behind and they have returned to their roots a little more.

Meer Lezen
 
Face Tomorrow Face Tomorrow
Op 25 maart is het nieuwe album van het Rotterdamse Face Tomorrow via Redfield Records verschenen. Het inmiddels vierde album van de band heeft de gelijknamige titel ‘Face Tomorrow’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2008 stammende ‘In The Dark’. De band werd in 1997 opgericht en door de jaren heen wist de band een grote fanbase op te bouwen middels hun energieke live shows.


Meer Lezen
 
Fastway Eat Dog Eat
De hardrock / heavy metal band Fastway werd in 1983 opgericht door voormalig Motörhead gitarist ‘Fast’ Eddie Clarke en UFO bassist Pete Way. Het debuut ‘Fastway’ verschijnt in 1983, waarbij de band onder meer wordt bijgestaan door zanger Dave King (Flogging Molly). In de beginjaren van de band worden een aantal albums uitgebracht en tourt de band onder andere in het voorprogramma van acts als Scorpions, Rush en AC/DC door America en Europa.


Meer Lezen
 
Freedom Call Live In Hellvetia
Op 23 mei is het live album, getiteld ‘Live In Hellvetia’ van de Duitse power metal-band Freedom Call uitgekomen via Steamhammer / SPV. De band werd opgericht in 1998 door zanger Chris Bay en drummer Daniel Zimmermann. Het debuut ‘Stairway to Fairyland’ verscheen in 1999, en inmiddels heeft de band zes volwaardige studio albums afgeleverd.


Meer Lezen
 
Fuck the Facts Die Miserable
Uit Canada komt het grindcore quintet Fuck the Facts. Als fan is het natuurlijk supergaaf als een van je favoriete bands een hoge productie heeft, maar als recensent vind ik het eigenlijk wel prettig om alleen full-lengths te bespreken. “Die Miserable” is de 8e volledige cd die Fuck the Facts uitbrengt. Hiernaast hebben ze ook talloze mini`s, EPs, splits en andere formaten op hun naam staan.


Meer Lezen
 
Fullforce One
Het Zweedse Fullforce werd in 2009 opgericht door zanger Mike Andersson (Cloudscape), gitarist Stefan Elmgren (ex Hammerfall), drummer Anders Johansson (Hammerfall, ex Yngwie J. Malmsteen), gitarist CJ Grimmark (ex Narnia) en bassist Tommy Larsson (ex Heed). Niet de minsten om het zo maar te stellen, na het schrijven van geschikt materiaal was het voor de band dan ook niet zo moeilijk een deal te sluiten met het Duitse Steamhammer / SPV records.

Meer Lezen
 
Funeral For A Friend Welcome home Armageddon
Het inmiddels vijfde album van de Welshe band Funeral For A Friend zal op 14 maart via Roadrunner Records verschijnen. Het album is de opvolger van het uit 2008 stammende ‘Memory and Humanity’. De band werd in 2001 opgericht en het debuut ‘Casually Dressed & Deep in Conversation’ van de band stamt uit 2003 waarmee de band een grote schare fans voor zich wist te winnen. In de loop der jaren is Funeral For A Friend dan ook uitgegroeid tot één van de grootste namen in de Britse posthardcore- en screamo scene.

Meer Lezen
 
Gingerpig The Ways Of The Gingerpig
Het debuutalbum van Gingerpig, ‘The Ways Of The Gingerpig’ komt op 29 april uit via Suburban Records. Gingerpig werd eind 2008 opgericht door gitarist Boudewijn Bonebakker (Gorefest). De band wordt verder aangevuld met toetsenist Jarno van Es (Mojo Trojka). drummer Maarten Poirters en bassist Sytse Roelevink (Solan). In tegenstelling tot de zware death metal die Boudewijn met zijn vorige band Gorefest maakte ligt het geluid van de band in het jaren zeventig rock straatje.

Meer Lezen
 
Girlschool Hit And Run – Revisited
Onlangs is het album ‘Hit And Run – Revisited’ van de Britse hardrockband Girslschool verschenen via UDR Records. De Britse hardrockband Girslschool werd in 1977 opgericht door gitariste Kim McAuliffe en zangeres/bassiste Enid Williams onder de noemer Painted Lady, in 1978 werd de naam echter omgedoopt in Girlschool. Muzikaal gezien behoort de band tot NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) en kunnen ze gezien worden als de eerste vrouwelijke metalband.

Meer Lezen
 
Glamour Of The Kill The Summoning
Glamour Of The Kill is een energieke vierkoppige band band uit York, Engeland. De band werd in 2007 opgericht en de mannen maken catchy metal-core, voorzien van de nodige nu metal en cross-over invloeden. In 2007 nam de band hun eerste demo, getiteld ‘Through the Dark They March’ op en een jaar later verscheen de EP ‘Glamour Of The Kill’ waarmee de band zich in de kijker van zowel de pers als ook het publiek wist te spelen.

Meer Lezen
 
Golden Resurrection Glory To My King
Het Zweedse Golden Resurrection werd in 2008 opgericht door gitarist Tommy Johansson (ReinXeed) en zanger Christian Liljegren (Divinefire, Narnia en Audiovision). Niet veel later werd de band aangevuld met Stefan Knack, Rickard Gustafsson (Pantokrator) en Olov Andersson (Audiovision). Het debuutalbum, dat de titel ‘Glory To My King’ heeft meegekregen ligt sinds enkele weken in de winkels. De productie van het album lag in handen van Erik Mårtensson (W.E.T., Eclipse).

Meer Lezen
 
Glyder Backroads To Byzantium 
Het uit Ierland afkomstige Glyder werd in 2004 opgericht, en ‘Backroads to Byzantium’ is alweer het vierde album van de band dat op 10 oktober verschenen is via Steamhammer / SPV. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Yesterday, Today & Tomorrow’. Na de release van dit album besloten zanger/bassist Tony Cullen en drummer Davy Ryan de band te verlaten waarop de band eind 2010 bijna besloot om er helemaal mee te stoppen.

Meer Lezen
 
Hatesphere The Great Bludgeoning
Het Deense Hatesphere draait alweer sinds 1998 mee, en onlangs heeft de band hun zevende album ‘The Great Bludgeoning’ afgeleverd. Hatesphere staat voor agressieve, opzwepende death/ thrash voorzien van de nodige melodie. Het nieuwe album werd opnieuw opgenomen onder leiding van producer Tue Madsen, die al onder meer verantwoordelijk was voor het geluid op ‘To The Nines’ (2009), ‘Serpent Smiles and Killer Eyes’ (2007) en ‘The Sickness Within’ (2005).

Meer Lezen
 
Iced Earth Dystopia
Na drie jaar brengt Iced Earth eindelijk weer eens nieuw materiaal uit en net als het voorgaande album (The Crucible Of Man, 2008) van het Amerikaanse powermetal gezelschap is ook dit album er een waar de fans reikhalzend naar uit hebben gekeken. Zo was ‘The Crucible Of Man’ de afsluiting van de ‘Something Wicked’ saga en werd de terugkeer van zanger Matt Barlow gevierd, die in 2001 zijn microfoon inruilde voor een politie-uniform. Inmiddels heeft Matt de band alweer verlaten.

Meer Lezen
 
ICS Vortex Storm Seeker 
Op 22 augustus is het soloalbum, getiteld ‘Storm Seeker‘ van het Noorse heerschap Simen Hestnæs, ook wel bekend als ICS Vortex verschenen via Century Media Records. ICS Vortex kennen we natuurlijk als bassist van Dimmu Borgir, waarbij hij ook de cleane vocalen voor zijn rekening nam en als bassist van Borknagar of als zanger van Arcturus. Op deze release neemt ICS Vortex zelf alle gitaren, baspartijen, keyboards en zang voor zijn rekening, waarbij de drums zijn ingespeeld door Asgeir Mickelson.

Meer Lezen
 
Indestructible Noise Command Heaven Sent … Hellbound
Na het uitbrengen van twee albums, te weten ‘Razorback‘ (1987) en “The Visitor’ (1988) viel het Amerikaanse Indestructible Noise Command in 1990 uit elkaar. Na twintig jaar is de band echter opnieuw bij elkaar en werd in 2010 de EP ‘Bleed The Line’ uitgebracht. Hiermee wist de band zich in de kijker te spelen bij het Engelse Rising Records en inmiddels heeft de band een nieuw album opgenomen dat afgelopen juni is verschenen.

Meer Lezen
 
In Flames Sounds Of A Playground Fading
Toen Jesper aankondigde de band te verlaten en er in interviews vaak werd aangehaald dat de band echt niet voor eeuwig door zou gaan, hield een deel van de metalwereld haar adem in. Zou er nog wel een album van de band komen? Een band, die samen met een aantal andere bands de stad Gothenburg op de kaart zette. In Flames ontkracht alle geruchten door met nieuwkomer Niclas Engelin de studio in te duiken. Dit heeft geresulteerd in het werk met de poëtische titel ‘Sounds Of A Playground Fading’.

Meer Lezen
 
Insense Burn In Beautiful Fire
Insense is een vierkoppige band uit Oslo, Noorwegen. Deze maand brengen ze alweer hun vierde studioalbum uit, onder het label Indie Recordings, genaamd “Burn In Beautiful Fire”. De band is opgericht in 1999 en vond langzaam zijn weg omhoog in de Noorse underground scene. De mengeling van death metal, grind core, thrash en hardcore was een verfrissend iets in de nogal conservatieve metal scene in Noorwegen. Zoals de band zegt er was eigenlijk geen plek voor een band als deze.

Meer Lezen
 
Insomnium One For Sorrow
Het Finse Insomnium timmert al sinds 1997 aan de weg, en doet dit niet geheel onverdienstelijk want de band heeft door de jaren heen een behoorlijk fan base weten op te bouwen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de band na de release van het voorgaande album, getiteld ‘Across The Dark’ (2009) de overstap heeft gemaakt van Candlelight Records naar het veel grotere Century Media Records.


Meer Lezen
 
Iskald The Sun I Carried Alone

Van het vorige album van Iskald, ‘Revelations of Reckoning Day’, was ik behoorlijk onder de indruk. Inmiddels zijn we drie jaar verder en ligt nu de opvolger voor mij (niet letterlijk in deze tijd van MP3’s) om te recenseren. Wat betreft de productie hoeven we ons geen zorgen te maken, aangezien deze wederom in handen was van Stamos Koliousis and Vangelis Labrakis in de 210 Studios in Berlijn.


Meer Lezen
 
Iwrestledabearonce Ruining It For Everybody
Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum van de Amerikaanse avant-garde band Iwrestledabearonce via Century Media Records. De band heeft in de tussenliggende periode echter niet stilgezeten, zo werd en onafgebroken getoerd en inmiddels heeft de band ook hun tweede album, getiteld ‘Ruining It For Everybody’ uit. De band werd in 2007 opgericht en de stijl van het gezelschap moet gezocht worden in een mix van metalcore, fusion, rock, jazz, mathcore, country, grind en deathcore


Meer Lezen
 
Jag Panzer The Scourge Of The Light

Het heeft even geduurd, maar na ruim zeven jaar hebben de Amerikanen van Jag Panzer een nieuw album uit. De opvolger van het uit 2004 stammende ‘Casting The Stones’ heeft de titel ‘The Scourge Of The Light’ meegekregen en is via Steamhammer / SPV uitgekomen. De band bestaat al sinds 1981. Naast de originele leden Harry Conklin (zang), Mark Briody (gitaar), John Tetley (bass) bestaat de band uit Rikard Stjernquist (drums) en de op het oude nest teruggekeerde Christian Lasegue (gitaar).

Meer Lezen
 
Jasta Jasta
Jamey Jasta is een bezig baasje, natuurlijk zullen de meeste mensen hem kennen als zanger/frontman van de hardcore band Hatebreed. Daarnaast neemt hij tevens de zangpartijen van de sludgemetal band Kingdom of Sorrow en de hardcore band Icepick voor zijn rekening. Dit was echter nog niet genoeg voor Jamey, want onlangs heeft hij een solo album uitgebracht onder de logische naam ‘Jasta’. Jamey wordt op deze release bijgestaan door Kingdom of Sorrow drummer Nick Bellmore en gitarist Charlie Bellmore.

Meer Lezen
 
Jolly The Audio Guide To Happiness (Part 1)

Op 28 februari is het album “The Audio Guide To Happiness (Part 1)” van de Amerikaanse progressieve band Jolly verschenen. Ik moet echter eerlijk zijn, ik had tot nu toe nog nooit van de band gehoord. De band was echter na de release van het in 2009 uitgebrachte ‘Forty-Six Minutes, Twelve Seconds of Music’ al eens live te zien in Europa als voorprogramma van het Poolse Riverside.


Meer Lezen
 
Khaoz Salvation Through Bloodshed

Het album ‘Salvation Through Bloodshed’ van de Nederlandse old school deathmetal band Khaoz is op 11 november via Mad Lion Records uitgekomen. Echter omdat het even heeft geduurd voordat deze release ons wist te bereiken heeft de review ook wat langer op zich laten wachten. Khaoz werd in 2008 opgericht door voormalig leden van onder meer The Embodiment, Dead Head, Sinister, Houwister en Pleurisy.


Meer Lezen
 
King Lizard Viva La Decadence

De Engelse sleaze rock formatie King Lizard werd in 2002 opgericht door zanger Flash Roxx. Na een aantal bezettingswisselingen wist de band in 2006 een vaste line-up te vormen. Het debuut ‘Viva La Decadence’ werd opgenomen onder leiding van Chris Tsangarides (Judas Priest, Thin Lizzy, Ozzy) en Andy Brook en ligt sinds 25 april in de winkels.Meer Lezen
 
Krisiun The Great Execution

Het inmiddels achtste album van het uit Brazilië afkomstige Krisiun is enkele weken geleden via Century Media Records verschenen. Het album heeft de titel ‘The Great Execution’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2008 stammende ‘Southern Storm’. De band werd in 1990 opgericht door de broers Moyses Kolesne, Max Kolesne en Alex Camargo die vandaag de dag nog steeds deel uitmaken van de band.


Meer Lezen
 
Legion Of The Damned Descent Into Chaos

‘Descent Into Chaos’ is alweer de vijfde langspeler van het uit Limburg afkomstige Legion Of The Damned. Na het uitbrengen van ‘Feel The Blade’ en ‘Cult Of The Dead’ in 2008 heeft de band op het podium bewezen goed met de grote bands mee te kunnen. Dit bewijzen ze wederom met ‘Descent Into Chaos’.Meer Lezen
 
Leningrad Cowboys  Buena Vodka Social Club

De Leningrad Cowboys is een Finse rockband die al sinds 1986 actief is. Het laatste studioalbum met origineel werk stamt alweer uit 2000. De band heeft dan ook de laatste jaren niet veel meer gedaan, en ik dacht eigenlijk dat de band niet meer bestond. In 2006 verscheen nog wel het cover album ’Zombie's Paradise’, maar onlangs heeft de band via SPV Recordings een nieuw album uitgebracht, dat de titel ‘Buena Vodka Social Club’ heeft meegekregen.

Meer Lezen
 
Leprous The Unusual Suspects

Bluesrocklegende Leslie West timmert al aan de weg sinds 1969, onder andere met zijn band Mountain. Toch is hij buiten het circuit niet echt een hele grote naam, al zou daar met zijn nieuwe album “The Unusual Suspects” zomaar verandering in kunnen komen. De artiesten die hij op dit album tot een gastoptreden heeft weten te verleiden zijn stuk voor stuk grote namen; zo krijgen we gitaar-vuurwerk van Steve Lukather (Toto), Slash (Guns N’ Roses / Velver Revolver), Billy Gibbons (ZZ Top), Joe Bonamassa en Zakk Wylde (Ozzy Osbourne) voorgeschoteld

Meer Lezen
 
Limp Bizkit Gold Cobra
Na jaren van relatieve stilte heeft het uit Jacksonville, Florida afkomstige Limp Bizkit eindelijk weer een nieuw album uit. Oudgediende Wes Borland, die de band in 2001 opnieuw de rug toekeerde maakt sinds 2009 opnieuw deel uit van de band waardoor Limp Bizkit sindsdien weer in de originele line-up bij elkaar is. Natuurlijk zijn we benieuwd of de heren hun super albums ‘Significant Other’ (1999) en ‘Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water’ (2000) kunnen evenaren


Meer Lezen
 
Liquid Graveyard The Fifth Time I Died

Het Engelse Liquid Graveyard werd in 2006 opgericht door voormalig Cancer frontman John Walker. Echter de stijl van de band ligt niet in het verlengde van brute death metal zoals men zou verwachten maar meer in het avant garde, progressieve death metal straatje met enige gothic en alternatieve invloeden. “The Fifth Time I Died” is de titel van het tweede album van de band dat op 28 maart uit zal komen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende debuut ‘On Evil Days’.

Meer Lezen
 
Long Distance Calling Long Distance Calling

Het meest recente album van het Duitse Long Distance Calling is op 28 februari verschenen via Superball Music. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Avoid The Light’. Wat de band ons brengt is instrumentale rock voorzien van de nodige progressieve, psychedelische en post rock invloeden.Meer Lezen
 
Lou Reed & Metallica Lulu

Op 28 oktober is het album van Lou Reed, waar hij samen met Metallica samenwerkt uitgekomen. Inmiddels is het album in diversen media, mede door de promotie campagne en de nummers en teksten die vooraf werden vrijgegeven aan de release al lang en breed onder de loep genomen. Zo is ‘Lulu’ waarschijnlijk het meest besproken album van 2011. Verder rest dan nog de waarschuwing dat ‘Lulu’ geen Metallica-album is, maar een Lou Reed-plaat is waarbij Metallica als begeleidingsband fungeert!

Meer Lezen
 
Machine Head Hordes Of Locust

De band met dé monster circlepit op Wacken Open Air 2009 laat weer van zich horen. Na een prima debuut en een aantal minder geslaagde flirts met andere stijlen, zet de band zichzelf vanaf 2003 (‘Through The Ashes Of Empire’) weer terug op de metalkaart. In 2007 brengt Machine Head ‘The Blackening’ uit. Nu is het tijd voor ‘Hordes Of Locust’, een album waarop de ingeslagen weg succesvol wordt voortgezet.


Meer Lezen
 
Madina Lake World War III

Het Amerikaanse Madina Lake heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten, zo werd er veel opgetreden en zag de band ook de kans om een nieuw album op te nemen. Het derde album van de band heeft de titel ‘World War III’ heeft meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Attics to Eden’. Het geluid van de band kan gezocht worden in de melodieuze rock, die vaak tegen poppy rock aanleunt, voorzien van cleane zang met hier en daar wat hardere uithalen

Meer Lezen
 
Magnum The Visitation

De Britse rockband Magnum draait al bijna 40 jaar mee, de band werd immers in 1972 opgericht. Het debuutalbum 'Kingdom of Madness' kwam in 1978 uit, en de band wist daarmee de 54ste plaats in de UK Charts te veroveren. Ook met albums als ‘Chase The Dragon’ (1982), ‘On A Storyteller’s Night’ (1985) en ‘Wings Of Heaven’ (1988) wist de band vooral in Europa goed te scoren.


Meer Lezen
 
Megadeth Th1rt3en

Het nieuwe, inmiddels dertiende studio album van het Amerikaanse Megadeth heeft de toepasselijke titel ‘Th1rt3en’meegekregen en zal op 31 oktober via Roadrunner Records uitkomen. Het album werd opgenomen in de Vic's Garage studio in San Marcos onder leiding van Johnny K (Disturbed, Sevendust, Machine Head, Staind). Verder detail is dat het artwork opnieuw van de hand van John Lorenzi is, die die ook verantwoordelijk was voor het artwork van ‘United Abominations’ (2007) en ‘Endgame’ (2009).

Meer Lezen
 
Metsatöll Ulg

Het inmiddels vijfde album van het uit Estland afkomstige Metsatöll is op 11 november via Spinefarm Records uitgekomen. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2010 stammende “Äio” waaruit blijkt dat deze veelzijdige folkmetalband het afgelopen jaar niet stil heeft gezeten. De band werd in 1999 opgericht en heeft inmiddels een behoorlijke fanbase weten op te bouwen in Europa, dit ondanks dat de band al hun teksten in hun moedertaal ten gehore brengt. Het nieuwe album heeft de titel ‘Ulg’ meegekregen wat “The Howl” betekent.

Meer Lezen
 
Moonsorrow Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa

Het Finse Moonsorrow werd in 1995 opgericht en onlangs is het zesde album van de band verschenen via Spinefarm Records. Het nieuwe album heeft de titel ‘Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa’ meegekregen wat vrij vertaald betekent ‘As shadows we walk in the land of the dead’ (we wandelen in het land van de dood als schaduwen). ‘Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa’ blijkt opnieuw een conceptalbum te zijn.


Meer Lezen
 
Mother Misery Standing Alone

Niet echt metal, dit Mother Misery uit Zweden. Ik heb ze volgens mij toch in het voorprogramma gezien van Entombed een aantal jaren geleden. Ze brengen met ‘Standing Alone’ hun derde langspeler uit. Omdat het niet echt metal is, dan ook mijn eigen mening die misschien niet erg objectief is...Meer Lezen
 
Mötley Crüe Greatest Hits

De Amerikaanse glamrock band Mötley Crüe werd in 1981 in Los Angeles opgericht door Tommy Lee en Nikki Sixx. Het debuutalbum ‘Too Fast For Love’ stamt uit dat zelfde jaar en in de dertig jaar dat de band inmiddels bestaat heeft men meer dan 80 miljoen platen verkocht. Om dit dertigjarige jubileum bij te staan zijn de eerste vijf albums, exclusief voor Europa opnieuw uitgekomen als mini album replica’ s op cd en op 180 grams vinyl.

Meer Lezen
 
MyGrain MyGrain

Op 12 januari zal het inmiddels derde album van het Finse MyGrain via Spinefarm Records verschijnen. Na het uiteenvallen van de band New Science Band in 2004 is MyGrain ontstaan, waarop niet veel later het debuut ‘Orbit Dance’ verscheen. Deze release werd in 2006 gevolgd door het album ‘Signs of Existence’ waarmee de band op positieve kritieken kon rekenen. Het geluid van de band ligt in de melodieuze death metal hoek waarbij het tempo in de meeste gevallen behoorlijk hoog ligt.

Meer Lezen
 
Neal Morse Testimony 2

Het verhaal achter multi-instrumentalist Neal Morse is voor de meeste prog liefhebbers wel bekend maar een kleine introductie mag toch niet ontbreken: in het begin van zijn carrière werkzaam in de popmuziek legt hij zich volledig toe op de progressieve rock als hij met broer Alan Spock's Beard opricht. In de jaren '90 groeit deze band uit tot een van de belangrijkste acts op het gebied van symfonische progressieve rock. De combinatie van het leven als rockartiest en zijn Christelijke geloof valt Neal echter erg zwaar en in 2002 besluit hij om de band te verlaten.

Meer Lezen
 
Neonfly Outshine The Sun

Enkele weken geleden is het debuutalbum van het uit Londen afkomstige Neonfly uitgekomen via Rising Records. Deze melodieuze metal band werd in 2008 opgericht en na de release van de EP ‘Clever Disguise’, die in eigen beheer werd uitgebracht, werd de band opgepikt door het Engelse label. Het debuutalbum heeft de titel ‘Outshine The Sun’ meegekregen en bevat een elftal krachtige powermetal / AOR songs. 


Meer Lezen
 
Next Waste Dimension Signal To Noise

Met de release van het twee album ‘Signal To Noise’ heeft het uit Deventer afkomstige Next Waste Dimension tevens besloten om er na 11 jaar mee te stoppen. Waarom het label met het op 1 oktober 2011 verschenen album me dan ook pas na zes maanden opstuurt blijft mij dan ook een raadsel.Meer Lezen
 
Niklas Kvarforth 15 Years Of Absolute Darkness

15 jaar geleden is de door ieder geliefde, of gehate Niklas Kvarforth begonnen met zijn bekendste, en op dit moment enigste, band Shining. Nu 15 jaar, vele cd’s, optredens en gastoptredens later brengt hij ons de compilatie cd ‘15 Years Of Absolute Darkness’. Een hommage aan alle bands met wie hij ooit heeft samengewerkt, maar vooral aan hemzelf. Niklas Kvarforth is namelijk een uitstekende artiest, in iedere zin van het woord, maar door het uitbrengen van deze cd lijkt het toch alsof het allemaal alleen om hem draait.

Meer Lezen
 
Noctem Oblivion

Enig tijd geleden is het tweede album van het Spaanse Noctem verschenen via Rising records. Het album heeft de titel ‘Oblivion’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende debuut, getiteld ‘Divinity’. De band werd overigens al in 2001 opgericht en bracht naast het debuut tevens een live cd en twee demo’s uit.Meer Lezen
 
Nordic Nomadic Worldwide Skyline

Onlangs is het tweede album, getiteld ‘Worldwide Skyline’ van Nordic Nomadic verschenen via Tee Pee Records. Nordic Nomadic is het solo project van Chad Ross, zanger en gitarist van de Canadese stoner formatie Quest For Fire. ‘Nordic Nomadic’ kan met recht een soloalbum genoemd worden, want het album werd geheel door Chad geschreven en opgenomen, op enkele vibrafoon toevoegingen van Paul Aucoin na.


Meer Lezen
 
Norther Circles Regenerated

Op 18 april is het nieuwe album van het Finse Norther verschenen via Century Media Records. Het album is de opvolger van het in 2008 verschenen ‘N’ en heeft de titel ‘Circles Regenerated’ meegekregen. De band heeft eigenlijk vanaf begin af aan altijd onder leiding gestaan van zanger/gitarist Petri Lindroos. Echter omdat deze sinds een aantal jaar ook fungeerde als frontman van de folkmetal band Ensiferum heeft Petri de band in 2009 verlaten.

Meer Lezen
 
One Man Army and the Undead Quartet The Dark Epic

Het Zweedse deathmetal gezelschap One Man Army and the Undead Quartet liet onlangs weer van zich horen middels hun vierde album ‘The Dark Epic’ dat op 25 februari 2011 is uitgekomen. De band werd in 2004 opgericht door zanger Johan Lindstrand na het uiteenvallen van The Crown. Met het uit 2006 stammende debuut ‘21st Century Killing Machine’ leverde de band een zeer sterk album af.


Meer Lezen
 
One Morning Left The Bree-Teenz

Het debuutalbum, getiteld ‘The Bree-Teenz‘ van het Finse One Morning Left is 30 september via Spinefarm Records verschenen. De band werd in 2008 opgericht, en bracht in datzelfde jaar de EP ‘Panda <3 Penguin’ die in 2009 werd opgevolgd door de EP ‘Panda <3 Penguin Volume 2‘. Als ik naar de albumhoes kijk komt het geheel nogal kinderachtig, en niet serieus op mij over.


Meer Lezen
 
Onslaught Sounds of Violence

In het begin van 2011 komt Onslaught met een nieuw album. Hun tweede sinds de reünie in 2005, ‘Sounds of Violence’ getiteld, en om alvast een tipje van de sluier op te lichten, het is weer een fijne thrashplaat!
 Meer Lezen

 
Opeth Heritage

In 2010 zag ik Opeth nog tijdens hun ‘Evolution XX’ tour. Een tour waar het gehele ‘Blackwater Park’ album en van elk ander album een song werd gespeeld. Daar bleek nog maar weer eens hoe bijzonder en divers de muziek van deze band is. Geen enkel album klinkt hetzelfde en zo wordt het de fan nooit makkelijk gemaakt. Voor ‘Heritage’ geldt dit nog meer dan voor welk ander album van de band!

Meer Lezen

 
Pagan’s Mind Heavenly Ecstacy

Je hebt van die albums die moeten groeien. Pas na meerdere luisterbeurten ga je de complexe structuren een beetje doorgronden, ontdek je geluiden of instrumenten die je niet eerder herkende en wordt nerveus aandoende muziek in je hoofd omgezet naar de mooiste melodieën. De nieuwe Pagan’s Mind is echter van een heel andere orde!


Meer Lezen
 
Pavillon Rouge Solmeth Pervitine

Pavillon Rouge is een Franse industrial band die black metal mixt met house, dance en new wave. De band werd in 2007 opgericht en ergens in 2011 is het debuutalbum ‘Solmeth Pervitine’ verschenen. Verder is er eigenlijk niet veel bekend over de band en van de bijgeleverde infosheet word ik ook niet veel wijzer, dus snel over naar de muziek.Meer Lezen
 
Peter Pan Speedrock Fiftysomesuperhits

Op 10 december, tijdens het Speedfest festival, dat mede georganiseerd wordt door het Eindhovens rocktrio Peter Pan Speedrock is het nieuwe verzamel album ‘Fiftysomesuperhits’ van de band uitgekomen. Peter Pan Speedrock werd 1996 opgericht en bracht in de vijftien jaar dan de band bestaat zo’n tien albums en diversen singles en maxi cd’s uit. De band vond het dan ook hoog tijd worden voor een echte verzamelaar, en niet zomaar eentje. Het album bestaat uit maar liefst 58 songs, verdeeld over twee cd’s.

Meer Lezen
 
Profane Omen Destroy!

Het Finse Profane Omen bestaat sinds 1999, het duurde echter tot 2006 voordat het debuut ‘Beaten Into Submission’ verscheen. In 2009 verscheen het tweede album van de band, getiteld ‘Inherit The Void’ en werd de band opgepikt door Spinefarm Records. Inmiddels heeft de band album nummer drie gereed, dat onlangs is verschenen en de titel ‘Destroy!’ heeft meegekregen. Verder is de band eigenlijk een onbekende voor mij, dus daarom gaan we maar snel over naar de muziek.

Meer Lezen
 
Pro-Pain 20 Years of Hardcore

Het inmiddels legendarische hardcore gezelschap Pro-Pain bestaat twintig jaar en dat moet gevierd worden. De band werd in 1991 opgericht door zanger en bassist Gary Meskil na het uiteen vallen van de Crumbsuckers waarmee Meskil twee albums opnam. Pro-Pain kan gezien worden als een van de pioniers van de New York Hardcore scene. De band heeft immers klassiekers als ‘Foul Taste of Freedom’ (1992), ‘The Truth Hurts’ (1994), ‘Contents Under Pressure’ (1996) op zijn naam staan.

Meer Lezen
 
Pyrrhon An Excellent Servant But A Terrible Master

Het debuutalbum ‘An Excellent Servant But A Terrible Master’ van het Amerikaanse Pyrrhon is op 16 september verschenen. De band werd in 2008 opgericht en na het verschijnen van de EP ‘Fever Kingdoms’ in 2010 vonden de New Yorkers al snel onderdak bij het Poolse Selfmadegod Records. ‘An Excellent Servant But A Terrible Master’ werd opgenomen en gemixt onder leiding van Dan Pilla in de Bad Lab Studios.


Meer Lezen
 
Qube Incubate

Het debuutalbum van het Poolse Qube is onlangs via Electrum Production uitgekomen in Europa. Het album heeft de titel ‘Incubate’ meegekregen en is de opvolger van de uit 2006 stammende EP ‘Shapes’. Deze in 2005 opgerichte band weet op een eigenzinnige manier progressieve en technische klanken te mixen met energieke nu-metal, psychedelische rock voorzien van een vleugje thrash en hardcore.


Meer Lezen
 
Radio Dead Ones AAA

Op 18 april is het album ‘AAA’ van de Duitse punkrock band Radio Dead Ones via Steamhammer / SPV uitgekomen. De band schijnt al begin deze eeuw te bestaan, ik heb echter nog nooit van de band gehoord. Misschien is het omdat de band uit het voormalige Oost Duitsland afkomstig is, in ieder geval bracht de band in pas 2010 hun debuut uit. Tegenwoordig opereert de band vanuit Berlijn, en naar eigen zeggen treed de band veelvuldig op.

Meer Lezen
 
Red Mourning Pregnant With Promises

Het album ‘Pregnant With Promises’ van het Franse Red Mourning is enkele weken geleden via Bad Reputation verschenen. Wat betreft de standaard metalcore, dit genre is inmiddels behoorlijk uitgemolken, maar er zijn nog van die band die wel eens wat anders willen proberen. Zo ook Red Mourning die op een effectieve manier metalcore weet te combineren met Southern en blues invloeden.


Meer Lezen
 
Rev 16:8 Ashlands

"The fourth angel poured his bowl on the sun, which then was allowed to burn people with fire". Altijd leuk zulke bijbel teksten. Het Zweedse Rev 16:8 ontleent er zelfs hun naam aan, na eerst door het leven te zijn gegaan als Bloodshed en Scythe. De band leent onder hun nieuwe moniker meer richting black metal, dan de black/death combinatie die onder Bloodshed werd gemaakt. En hoewel het eerste album ‘Grand Tidal Wave’ niet bekent is, smaakt ‘Ashlands’ absoluut naar meer.

Meer Lezen
 
Riot Immortal Soul

Op 31 oktober is het nieuwe album van de Amerikaanse heavy metal band Riot uitgekomen via Steamhammer / SPV records. Het inmiddels veertiende studio album van de band en heeft de titel ‘Immortal Soul’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2006 stammende ‘Army of One’. Riot werd halverwege de jaren zeventig opgericht door gitarist Mark Reale, en de hoogtepunten van de band lagen in de jaren tachtig met als uitschieter het ‘Fire Down Under’ album dat in 1981 verscheen. 

Meer Lezen
 
Rush Time Machine 2011 Live In Cleveland

Nu de ‘Time Machine 2011’ tour van het legendarische Rush ten einde is gekomen heeft de band een nieuw live album uitgebracht. Natuurlijk staat dit album geheel in het teken van deze tour en werd dit keer de complete show van het optreden van 15 april, 2011 in de Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio opgenomen. De ‘Time Machine’ tour stond in het teken van het 30 jarig bestaan van de band waarbij het volledige album ‘Moving Pictures’ uit 1981 in zijn geheel live zou worden gespeeld.

Meer Lezen
 
Rwake Rest

Op het hoofdkwartier van Metal-Experience komen tegenwoordig ook de digitale promo`s van Relapse Records binnen. Daar is ondergetekende zeer over te spreken, aangezien dat altijd wel interessante releases oplevert. Zo ook in het geval van het Rwake met ‘Rest’.
Meer Lezen
 
Sarke Oldarhian

Twee jaar later, één album verder. De Noorse band Sarke zit niet stil. De samenwerking tussen Darkthrone’s brulboei Nocturno Culto en de slagwerker van Tulus en Khold’s Thomas Berglie geeft de heren klaarblijkelijk genoeg inspiratie om na hun eerste album ‘Vorunah’ nu al de opvolger klaar te hebben liggen. Over ‘Vorunah’ was ik destijds middelmatig enthousiast.


Meer Lezen
 
Saxon Call to Arms

De Britse heavy metalband Saxon timmert al heel wat jaren aan de weg. De NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) band werd immers in 1976 opgericht door zanger Biff Byford, gitaristen Paul Quinn en Graham Oliver, bassist Steve Dawson en drummer Pete Gill. Door de jaren heen kende de band verschillende bezettingen, hoewel zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn steeds actief aanwezig bleven binnen de band. Ondanks dat de band enkele mindere jaren kende, lijkt de band de afgelopen jaren weer in de lift te zitten.

Meer Lezen
 
Serpentia The Day In The Year Of Candles

Het meest recente album van de Poolse melodische death metal band Serpentia is eind november uitgekomen en heeft de titel ‘The Day In The Year Of Candles’ meegekregen. De band werd in 1996 opgericht, en na enkele line-up wisselingen verscheen in 2000 de maxi cd ‘And The Angels Descended To Earth’, gevolgd door twee volwaardige albums ‘Dark Fields of Pain’ (2003) en ‘Nails Enigma’ (2004). Het derde album heeft dus zo’n zeven jaar op zich laten wachten.

Meer Lezen
 
Seven Thorns Return To The Past

Op 14 januari zal via Nightmare Records het tweede album van de Deense band Seven Thorns verschijnen. Het album heeft de titel ‘Return To The Past’ meegekregen en wat betreft de sound van de band, deze ligt in het powermetal staatje met hier en daar een heavy randje. Het is dus ook wel duidelijk waar de album titel aan refereert. De productie van het album lag in handen van Tommy Hansen, die ook de top platen van Helloween heeft geproduceerd.

Meer Lezen
 
Shining VII: Född Förlorare

Na twee jaar wachten is hij er dan eindelijk! De nieuwe Shining plaat is uitgekomen. Na de nodige vertragingen dan tenminste door wat gedoe met de studio. Shining staat over het algemeen bekend als een band waar je, of van houdt, of een hekel aan hebt. De teksten zijn duister, gaan over wanhoop en zelf-destructie, wat extra versterkt wordt door de muziek. De zang is over het algemeen helder en relatief duidelijk, maar door de vele emoties en uitspattingen soms moeilijk te bevatten.

Meer Lezen
 
Sick Of It All Nonstop

De New Yorkse hardcore band Sick Of It All werd in 1986 opgericht door de broers Lou (zang) en Pete (gitaar) Koller en wordt gezien als een van de pioniers gezien van de NYHC (New York Hardcore). Sinds het debuutalbum ‘Blood, Sweat & No Tears’ dat in 1989 uitkwam heeft de band diversen hardcore knallers uitgebracht, zoals het ‘Scratch the Surface ‘album uit 1994 waarmee de band uiteindelijk doorbrak. De jaren die volgende kenden enkele ups en downs.

Meer Lezen
 
Sirenia The Enigma Of Life

Met het vorige album ‘The 13th Floor’ heeft Sirenia definitief gekozen voor een lichter, toegankelijker geluid. Waar de begin periode melancholisch en veel technische gitaren met grunts bevatte, is op dit album zangeres Ailyn met haar zoete stem de blikvanger.
Meer Lezen
 
Six Reasons To Kill Architects Of Perfection

Het album ‘Architects Of Perfection’ van de metalcore band Six Reasons To Kill is op 28 januari via Massacre Records verschenen. De band werd ergens in 1999 opgericht en ‘Architects Of Perfection’ is inmiddels het vierde album van dit Duitse gezelschap.
Meer Lezen
 
Slaves to Gravity Underwaterouterspace

Het Londense Slaves to Gravity brak in 2008 door met het debuutalbum "Scatter the Crow”, wist in de UK zelfs enkele hitjes te scoren en uitgeroepen te worden tot beste Britse nieuwkomer. Inmiddels ligt sinds april de opvolger ‘Underwaterouterspace’ in de schappen. Het beproefde recept van een dosis hardrock met een vleugje post-grunge is ook op dit album weer in ruime mate aanwezig.


Meer Lezen
 
Sonne Adam Transformation

Na het uitbrengen van slechts één EP werden de heren van het Israëlische Sonne Adam al gecontracteerd door Century Media Records. De band heeft inmiddels zijn debuutalbum opgenomen, dat de titel ‘Transformation’ heeft meegekregen. Het album is op 4 april verschenen, en dat is voor een Israëlische band natuurlijk best bijzonder om het debuut bij een behoorlijk label uit te brengen. Dit is dan ook iets waar deze band best trots op mag zijn.

Meer Lezen
 
Sparzanza Folie á Cinq

Via het Finse Spinefarm Records is onlangs het inmiddels vijfde album van het Zweedse Sparzanza uitgekomen. De band werd in 1996 opgericht, ik moet echter bekennen dat ik nog nooit van de band heb gehoord. Na enig zoekwerk blijkt dat de band in Scandinavië behoorlijk populair is en dat het geluid op de eerdere albums vooral in het stoner straatje lagen. Met het uitkomen van deze release heeft de band het roer echter wat omgegooid.

Meer Lezen
 
SQY Demon Incite

Het Nederlandse SQY timmert alweer heel wat jaartjes aan de weg. Zo werd de band ergens in 1993 opgericht onder de noemer Sequoyah. In 1995 verscheen het eerste album ‘The Rising’. Omdat de bandnaam nogal eens wat spelfouten bevatte werd enkele jaren geleden besloten de naam te veranderen in SQY Rocking Team. Echter met het uitkomen van het meest recente album ‘Demon Incite’ heeft de band de toevoeging Rocking Team ook maar laten vallen waardoor de band nu door het leven gaat als SQY. ‘

Meer Lezen
 
Steak Number Eight All Is Chaos

De bandleden van de Belgische postrock band Steak Number Eight zijn nog maar net achttien jaar oud en hebben nu al hun tweede album opgenomen. Het nieuwe album staat gepland voor 11 april en heeft de titel ‘All Is Chaos’ meegekregen. Het geluid van de band is een mix van postrock en sludge metal, waarbij de band beïnvloed is door bands als Pelican, Isis, Sunn O))) en Amen Ra.


Meer Lezen
 
Stillborn Los Asesinos Del Sur

De Poolse death / black metal band Stillborn heeft afgelopen september hun inmiddels vierde album via Godz Ov War Productions uitgebracht. De stijl van de band ligt in het staatje van hun Poolse collega’s Behemoth, Hate, Azarath en Masachist. Verder detail is dat de band er de voorkeur aan geeft hun albums van Spaanse namen te voorzien, zoals het uit 2004 stammende debuut ‘Satanas el Grande’ (Satan the Great), ‘Manifiesto de Blasfemia’ (2007) en ‘Esta Rebelión es Eterna’ (2009).

Meer Lezen
 
Stormzone Zero To Rage

Op 14 november is het inmiddels derde album ‘Zero To Rage’ van het Ierse Stormzone verschenen. De band werd in 2004 opgericht. In de gelederen vinden we onder andere de voormalig Sweet Savage leden John Harbinson (vocals) en David Bates (drums) waarbij het geheel aangevuld word door bassist Graham McNulty en gitaristen Chris Polin en Keith Harris. Het debuut ‘Caught in the Act’ verscheen in 2007, gevolgd door ‘Death Dealer’ in 2010.

Meer Lezen
 
Suicide Silence The Black Crown

Het inmiddels derde album van het uit Riverside, Californië afkomstige deathcore gezelschap Suicide Silence is onlangs via Century Media Records uitgekomen. Het album is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Time To Bleed’ en heeft de titel ‘The Black Crown’ meegekregen, de productie lag overigens in handen van Steve Evetts. Suicide Silence werd in 2000 opgericht en bracht in 2007 hun debuutalbum ‘The Cleansing’ uit.  

Meer Lezen
 
Supercharger That's How We Roll

Supercharger is een Zweedse band die in oktober 2009 het debuut’ Handgrenade Blues’ uitbrachten. De band heeft echter niet stil gezeten en inmiddels ligt het nieuwe album, dat de titel ‘That's How We Roll’ alweer in de schappen. Het geluid van de band ligt ergens tussen southern achtige rock en hardrock gemixt met enige country en blues invloeden.Meer Lezen
 
Supreme Lord Father Kaos

Witching Hour Productions heeft onlangs het album ‘Father Kaos’ van het Poolse Supreme Lord uitgebracht. De band werd in 1991 onder de naam Mortuary opgericht, in 1995 wordt de naam veranderd in Supreme Lord. De band heeft vele bezettingswisselingen ondergaan, met als vast lid zanger/ bassist Reyash. ‘Father Kaos’ is het tweede album in de twintig jarige carrière van de band.


Meer Lezen
 
Tesseract One

Het debuut album van het Engelse progressieve math metal gezelschap Tesseract, dat de toepasselijke titel ‘One’ heeft meegekregen en is op 21 maart via Century Media Records uitgekomen. In 2003 wordt door gitarist Acle Kahney (ex-Fell Silent) een start gemaakt met het schrijven en componeren van experimentele metal. Het project gaat dan ook van start als soloproject.


Meer Lezen
 
The Atomic Bitchwax The Local Fuzz

Het nieuwe, inmiddels vijfde album van het stoner gezelschap The Atomic Bitchwax zal op 4 april via Tee Pee Records verschijnen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende album ‘4’. De band, die in 1992 werd opgericht produceert hevige, psychedelische muziek waarbij de songs vaak slechts van instrumentaal geweld voorzien zijn. De huidige bezetting van de band bestaat naast zanger, bassist Chris Kosnik uit gitarist Finn Ryantevens en drummer Bob Pantella (Monster Magnet, ex-Raging Slab).

Meer Lezen
 
The Flairs Nothing To Lose

Het nieuwe album ‘Nothing To Lose’ van het voor mij onbekende, uit Vancouver afkomstige The Flairs is op 23 februari via Bad Reputation Records uitgekomen. De band werd in 2002 opgericht en bestaat naast bassist Ryan Hanna uit drie vrouwen, te weten Dawn Mandarino (Vocals, Guitar), Gillian Hanna (Lead Guitar) en Jen Foster (Drums). In 2006 bracht de band het debuut ‘Shut Up and Drive’ uit waarmee de band succes wist te oogsten in Canada, Amerika en Indonesië.

Meer Lezen
 
The Fucking Wrath Valley Of Serpent's Soul

Op 1 november zal het tweede album, getiteld ‘Valley Of Serpent's Soul’ van het Amerikaanse The Fucking Wrath uitkomen via Tee Pee Records. Het Album werd opgenomen in de Satellite Recording Studios in Ventura en gemasterd door niemand minder dan Tim Harkins (Black Sabbath, Alice In Chains, Ozzy Osbourne). De band speelt een mix van lompe stoner en metal, met een vleugje, punk, rock n roll en doom invloeden waarbij de damp vanaf slaat.

Meer Lezen
 
The Haunted Unseen

In de laatste jaren heeft The Haunted zich ver naar boven gewerkt in mijn lijst van favoriete bands. Ik was dus ook erg blij dat ik de kans kreeg om ‘Unseen’ te reviewen. ‘Unseen’ is namelijk de jongste telg in het rijtje van The Haunted en daarmee het zevende studioalbum dat de Zweedse heren afleveren. Sinds het uitkomen van ‘The Dead Eye’ in 2006 is het bij The Haunted altijd de vraag wat er weer gaat komen. De laatste paar platen zijn namelijk een stuk experimenteler van aard dan de platen die vóór ‘The Dead Eye’ uitkwamen met als hoogtepunt ‘Unseen’.

Meer Lezen
 
The Human Abstract Digital Veil

De Amerikaanse metal band The Human Abstract werd in 2004 opgericht door de gitaristen Dean Herrera en A.J. Minette, drummer Brett Powel, bassist Kenny Arehart en zanger Nick Olaerts. Na enkele demo’s werd in 2006 het debuutalbum ‘Nocturne’ uitgebracht, gevolgd door ‘Midheaven’ in 2008. De band heeft inmiddels enkele bezettings wisselingen ondergaan, maar dat heeft de band niet weerhouden nieuw materiaal te schrijven.

Meer Lezen
 
The Man-Eating Tree Harvest

In 2010 verscheen het debuut album ‘Vine’ van het Finse The Man-Eating Tree. Het album kon rekenen op lovende kritieken waarop de band in het voorprogramma van Tarot door Europa trok. De band heeft echter niet stilgezeten, en heeft inmiddels de opvolger ‘Harvest’ opgenomen dat op 28 november via Century Media Records is verschenen. The Man-Eating Tree werd in 2009 opgericht door voormalig Sentenced drummer Vesa Ranta, en aangevuld met onder meer met Poisonblack gitarist Janne Markus

Meer Lezen
 
The Sixpounder Going to Hell? Permission Granted  
Het Poolse The Sixpounder bestaat sinds 2008 en onlangs is via het Fantom Media-label het debuut ‘Going to Hell? Permission Granted’ uitgekomen. In 2010 won de band de Poolse editie van de Wacken Metal Battle, waardoor de band datzelfde jaar tevens op het prestigieuze festival op mocht treden.Meer Lezen
 
The Soulshake Express Join The Carnival

Het Zweedse The Soulshake Express werd in 2003 opgericht en het debuut van de band in de vorm van ‘Heavy Music’ verscheen in 2007. Inmiddels heeft de band een nieuw album ingeblikt, getiteld ‘Join The Carnival’ dat op 23 februari via Bad Reputation Records is verschenen.Meer Lezen
 
The Very End Mercy & Misery

Op 17 januari zal het album ‘Mercy & Misery’ van het Duitse The Very End via Steamhammer/SPV verschijnen. Het album is de opvolger van het uit 2008 stammende debuut ‘Vs. Life’. Wat betreft het geluid van de band, dit ligt een beetje in het moderne metal hoekje waarbij melodie, groove en agressie de toverwoorden zijn. Verder weet de band dan ook nog eens de nodige metal, Bay area thrash, melodeath en power metal invloeden in de songs te verwerken waardoor de band een behoorlijk eigen geluid heeft weten te creëren.

Meer Lezen
 
Thy Bleeding Skies Autumn Souls

In 2006 startte Claudio A. Enzler (My Darkest Hate, Sacrificium) met het schrijven van een aantal songs voor Thy Bleeding Skies. Na acht maanden van voorbereiding en het vinden van geschikte bandleden werd het debuut ‘Chapters Of Downfall’ opgenomen dat in 2008 verscheen. Concerten in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Tsjechië waren het gevolg en inmiddels heeft de samenwerking tussen Claudio A. Enzler en drummer JJ Kontonumi geleid tot een tweede album van Thy Bleeding Skies.

Meer Lezen
 
Times Of Grace The Hymn Of A Broken Man

Op 17 januari 2011 verschijnt het album ‘The Hymn Of A Broken Man’ van Times of Grace, een samenwerkingsproject tussen ex-Killswitch Engage zanger Jesse Leach en Killswitch Engage oprichter en gitarist Adam D. Na het vertrek van Jesse in 2002 bleef Adam contact houden met hem en dat heeft dus geresulteerd in nieuw materiaal van het duo. Adam Dutkiewicz speelt op deze schijf gitaar en drums en zorgt tevens voor de achtergrond vocalen. Jesse Leach verzorgt de zang.

Meer Lezen
 
Tracer Spaces In Between

Zo’n beetje alle clichés van het genre zijn op Tracer van toepassing, dit powertrio speelt namelijk op de jaren ’70 gestoelde stonerrock met een vleugje jaren ’90 grunge. Dus lekkere vuige gitaren, snelle drums, een wat gruizige productie en dit alles aangevuld met de zang die klinkt als het achterneefje van John Garcia (Kyuss), iets wat men zelf overigens ook niet onder stoelen of banken steekt.


Meer Lezen
 
Transatlantic More Never Is Enough

TransAtlantic is een progressieve rock supergroep die in 1999 werd opgericht door zanger/toetsenist Neal Morse (Spock's Beard) en drummer Mike Portnoy (ex Dream Theater). Flower Kings gitarist/zanger Roine Stolt en bassist Pete Trewavas (Marillion) werden benaderd voor respectievelijk gitaar en basgitaar. Mede door de bekendheid van de afzonderlijke bandleden was TransAtlantic vanaf het uitkomen van het debuut ‘SMPT:e’ in 2000 al meteen een groot succes in de progressieve rock scene

Meer Lezen
 
Trivium In Waves

Indien je een band opricht in 1999 en na het uitbrengen van je eerste demo getekend wordt door Roadrunner doe je het niet verkeerd. De volgende drie albums op dat label zorgen er vervolgens voor dat Trivium een naam is waar rekening mee gehouden dient te worden. De band opent voor alle metalgrootheden en staat op alle grote festivals in thuisland Amerika en Europa. Na een pauze van drie jaar schrijft de band het volgende hoofdstuk ‘In Waves’.
 

Meer Lezen
 
Turisas Stand Up And Fight

Op 28 februari zal het langverwachte, derde album van de Finse krijgers van Turisas verschijnen. Het album is de opvolger van het uit 2007 stammende ‘The Varangian Way’. We kunnen dus wel stellen dat de band zijn tijd heeft genomen voor deze nieuwe release. De verhaallijn van het nieuwe album volgt de koers die op ‘The Varangian Way’ werd ingezet en gaat van start in Constantinopel (de oorspronkelijke naam voor de stad was Byzantium), hoofdstad van het Byzantijnse Rijk,

Meer Lezen
 
U.D.O. Rev-Raptor

Udo Dirkschneider timmert al heel wat jaren aan de weg. Zo richtte hij in 1971 accept op, één van de invloedrijkste bands in het heavy/speedmetal genre. In 1987 verliet Udo echter deze band om een solocarrière te starten onder de noemer U.D.O. Het geluid van U.D.O. is overigens te vergelijken met dat van Accept, heerlijk rauw, snel en agressief. Inmiddels heeft U.D.O. dan ook een behoorlijke discografie weten op te bouwen.

Meer Lezen
 
V8 Wankers Iron Crossroads 

Op 18 april is het album ‘Iron Crossroads’ van de Duitse Rock'n'Roll band V8 Wankers via Steamhammer / SPV uitgekomen. Het album is de opvolger van het uit 2010 stammende “Foxtail Testimonial” en we kunnen dus wel stellen dat de band niet heeft stilgezeten het afgelopen jaar. Verder kunnen we melden dat de productie in handen lag van Tommy Newton (oa. Helloween, Gamma Ray) maar nu snel over naar het nieuwe album.

Meer Lezen
 
Vallenfyre A Fragile King

Vallenfyre is nieuwe Engelse supergroep bestaande uit zanger, gitarist Greg Mackintosh (Paradise Lost), gitarist Hamish Glencross (My Dying Bride), gitarist Mully, bassist Scoot (Doom, Extinction of Mankind) en drummer Adrian Erlandsson (At The Gates, Paradise Lost). Wat betreft de naam van de band, deze is afgeleid uit de combinatie de oud Engelse woorden vallen (wat kracht zou betekenen) en fyre (wat vuur betekent) waarmee we op krachtig vuur uit zouden komen.

Meer Lezen
 
Vicious Rumors Razorblade Killers

Op 28 maart zal het tiende album van het Amerikaanse Vicious Rumors uitkomen via het Steamhammer / SPV label. Het nieuwe album heeft de titel ‘Razorback Killers’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2006 stammende ‘Warball’. Op deze release is voor het eerst nieuwkomer Brian Allen als zanger te horen die de opgestapte James Rivera (Hellstar, Seven Witches) vervangt. Vanaf de eerste release ‘Soldiers Of The Night’ in 1986 staat de band garant voor technische, melodieuze powermetal.


Meer Lezen
 
Vildhjarta Måsstaden

Het debuut album, dat de titel ‘Måsstaden’ heeft meegekregen van het Zweedse Vildhjarta is op 28 november via Century Media Records uitgekomen. De band werd in 2005 opgericht en bracht in 2009 de EP ‘Omnislash’ uit. De stijl van de band ligt in het straatje van populaire djent bands als Meshuggah Tesseract, Animals As Leaders en Periphery. ‘Måsstaden’ is een conceptalbum dat het verhaal verteld over een goed verborgen, geïsoleerde stad.

Meer Lezen
 
Virgin Steele Age of Consent (Re-release)

Het vierde album van de Amerikaanse power metal band Virgin Steele, getiteld ‘Age of Consent’ is op 28 november via SPV / Steamhammer opnieuw uitgebracht. De band werd in 1981 opgericht door gitarist Jack Starr, en de band draait dan ook alweer zo’n dertig jaar mee. Virgin Steele begon ooit als stevige hardrock band, maar al snel ging de stijl over richting bombastische powermetal waarbij symfonische en klassieke invloeden niet geschuwd werden.

Meer Lezen
 
Voidhanger Wrathprayers

Het album ‘Wrathprayers’ van het Poolse Voidhanger is onlangs via Witching Hour Productions uitgekomen. De band werd in 2010 opgericht en bestaat uit het illustere trio Priest, Zyklon en Warcrimer die we natuurlijk nog kennen van bands als Infernal War en Massemord.
Meer Lezen
 
Vreid V

Het is niet dit kalenderjaar, maar er zijn de laatste tijd wel een aantal platen uitgekomen met niet zulke heule originele titels. Sahg-III bijvoorbeeld, Alterbridge – ABIII en nu ook Vreid die hun vijfde full-length release dan ook toepasselijk ‘V’ genoemd hebben. Makkelijk voor de schrijver van deze review en ook voor in de kroeg als je al een bakkie op hebt.


Meer Lezen
 
Warbringer Worlds Torn Asunder

Op 26 september zal het nieuwe, inmiddels derde album van de Amerikaanse thrashband Warbringer uitkomen. Het album heeft de titel ‘Worlds Torn Asunder’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Waking Into Nightmares’. De band werd in 2004 opgericht, en in 2006 verscheen de EP ‘One By One, The Wicked Fall’ waarna de band al snel werd opgemerkt door Century Media Records.


Meer Lezen
 
Weird Owl Build Your Beast A Fire

Eind augustus is het tweede album van het uit New York afkomstige Weird Owl verschenen via TeePee Records. Het album heeft de titel ‘Build Your Beast A Fire’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2009 stammende debuut ‘Ever The Silver Chord Be Loosed’. Volgens eigen zeggen is de band beïnvloed door bands als Crazy Horse, Neil Young, 13th Floor Elevators en Pink Floyd, oftewel jaren zeventig rock met een flinke dosis psychedelische invloeden.

Meer Lezen
 
Winds Of Plagues Against The World

Het nieuwe, inmiddels vierde album van de Amerikaanse formatie Winds Of Plague is op 18 april via Century Media Records uitgekomen. Het album heeft de titel ‘Against The World’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘The Great Stone War’. Voor de productie van het album huurde de band Matt Hyde (Slayer, Hatebreed) in, dus daar kan het alvast niet meer mis gaan.


Meer Lezen
 
Within Temptation The Unforgiving

Na een akoestische theatertour, gevolgd door een live-registratie ‘An Acoustic Night At The Theatre’ met het nummer “Utopia” als laatste nieuwe song, laste Within Temptation een pauze in. Na de pauze werd er aangevangen met het werken aan een nieuw album. Een album dat behoorlijk zou gaan afwijken van voorgaande albums.


Meer Lezen
 
Wolf Legions Of Bastards

Het Zweedse Wolf bestaat sinds 1995 en in 2000 kwam het gelijknamige debuut van de band uit via Prosthetic Records. Sinds het vierde album, ‘The Black Flame’ (2006) heeft de band onderdak gevonden bij Century Media Records. Het vijfde album ‘Ravenous verscheen in 2009 en kon op lovende kritieken van zowel de pers als ook de fans rekenen. Inmiddels heeft de band hun zesde album klaar, dat de titel ‘Legions Of Bastards’ heeft meegekregen en vanaf 25 april verkrijgbaar is.

Meer Lezen
 
Wolves Like Us Late Love

Het Noorse Wolves Like Us bestaat uit oud-leden van bands als Amulet, Infidels Forever, JR Ewing en Silver. De band werd in 2010 opgericht en het debuutalbum ‘Late Love’ is afgelopen juni via Prosthetic Records verschenen. Wat de heren ons hier laten horen is een mix van alternatieve rock en posthardcore voorzien van groovende gitaarriffs en catchy refreinen. Het geluid van de band ligt in het straatje van bands als Planes Mistaken For Stars, Hot Water Music, Afghan Whigs en Drive Like Jehu zoals ze zelf toegeven

Meer Lezen
 
Zoroaster Matador

Zoroaster werd in 2003 opgericht en de naam van de band is afkomstig van Nietzsche’s Zarathustra. Het inmiddels vierde album van de uit Atlanta afkomstige band is op 18 april via Steamhammer / SPV in Europa verschenen. Het album, dat de titel ‘Matador’ draagt is echter niet nieuw want in juli 2010 verscheen het album al via E1 Entertainment.Meer Lezen
 

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013  -   2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006