r
CD REVIEWS:

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006

324 Rebelgrind

Feto Records heeft onlangs het album “Rebelgrind” van de Japanse grindcore band 324 opnieuw uitgebracht, het album stamt oorspronkelijk uit 2006 en werd uitgebracht door HG Fact. De band werd opgericht in 1991 en bracht inmiddels enkele EP’s, split albums waarvan een met de grindcore band Venomous Concept en twee volwaardige albums uit, waaronder deze release. Met deze re-release is de band klaar om de rest van de wereld te bestormen.

Meer Lezen
 
36 Crazyfists The Tide And Its Takers

Het oorspronkelijk uit Alaska afkomstige 36 Crazyfists zal op 26 mei hun inmiddels vijfde volwaardige album (inclusief het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum) uitbrengen via Ferret Music. Het album is daarmee de opvolger van het uit 2006 stammende ‘Rest Inside The Flames’. De release van het nieuwe album heft inmiddels wat voeten in de aarde gehad, door vertragingen in het opname proces was de band genoodzaakt de release data tot twee maal toe uit te stellen.


Meer Lezen
 
Aborted Strychnine.213

Het Belgische Aborted heeft het afgelopen jaren niet stilgezeten, zo zag in 2007 het album ‘Slaughter And Apparatus’ het levenslicht en werd in 2006 het album ‘The Archaic Abattoir’ uitgebracht. Met Strychnine.213 heeft de band dus hun derde album in evenveel jaar uitgebracht en is inmiddels het tweede album voor broodheer Century Media Records dat op 20 juni uit zal komen.


Meer Lezen
 
Alice Cooper Along Came a Spider

Een man als Alice Cooper behoeft natuurlijk geen introductie. Sinds de jaren '60 bestookt hij ons regelmatig met nieuw plaatwerk en eind juli ligt nummer 30 in de winkel: "Along Came a Spider". Het is opnieuw een conceptalbum geworden met een sinister thema: De nummers op dit album worden verteld vanuit de ogen van een seriemoordenaar die de bijnaam "Spider" heeft omdat hij zijn slachtoffers in zijde wikkelt.


Meer Lezen
 
Amaseffer Slaves For Life

Met het album 'Slaves for Life' levert de progressieve rockband Amaseffer hun debuutalbum af. De heren pakken de zaken direct serieus aan: het is een conceptalbum geworden en wel het eerste deel van een trilogie dat de geschiedenis van Israël zal beschrijven. Dat de heren 'slechts' in de twintig zijn en het een debuutalbum betreft valt niet terug te horen aan de kwaliteit van dit album: in bijna 80 minuten weten de heren een bijzonder episch en uitermate boeiend muzikale vertaling te maken van het Oude Testament.

Meer Lezen
 
Andre Matos Time To Be Free

De Braziliaanse zanger / toetsenist / componist Andre Matos is al sinds zijn tienerjaren volop bezig met muziek maken. Zo heeft hij inmiddels 4 bands op zijn naam staan; Viper, Angra, Shaman en Virgo. Hij heeft een klassieke muzikale opleiding, is lange tijd in de race geweest om Bruce Dickinson te vervangen tijdens zijn afwezigheid bij Iron Maiden én te horen als gastzanger op vele projecten zoals de Avantasia metal opera. Nu dus zijn eerste productie geheel onder zijn eigen naam.


Meer Lezen
 
A Poetic Yesterday A Little South Of Zero

Het uit Engeland afkomstige screamo/post hardcore band A Poetic Yesterday werd in het najaar van 2005 opgericht en inmiddels heeft de band een aantal succesvolle shows in de UK afgewerkt. In 2007 wist de band een deal te sluiten met Rising Records. Het debuutalbum ‘A Little South Of Zero’ zal op 24 oktober verschijnen en werd net als dat van labelgenoten Early Grave, Nato en Open The Skies geproduceerd Mark Daghorn in samenwerking met Karl Groom.
 

Meer Lezen
 
Architects Ruin

Eerder dit jaar wist het Engelse Architects een deal te sluiten met Century Media Records. De band bracht in 2006 hun debuutalbum getiteld ‘Nightmares’ uit, op dat moment had de band een gemiddelde leeftijd van net iets boven de zeventien jaar. De combinatie van math, metalcore en hardcore aangevuld met diversen death en thrash metal invloeden deed het goed en mede door de vele live show wist de band al snel een grote fanbase op te bouwen en uiteindelijk door te breken.

Meer Lezen
 
Ascension Of The Watchers Numinosum

Op 19 februari zal het debuutalbum ‘Numinosum’ van Ascension Of The Watchers, een side-project van Burton C. Bell die we kennen van Fear Factory. Omdat Fear Factory momenteel even in de ijskast staat, en de band zelfs geen platendeal heeft op dit moment was het tijdstip aangekomen voor de heer Burton C. Bell om zijn project dat hij een aantal jaar geleden al had opgestart nieuw leven in te blazen.
 

Meer Lezen
 
Astrolites Hard Luck

De term Rockabilly is hier zeker weten van toepassing. De Astrolites creëren met dit album een uniek geluid, verschillende invloeden van country en be-bop zorgen voor meer energie en een aparte overgang. De opener van het album is goed gekozen, “Rumble In The City” is een upbeat song en voor de liefhebbers van dit muziekgenre zeker aanstekelijk.
 

Meer Lezen
 
August Burns Red Messengers

Onlangs toerde de mannen van August Burns Red door Europa, redden te meer voor het Tooth & Nail Records label om meest recente album, getiteld ‘Messengers’ alsnog in Europa uit te brengen. Het album was immers afgelopen jaar in thuisland Amerika al verkrijgbaar. De uit Lancaster (Pennsylvania) afkomstige band werd ergens in 2003 opgericht en een jaar later werd de EP ‘Looks Fragile After All’ uitgebracht.
 

Meer Lezen
 
Aura Noir Hades Rise

's Werelds zelfbenoemde 'lelijkste' band is weer terug aan het front verschenen. Maar liefst vier jaar na hun vorige album 'The Merciless' van Aura Noir is er weer een teken van leven. Dit grote gat is niet zo vreemd. De helft van het duo Aggressor/Apollyon duikelde in Maart 2005 uit een raam op vier hoog en was zogezegd redelijk lang uitgeschakeld. Tijdens de herstelperiode van Aggressor werd Appolyon ingelijfd als bassist in Immortal en mocht hij mee op tour om het heilige ijsvuur te verspreiden.
 

Meer Lezen
 
Axel Rudi Pell Tales Of The Crown

Op 27 oktober zal het inmiddels zeventiende album, in een tijdbestek van negentien jaar (volgens de bijgeleverde info) van de heer Axel Rudi Pell verschijnen. Het album heeft de titel ‘Tales Of The Crown’ meegekregen en is de opvolger van het afgelopen jaar verschenen ‘Diamonds Unlocked’ waarop de band ons een aantal covers voorschotelde. Axel Rudi Pell begon zijn loopbaan rond 1980 toen hij furore maakte met de band Steeler waarmee hij vier albums afleverde.
 

Meer Lezen
 
Ayreon 01011001

Eind januari 2008 verschijnt de langverwachte nieuwe Ayreon, "01011001". En dat is goed nieuws voor het overgrote deel van de muziekliefhebbers want dit project van multitalent en landgenoot Arjen Lucassen wordt gewaardeerd door zowel stevige metalliefhebbers als de wat meer classicrock gerichte luisteraars en de progpuristen. Bijna iedereen is dan ook wel bekend met de man en zijn projecten, zo niet hierbij even een kort overzicht:

 

Meer Lezen
 
Azmaveth Strong As Death

Dacht ik vorige keer dat Holy Blood al een obscuur bandje uit een uithoek was, krijg ik nu Azmaveth voor me. Deze band maakt ook black metal maar komt een eindje verder weg, namelijk uit Puerto Rico. Ook deze christelijke band is opgenomen op het Bombworks Records nadat hun eerste self-titled plaat in 2004 op Deathcrush Records uitkwam.
 

 

Meer Lezen
 
Batmobile / Peter Pan Speedrock Cross Contamination

Afgelopen december werd tijdens het Speedfest festival de split-cd van Batmobile en Peter Pan Speedrock gepresenteerd. Natuurlijk behoeft Peter Pan Speedrock geen verdere introductie, de band en tevens organisator van het zeer goed bezochte Speedfest weet ons de laatste jaren dan ook met grote regelmaat te verassen met uitstekende releases. Batmobile is misschien at minder bekend, maar de band is momenteel vaandel drager van de Nederlandse psychobilly scene.

 

Meer Lezen
 
Behemoth At The Arena ov Aion / Live Apostasy

Behemoth hoeft geen introductie meer. De Poolse band treedt in de voetsporen van Vader en speelt ook de wereld plat met overweldigende optredens. Om dat nu eens goed vast te leggen brengt Regain Records nu deze live-plaat uit. Geen flauw idee waar het is opgenomen en of het van 1 of meerdere concerten is. De respons op de band is er in ieder geval niet minder om.

 

Meer Lezen
 
Birds of Avalon Bazaar Bazaar

Het Amerikaanse Birds of Avalon is ontstaan uit The Cherry Valence toen het gitaristenduo Silar en Kumar besloot om te trouwen en een eigen band te vormen. De muziek die de band speelt grijpt terug naar de jaren ’70 en mixt een behoorlijke dosis psychedelica met progressieve rock n’ roll. De aanstekelijke muziek van Birds of Avalon moet je wel liggen: als je weinig kunt met de af en toe dromerige space stukken, de hier en daar wat rammelige garagerock drumpartijen of overstuurde gitaren en de vrij hoge zang dan kon je dit wel eens binnen een half uur tot op het bot irriteren.

Meer Lezen
 
Black Flame Imperivm

De Italiaanse black metal formatie Black Flame bestaat inmiddels al weer tien jaar. Nu hebben deze drie heren niet stilgezeten want in tien jaar tijd staan er nu maar liefst vijf albums, een demo, split en EP op de naam, waarvan Imperivm het laatste wapenfeit is. De band is klaarblijkelijk gestart als een rauwe en simplistische black metal band maar door de loop van de jaren is hun geluid toch wat veranderd.
 

Meer Lezen
 
Blackwinds Flesh Inferno

Twee albums brengt Blackwinds uit dit jaar. Eerst zag 'Origin' het licht, wat een verzameling is van de demo 'The Black Wraiths Ascend' uit 1999 en een aantal andere nummers. 'Flesh Inferno' is nu dus het eerste echte nieuwe full-length album van de Zweedse heren. De band, voornamelijk gevormd door (ex-)Setherial leden maken black metal. Wel een stuk langzamer dan hun vorige werkgever maar thematisch gezien zitten ze in hetzelfde Satan-prijzende straatje.
 

Meer Lezen
 
Bloodbath The Fathomless Mastery

Vier jaar na de laatste release “Nightmares made flesh” loopt het storm in het kamp van Bloodbath. Na de EP “Unblessing the purity” en cd/dvd dubbelaar “The Wacken Carnage” ligt er nu de 3e full length van de zweedse old school death metal all star band genaamd “The fathomless mastery”.
 
 

Meer Lezen
 
Böwlrider Big Rock Mountain Highs

Op 26 september is het album ‘Big Rock Mountain Highs’ van het Engelse Bowlrider uitgekomen via Rising Records. Verder is mij niet zoveel bekend over de band en van de bijgeleverde biografie wordt ik ook iet veel wijzer. Na enig speurwerk kom ik er wel achter dat dit album op 24 april 2006 al een keer eerder is uitgebracht en in bijgeleverde boekwerk zie ik dat de opnamen in 2004 werden opgenomen in de Decoy studio in Brighton.
 

Meer Lezen
 
Bride Skin For Skin

TOp 11 juli zal het album ‘Skin For Skin‘ van de Amerikaanse christelijke heavy metal band Bride uitkomen via Retroactive Records. Bride werd halverwege de jaren tachtig opgericht door de broers Dale (zang) en Troy Thompson (gitaar), de band bracht in 1985 hun debuutalbum ‘Shotgun Weeding’ uit. Het hoogtepunt in de carrière van de band was zo’n vijftien jaar geleden, toen ze succes hadden met hun albums ‘Snakes In The Playground’ (1992) en ‘Scarecrow Messiah’ (1994).
 

Meer Lezen
 
Bulbul 6

Op 16 juni zal het nieuwe album van het uit Oostenrijk afkomstige Bulbul verschijnen via Exile on Mainstream Records, het album heeft de titel “6” meegekregen. Het is mij echter geheel onduidelijk of hiermee het zesde album van de band bedoeld wordt of iets totaal anders. De website bied verder ook niet echt uitsluitsel, deze ziet er net als de cover van het album verschrikkelijk goedkoop uit. Het album werd geproduceerd door Patrick Pulsinger en bevat verder gastbijdragen Philipp Quehenberger en Carla Bozulich

Meer Lezen
 
Bullet Bite The Bullet

Goed, laten we het simpel houden. Want simpel is dit ook. Bullet is een AC/DC kloon. Iemand die je wat anders vertelt heeft het gewoon fout. Van het Brian Johnson-petje op zanger Dag Hell Hofer's hoofd tot de simpele riffjes die over je uitgestort wordt. Elke noot ademt AC/DC. Alle nummers lijken op AC/DC.

 

Meer Lezen
 
Cavalera Conspiracy Inflikted

Twaalf jaar geleden hebben de Cavalera broertjes voor het laatst een album in elkaar gedraaid, en nu is dat dus opnieuw gebeurd. Niet onder de moniker Sepultura, zoals veel mensen graag zouden zien, maar met hun eigen nieuwe band, toepasselijk 'Cavalera Conspiracy' getiteld. Naar eigen zeggen vonden de broers het heerlijk om weer samen met elkaar te spelen en ging het nummers schrijven dan ook vloeiend ondanks de grote afwezigheid in elkaars leven.

 

Meer Lezen
 
Chiraw Dark Frequincies

De band Chiraw heeft zijn naam verzonnen door een samensmelting van twee woorden. De band had zich in het Chinese Chi verdiept en vond de betekenis van vitale energie gecombineerd met de pure vorm van energie wat zij met raw bedoelen een geschikte bandnaam. Zij vinden zelf wanneer zij op de planken staan dat de lucht gevuld wordt met het zojuist beschreven Chiraw. De band is gevormd in januari 2006 en ze proberen hun muziek luisterbaar te maken op elke mogelijke manier. Chiraw is qua stijl niet in een hokje te plaatsen.

Meer Lezen
 
Clusterhead Times of No Trust

Het Duitse Clusterhead bestaat sinds 2005 en bracht afgelopen mei na een drietal EP’s hun eerste langspeler Times of No Trust uit. Deze melodieuze metal band kent de standaard bezetting van vier man en steekt zijn invloeden niet onder stoelen of banken: Priest, Maiden en natuurlijk Scorpions worden genoemd. Helaas voor deze band kunnen ze zich voorlopig nog niet met voornoemde grootmeesters meten, maar goed dat is bij een debuut natuurlijk ook geen schande.
 

Meer Lezen
 
Codeon Source

De Finse band Codeon bracht eerder twee demo’s uit. De laatste van de twee (On My Side) werd door Dies Irae Records opnieuw uitgebracht en zodoende maakten heel wat mensen in rap tempo kennis met deze band en waren goede kritieken hun deel. Meteen hierna werd er aangevangen met het schrijven van nieuw materiaal en dat materiaal is nu verschenen op deze eerste full length CD ‘Source’. Dit materiaal werd overigens al in 2005/2006 geschreven.
 

Meer Lezen
 
Coerced Into Battle Enemy Mine

Op 7 november zal het debuutalbum ‘Enemy Mine’ van het uit Oakland, Californie afkomstige Coerced Into Battle uitkomen via Rising Records. De band nam het album geheel in eigen beheer op en ook de productie werd niet uit handen gegeven, vervolgnes kwam het album eind 2007 in eigen beheer uit. De band wist echter ook de aandacht te trekken van Rising Records waardoor het album wereldwijd verkrijgbaar zal zijn.
 

Meer Lezen
 
COG Sharing Space

Als het gaat om rockmuziek uit Australië denken we natuurlijk al snel aan AC/DC of een recente uitgave van een band als Airborne. Dat men Down Under ook andere rockmuziek voort kan brengen bewijst COG. Geen simpele rechttoe rechtaan 3-akkoorden rock in dit geval, maar een bijzondere mix van sfeervolle prog, een scheut indie, een vleugje ouderwetse rock met wellicht een randje stoner. Niet eenvoudig te omschrijven dus en zo luistert hun nieuwe album 'Sharing Space' ook haast als één grote trip.

Meer Lezen
 
Cronian Enterprise

De reeks releases die op mijn bureau verschijnt van Indie Recordings eindig momenteel even met “Enterprise” van Cronian. Dit is het tweede album van dit duo, waar de muziek me meteen al deed denken aan Borknagar en Vintersorg. Dus wat schetst niet mijn verbazing? Het gaat hier om een project van Oystein Brun (Borknagar) en Andreas Hedlund, beter bekend als Mr V. van Vintersorg.

 

Meer Lezen
 
Cryptopsy The Unspoken King

Als er een album uitkomt dat controversieel is, is het wel dit nieuwe album van Cryptospy. Toen de aankondiging kwam dat Matt McCaghy werd toegevoegd al zanger was er al wat onrust te merken. Tenslotte komt hij uit 3 Mile Scream, een band die toch een aardige bak metalcore met death metal invloeden maakt. Toen daar tegelijkertijd nog bij kwam dat er nota bene een keyboardspeelster (Maggie Durand) in de line-up was gezet, veranderde de gemoedstoestand van de gemiddelde fan van onrust naar vrees.

 

Meer Lezen
 
Danko Jones Never Too Loud

Het Canadese powertrio Danko Jones bestaat sinds 1996 en lijkt zich sinds het ontstaan slechts één doel gesteld te hebben: zo vaak mogelijk optreden in zoveel mogelijk landen. De stevige in-your-face hardrock uit zich door pakkende riffs en een haast agressieve stijl en laat zich vaak omschrijven als een soort hedendaagse mix van AC/DC en Thin Lizzy met een sausje van punk.
 
Meer Lezen
 
Dark Fortress Eidolon

Het Duitse Dark Fortress is lekker bezig. In 2006 kwam het goed ontvangen 'Séance' uit. 2007 was natuurlijk het jaar waarin er wat extra bekendheid werd opgedaan doordat gitarist V. Santura op tour ging met keizers Celtic Frost op hun 'Monotheist'-promotietour. En al weer in begin 2008 heeft de band een nieuw album uit, ‘Eidolon’. En dat zelfs terwijl er na het vorige album afscheid werd genomen van vocalist Azathoth. Vervanging werd gevonden in de vorm van Morean.

Meer Lezen
 
Darkthrone Dark Thrones & Black Flags

Een jaar later, een nieuw Darkthrone album. De heren Nocturno Culto hebben kennelijk een enorme berg inspiratie opgedaan met hun switch naar hun nieuwe geluid. Het scheelt dan natuurlijk ook dat ze nooit live spelen, waardoor er altijd minstens een heel jaar beschikbaar is voor de heren om te composeren en weer een nieuw album op te nemen. Zoals gewoonlijk is het album opgenomen in de eigen Necrohell 2 studios en is de voorkant weer getekend door Dennis Dread.

Meer Lezen

 
Darkthrone The Frostland Tapes

Volgens Nocturno Culto zelf is er na deze 3CD niks nieuws meer te vinden in de krochten van de Noorse band Darkthrone. Al hun oude materiaal is verzameld en onder de noemer 'Frostland Tapes' uitgebracht.

Waarom is het in hemelsnaam 3CD's vol? Omdat je waar voor je geld krijgt. Zo krijg je de demo's 'Land of Frost', 'A New Dimension', 'Thulcundra' en 'Cromlech'. Daarnaast is er plaats voor een obscuur live-concert uit Denemarken in 1990 en als klapper op de vuurpijl de instrumentale, eerste versie van 'Goatlord' uit 1991.
Meer Lezen

 
Deliverance River Disturbance (Re-release)

We hebben hier niet te maken met een nieuwe release van de christelijke thrashers van Deliverence, maar een re-release van “River Disturbance” uit 1994. Nu ken ik het origineel niet, moet ik zeggen, dus beroep ik me op de mening die ik vandaag kan vormen over deze cd. Het vernieuwde artwork vind ik in ieder geval geen verbetering, dat is namelijk nog steeds lelijk.

Meer Lezen
 
Demiurg The Hate Chamber

Zo begin 2007 kwam Demiurg met het eerste schijfje op te proppen, welk toen ook al besproken werd op deze website. De cd werd goed ontvangen hoewel het nieuwe project van Rogga Johansson nog een beetje onbekend was. Met de tweede plaat zal dat al minder gebeuren, zeker gezien nu ook super drummer Ed Warby (Gorefest, Hail of Bullets) is ingelijfd. Hierdoor kon Dan Swanö zich concentreren op de gitaars, keyboards en ook deze plaat weer een monsterlijk vette mix te geven.

Meer Lezen
 
Deranged The Redlight Murder Case

Deranged uit Zweden gaan al een redelijke tijd mee. Al in 1991 zag de band het licht. Nu 17 jaar en 7 albums verder zijn we aanbeland bij 'the Redlight Murder Case'. Niet onbelangrijk is hierbij dat Deranged is overgestapt van Listenable Records naar het immer groeiende Regain Records.Meer Lezen
 
Destination's Calling Invisible Walls

Na het debuut van Devian in 2007 genaamd ‘Ninewinged Serpent’ en een grote Europese tour met Poolse death metal gigant Vader is de blackened death/thrash band terug in haar gelederen. Het furieuze tweede album zal worden genaamd ‘God To The Illfated’ en zal verkrijgbaar zijn vanaf medio december. De twee voormalige leden van Marduk hebben besloten met Devian niet simpelweg de style van Marduk over te nemen maar een nieuwe weg in te slaan. De weg die zij met ‘God To The Illfated’ betreden is een combinatie van melodie en agressie.

Meer Lezen
 
Devian God To The Illfated

Het zuid Duitse Destination's Calling is ergens in 1999 opgericht. In 2001 zag de eerste demo, getiteld ‘Mastery of the Light’ het levenslicht waarmee de band positieve reacties mocht ontvangen. Hierop deelde de band het podium met onder andere Freedom Call, Brainstorm, Ektomorf, Majesty, Grave, Disbelief, Dew-Scented.


Meer Lezen
 
Devil's Gift Devil's Gift

Het uit Orlando (Florida) afkomstige Devil’s Gift is de band van singer / songwriter / suicidegirl Lennon Murphy. Suicide Girls zijn 'alternatieve' vrouwen die zich (semi-)naakt laten fotograferen in gewaagde poses. De band speelt een aparte mix van metal voorzien van enige rock & gothic invloeden die ergens tussen de sound van een band als Guano Apes en Evanesence in ligt. De cleane zang wordt afgewisseld met zo nu en dan een brul en de harde stukken worden op zijn beurt weer afgewisseld met rustige ingetogen partijen.
Meer Lezen
 
Dismember Dismember

Dismember behoeft geen lange introductie te hebben. Al sinds 1988 maken deze Zweedse heren samen met collega's Entombed, Grave en Unleashed de death metal wereld onveilig. Niet zo verwonderlijk dat deze vier bands in 2006 op tour waren als 'Masters of Death'. Vier bands, met alle vier op een andere manier het 'old school death metal' geluid. Er was ook veel te jubelen in 2006, want zowel Grave als Unleashed en Dismember hadden een nieuw album uit.
 

Meer Lezen
 
Dominici O3 A Trilogy - Part 3

De Amerikaan Charlie Dominici zou zomaar onderwerp van een metalquiz kunnen zijn: want waar kennen we hem ook alweer van?? De doorgewinterde progmetal liefhebber hoeft hier niet al te lang over na te denken, Dominici was namelijk de allereerste zanger van Dream Theater en is dan ook te horen op hun debuutalbum 'When Dream and Day Unite’ uit 1989. De band vond Charlie's 'poppy' geluid echter toch niet bij de band passen; 'A good singer in the wrong band' zoals Mike Portnoy zou verklaren.

Meer Lezen
 
Don Airey A Light In The Sky

Wie kent Don Airey niet, momenteel werkzaam als keyboardspeler bij de Deep Purple waar hij sinds 2003 de legendarische Jon Lord vervangt. Echter zijn eerste professionele stappen in de muziek deed hij met een eigen bandje vanaf 1972. Zijn doorbraak komt echter door het toetreden tot Cozy Powell’s Hammer. Na een doortocht bij Gary Moore treedt hij toe tot Ritchie Blackmore's Rainbow en speelt hij mee op het debuutalbum van Michael Schenker en Cozy Powell's soloalbum 'Over The Top'.
Meer Lezen
 
Dragonforce Ultra Beatdown

Net zoals over Manowar, is er in metalland ook controverse rondom Dragonforce. Volgens sommige mensen de meest gave en extreme powermetalband. Volgens anderen weer een foute prutsband, die alleen maar snel kan spelen en hun solo's versneld afspelen. De een vindt het gay, de ander vindt het goed. Zelf behoorde ik ook tot het eerste kamp. Dragonforce was gay, en de mensen die het luisterden ook. Totdat je op een gegeven moment 10.000 keer het nummer 'Through The Fire And The Flames' hebt gespeeld met Guitar Hero 3.

Meer Lezen
 
Drunkula All New Moves

Op 20 september is het album ‘All New Moves’ van de band Drunkula uitgekomen via Bad Reputation Records. Omdat de bijgeleverde biografie niet veel meer oplevert dan dat dit de tweede cd van deze Canadese band is en er op internet ook niet veel meer informatie is te vinden betreffende deze release moet ik het hierbij maar bij laten wat betreft de achtergrond informatie.

Meer Lezen
 
Early Grave Tomorrow I Am You

Rising Records houdt kennelijk wel van jonge jongetjes die herrie maken, want net als bij collega-band Many Things Untold is de leeftijd van de heren van Early Grave zo schommelend rond de 18 jaar oud. Niettemin staat er nu al een album op hun naam na een oprichting in 2005 en zijn ze al op tour geweest met bands zoals Mastodon, Drowning Pool en Born From Pain. Het album werd geproduceerd en gemixt door Mark Daghorn in de New Rising Studios en The Red Farm House.

Meer Lezen
 
Electric Mary Down The Bone

Het debuutalbum ‘Down The Bone’ van het uit Melbourne afkomstige Electric Mary is onlangs via Bad Reputation Records uitgebracht en naar het schijnt is de band in Australië inmiddels behoorlijk populair. De bijgeleverde biografie door het label komt mij wat als een wazig verhaal over waar ik niet veel wijzer van wordt. Zo vaNa diversen omzwervingen van zanger en schrijver Rusty Brown komt hij in 2003 al snel in contact met Mary Campbell, de studiomanager van de legendarische Electric Lady Studio’s (Jimi Hendrix, AC/DD, Led Zeppelin).

Meer Lezen
 
Elvira Madigan Regent Sie

Tot nu toe is Elvira Madigan nog geen geweldig grote naam in het Metalcircuit, maar daar lijkt verandering in te komen. Een nieuwe plaat, een nieuw geluid, maar vooral een nieuwe weg. Want met het vierde officiële album van de Zweedse eenmansformatie komt het er dan misschien toch nog van: een indrukwekkende Metal-Opera. Regent Sie (SheDevils of Demonlore – of blood, crosses & biblewars) is de volledige naam.

Meer Lezen
 
End of Green The Sick’s Sense

Platenlabels hebben nogal eens de neiging tot overdrijven als ze een promopraatje maken voor een nieuwe plaat. Soms valt het best mee, en proberen ze een accurate indruk van het album te geven. Soms wordt de band nogal wat opgehemeld als mateloos populair. Daar kan je dan om lachen, en zet je de muziek op om te luisteren wat de band nu te bieden heeft. Echter, in het geval van End of Green valt er eigenlijk niks meer te lachen. Het label prijst de band aan als metal, maar daar heeft het bijzonder weinig mee te doen.
Meer Lezen
 
Enslaved Vertebrae

Iedereen die Enslaved al een tijd volgt, weet dat de 'sound' van de band progressie heeft gemaakt. Van black metal naar viking metal, en toen door naar een kruising tussen black metal en Pink Floyd vanaf het album 'Isa'. Na het succes van 'Ruun' is de band alleen nog maar gegroeid. Er werd gespeeld op het prestigieuze Roadburn Festival en de cd kent een opvallend mixing/mastering duo: Joe Baressi (bekend van Tool) heeft het album gemixed waarna het gemastered werd door George Marino.
 
Meer Lezen
 
Ephrat No One’s Words

Op 25 augustus zal het debuutalbum van de Israëlische band Ephrat uitkomen via InsideOut Music, de band is enkele jaren geleden opgericht door mastermind, gitarist en keyboard speler Omer Ephrat. Na het uitwerken van de muziek door Omar in zijn privé studio nam hij contact op met Steven Wilson (Porcupine Tree) waarop deze zichzelf aanbood om de songs van Ephrat te mixen en te masteren. Nadat de songs verder waren uitgeschreven werden de overige bandleden aangetrokken waarop het debuutalbum werd opgenomen.

Meer Lezen
 
Evergrey Torn

Na inmiddels tien jaar samenwerking met InsideOut hebben de Zweden van Evergrey getekend bij Steamhammer. Niet alleen het oudere werk van deze ‘dark progressive’ metallers zal via dit label uitkomen: eind september ligt ook het nieuwe album Torn in de winkels. Wellicht dat de overstap van label en dit sterke nieuwe album eindelijk voor de ‘grote’ doorbraak kunnen zorgen die deze heren verdienen.


Meer Lezen
 
Everon North

Het Duitse Everon laat zich omschrijven als neo progressive. Zelf voeg ik daar met dit nieuwe album graag ook nog een symfonisch tintje aan toe. Om even wat vergelijkingen aan te gaan: denk aan Saga, Rush, Marillion en een beetje Threshold. Het moge wel duidelijk zijn dat we het hier vooral over de rockvariant van de neoprog hebben. Sfeervolle melodieën met vooral keyboards en piano uitgevoerd. Natuurlijk zit er prachtig gitaarwerk in en zo nu en dan ook duidelijk aanwezig: metal zou ik dit echter zeker niet willen noemen. Maar voor de liefhebber van sfeervolle melodieuze rock met een prograndje valt er genoeg te genieten.
Meer Lezen
 
Exciter Thrash, Speed, Burn

Na een hiatus van 8 jaar is hier weer een nieuw album van de Canadese thrashers Exciter. Nieuw sinds hun laatste werk 'Blood of Tyrants' zijn bassist Rob Cohen en zanger Kenny Winter en dus nu ook een nieuwe toevoeging aan de discografie in de vorm van 'Thrash, Speed, Burn'.Meer Lezen

 
Faceshift Reconcile

Het Zweedse Faceshift is opgetrokken uit de overblijfselen van de death metalband Eternal Oath, de band waar de heren voorheen niet geheel onverdienstelijk werkzaam waren. Eternal Oath bracht drie albums en een EP uit waaronder het uit 2005 stammende album ‘Wither’. Echter met het schijven van nieuw materiaal voor de opvolger besloot Eternal Oath het bijltje erbij neer te gooien, deze split was echter van korte duur en niet veel later richten de overgebleven leden de band Faceshift op.

Meer Lezen
 
Fear My Thoughts Isolation

Op 18 juli zal het nieuwe album van Fear My Thoughts uitkomen, getiteld ´Isolation´, het album is daarmee alweer de zesde release van onze Duitse vrienden. De band werd in 1997 opgericht en maakte in het verleden gebruik van vele elementen uit alle uithoeken van de metal. Dat de band het afgelopen jaar niet stilgezeten heeft blijkt wel uit het feit dat de voorganger ´Vulcanus´ uit 2007 stamt, echter heeft de band op deze nieuwe plaat het roer gedeeltelijk omgegooid.

Meer Lezen
 
FeedForward Barefoot & Naked

Goede progressieve metal is er niet zoveel, en al helemaal niet van Nederlandse bodem. Met FeedForward zouden we zomaar een degelijke nieuwe vertegenwoordiger voor de toekomst kunnen hebben. Deze band bestaat al sinds 2002 en bracht begin 2007 in eigen beheer het debuut Barefoot & Naked uit. Mede door deze release en sterke optredens heeft men inmiddels getekend en komt het album mei 2008 opnieuw uit via Rusty Cage Records.

Meer Lezen
 
Final Axe The Axe of the Apostles

Degene die zich eind jaren '80 al metalhead noemde kent Final Axe misschien nog wel. Als je je tenminste niet al te veel schaamde om te luisteren naar "Christian Metal" want daar hebben we het hier over. De drijvende kracht achter deze band bestond uit Keith Miles en Bill Menchen die elkaar op een festival leerde kennen. Er werden wat instrumenten en muzikanten zoals bassist Rod Reasner geronseld en al snel zag het debuut "Beyond Hell's Gate" het levenslicht. In 1990 werden nieuwe nummers geschreven en gitaar en vocalen werden opgenomen
Meer Lezen
 
Firewind The Premonition

Het Griekse Firewind brengt sinds 2002 met enige regelmaat albums uit en houdt het midden tussen een band en een side-project; de band bestaat uit een vijftal muzikanten dat al een heel rijtje eerdere bands en projecten op zijn naam heeft staan. Bekendste naam uit de band is toch wel die van gitarist Gus G, die we onder andere kennen van Dream Evil en Mystic Prophecy, en die bovendien in 2005 nog op Ozzfest gestaan heeft met Arch Enemy.

Meer Lezen
 
flu.ID Iots

Afgelopen april kwam het album ‘Iots‘ van het Duitse flu.ID via Exile on Mainstream Records uit. Nu is er verder niets bekend over deze band, maar het album is een vermaling van eerder uitgebracht materiaal dat op verschillende EP door voormalig werkgevers Intersteller Records en Modus Operandi Records uitgebracht werd. De songs zijn voor deze release opnieuw gemixt en gemasterd en voorzien van enige elektronische samples.
 
Meer Lezen
 
Forcefeed Forcefeed

Afgelopen november is het inmiddels derde volwaardige album van het Tilburge Forcefeed uitgekomen via het Nederlandse Rusty Cage Records. Het nieuwe album heeft de gelijknamige titel “Forcefeed” meegekregen en is daarmee de opvolger van het in 2005 uitgebrachte “Stainless”. Ik ben echter verder niet bekend met het voorgaande werk van de band, maar de band op “Forcefeed” laat horen kan mij zeker bekoren.

Meer Lezen
 
Forever Slave Tales For Bad Girls

Het Spaanse Forever Slave wordt opgericht in 2000 door bassist Sergio en zangeres annex gothic model / artieste Lady Angellyca. Men brengt een drietal demo’s uit waarna een deal getekend wordt met Armageddon Music en men in 2005 met de eerste langspeler komt. April 2008 wordt een belangrijke periode voor de band: niet alleen is er de grote Europese tour als support voor Kamelot en Firewind: tevens ligt hun nieuwe album ‘Tales For Bad Girls’ in de winkel.

Meer Lezen
 
Frost* Experiments in Mass Appeal

De grote man achter Frost* klinkt voor velen misschien onbekend maar is stiekem een grote naam in de hedendaagse popmuziek; Jem Godfrey was namelijk als schrijver en producer betrokken bij diverse topproducties van artiesten als Atomic Kitten, Blue en Ronan Keating. Hapklare brokken dus dat Frost*? Nee zeker niet, want Jem wilde wel eens iets anders, schakelde diverse bekende proggers in zoals John Mitchell (Arena, It Bites) en John Jowitt (Arena, IQ) en in 2006 was daar het progdebuut ‘Milliontown’.
Meer Lezen
 
Funeral As The Light Does The Shadow

Indie Recordings timmert de laatste tijd goed aan de weg, getuige de 3e promo in 2 weken die ik van ze onder ogen krijg. Ditmaal is het de Noorse doom metal band Funeral. Met al 3 full lenghts en 1 EP, hebben we hier niet te maken met een nieuwkomer in dit genre, maar een band die al zijn steentje bijdraagt in het “funeraldoom” subgenre. En met 8000 verkochte albums van hun vorige cd “From these wounds”, zal deze band dan ook een impact hebben op het hele genre.

Meer Lezen
 
Gamma Ray Hell Yeah, The Aweseome Foursome

Afgelopen 27 oktober is de nieuwe live CD en DVD verschenen van het Duitse Gamma Ray via SPV / Steamhammer Records en heeft de titel ‘Hell Yeah, The Aweseome Foursome’ meegekregen. Het laatste live album ‘Skeletons In The Closet‘ van de band is inmiddels alweer vijf jaar oud, dus reden genoeg voor een nieuwe live cd. De opnames werden gemaakt tijdens de Noord Amerikaanse “Majestic tour” te Montreal in 2006. Het album heeft de ondertitel “The Aweseome Foursome and the Finnish Keyboarder Who Didn’t want to Wear His Donald Duck Costume - Live In Montreal”.
Meer Lezen
 
Girlschool Legacy

Het nieuwe album van de Engelse meiden rockband Girlschool heeft de titel ‘Legacy’ meegekregen en zal op 4 november via Wacken Records uitkomen. ‘Legacy’ is daarmee het eerste wapenfeit van de band in vier jaar waarop de band ons een mix van old school classic rock voorschotelt voorzien van enige moderne invloeden. Verder bevat het album een aantal gastbijdrages van ondermeer Lemmy, Ronnie James Dio, Phil Campbell, Tony Iommi en Eddie Ojeda.

Meer Lezen
 
Glowsun The Sundering

Glowsun is een trio uit Lille en brengen met “The Sundering” hun eerste album uit, via het Belgische Buzzville records. De band bestaat al sinds 1997 en hebben hiermee hun eerste volledige album uitgebracht, wat mij nogal een magere productie lijkt, maar ach niet iedereen heet Dan Swano zullen we maar denken.Meer Lezen
 
Gob Squad Watch the Cripple Dance

Het Deense Gob Squad werd in de zomer van 1996 opgericht, na enkele bezettings wisselingen nam de band in 1997 enkele demo’s op. In de begin periode was de band nog zwaar beïnvloed door grootheden zoals Rancid, Operation Ivy en NOFX. Echter door de vele optredens ontwikkelde de band zich tot het schrijven van strakke, catchy songs die meer naar de rock gericht waren. In 2001 werd er voor het eerst in Duitsland getoerd en in 2004 kwam uiteindelijk het debuutalbum ‘Call For Response’ uit via het Belgische Eye Spy Records.

Meer Lezen
 
Godsplague H8

Er is mij niet zoveel bekend over het Finse Godsplague maar toch brengt de band binnenkort haar inmiddels derde album ‘H8’ uit. Het album is de opvolger van het in 2006 verschenen album ‘Triumph’ en zal uitkomen via Stay Heavy Records onder licentie van Drakar Entertainment. Verder vinden we inde gelederen van de band onder meer zanger Nico, voormalig zanger bij de band Drive.

Meer Lezen
 
Gorgoroth True Norwegian Black Metal / Live In Grieghalle

Moet je dit nu een live-album noemen of niet? Qua geluid is dit album van Gorgoroth overduidelijk een live-album. Echter is het zonder publiek opgenomen dus van enige interactie tussen band en publiek is geen sprake. Laat staan van publiek. Ook de line-up is een nogal vreemde combinatie. Op drums vinden we namelijk Garghuf, een Italiaanse slagman die inviel nadat Kvitrafn uit de band verdween.


Meer Lezen
 
Grave Dominion VIII

Waren het drie maanden terug nog de landgenoten van Dismember, nu is Grave aan de beurt om alweer hun achtste album uit te brengen. Op 19 Mei zal via Regain Records het toepasselijk getitelde Dominion VIII uitkomen wat weer boordevol staat met death metal zoals we gewend zijn van de heren.


Meer Lezen
 
Grave Robber Be Afraid

Het nieuwe album ‘Be Afraid” van het uit Indiana afkomstige Grave Robber zal op 7 juli via het Amerikaanse Retroactive Records verschijnen. De band werd in 2005 opgericht en bracht in 2006 de 7” single “Love Hurts” uit via ExAlternative Recordings met daarop een viertal songs. Verder is mij niet zoveel bekend over deze band, via de Grave Robbers myspace pagina kom ik ook niet veel verder dan dat het album is geproduceerd door Tim Bushong.

Meer Lezen
 
Greeley Estates Go West Young Man, Let The Evil Go East

Op 5 mei is het nieuwe, inmiddels derde volwaardige album ‘Go West Young Man, Let The Evil Go East‘ van het uit Arizona afkomstige Greeley Estates uitgekomen en is daarmee de opvolger van het in 2006 uitgebrachte ‘Far From The Lies’. Het nieuwe album werd geproduceerd door Cory Spotts (Job For A cowboy, Blessthefall).


Meer Lezen
 
Greg Howe Sound Proof

Greg Howe is een naam die de oude Shrapnel fanaten vast nog wel iets zegt. Eén van de grote shredders die in één adem werd genoemd met namen als die van Friedman en Gilbert. Ik leerde zijn muziek kennen op een album genaamd "Guitar Masters". Na een tijdje bezig te zijn geweest binnen het metal shredding genre zocht hij een nieuwe uitdaging en stortte zich vervolgens meer op de fusion/jazz kant.

Meer Lezen
 
Grimskunk Fires Under The Road

Het album ‘Fires Under The Road‘ van het Canadese Grimskunk ligt sinds afgelopen oktober al in de rest van Europa in de winkels en kwam al ergens in 2006 in noord Amerika uit, waarom dit album dan ook nu pas in Nederland wordt uitgebracht is voor mij een raadsel. De Grimskunk werd in 1998 opgericht uit de overblijfselen van de hardcore formatie Fatal Illness, de band timmert dan ook al een behoorlijke tijd aan de weg.

Meer Lezen
 
Haggard Tales Of Ithiria

Op 29 augustus zal het langverwachte album ‘Tales Of Ithiria’ van het Duitse Haggard verschijnen via Drakkar Entertainment. Het album is de opvolger van het uit 2004 stammende album ‘Eppur Si Muove’. Met het inmiddels vierde album van de band breekt Haggard met de traditie om over historische figuren te schrijven, ze schreef de band inmiddels twee conceptalbums over Nostradamus en een over Galileo Galilei.

Meer Lezen
 
Heaven Shall Burn Iconoclast (Part 1: The Final Resistance)

Het nieuwe album van Heaven Shall Burn heeft de titel ‘Iconoclast (Part 1: The Final Resistance)’ meegekregen en zal 28 januari 2008 via Century Media Records uitkomen. Dit is inmiddels het zesde album van deze Duitse metalcore formatie, het album werd net als voorgaande releases opgenomen in de Rape Of Harmonies Studios in Tripsis, Duitsland. De eindmix is verzorgd door Tue Madsen. ‘Iconoclast‘ is de opvolger van het in augustus 2006 uitgebrachte ‘Deaf To Our Prayers’.

Meer Lezen
 
Holy Blood The Patriot

Deze review is in relatief veel opzichten vreemd. Holy Blood is een band uit Oekraïne, wat al interessant is an sich. Daarnaast zingt de band ook nog eens in het Oekreens wat al helemaal niet te volgen is. Gelukkig zijn de teksten in het boekje netjes Engels. Nog opzienbarender echter is dat de band een behoorlijk christelijke en nationalistische boodschap er op nahoudt, vooral het eerste. En dat de band inmiddels al weer uit elkaar ligt na de opnames van deze schijf.

Meer Lezen
 
Holy Moses Agony Of Death

Tijdens de cd presentatie van het nieuwe Holy Moses album op Wacken glunderde Sabina als een klein meisje in een snoepwinkeltje. Terecht natuurlijk. Haar line-up lijkt eindelijk te stabiliseren, haar haarkleur is teruggekeerd naar een degelijk blond en na drie jaar is eindelijk het nieuwe album klaar. Toen Armageddon Music werd opgeslokt door Wacken Records mocht Sabina en haar band gewoon blijven en de deal die de maatschappij heeft met SPV zorgt ervoor dat het album een flinke promotie krijgt.

Meer Lezen
 
Iced Earth The Crucible of Man (Something Wicked part II)

Het nieuwe album en slot van de Something Wicked saga van de Amerikaanse power-metalaars van Iced Earth is niet alleen langverwacht maar ook vooral veelbesproken. Reeds lang voor de release van 8 september werd er reikhalzend naar uitgekeken en werden we slechts mondjesmaat zoet gehouden middels een single /EP. Minstens zo veelbesproken als het album zelf is de terugkeer van zanger Matt Barlow, die na de aanslagen van 11 september 2001 zijn microfoon inruilde voor een politie-uniform maar nu dus volledig terug is.

Meer Lezen
 
In This Moment The Dream

Het is nog niet zolang geleden dat het debuutalbum ‘Beautiful Tragedy’ van het Californische In This Moment verscheen, nu zo’n anderhalf jaar later ligt de opvolger ‘The Dream’ alweer in de schappen van de platenboer. De jonge Amerikaanse metalband werd opgericht in 2005 door Chris Howorth en Maria Brink. Voordat Century Media de band een contract aanbood gonsde de naam In This Moment in de My Space community, in relatief korte tijd wist In This Moment naam te maken in hun thuisland.
Meer Lezen
 
Into Eternity The Incurable Tragedy

Op 22 augustus was de Benelux aan de beurt voor de release van het eerste conceptalbum van de Canadese prog/deathmetallers Into Eternity. Het is de eerste plaat waarop de nieuwe leden Justin Bender (gitaar) en Steve Bolognese (drums) deelnemen en album draagt met recht de titel ‘The Incurable Tragedy’. Het album is geïnspireerd door de dood van twee van de beste vrienden van bandleider Roth’s, deze twee vrienden waren tevens broers die beiden binnen twee maanden aan kanker bezweken.

Meer Lezen
 
Ill Niño Enigma

Oorspronkelijk zou het nieuwe Ill Niño album ‘Enigma’ al afgelopen juli 2007 zijn uitgekomen, echter door verschillende omstandigheden werd de release een aantal maal uitgesteld, eerst tot januari 2008, ‘Enigma’ zal nu op 28 maart via Cement Shoes records / Soulfood uitkomen. Ill Niño werd opgericht in 1999 onder de naam El Niño en was aanvankelijk gecontracteerd door C.I.A. Recordings, echter nog geen jaar later werd de naam van de band veranderd in Ill Niño en verscheen hun eerste, gelijknamige EP in 2000.

Meer Lezen
 
Iskald Revelations of Reckoning Day

Ergens is het wat eng. Iskald bestaat pas sinds 2005, maar brengt drie jaar later al een tweede album uit waar je U tegen zegt. Met hoofdletter U en drie uitroeptekens. De neiging om hun vorige album 'Shades of Misery' ook op te snorren is erg groot. De heren Simon Larsen en Aage André Krekling hebben hier een juweeltje ingespeeld dat in ieder geval in mijn jaarlijst hoog gaat eindigen.


Meer Lezen
 
It Bites The Tall Ships

Het Britse It Bites kende zijn hoogtijdagen eind jaren ’80 en bracht een viertal albums uit waaronder het debuutalbum ‘The Big Lad In the Windmill’ uit 1986, met de bescheiden hit ‘Calling All The Heroes’. Na een laatste live album in 1991 vond zanger Francis Dunnery het schijnbaar genoeg; hij trok de stekker uit de band en begon een redelijk succesvolle solocarrière. In 2003 organiseerde Dunnery een fan meeting, en nodigde hierbij ook toetsenist John Beck, drummer Bob Dalton en bassist Dick Nolan uit.

Meer Lezen
 
Ivanhoe Lifeline

Het lijkt me een kwelling waar iedere progmetal band tegenop moet boksen en ook het begeleidend schrijven van de nieuwste Ivanhoe kopt er direct mee: “Formerly hailed as German answer to Dream Theater”. Maar goed dat waren de jaren ’90, inmiddels moet de band op eigen benen kunnen staan. Verderop worden dan ook fans van Maiden, Queensryche en Metallica aangespoord om te luisteren. Vergelijkingen die wat mij betreft ook niet helemaal op gaan maar het geeft wel aan dat deze band een grote schare metal liefhebbers aan moet kunnen spreken.
Meer Lezen
 
Izegrim Tribute To Totalitarianism

Op 29 februari is het nieuwe album ‘Tribute To Totalitarianism’ van het Nederlandse death/ thrash metalband gezelschap Izegrim via het eveneens Nederlandse Rusty Cage Records verschenen. De Zutphense band werd in 1996 opgericht en kwam voort uit de overblijfselen van Solstice, in deze eerste bezetting werd een demo-tape opgenomen, getiteld ‘Most Evil Demo’ waarop de band nog een soort van symfonische deathmetal speelde. Na het vertrek van de toenmalige toetseniste ging de sound van de band meer de death/thrash richting op.

Meer Lezen
 
Jeff Loomis Zero Order Phase

Nu Nevermore een rustpauze inlast, geeft dit de individuele muzikanten de ruimte om solo iets uit te brengen. Niet zo lang geleden bracht zanger Warrel Dane een niet verkeerd album uit en nu is daar gitarist Jeff Loomis. Blijkbaar moest er nog heel veel uit bij beide heren.

‘Zero Order Phase’ heet het muzikale kunstwerkje waar Loomis mee op de proppen is komen zetten.

Meer Lezen
 
Jesusmartyr The Black Waters

Jesusmartyr is een gezelschap uit Argentinië dat nu hun geesteskindje uit 2007 ziet uitgegeven worden door het Nederlandse Rusty Cage Records. Het is pas het derde album van de band, die echter al sinds 1994 bestaat en begon onder de naam Martyr. Omdat er daar wel echter meer van rondlopen, is het woord Jesus ervoor verschenen.

Meer Lezen
 
John 5 Requiem

Op 26 mei is het vierde solo album van gitarist John 5 uitgekomen via Mascot Records, het album heeft de titel ‘Requiem’ meegekregen. John 5 (alias John William Lowery) werd vooral bekend als gitarist in de band bij shockrocker Marilyn Manson maar naast zijn werk bij de heer Manson was John William Lowery al eerder te horen op plaatwerk van onder andere David Lee Roth, Two (met Rob Halford) en werkte hij samen met bekende artiesten zoals Rick Springfield, Salt N' Pepa, KD Lang, Lita Ford en Asia.

Meer Lezen
 
Jupiter VI Back From Mars

Jupiter VI is de tweede band van zanger / gitarist Jimmy P. Brown, die bekendheid verwierf met metalband Deliverance. Met Jupiter VI is hij zoals men zegt terug gegaan naar de roots van klassieke rock van acts als The Strokes en David Bowie. Waarom The Killers hier dan ook bij genoemd worden is mij eigenlijk een raadsel, maar misschien is men bang dat de luisteraar de twee eerstgenoemden helemaal niet kent? Overigens had men David Bowie eigenlijk ook niet hoeven noemen: zowel muzikaal als vocaal heeft men zo wanhopig geprobeerd op hem te lijken dat het welhaast een parodie wordt.
Meer Lezen
 
Kamelot Ghost Opera / The Second Coming

Het Amerikaanse Kamelot behoort al jaren tot de grote namen als het gaat om sfeervolle powermetal met een progressief randje en kent inmiddels een grote schare fans. Binnenkort komt men als headliner naar Europa, en staat met onder andere Firewind als support op 6 april in Paradiso en 9 april in Antwerpen. In de aanloop naar deze tour wordt hun laatste studioalbum ‘Ghost Opera’ uit 2007 opnieuw uitgebracht in een gerestylede versie.

Meer Lezen
 
Karmakanic Who’s the Boss in the Factory

Het Zweedse Karmakanic is vooral een side-project van Jonas Reingold, de bassist van de progrockers Flower Kings. Behalve een vrij stabiele bezetting heeft Reingold voor dit album een aantal gasten weten te ronselen. En niet de minste ook zoals een Andy Tillison van The Tangent en Flower Kings collega Tomas Bodin. Dat we hier niet met metal te maken hebben mag inmiddels meer dan duidelijk zijn, het is een vrij dynamische mix van progrock, sympho en wat jazz danwel fusion invloeden. Geneuzel? Mwah valt heel erg mee.


Meer Lezen
 
Keep Of Kalessin Kolossus

Op 9 juni zal het nieuwe album ‘Kolossus’ van het Noorse Keep Of Kalessin verschijnen via Indie Recordings. De band werd opgericht in 1994 onder de naam Ildskjaer, echter met het uitbrengen van het debuutalbum ‘Through Times of War’ werd de bandnaam omgedoopt tot Keep Of Kalessin. Muzikaal gezien bedient de band zich van zeer snelle riffs, krachtige drumpartijen en brute maar melodieuze songstructuren. De band bestaat naast oprichter Obsidian C. op gitaar uit Vyl op drums, Wizziac op basgitaar, Thebon op zang.

Meer Lezen
 
Keith Caputo A Fondness For Hometown Scars

De in Nederland wonende Amerikaan Keith Caputo is hier hard bezig zijn naam te vestigen: de leadzanger van Life of Agony verzorgde vorig jaar al een gastoptreden bij Within Temptation op ‘What Have you Done’ en stond met deze band ook op het podium bij het ‘Black Symphony’ concert afgelopen februari. Hij heeft nu ook een groep voornamelijk Nederlandse muzikanten om zich heen verzameld en komt eind maart via Suburban Records na zeven jaar opnieuw met een soloalbum.

Meer Lezen
 
Kivimetsan Druidi Shadowheart

Op 15 oktober is het debuutalbum ‘Shadowheart’ van Kivimetsän Druidi uitgekomen via Century Media Records. Deze Finse folkmetal band werd ergens in 2002 opgericht door de broertjes Joni Koskinen (zang, gitaar) en Antti Koskinen (keys) en bracht inmiddels een drietal EP’s uit. Het geluid van de band laat zich het best omschrijven als een kruising van folkmetal en vikingmetal voorzien van de nodige gothic invloeden.

Meer Lezen
 
Knights Of The Abyss Shades

Een van de grootste verkooppraatjes voor Knights of the Abyss is, naast hun heersende bandnaam, het feit dat ze het merendeel van hun tours zelf hebben geboekt. Want echte wapenfeiten heeft de band nog niet. 1 album, 2 demo's en een EP is niet veel te noemen. Niettemin zit er volgens Ferret Records potentie in deze band, want na het eerste album en tours werd de band ingelijfd bij het label. En nu, nog geen jaar na hun debuut 'Juggernaut' ligt er nu 'Shades' in de schappen.

Meer Lezen
 
K[Nine] Dead Worlds Poetry

Op 15 september is de EP ‘Dead Worlds Poetry’ van het Noorse K[Nine] verschenen via Rusty Cage Records. De band werd ergens in 2001 opgericht en in 2006 werd het debuutalbum ‘Unleash The Power’ uitgebracht. De band wist in thuisland Noorwegen, mede door de uitbundige live shows een vaste fanbase op te bouwen. Met het uitbrengen van deze EP is de rest van Europa aan de beurt.

Meer Lezen
 
Krisiun Southern Storm

Het is alweer zeven jaar geleden dat ik in aanraking kwam met de muziek van de Braziliaanse band Krisiun. Het album 'Ageless Venomous' blies mij eens even goed omver en ook verder terug in hun discografie was de muziek overdonderend. Snoeiharde, goed uitgevoerde death metal. Met solo's. En een bassdrum die zo maniakaal doorhakte dat je je afvroeg waarom Brazilië nog überhaupt bossen had staan. Dat is Krisiun. Sindsdien is de band steeds groter aan het groeien, en zijn ze ook al een aantal maal op Nederlandse bodem geweest.
Meer Lezen
 
Kypck Cherno

Op 17 juli is het album ‘Cherno’ van de Finse band Kypck verschenen, Kypck is de Russische naam voor Kursk, de stad die onder meer bekend staat door de tankslag die er in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. De band is in 2007 opgericht en in de gelederen vinden we onder meer voormalig Sentenced gitarist Sami Lopakka en producer en drummer Kai Hiilesmaa. deze laatste is bekend geworden om zijn productiewerk voor bands zoals HIM, Lordi en Moonspell. Het meest opvallendste van de band is echter dat alle teksten in het Russisch gezongen worden.
Meer Lezen
 
Lauren Harris Calm Before the Storm

Lauren Harris werd 2005 ontdekt door de Britse producer / schrijver / artiest Russ Ballard die –naar het schijnt – op dat moment geen idee had dat hij te maken had met de dochter van Steve Harris, oprichter en bassist van de legendarische NWOBH band Iron Maiden. Zo staat het geschreven. In mei 2006 mocht Lauren het voorprogramma van Alice Cooper verzorgen tijdens een optreden in Sheffield en vervolgens kwam zij steeds meer in het publieke oog.

Meer Lezen
 
Ligeia Bad News

Het blijkt wel dat het metalcore genre momenteel erg populair is, het regent momenteel cd’s van dit genre. Zo kreeg ik onlangs het tweede album van de uit Springfield afkomstige band Ligeia te verwerken. De band werd opgericht ergens in 2003 en bracht in maart 2006 het debuutalbum ‘Your Ghost Is A Gift’ uit en werd geproduceerd door Ken Susi van de band Unearth.

Meer Lezen
 
Lipstick Magazine Skin Deep

Onlangs kreeg ik het debuutalbum op de mat van het Amerikaanse Lipstick Magazine. De band is mij verder geheel onbekend. Dus wat doe je dan, even via Google wat informatie proberen naar boven te halen. En ja, daar zit het hem nu dus net in, die naam. Tik je keurig Lipstick Magazine in de ziekbalk en dan krijg je dus een site met rondborstige dames op je scherm. Als we daarna verder zoeken vinden we al snel de officiële website van de band, maar daar worden we ook niet veel wijzer van, snel over naar de muziek dan maar.

Meer Lezen
 
Lord Belial The Black Curse

Een jaar na de release van 'Revelation The 7th Seal' van Lord Belial ligt hier alweer opvolger 'The Black Curse' op de markt. Opgenomen in de Deadline Studios met producer Valle Adzic, heeft de cd een enorm helder geluid waardoor alles goed te horen is, en vooral het baswerk springt lekker naar voren.

Meer Lezen
 
Machinery The Passing

Eerlijk gezegd sta ik nooit zo te springen om een recensie te schrijven over iets waar het label meteen de “unique” selling points van naar voren brengt. Om het eens anders aan te pakken zal ik deze plaat behandelen aan de hand van deze “unique” selling points om te zien of het ook echt zo unique is.


Meer Lezen
 
Magnum Wings Of Heven Live

De Engelse progressieve hardrockband Magnum debuteert in 1978 en is misschien wel het schoolvoorbeeld van een band die het maar niet wilde lukken door te breken in Amerika. Mede daarom hebben ze vooral in Europa een vrij brede schare fans, maar haalde ze wereldwijd niet die verkoopcijfers die vergelijkbare bands uit die tijd wel haalden. Het album Wings of Heaven uit 1988 was commercieel gezien het meest succesvol.

Meer Lezen
 
Many Things Untold Atlantic

Volgens de biografie zijn de engelse knulletjes van Many Things Untold al 4 jaar bij elkaar, maar zijn ze nog slechts 17 jaar oud! Ook hebben ze een oud rood postbusje als tourbus. Ik vraag me dan af, wie rijdt dat ding? Als het lijkt dat ik een beetje cynisch tegenover dit soort gimmick bandjes sta, kan je best wel eens gelijk hebben.


Meer Lezen
 
Marshall Law Razorhead

Het Engelse Marshall Law zal binnenkort via DR2 Records hun zesde album ‘Razorhead’ uitbrengen. De band werd in 1987 opgericht en twee jaar later bracht de band het debuutalbum ‘Marshall Law’ uit. Door de jaren heen heeft de band vele line-up wisselingen gekend en na een rustperiode van zo’n negen jaar verschijnt er binnenkort een compleet nieuw album met daarop een vijftiental onvervalste old school heavy metal songs.

Meer Lezen
 
Marty Friedman Exhibit A - Live in Europe

Marty Friedman behoeft volgens mij weinig introductie maar voor degene die niet weet wie deze gitarist is allereerst een fikse reprimande gevolgd door wat informatie. Marty Friedman kreeg in de jaren ’80 voor het eerst echt naamsbekendheid als wederhelft van Jason Becker in de band Cacophony. Dit was geen gewone band maar een echte shred-band. Een genot voor gitaarpielers en de schrik van menig persoon die niet zo van gitaarloopjes hield. Na Cacophony stort hij zich op een succesvolle solo-carriere.
Meer Lezen
 
Martyrs Shrine  Martyrs Shrine

Mortification... Excuses, ik bedoel Martyrs Shrine is een band uit Australië die pas sinds 2005 bestaat en nu hun album gerereleased ziet worden door Soundmass. Het album was in origine door Adam Calaitzis opgenomen en gemixed in 2007, en nu in July heruitgegeven. Dat ik echter Mortification roep is niet vreemd. Zowel drummer Mike Forsberg (die naast de drums ook de vocalen doet) en gitarist/bassist Michael Carlisle waren ooit onderdeel van de machtige christelijke death/thrashmachine 'from the land down under'.

Meer Lezen
 
Mencea Dark Matter Energy Noir

Het album ‘Dark Matter Energy Noir’ van het uit Athene afkomstige Mencea zal op 3 november via Indie Recordings uitkomen. De band werd begin 2004 opgericht, de band had enige tijd nodig om de juiste formule te vinden maar na enkele jaren van experimenteren heeft Mencea het juiste geluid weten te vinden.

Meer Lezen
 
Mendeed From Shadows Came Darkness + Positive Metal Attitude

In 2002 bracht het Schotse Mendeed hun debuut album, de EP ‘Killing Something Beautiful’ uit in eigen beheer gevolgd door de EP ‘As We Rise’ in 2003 waarop de band werd getekend door het Engelse Rising Records. Op deze twee eerste EP’s lag het geluid in de nu-metal hoek, maar met het uitbrengen van ‘From Shadows Came Darkness’ liet de band een meer agressief metalcore geluid horen.

Meer Lezen
 
Mendeed Shadows, War, Love – The Very Best Of Mendeed

Op 7 november zal via het Engelse Rising Records het Mendeed verzamel album ‘Shadows, War, Love – The Very Best Of Mendeed‘ uitkomen. Deze release is daarmee inmiddels de derde re-release van de Schotse metalcore band in een tijdsbestek van een maand door Rising Records en dat gaat mij een beetje te ver.


Meer Lezen
 
Mercenary Architect Of Lies

Het nieuwe album van het Deense Mercenary zal op 21 maart aanstaande uitkomen via Century Media Records, het inmiddels zesde album heeft de titel ‘Architect Of Lies’ meegekregen en is de opvolger van het in 2006 uitgebrachte ‘The Hours That Remain’. Enkele weken voor de opnames van ‘The Hours That Remain’ werd bekend gemaakt dat toenmalige bassist en grunter Kral de band zou verlaten, René Pedersen heeft inmiddels zijn plaats ingenomen.

Meer Lezen
 
Metal Church This Present Wasteland

De Amerikanen van Metal Church zijn natuurlijk een bekende naam in metal-land en zeker niet de minste. Wat mij persoonlijk betreft hebben ze echter wel altijd een klein beetje in de schaduw gestaan van de "grote drie" in de heavy metal: Iron Maiden, Judas Priest en natuurlijk Metallica. Of dat terecht is of niet is hier niet zo belangrijk, wel is het fijn om te concluderen dat deze band anno 2008 zo'n beetje het beste van deze drie in zich vertegenwoordigd en ondanks diverse wijzigingen in de line-up nog in staat blijkt een prima metalalbum af te kunnen leveren.

Meer Lezen
 
Metalium Incubus – "Chapter Seven"

Metalium is inmiddels een vaste waarde in het Europese powermetal genre, de band bestaat immers al zo’n tien jaar en de band heeft inmiddels al zeven albums, 2 DVD’s, een live EP en een stripboek op hun naam staan. De band boekte in 1999 met het debuut ‘Millennium Metal – Chapter One’ meteen een groot succes, imiddels is de band bij deel zeven aanbeland die afgelopen week op 2 februari is uitgekomen. Het nieuwe album werd geproduceerd door bassist Lars Ratz.

Meer Lezen
 
Mevadio Fresh Kill Daily

De opvolger van het debuutalbum ‘Hands Down’ van het Deense Mevadio is inmiddels ingeblikt en heeft de titel ‘Fresh Kill Daily’ meegekregen. Het album werd door de band in samenwerking met producer Tue Madsen (Hatesphere, Gorefest, The Haunted) geproduceerd en zal op 9 mei via Target Records uitkomen.


Meer Lezen
 
Mind Gone Blind Liars And Preachers

Rising Records zal op7 november het debuutalbum ‘Liars And Preachers’ van het Schotse Mind Gone Blind uitbrengen. De band bestaat uit Gary Moyes (Vocals), Shane Younie (Guitar), Michael Forrest (Bass) and Rob Hendry (Drums) en bracht inmiddels enkele EP’s en demo’s in eigen beheer. De band is verder duidelijk beïnvloed door jaren zeventig hardrock van bands zoals ZZ Top en Nazareth gemixt met enkele meer modernere invloeden uit de jaren negentig van bands zoals Soundgarden en Alice in Chains.

Meer Lezen
 
Ministry Cover Up

Afgelopen september zag het allerlaatste officiële Ministry album, dat de toepasselijke titel ‘The Last Sucker’ had meegekregen het levenslicht. Het album was tevens het derde en laatste in de kritische trilogie, gericht op de vele fouten, verzinsels en openbaringen begaan door de president van Amerika George W. Bush en zijn regering. De opvolger van 'Houses Of The Molé' (2004) en 'Rio Grande Blood' (2006) was de laatste nagel in de doodskist van de heer Bush.

Meer Lezen
 
Misery Speaks Catalogue Of Carnage

Opgericht in historische stad Münster in 1999 is Misery Speaks (niet te verwarren met Misery Index) alweer toe aan hun derde album. Kwam hun tweede album nog uit op Alveran Records, is voor de derde plaat inmiddels onderdak gevonden bij het Duitse label Drakkar Entertainment.


Meer Lezen
 
Mogul Build Me A Hunchback

Op 14 november is het debuut album ‘Build Me A Hunchback’ van het Belgische Mogul uitgekomen via Buzzville Records. De band wordt 2001 in Waregem opgericht onder de naam “A last fine Day” maar deze werd al snel veranderd in “Mogul” (naar Project Mogul: de militaire codenaam voor een onderzoeksproject naar buitenaardse wezens). In februari 2006 brengt Mogul in eigen beheer een eerste EP uit waarop het geluid van de band duidelijk word gemaakt, krachtige rock voorzien van catchy melodieën.

Meer Lezen
 
Monte Montgomery  Live at Workplay

De Amerikaanse gitarist en singer / songwriter Monte Montgomery komt in april naar Europa voor een serie concerten. Ter promotie worden het live album en DVD "Live at Workplay" uit 2005 alsnog in Europa uitgebracht. Monte is een bluesrockgitarist die weliswaar invloeden van de bekenden der aarde laat horen maar overduidelijk zijn eigen geluid heeft. Hij werd door de Amerikaanse pers al omschreven als "The Evel Knievel of Guitar" en "Six Strings Attached To Dynamite" en werd vele malen gekozen in diverse gitaristenlijsten.

Meer Lezen
 
Moonspell Night Eternal

Het Portugese Moonspell behoeft geen introductie meer, en dat de band het afgelopen jaar niet heeft stilgezeten blijkt wel uit het feit dat nog niet zo lang geleden ‘Under Satanae’ uitkwam met hierop een aantal opnieuw opgenomen songs afkomstig van de eerste twee EP’s van de band getiteld 'Under The Moonspell' en 'Anno Satanae'. Nu, net een half jaar later ligt het nieuwe album ‘Night Eternal’ inmiddels in de schappen en is daarmee alweer de achtste langspeler van de band.

Meer Lezen
 
Morning Moments of Truth

Het Nederlandse Morning wordt in het begeleidend schrijven eenvoudig als "female fronted metal' neergezet. En hoewel deze omschrijving natuurlijk wel klopt doet het de band geen eer aan. Want ook al hebben we in ons landje redelijk wat degelijke bands die aan deze omschrijving voldoen, zeker op internationaal niveau zijn er tientallen twijfelachtige bands die heel wat minder kwaliteit voortbrengen.

Meer Lezen
 
Motörhead Motörizer

Het inmiddels twintigste officiële studioalbum Motörhead album heeft de titel Motörizer meegekregen en is de opvolger van het in 2006 verschenen ‘Kiss of Death’ album. Motörhead bestaat inmiddels meer dan 30 jaar in deze periode bracht de band zoals eerder vermeld twintig studioalbums uit. Daarnaast werden er nog een aantal live albums uitgebracht op zowel lp, cd als dvd. De verzamel albums zijn inmiddels ontelbaar en zo ook het aantal maal dat de band de laatste jaren in ons land te zien was.

Meer Lezen
 
My Dying Bride An Ode To Woe

Afgelopen 28 april is de nieuwe live cd/dvd van het Engelse My Dying Bride uitgekomen via Peaceville Records, het album heft de titel ‘An Ode to Woe’ en bevat het gehele optreden dat de band gaf op … april 2007 in Paradiso, Amsterdam. De Britse band kent inmiddels een lange geschiedenis, My Dying Bride werd ergens in 1990 opgericht en heeft inmiddels een lange rij albums op haar naam staan.


Meer Lezen
 
Nato Kill The Fox To Foil The Plan

Het lijkt wel of Rising Records er patent op heeft, op 24 oktober komt ‘Kill The Fox To Foil The Plan’ van het Engelse Nato uit, het zoveelste bandje met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig jaar. Het album kwam waarschijnlijk afgelopen jaar al uit want achterop de cover staat het jaartal 2007 gedrukt, echter omdat allen info van de band ontbreekt en ik op zowel de website van de band als ook die van het label niet veel wijzer word laten we het hier maar bij.

Meer Lezen
 
Nex A Clockwork Heart + Nex (re-release)

Op 26 september zal het Engelse Rising Records het nieuwe album van het uit Huddersfield afkomstige Nex uitbrengen. Nex is het zoveelste bandje uit Engeland door de Britse pers de hemel wordt ingeschreven, gelukkig zijn we hier in Holland een stuk nuchterder en laten we het eerst eens rustig op ons af komen.


Meer Lezen
 
Night Horse The Dark Won’t Hide You

We zijn inmiddels in 2009 beland, maar omdat er nog wat werk is blijven liggen van afgelopen jaar toch eerst maar het schijfje ‘The Dark Won’t Hide You’ van uit Los Angeles afkomstige Night Horse opgezet. Er is mij verder niet echt veel bekend over deze band, maar Night Horse bestaat dan ook pas vanaf begin 2008. In de gelederen vinden we onder meer zanger Sam James Velde, voormalig zanger bij de rockband Bluebird.

Meer Lezen
 
Nightshade The Beginning of Eradication

Het Franse deathcore gezelschap Nightshade werd in 2005 opgericht en bracht inmiddels twee EP’s uit in eigen beheer. Eerder dit jaar werd de band opgepikt door Rising Records, op 7 november zal het debuutalbum dat de titel ‘The Beginning of Eradication’ heeft meegekregen uitkomen.

Meer Lezen
 
Nother N

“N” is het vijfde album van het Finse Nother en ligt sinds afgelopen week in de schappen. Waar de band bij de eerste paar albums nog als een Children of Bodom kloon afgedaan werd, schijnen ze tegenwoordig een wat meer eigen smoelwerk te hebben. Deze lijn werd ingezet op “Death Unlimited”(2004) en wordt later via “Till Death Unites Us”(2006) en nu dus deze nieuwe schijf verder uitgewerkt.

Meer Lezen
 
Open The Skies Conspiracies

Ik weet niet wat het is met het Engelse label Rising Records, na de recente releases van zeer jonge metalcore bands zoals Many Things Untold, Early Grave, Soundshok en Sworn Amongst heeft het label weer een nieuwe band weten vast te leggen. Dit keer is het de melodic, post-hardcore scream band Open The Skies zoals het label het mooi weet te omschrijven. Ook dit keer gaat het om een zeer getalenteerde nog zeer jonge band volgens het bijgevoegde schrijven, de band bestaat dan ook pas slechts twee jaar.
Meer Lezen
 
Ophiolatry Ophiolatry

Volgens label Regain Records moet ik me klaar maken voor “16 tracks of pure satanic death metal”. Nou, daar gaan we dan! De heren van Ophiolatry zijn afkomstig uit Brazilië, en dat biedt natuurlijk prima referenties. Het land van zon, zee, Rio en brute death metal. Landgenoten Krisiun wisten mij van de zomer als support van Immolation op positieve manier te verrassen, dus dat er degelijke death metal uit Brazilië komt, dat wist ik al.

Meer Lezen
 
Panzerchrist Himmelfartskommando

Mighty Music is erg blij met Panzerchrist lijkt het wel. Verscheen in 2007 nog 'Bello' dat beide albums 'Soul Collector' en 'Roomservice' bevatte, is er dan nu het scrabble-fähige 'Himmelfartskommando'. Deze plaat bevat de eerste twee albums 'Six Second Kill' en 'Outpost Fort Europa' en drie nog nooit gereleasede bonustracks. Het is prettig dat de eerste twee albums van de Deense band opnieuw uitgebracht zijn. De albums waren praktisch niet meer verkrijgbaar.

Meer Lezen
 
Paul Gilbert Silence Followed By A Deafening Roar

Paul Gilbert: de man die van vele markten thuis is. Paul Gilbert is The man with the machine gun picking hand. Paul Gilbert is die gitarist die menig gitarist een minderwaardigheidscomplex bezorgde met zijn ten toon gespreide gitaarspel ten tijde van Racer X en later als solo artiest. Paul Gilbert is de man die deel uitmaakte van de super muzikantengroep Mr. ‘to be with you’ Big. Paul Gilbert is die gitarist waarvan je van tevoren nooit weet met wat voor een album hij aan gaat komen.

Meer Lezen
 
Pig Irön The Path Of Glory… Lead But To The Grave

Het uit London afkomstige Pig Irön is opgericht uit de overblijfselen van de Engelse band Burnt Oak Sun, kort na de oprichting werd de band opgemerkt door Bruce Dickinson en Janick Gers van Iron Maiden op het moment dat de band het voorprogramma van het eveneens Engelse Budgie mocht verzorgen. Niet veel later speelde de band live tijdens Bruce Dickinson’s Radio show, voor de BBC waarop de band in september 2005 voor het grote Iron Maiden mocht openen in The Hammersmith Apollo.
Meer Lezen
 
Prey for Nothing Violence Divine

Het Nederlandse Rusty Cage Records is sinds 2006 aan de weg aan het timmeren en tekent naast bands van eigen bodem ook enkele buitenlandse bands. Hoe je dan in godesnaam (welke dan ook) in Israel belandt is mij een raadsel, maar met Prey for Nothing hebben ze wel een goede vangst gedaan in het land van de 3 religies en zelfmoordaanslagen.


Meer Lezen
 
Pro Pain No End In Sight

Pro Pain brengt met ‘No End In Sight’ zijn 13e studio album uit in 15 jaar. Petje af voor deze hardcore veteranen. Altijd weten zij aardige platen uit te brengen die hardcore vermengen met een metalen randje. Verder dan dit ben ik nooit gekomen en dit is dan ook de eerste cd die ik ook volledig hoor van deze veteranen.

Meer Lezen
 
Psychopunch Psychopunch

Het nieuwe album van het Zweedse Psychopunch getiteld ‘Moonlight City’ is op 31 maart uitgekomen en is daarmee de opvolger van het zeer degelijke ‘Kamikaze Love Reducer’ uit 2006. De band bestaat inmiddels tien jaar en heeft met ‘Moonlight City’ hun zevende release uitgebracht en ook deze release staat weer vol met onvervalste Punk'n'Roll die een mix bevat van bands zoals Social Distortion, Ramones en The Hellacopters.

Meer Lezen
 
Revolting Cocks Sex-O Olympic-O

Sinds enkele weken ligt het nieuwe Revolting Cocks album ‘Sex-O Olympic-O’ in de winkels. De band werd in 1985 opgericht als een soort van side project van Ministry’s frontman Al Jourgensen, Luc van Acker (Shriekback) en Richard 23 (Front 242) welke geen onbekende zijn in de industrial metal wereld.

Meer Lezen
 
Rose Hill Drive  Moon is the New Earth

Het album van Rose Hill Drive ligt al een tijdje op de stapel om hier te bespreken. Door een combinatie van vakantiedrukte, recente “grote” releases en de niet heel erg aansprekende album-art had ik nog niet de tijd en moeite genomen dit album te beluisteren. Onterecht, zo blijkt al direct bij een eerste luisterbeurt. Zelden heeft een album bij de eerste luisterbeurt direct zo’n indruk op me gemaakt als “Moon is the New Earth” van dit Amerikaanse trio.

Meer Lezen
 
Sabaton The Art Of War

Afgelopen 30 mei is het nieuwe Sabaton album ‘The Art Of War’ via Black Lodge Records uitgekomen en is daarmee de opvolger van het uit 2006 stammende ‘Attero Dominatus’ de heruitgave van het ‘Fist For Fight’ album getiteld ‘Metalizer’ uit 2007 even daargelaten. Sabaton werd eind jaren negentig opgericht, het debuutalbum ‘Fist For Fight’ kwam in het jaar 2000 uit nadat het album al een jaar eerder als demo was verschenen. De echte doorbraak kwam er echter met de cd 'Primo Victoria' in 2005.

Meer Lezen
 
Sahg Sahg II

Binnen niet afzienbare tijd zal het tweede album van het Noorse doommetal gezelschap Sahg verschijnen, het album heeft de simpele titel ‘Sagh II’ meegekregen. De band bestaat onder andere uit leden van Gorgoroth, Manngard en Audrey Horne. De band werd begin 2004 opgericht en niet veel later in april 2006 kwam het debuutalbum ‘Sagh I’ uit, na diverse live shows en een uitgebreide Amerikaanse toer in het voorprogramma van Celtic Frost keerde de band in 2007 terug naar de studio voor de opnames van hun tweede release.
Meer Lezen
 
Sarasin A.D. Daggers, Lust And Disgust

Het Canadese Sarasin A.D. bestaat inmiddels al zo’n 25 jaar, de band staat echter in Noord Amerika bekend als Sarasin. Op 28 juni zal het nieuwe album van Sarasin A.D. via Artist Service / Music By Mail uitkomen. De band bestaat inmiddels al zo’n 25 jaar, de band staat echter in Noord Amerika bekend als Sarasinm. Momenteel bestaat de band uit de twee enige overgebleven originele leden Rob Grant (bass) en Greg Boileau (Gitaar) en wordt de line-up aangevuld met Phil Naro (zang), John Rogers (gitaar) en drummer Roger Banks.

Meer Lezen
 
Sharp Practise Radiocity

Het album ‘Radiocity’van de Australische classic rock band Sharp Practise zal op 7 november via Rising Records verschijnen. ‘Radiocity’ is daarmee de tweede release van de band die is geformeerd rondom de ervaren muzikant Nigel Clothier die zijn sporen verdiende bij diversen bands. Sharp Practise werd in 1999 opgericht en een jaar later zag het debuutalbum ‘Hiya’et levenslicht.

Meer Lezen
 
Sieges Even Playgrounds

Eerder dit jaar stond het Duitse Sieges Even op het Rockhard festival geprogrammeerd waar de band een zeer degelijk optreden verzorgde. Deze progressieve rock/metal band kent inmiddels een lange geschiedenis. De band werd immers begin jaren tachtig opgericht en bracht enkele klassieke albums uit. Echter eind jaren negentig ging de band uit elkaar en werd er nog wel het een en ander materiaal uitgebracht onder een nadere noemer maar het moest tot 2005 duren voordat de band nieuw plaatwerk uitbracht.
Meer Lezen
 
Silentrain Wrong Way To Salvation

Het Finse Silentrain heeft onlangs via Stay Heavy Records het album ‘Wrong Way To Salvation‘ uitgebracht. De band ging voorheen door het leven onder de noemer Dunces waarmee inmiddels een tweetal volwaardige albums en een EP werden uitgebracht. De band werd overigens opgericht als The Sanitarium in 1999, maar werd als snel omgedoopt tot Dunces.

Meer Lezen
 
Silver Wolf Chasing Wolf

‘Wolf Chasing Wolf’ is inmiddels het derde album van het Noorse Silver en is daarmee de opvolger van het in 2006 uitgebrachte ‘World Against World’, echter ‘Wolf Chasing Wolf’ ‘ is voor mij de eerste kennismaking met de band. Silver werd ergens in 2001 opgericht waarna in 2004 het debuutalbum “White Diary” uitkwam. Het geluid van de band is een combinatie van stevige, heavy rock, punk en hardcore dat tevens is voorzien van de nodige jaren zeventig en enkele psychedelische effecten.

Meer Lezen
 
Skindred Roots Rock Riot

Onlang kreeg ik het nieuwe Skindred album ‘Roots Rock Riot‘ toegestuurd, ik had al eens van de band gehoord maar eigenlijk nooit de moeite genomen om de band eens goed te beluisteren, bij deze dus een mooie gelegenheid. Skindred is afkomstig uit Engeland en in de gelederen vinden we onder meer voormalig Dub War zanger Benji, juist ja die andere reggae-metal band die in 1999 uit elkaar ging. Skindred bracht in 2002 hun debuutalbum ‘Babylon’ uit dat inmiddels al zo’n 250,000 keer over de toonbank ging
Meer Lezen
 
Slipknot All Hope Is Gone

Einde van de jaren negentig maakte de metalwereld kennis met deze gemaskerde bende, die zichzelf Slipknot noemde. De klankcollages van scheurende gitaren, beukende drums, vreemde samples en veel screams werd niet door iedereen gewaardeerd en serieus genomen maar de band zette door. Na een paar extreme albums gooit de band het roer enigszins om op het album ‘Vol. 3: The Subliminal Verses’. De band gaat zich iets meer richten op het schrijven van songs en verovert definitief een plek in de metalwereld en toert de hele wereld over en staat op menig groot podium.
Meer Lezen
 
Sludge Lava

Het nieuwe album van het uit Zwitserland afkomstige Sludge zal op 9 mei uitkomen via Mighty Music, het album is daarmee de opvolger van het in 2004 uitgebrachte ‘Yellow Acid Rain’. Het album werd geproduceerd door gitarist Makro, die we kennen van het eveneens uit Zwitserland afkomstige Samael. De mix lag in handen van Serge Morattel (Knut, Nostromo, Shora) en het album werd gemasterd door Alan Douches (Mastodon, Converge.)

Meer Lezen
 
Solar Fragment A Spark Of Deity

Powermetal staat vooral bekend als ietwat oubollig. Snelle maar nergens echt ruige gitaren en dubbele basdrums, een zanger met wat iele stem met hoge uithalen en vrolijke koortjes en is maar al te vaak niet bepaald origineel of fris van geluid te noemen. Niet dat ik vies ben van een beetje traditionele power als Edguy of Helloween, maar helaas kent dit genre ook een horde aan matige aftreksels die al te makkelijk de voorbeelden kopieën zonder een eigen geluid te ontwikkelen. Dat het ook anders kan bewijst het Duitse Solar Fragment met “A Spark of Deity”.
Meer Lezen
 
Solenoid Solenoid

Wat krijg je als je Motörhead kruist met stonerrock en een vleugje heavy metal erbij gooit? Het antwoord is: onze zuiderburen van Solenoid. De vijfkoppige band, opgericht in 2003 en nu hun debuut-album uit, heeft namelijk al hun invloeden van hun vorige bands bij elkaar gestopt in 1 grote smeltpot. Het resultaat is een album dat prima wegluistert doordat er vanalles op te horen is.

Meer Lezen
 
Soundshok The Bringers Of Bloodshed

Als je in een klein stadje (Arbroath, Schotland) woont, kan ik het me voorstellen dat je een band begint om eens te ontsnappen en wat meer van de wereld te zien. Dat moeten ook de vier jongens van Soundshok gedacht hebben toen ze in 2001 hun band oprichtte. Een demo, een single, 2 EP's, een live album en dan nu de eerste echte full-length verder, staat de band onder contract bij Rising Records en is er een UK tour in de maak.

Meer Lezen
 
Stevie Klasson Don't Shoot The Messenger

De Zweedse gitarist Stevie Klasson maakt het niet eenvoudig informatie te vinden of om überhaupt zijn album “Don't shoot the Messenger” ergens te kunnen bestellen. Zo gaat de promo-CD die wij ontvingen helaas niet vergezeld van een persbericht. Zijn eigen domein stevieklasson.com én de speciale promosite zijn uit de lucht en op zijn myspace pagina vinden we ook niet veel informatie behalve wat invloeden. Gelukkig zijn er wel enkele tracks te beluisteren, welke een aardig beeld geven van dit album.

Meer Lezen
 
Stick To Your Guns Comes From The Heart

Het uit Orange County, Californie afkomstige Stick to Your Guns wist enige tijd geleden een deal te sluiten met Century Media Records, dit heeft inmiddels geresulteerd dat het Duitse label op 22 augustus het tweede album van de band heeft uitgebracht in Europa. Het album heeft de titel ‘Comes From The Heart’ meegekregen en speciaal voor de Europese versie zijn er maar liefst vier bonus nummers aan het album toegevoegd afkomstig van de ‘For What It’s Worth’ EP uit 2007.

Meer Lezen
 
Stonegard From Dusk Till Doom

Voor mij ligt de tweede cd van het Noorse Stonegard. Tweede? Ik ken de eerste geeneens, denk ik al bijmijzelf. Het blijkt te gaan om de Europese editie van deze plaat. Na 7000 verkochte albums van het debuut in Scandinavie, en 5000 van deze tweede CD, vond men het tijd om het continent kennis te laten maken met deze Noorse metalband.

Meer Lezen
 
Soulskinner Non Stop Killing

Soulskinner uit Griekenland bestaat stiekem al langer dan oprichtingsdatum 2001. Reeds daarvoor maakte al twee van de vijf heren herrie in de band Terra Tenebrae, die in 2001 dus van naam veranderde. Na hun debuut-album tijdens Terra Tenebrae heeft Soulskinner nu hun tweede album, Non Stop Killing, uitgebracht. Het Griekse Sleaszy Rider Records is hiervoor verantwoordelijk. Het met bloed besmeurde voor- en achterkant van de cd laten er geen twijfel over bestaan dat we hier een pot death metal voor de kiezen gaan krijgen van deze Grieken.

Meer Lezen
 
Suicide Silence The Cleansing

Slechts één EP was er voor nodig om de aandacht te trekken van Century Media Records. Het uit Riverside, Californië afkomstige Suicide Silence bracht in 2005 de gelijknamige EP uit, en nu in 2007 is er met behulp van John Travis (Kid Rock, Static X) en Tue Madsen (Dark Tranquility, The Haunted en wie nog meer niet) de nieuwe plaat 'The Cleansing' opgenomen. Tussen die twee uitgaves in werd er veelvuldig getoerd met onder andere Despised Icon, Walls of Jericho en Winds of Plague om maar wat bands te noemen.

Meer Lezen
 
Sworn Amongst And So It Begins

Op de een of andere manier rust er een vloek op metal dat veel bands die een gemiddelde leeftijd van 17 of jonger hebben de hemel in worden geprezen. Ik noem een One Bullet Left, een Decapitated (toen ze begonnen) en nu dus ook Sworn Amongst. Nu is daar niks mis mee, zeker niet als een band het verdiend. Maar als je jong bent en je kan een moppie spelen, betekend het niet dat je album dan ook meteen een regelrechte hit is.

Meer Lezen
 
Synnove The Whore And The Bride

Nadat Brad Bessell in 1994 uit Virgin Black ging, duurde het toch nog tot 2002 voordat hij zijn eigen band Synnove oprichtte. Deze keer met Brad als gitarist en zanger. Na wat stijlveranderingen en het vertrek van keyboardist Jim kwam de band uiteindelijk ten ruste in de vorm die die nu heeft. De band speelt nu een soort mengvorm tussen atmospherische black en doommuziek. Als vergelijking is een kruising tussen My Dying Bride en (oude) Dimmu Borgir wel sluitend.

Meer Lezen
 
Terror The Damned, The Shamed

Ik zal meteen eerlijk zijn tegenover jullie allemaal, hardcore is niet mijn niche/subgenre. Geef mij maar lekkere oldschool death metal, een flinke pot razende thrash of gierende underground grind. Maar omdat toch iemand dit plaatje moet reviewen en ik toch wel benieuwd was naar eens wat anders heeft “The Damned, The Shamed” van Terror de nodige rondjes in mijn cd speler gedraaid.


Meer Lezen
 
Textures Silhouettes

Als er van een Nederlandse band een album hoog in verwachting stond, was het wel dit nieuwe “Silhouettes” van Textures. Als er ook een band in Nederland is met de potentie internationaal verder te komen dan enkele voorprogramma tourtjes, is het ook Textures. En ik moet zeggen dat de verwachtingen die ik van dit album had, volledig ingelost worden. Deze band heeft alle kwaliteit in huis en houdt daarbij ook nog eens alle touwtjes in (eigen) handen. Van artwork tot productie, tot opnames.

Meer Lezen
 
The Briggs Come All You Madmen

The Briggs is een punkrock band uit Los Angeles, Californie en werd opgericht in 2001 door de broers Joey & Jason LaRocca en Chris "X" Arredondo. Sinds de oprichting heeft de band onafgebroken getoerd en onlangs bracht de band hun inmiddels vierde volwaardige album ‘Come All You Madmen’ uit via Side One Dummy Records. Tijd om uit te rusten heeft de band dan ook niet.


Meer Lezen
 
The Buckshots 3 Jacks High

Na het album ‘Too Hot 2 Handle’ is de Zweedse band The Buckshots terug met het album ‘3 Jacks High’, het album staat vol met een viertiental rockabilly songs.Meer Lezen
 
 
The Cumshots Just Quit Trying

Ik kende de band nog niet, en ging daarom even googlen op “The Cumshots”. Adviesje: vertrouw gewoon deze review, en doe het niet. Ik werd er niet vrolijk van. Dit is een Noorse Death`nRoll band, althans volgen Metal Archives. Ik zet mijn vraagtekens bij de “death”, maar dat is denk ik ieder voor zich. Qua genre past dit wel in het hoekje Turbonegro, gekruist met Volbeat, overgoten met een Motörhead sausje.

Meer Lezen
 
 
The EssenEss Project The EssenEss Project

Onlangs kreeg ik het solo album van gitarist Steve Smyth toegestuurd, het project heeft de titel “The EssenEss Project” meegekregen en op het album wordt Steve bijgestaan door bassist Steve Hoffman en drummer Atma Anur (Cacophony, Jason Becker, Greg Howe, Ritchie Kotzen, Tony MacAlpine). Steve werd vooral bekend als gitarist van de metalband Nevermore. Steve Smyth begon zijn carrière in 1996 in Bay Area power metalband Vicious Rumors waar hij tot 1999 deel van uitmaakte.
Meer Lezen - Dutch
Read More - English
 
The Freeks The Freeks

Het titelloze debuutalbum van The Freeks staat bol van muzikale verwijzingen naar oude helden. Vooral de jaren ’60 en ’70 zijn ruim vertegenwoordigd. De psychedelica van The Doors, de spacerock van Pink Floyd, riffs van Zeppelin, foute orgeldeuntjes van Deep Purple, het is allemaal aanwezig. The Freeks vermengen dit echter ook nog eens met een hedendaags punkrockachtig sausje en een toefje alt.country waardoor het geheel toch lekker fris klinkt.


Meer Lezen
 
The Haunted Versus

The Haunted kent iedereen natuurlijk als de band van de broertjes Björler na At the gates, waar zij van de zomer op reunietoer mee waren langs een aantal grote festivals. Zij zijn nu al toe aan hun 6e album in 10 jaar, dat uitkomt via Century Media. Wie de band een beetje gevolgd heeft weet dat je geen 2e At The Gates hoeft te verwachten, maar een melodieuze, moderne thrashplaat.


Meer Lezen
 
The Hellacopters Head Off

Op 18 april is het inmiddels zevende en allerlaatste studio album van de Zweedse rockers van The Hellacopters uitgekomen, het album heeft de toepasselijke titel ‘Head Off’ meegekregen. De band zal echter deze zomer nog wel op enkele festivals te zien zijn en staat er nog een Europese tournee gepland, maar daarna is het definitief over met de band en wordt na ruim dertien jaar de handdoek in de ring gegooid.


Meer Lezen
 
The Sound Ex Palomino

'Palomino' is volgens mij het tweede album van The Sound Ex, een Britsche rockband die in 2003 is opgericht. De plaat is in 4 weken opgenomen in samenwerking met Paul Reeve, die je wellicht kent als producer van grote namen als onder andere Muse en Supergrass. Wat me direct opvalt als ik deze cd voor de eerste keer hoor is de energie die er van de plaat uitgaat. Het is erg moeilijk om niet mee te gaan tikken en je hoofd stil te houden. Het heerlijke van deze band is ook dat het me niet echt ergens aan doet denken.
Meer Lezen
 
Time Has Come White Fuzz

Regain Records zal het debuutalbum van de math / grind / breakcore / deathcore band Time Has Come op 22 mei uitbrengen, de nieuwste creatie van onze Duitse vrienden heeft de titel “White Fuzz” meegekregen. Het album werd in de Little Big Ears studio in Hamburg opgenomen onder leiding van Christoph Stepan.

Meer Lezen
 
Theodore Ziras Hyperpyrexia

De Griekse gitarist Theodore Ziras is een “gitaarwizard”, in de volksmond ook wel als “shredder” omschreven. Natuurlijk komen dan vooral de bekende voorbeelden als Satriani en Vai naar voren, topgitaristen waar ook Ziras niet van onder stoelen of banken steekt een voorliefde voor te hebben en een groot deel van zijn inspiratie vandaan te halen. Het zal dan ook niemand verbazen dat op “Hyperpyrexia” vooral de stevige gitaarriffs centraal staat en het een instrumentaal album betreft.

Meer Lezen

 
The Street The Divine Debauchery

De Amerikaanse hardrockers The Street hebben januari 2008 alweer hun zesde album uitgebracht. Tot voor kort echter deed men dat allemaal in eigen beheer aangezien er nog geen platendeal was. Dit album, “The Divine Debauchery” brengt wat dat betreft dan ook eindelijk de doorbraak voor deze band want enkele weken geleden kon men verheugd melden inmiddels bij label Artist Service getekend te hebben.
 

Meer Lezen

 
Thorium Feral Creation

Thorium. Th 90 vertelt mijn Binas aan mij. En op wikipedia staan nog veel meer leuke feitjes te lezen over dit scheikundige element. Maar laat ik u niet vervelen met nutteloze informatie zoals elektronenconfiguratie, oxidatietoestanden of aggregatietoestanden, het gaat hier om de Deense band. Nog nooit van gehoord, maar niettemin bestaat de band al 11 jaar, en hebben ze reeds in 2000 en 2002 twee albums op de markt gebracht.

Meer Lezen

 
The Agony Scene Get Damned

Het nieuwe album ‘Get Damned’ van het Amerikaanse The Agony Scene zal op 21 januari uitkomen via Century Media Records en is daarmee het derde album van de band en tevens het derde label. Voorgangers ‘The Agony Scene (2003) en ‘The Darkest Red’ (2005) kwamen respectievelijk uit bij Solid State Records en Roadrunner Records. ‘Get Damned’ borduurt enigszins voort op de ingeslagen weg op beide voorgangers.

Meer Lezen

 
Thyrfing Hels Vite

In 2007 besloten Thomas Väänänen en Henrik Svegsjö na een verblijf van tien jaar Thyrfing te verlaten. In sommige bands zou dat misschien reden tot zorgen zijn, maar in dit geval niet. Thyrfing doet namelijk waar ze al ruim een decennium mee bezig zijn, met viking metal proberen de wereld te veroveren. Of dat gaat lukken vraag ik me af, maar de fans hoeven zich geen zorgen te maken.

Meer Lezen

 
Tracedawn Tracedawn

Het idee achter het Finse Tracedawn ontstond in de winter van 2005, na het aantrekken van de juiste muzikanten door oprichter en gitarist Tuomas Yli-Jaskari in de zomer van 2006 was de band een feit. Hierop sloot de band zich op in de Studio Redhouse om de demo “Path Of Reality” op te nemen waarmee de band de aandacht wist te trekken van diversen labels. Einde 2007 tekende de band uiteindelijk bij Redhouse FMP en niet veel later werd het een vier nummers tellende EP opgenomen.
Meer Lezen
 
Tribe After Tribe MOAB

Heel eerlijk gezegd, ieder zijn smaak, maar dit album van Tribe After Tribe is niet mijn cd. In verscheidene nummers wordt door een mevrouw een deels Bijbelse tekst voorgelezen, kerkklokken klinken en de instrumentale muziek is mij iets te psychedelisch. De (wat mij betreft) echte muzieknummers op dit album zitten technisch goed in elkaar en de zanger, meneer Robbi Robb, heeft een stem die je meetrekt de nummers in en daarnaast een enorme schare aan muzikanten die hebben meegewerkt aan dit album.
Meer Lezen
 
Trigger The Bloodshed Purgation

Trigger The Bloodshed bestaat net een jaar, en is daarin al op tour geweest met Napalm Death en Narcosis. Rising Records heeft zo te zien de nieuwste death/grind sensatie weten te tekenen. Purgation is na een losse single/demo hun debuut album. Oh ja, de heren komen uit de UK, uit Bath. Meer informatie kan ik ook niet achterhalen, dus moet de muziek het verhaal maar doen.

Meer Lezen

 
Twisted Sister Live At The Astoria

Twisted Sister heeft eigenlijk geen introductie nodig. In de jaren ’80 was de band bijzonder populair door hun videoclips en frontman Dee Snider. De band stond en staat misschien meer in de spotlight door de show die zij tijdens hun optredens opvoeren. Maar muzikaal gezien is de band ook zeker prima in orde. De mannen draaien nu al 35 jaar mee en nog steeds zijn de optredens een grote show waar je van kunt genieten terwijl je kijkt en luistert

Meer Lezen

 
Uli Jon Roth Under A Dark Sky

Op 22 september is het langverwachte nieuwe album van Uli Jon Roth verschenen, het album heeft de titel ‘Under A Dark Sky’ meegekregen en is daarmee de opvolger van het uit 2003 stammende ‘Metamorphosis of Vivaldi's Four Seasons’. Uli is natuurlijk bekend geworden van zijn werk bij Scorpions om na zijn vertrek aldaar verder te gaan met de band Electric Sun. Maar inmiddels heeft de beste man inmiddels alweer zo’n vijf solo albums met ‘klassieke’ gitaarstukken op zijn naam heeft staan.

Meer Lezen
 
Unitopia Dark Frequincies

Het Australische Unitopia ontstaat al in 1996, toch zou het tot 2005 duren voordat het debuutalbum ‘More Than A Dream’ het levenslicht zag. Als invloeden noemt het bijgesloten persbericht The Flower Kings, Van der Graaf Generator, King Crimson en Men At Work. Nu is de ene referentie wat duidelijker te herkennen dan de ander maar duidelijk is in ieder geval dat we het hier over licht progressieve symfonische poprock hebben en zeker niet over metal.

Meer Lezen
 
Unleashed Hammer Battalion

Het nieuwe, inmiddels negende album ‘Hammer Battalion’ van het Zweedse Unleashed zal op 9 juni via Steamhammer uitkomen en is daarmee de opvolger van het uit 2006 stammende ‘Midvinterblot’ album. Unleashed werd ergens eind jaren tachtig opgericht en in 1991 werd het debuutalbum ‘Where No Life Dwells’ uitgebracht. Samen met bands zoals Entombed, Grave en Dismember is Unleashed een van de grondleggers van de Zweedse deathmetal scene en kan de band op dit moment gerekend worden tot een van de betere old school death metal bands.
Meer Lezen
 
UnSun The End of Life

Wie het muzieknieuws een klein beetje bijhoud heeft vast wel gehoord dat gitarist Mauser niet meer bij Vader speelt. Volgens de diverse media was hij al een tijdje met zangeres Aya bezig aan een ander project, Unseen geheten. Of hij zich daar nu beter bij voelde of dat Vader hem om andere redenen gekickt heeft zullen we nooit zeker weten, feit is dat Unseen zijn naam heeft moeten veranderen in UnSun en inmiddels toe is aan het officiële debuutalbum: The End of Life.

Meer Lezen
 
Venomous Concept Poisonous Apples

Lang, lang geleden op een concert hier ver, ver vandaan ontmoette twee mensen elkaar. Ze aten pizza, ze praatte over muziek en konden het goed met elkaar vinden. Vriendschap ontstond en ging nooit meer weg. Maar zoals altijd gaat iedereen z'n eigen weg, en ook deze twee mensen. Totdat ze echter elkaar weer in 2004 tegenkwam en tijdens het luisteren van Poison Idea, Black Flag en Systematic Death hardop afvroegen: waarom hebben wij geen band samen?

Meer Lezen

 
Vicious Art Pick Up This Sick Child

Vicious Art beschikt over nogal wat ervaring in de gelederen. Zo vinden we ex-leden van Dark Funeral, Obscenity, Entombed en Dominion Caligula in deze band terug. De band, die trouwens prat gaat op hun status van extreem intense live band, werd na een eerste album en EP getekend door Mighty Music, die nu hun tweede langspeler uitbrengt.
 

Meer Lezen

 
Volbeat Guitar Gangsters & Cadillac Blood

Afgelopen 1 september is het inmiddels derde album van het Deense Volbeat via Mascot Records uitgekomen. De band behoeft inmiddels geen verdere introductie, immers vanaf het debuutalbum ‘The Strength / The Sound / The Songs’ dat in 2005 uitkwam is de ster rijzende van de band. Volbeat weet op een eigenzinnige manier stevige, pakkende metal te mixen met klassieke rock ’n roll elementen, punk en zelfs wat country invloeden. Hierdoor ontstaat een mix van strakke, pakkende metal met een onweerstaanbare groove voorzien van stevige gitaarriffs.
Meer Lezen
 
Waltari The 2nd Decade / In the Cradle

Het Finse Waltari speelt een mix van metal, folk, hiphop, gothic enzovoorts. Een mengelmoes aan stijlen dus, wat je een beetje kan vergelijken met bijvoorbeeld een Volbeat of Korpiklaani, al wordt men ook wel vergeleken met Faith No More. Echter waar voorgenoemde bands wel doorgebroken zijn bij het grote publiek blijft dat voor Waltari een beetje uit.

Meer Lezen
 
Warbringer War Without End

Het debuutalbum ‘War Without End’ van het jonge, uit Los Angeles afkomstige thrash combo Warbringer zal op 22 februari via Century Media Records verschijnen. De band werd in 2004 opgericht en na de release van de eerste demo werd in 2006 de EP ‘One By One The Wicked Will Fall’ in eigen beheer uitgebracht (deze release is inmiddels uitverkocht). Kort hierop werd de band door Century Media opgepikt. Het album werd geproduceerd door de legendarische Bill Metoyer (Slayer, Dark Angel, D.R.I., Sacred Reich, Hallows Eve).

Meer Lezen
 
War of Ages Arise and Conquer

War of Ages is een heerlijk consistente band. Elk jaar een album sinds 2005, heel netjes. Vandaar dat we binnen vier jaar alweer bij nummer vier beland zijn. Helaas ben ik allesbehalve bekend met het vorige werk en moet ik dus enkel afgaan op wat ik hier hoor.Meer Lezen
 
Warrel Dane Praises To The War Machine

Op 25 april zal het soloalbum van Nevermore-zanger Warrel Dane via Century Media records verschijnen, het album heft de titel ‘Praises To The War Machine’ meegekregen. Warrel Dane kennen we natuurlijk als de excentrieke frontman van de progressieve metal band Nevermore dat dan weer een voortvloeisel uit de legendarische metalband Sanctuary. Nevermore onderscheidt zich vooral door de progressiviteit, de teksten en de zang van Warrel Dane. De band bereikte hun doorbraak met de albums 'Dreaming Neon Black' en 'Dead Heart In A Dead World'.
Meer Lezen
 
Walter Trout The Outsider

Het is een discussie die al voortduurt sinds er ooit ergens iemand een expressie de moeite vond om er iets over te schrijven en het lijkt weer een hot item: kan of moet een recensie volledig objectief zijn?? Nou ik kan de lezers één ding vertellen: volgens mij niet. Muziek is vooral een kwestie van smaak en gevoel wat je niet wiskundig kan of moet ontleden. En al helemaal niet als ik de nieuwe Walter Trout op de deurmat vind. Walter is zo’n typische gitarist die een beetje tussen wal en schip valt.

Meer Lezen
 
We Tension & Release

Op de valreep van 2008 verscheen het inmiddels zevende volwaardige album van de Noorse formatie We, de band werd zo'n vijftien jaar geleden opgericht en ‘Tension & Release’ zoals de titel van het nieuwe schijfje luid is de opvolger van het in 200 uitgebrachte ‘Smugglers’. De band toerde inmiddels in het voorprogramma van bands zoals Queens of The Stone Age en Motörhead.

Meer Lezen
 
Wednesday 13 Fuck It, We'll Do It Live

Na drie officiële studio albums is er dan eindelijk een live album dat de toepasselijke titel ‘Fuck It, We’ll Do It Live’ heeft meegekregen. De opnames werden eerder dit jaar gemaakt tijdens de tour ter promotie van het ‘Skeletons’ album in Crocodile Rock te Allentown, Pennsylvania. Aangezien we de opnames op zowel de CD als de DVD identiek zijn (behalve natuurlijk dat de DVD van beelden is voorzien) zal ik me gewoon richten op allebei tegelijk.

Meer Lezen
 
Wednesday 13 Skeletons

Wednesday 13, oftewel Joseph Poole begon zijn carrière als muzikant in de band Maniac Spider Trash, richtte hierna de band Frankenstein Drag Queens From Planet 13 op om vervolgens samen met Joey Jordison van Slipknot de Murderdolls op te richten. Na een succesvol album en enkele geslaagde tours door zowel Europa als Amerika houd de band het voor gezien en richt Wednesday zijn eigen band op, genaamd Wednesday 13.Begin 2005 kwam uiteindelijk het debuut ‘Transylvania 90210’ uit, gevolgd door het album ‘Fang Bang’ in 2006.

Meer Lezen
 
Witch Paralyzed

Het gelijknamige debuut van Witch stamt inmiddels uit 2006 en inmiddels ligt de opvolger Paralyzed dan ook alweer enige tijd in de winkels. De muziek van deze band laat zich het beste omschrijven als een soort indie rock met een stoner-randje. Maar je zou wat mij betreft ook de termen psychedelica, rammelrock en garage toe kunnen voegen. Dit alles met een sausje van jaren '70 metal op een bedje van muzikale hysterie en de nodige valse koortjes natuurlijk.

Meer Lezen
 
Wonderfools Too Late To Die Young

Onlangs is het nieuwe album ‘Too Late To Die Young’ van het Noorse Wonderfools uitgekomen via Wild Kingdom Records en dat is daarmee inmiddels de vierde langspeler van de band. Het album werd opgenomen onder leiding van producer Boerge Finstad in de Toproom Studios in Hadeland.Meer Lezen
 
Zimmers Hole When You Were Shouting At The Devil...

Op 17 maart zal het inmiddels derde Zimmers Hole album ‘When You Were Shouting At The Devil... We Were In League With Satan’ uitkomen via Century Media records. Het album is de opvolger van het in 2001 uitgebrachte ‘Legion of Flames’. Zimmers Hole bestaat uit de voormalig Strapping Young Lad leden, Jed Simon (gitaar), Byron Stroud (bass) Gene Hoglan (drums). Het debuutalbum ‘Bound By Fire’ verscheen in 1997.

Meer Lezen
 
Zonaria The Cancer Empire

Alsof het niks kost brengt Zonaria hun tweede album in twee jaar uit. Voorganger ‘Infamy and the Breed’ kwam ietsje meer dan een jaar geleden uit en nu is er dan de volgende plaat voor de jonge band uit Zweden. Ze zijn dus al snel opgemerkt door Century Media want de eerste plaat kwam nog op het vrij onbekende Pivotal Rockordings uit. Een groter label betekent ook betere namen voor de productie. Dus dan is het niet vreemd dan Fredrik Nordström de producer was en de master Peter In De Betou.

Meer Lezen
 

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013  -   2012  -  2011 - 2010  -  2009  -  2008  -  2007  -  2006