Photos by : © '05 E. Straver / T. Martijn
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

31/07/2003 – 02/08/2003 – Wacken Open Air 2003, Part 14 – Wacken - Duitsland

Wegens eindeloze files rond Hamburg halen we Circle II Circle niet. Annihilator is dus de opwarmer voor wat een onvergetelijk festival zal blijken. De legendarische thrashers openen sterk met "Speed and Agression". Jeff Waters en de zijnen krijgen zoveel bijval van het publiek dat ze zelfs eventjes van slag lijken te zijn. Enig minpunt aan dit optreden is dat zanger van dienst Dave Padden de hogere zanglijnen niet altijd aankan. Dit wordt pijnlijk duidelijk in het nummer "Alison Hell". (AK)

 

Toen we uiteindelijk klaar waren met het opzetten van de tenten was het optreden van Victory ondertussen voorbij. Op dat moment horen we ineens “Motor Cycle Man” van Saxon. Iedereen vraagt zich af wat er gebeurt. Bij het podium aangekomen blijkt dat inderdaad Saxon staat te spelen ondanks dat dit niet in het programmaboekje vermeld stond. Verder worden nog “Demin & Leather” en “Princes Of The Night” gespeelt en hierna is het gedaan met de pret. Saxon verrast hiermee een groot deel van het publiek en laat alvast horen en zien wat we volgend jaar op Wacken mogen verwachten. (TM)

Hierna is het de beurt aan Running Wild om hun piraten-metal aan het publiek te laten horen. Ik zag deze band nog niet eerder aan het werk maar naar mijn inzien zette Running Wild een degelijke set neer met veel meezingers zoals “Under Jolly Roger” en “Chains And Leather”. We kregen vandaag geen grootse show te zien, alleen zanger Rolf stond in zijn piraten kleding te spelen. De kwaliteit van de zang liet wel iets te wensen over maar dat mocht de pret niet drukken. Het overgrote deel van de Duitse fans genoten dan ook van nummers als “Branded And Exiled” en “Bad To The Bone”. Na het optreden van Running Wild kregen we nog een degelijk vuurwerk te zien. Hierna zijn we nog een paar uurtjes doorgezakt in de backstage bar. (ES)

Vrijdagmorgen werden we al vroeg onze tenten uitgebrand door een bloedhete zon zodat we om een uur of tien al op de festivalweide stonden met een paar grote koppen koffie om de katers weg te drinken. Hierdoor waren we dus ruim op tijd om Dew Scented aan het werk te zien. Tijdens de soundcheck van deze band werd Slayer’s “War Ensemble” gespeeld en hierdoor stond er in korte tijd veel publiek voor het podium. De set van deze death-thrash band bestond vooral uit nummers van hun laatste cd ’Inwards’, maar er werd ook alvast een voorproefje gegeven van hun aanstaande cd ‘Impact’. (TM)

Het Zweedse The Crown verwent het publiek met hun rock and roll getinte death metal. Nummers als "1999-Revolution 666" gaan erin als zoete koek en we worden zelfs vergast op een nieuw nummer. "Possessed 13" wordt met andere woorden het zoveelste album om naar uit te kijken in de nabije toekomst. (AK)

De volgende band Diamond Head was aangevuld met enkele leden van Tygers Of Pan Tang. Hierdoor stond zanger Jess Cox dan ook wat onwennig de nummers van een blaadje op te zingen. Het geluid was redelijk in orde. De set bestond grotendeels uit nummers van beide bands. We kregen natuurlijk wel de klassiekers te horen waarmee Metallica groot is geworden, zoals “Helpless” en “Am I Evil”. (ES)

 

Sentenced is vervolgens aan de beurt. Hun melodische heavy metal staat in sterk contrast met de andere groepen die vandaag het Black Metal Stage bestijgen, maar wellicht heeft hun deathmetal verleden iets te maken met hun plaatsing op dit podium. Nummers die me opvallen, zijn het prachtige "Broken" en "Sun Won't Shine" wat vrij sarcastisch overkomt met een bloedhete zon die op onze hoofden schijnt. Wacken 2003 lijkt trouwens wel het jaar van de covers te zijn. Een hoop bands vult hun setlist aan met eigen bewerkingen van metalstandards. Ook Sentenced blijft niet achter en brengt een versie van "The Trooper" ten beste. (AK)

De volgende band die we aan het werk zagen was Testament. Zanger Chuck Billy is geheel genezen van zijn ziekte en dat was te merken ook. Nummers als “Alone In The Dark”, “Over The Wall” en “Into The Pit” werden dan ook met zoveel power gebracht dat het publiek compleet uit zijn dak stond te gaan. Voor het podium ontstond dan ook een enorme pit. De rest van de band speelde uitstekend en je kon echt zien dat Testament genoot van het massaal aanwezige publiek. We kregen verder nog de nummers “True Believer”, “The Haunting” en Electric Crow” te horen en met de toegift “Deciples Of The Watch” werd het optreden afgesloten. (ES)

Dat Die Apokaliptischen Reiter een grote groep is in eigen land bewijst de massa volk die zich voor het Party Stage schaart, terwijl tegelijkertijd toch het machtige Testament het hoofdpodium betreedt. We worden zoals altijd getrakteerd op een traditioneel Reiterfeestje, waar muzikaal alles kan en de energie van het podium spat. Van dit optreden werden tevens opnames gemaakt voor een toekomstige DVD, dus wie het mistte kan het later alsnog meemaken. (AK)

Na al het geweld van Testament en Die Apokaliptischen Reiter was het nu aan Gamma Ray om het publiek te vermaken. Gamma Ray speelde een goede set met nummers als ”Heart Of The Unicorn”, “Last Before The Storm” en “Armageddon”. Tijdens het nummer “The Silence” werd zanger Kai Hansen bijgestaan door ex bandlid Ralf Scheepers. Als afsluiter kregen we nog “Victim Of Fate” te horen. (ES)

Na Gamma Ray was het de beurt aan In Flames. De set begon met “Cloud Connected” en “Clayman” en werd daarna vervolgd met “Watch Them Feed”. De rest van gespeelde nummers kwamen voornamelijk van hun laatste album ‘Reroute To Remains’ zoals “Drifter”, “Trigger” en “Black And White”. Maar natuurlijk werden ook enkele oude nummers gespeeld zoals “Episode 666” en “Moonshield”. In Flames zette een goede show neer met veel bommen, explosies en een groots vuurwerk. (TM)

 

De eerste nummers van Twisted Sister moesten we missen omdat er zoveel fotografen waren dat het even duurde voordat we de fotopit in mochten. Het was erg leuk om deze oude rockers nog eens te zien in de originele bezetting. We kregen onder meer de nummers “You Can’t Stop Rock and Roll”, “The Fire Still Burns” en “Ride To Live, Live To Ride” te horen. De klassiekers werden ook niet vergeten en bij de nummers “Were Not Gonna Take It” en “I Wanna Rock” ging het publiek dan ook volledig los. Verder kregen we nog het in 2001 door Dimmu Borgir gecoverde “Burning Hell” te horen. Hierna was het ondertussen de hoogste tijd om naar de bar te gaan. (ES)

Om een uur of twee in de nacht hebben we nog een stukje van Lordi gekeken, deze Finse band ziet er een beetje uit zoals Gwar alleen de afgehakte ledematen bleven achterwegen. Lordi zette een goede show neer en was een leuke afsluiter van deze zeer warme dag. (ES)

Ondanks dat we het bijna licht hadden zien worden onder het genot van een drankje waren we alweer vroeg op om de eerste band van de dag te aanschouwen.

Zaterdag was het Duitse Holy Moses dat op het hoofdpodium mocht openen. Zij vielen in voor Sinister, die kort voor het optreden afzegden. Holy Moses speelde voornamelijk nummers van hun laatste cd ‘Disorder Of The Order’ maar enkele oudjes zoals “Finisched With The Dogs” en “The New Machine“ werden ook niet vergeten. Het geluid op het Black Metal Stage was vooral in het begin van de dag tijdens Malevolent Creation en Carpathian Forrest niet erg best en we hebben hierdoor deze bands ook niet erg lang beluisterd. (ES)

Vandaag staan er een hoop bands die me interesseren in de Wet Stage. Tijd om deze tent die 's avonds dienst doet als feest- en zuiptent een bezoekje te brengen. Als enige vertegenwoordigers van de Nederlandse metalscene - na het afzeggen van Sinister - doet Callenish Circle het meer dan behoorlijk. "Soul Messiah" is zoals altijd de opener en ook Pestilence-cover "Out Of The Body" passeert de revue. De agressie spat van het podium en zorgt ervoor dat de kater die me voor het optreden nog in zijn ban hield, alweer vergeten is. (AK)

Omdat het overdag erg warm was hebben we een deel van het programma gemist dus snel naar de volgende band. Masterplan de band van ex-Helloween leden Roland Grapow en Uli Kusch was de volgende band die we aan het werk zagen. De set bestond voornamelijk uit nummers van hun debuut cd. We kregen onder meer de nummers “Bleeding Eyes” en “Crawling From Hell” te horen aangevuld met enkele Helloween nummers. (ES)

Na Masterplan was het aan de beurt aan Soilwork. Na enkele nummers konden we wederom constateren dat het geluid niet al te best was, maar toch is Soilwork een band met kwaliteiten. Het overgrote deel van de nummers van Soilwork was afkomstig van hun laatste twee albums. Van hun laatste album waren dat onder meer de nummers “Figure Number Five”, ”Light The Torch” en “Distortion Sleep”. Verder kregen we van hun voorlaatste cd ‘Natural Born Chaos’ de nummers “Follow The Hollow” en “As We Speak” te horen. De vermoeidheid en de brandende zon beginnen inmiddels hun tol te eisen en dus wordt het tijd om wat te eten en drinken. (TM) 

Door security-perikelen mis ik het grootste deel van de Ancient Rites-show. Wanneer ik dan toch eindelijk ter plaatse geraak, lijk ik in Vlaanderen verzeilt geraakt. De eerste rijen hebben Vlaamse leeuwen mee en je hoort er bijna enkel Vlaams spreken. Frontman Gunther Tijs is duidelijk geëmotioneerd door deze blijk van appreciatie. Bart Vandereyken, vervanger van gitarist Jan Yrlund, is al volledig ingeburgerd. (AK)

Darkane is voor mij samen met Testament en Twisted Sister een van DE groepen van Wacken 2003. De Wet Stage-tent is volgeladen met fans, het hele optreden door proberen mensen nog binnen te geraken. Ademen is hier een luxe. Van Expanding Senses speelt het Zweedse vijftal knallers als "Fatal Impact" en "Chaos Vs Order" en ook het oudere werk passeert de revue. Hopelijk krijgen ze volgend jaar een plaats op het hoofdpodium toebedeeld. (AK)

 

Nile is de volgende band die we aan het werk zien en het lijkt er op dat het geluid nu wel in orde is. Nile heeft de naam een zeer brute live band te zijn en dan blijkt ook wel aan het publiek wat in zeer grote getale aanwezig is. Nile zette een degelijke show neer en wij waren erg onder de indruk van de snelheid en kwaliteit waarmee deze band speelde. (ES)

Breed77 is dit weekend de vreemde eend in de bijt. De van Gibraltar afkomstige Londenaars beginnen hun set vol vuur, maar helaas voor een lege tent. Het spreekt voor hen dat deze tegen het einde van hun set helemaal gevuld is met dansende en moshende metalheads die uit de bol gaan op nummers als "Floods", "Rise" en de nieuwe single "La Ultima Hora". Ik heb het al gezegd, maar val nog maar eens in herhaling: "Hou deze jongens in het oog!" (AK)

Na al het geweld van Nile op het Black Metal Stage is het aan Slayer om dit te overtreffen. Al snel blijkt dat de geluidsman tijdens de eerste vijf nummers nog niet wakker is en hierdoor ging er een groot deel van de power van Slayer verloren. Er werd afgetrapt met “Disciple” gevolg door “War Ensemble”, “Mandatory Suicide” en “Angel Of Death”. Verder kregen we nog “Necrophobic”, “Altar Of Sacrafice” en “Jesus Saves” te horen. De set wordt vervolgd met onder andere “Dead Skin Mask” en “Criminally Insane”. Slayer sluit vervolgens het optreden af de met de klassiekers “South Of Heaven” en “Raining Blood”. Omdat het optreden een kwartier te laat was begonnen is het na ongeveer 70 minuten alweer voorbij. De rest van de gespeelde nummers bestond vandaag uit alle nummers van het ultieme Slayer album ‘Reign In Blood’. Dit maakt dan ook het korte optreden en slechte geluid nog een beetje goed. (ES)

We hebben samen met ongeveer dertigduizend metalheads van het veertiende Wacken Open Air festival genoten. We zagen veel bands en het weer was uitstekend. Echter het programma was dit jaar toch beduidend minder dan voorgaande jaren, maar niet getreurd want volgend jaar bestaat Wacken 15 jaar dus wordt het hoog tijd voor een geweldig metal-feest.

Voor meer bandfoto's zie het fotogedeelte van deze website!!!