Photos by : © '05 E. Straver / T. Martijn
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

11/08/2001 - Thrash Of The Titans Festival – Maritime Hall – San Fransisco

Eindelijk was het dan zover zaterdag 11 augustus, er werd al veel over gesproken en geschreven op het wereldwijde net. Een thrash-festival voor het goede doel, om geld in te zamelen. Omdat bij zanger Chuck Billy van Testament een zeer ernstige vorm van kanker werd geconstateerd. En omdat in Amerika iedereen zelf voor alle medische kosten moet opdraaien kwamen alle grote thrash bands nog voor een keer bij elkaar, Heathen, Sadus, Flotsam & Jetsam, Forbidden Evil, Death Angel, Exodus, S.O.D. , Anthrax, Vio-Lence en Legacy (voormalig Testament).

Omdat de zaal erg laat haar deuren opende en iedereen gefouilleerd werd was de zaal nog maar net voor de helft gevuld toen Heathen aan hun set begon. Heathen heeft naar mijn weten maar 2 albums uitgebracht, de band speelde oa het titelnummer “Breaking The Silence” van hun debuut album en “Heathen Song” van ‘Victims Of Deception’ uit 1991. Heathen stal de show met gitarist Ira Black (bovendien gitarist in Vicious Rumors) met haar wat bijna tot op de grond reikte.

Hierna was het de beurt aan Flotsam & Jetsam die invielen voor uitgevallen band Laaz Rockit. Er werd zeer oud materiaal gespeeld “Hammerhead” van hun debuut ‘Doomsday For The Deceiver’ uit 1986 en “Escape From Within” maar ook enkele nieuwe nummers waaronder “Dig Me Up, To Bury Me” van het onlangs uitgebrachte ‘My God’. Er gingen wat geruchten dat Jason Newsted (Ex Metallica) ook nog mee zou spelen maar dit was helaas niet het geval. Een paar dagen na dit festival besluit zanger van het eerste uur Erik A.K. om Flotsam & Jetsam te verlaten, zijn vervanger zal waarschijnlijk James Rivera (oa Hellstar) zijn.

Nu was het de beurt aan Sadus om hun kunnen te tonen. Dat dit niet erg moeilijk was met meester bassist Steve DiGiorgio (oa Death, Testament) bleek wel uit de reacties uit de inmiddels volgelopen zaal. Met drummer Jon Allen (die later op de avond ook nog met Legacy speelde) en zanger Darren Travis werden oa nummers zoals  “Man Infestation”, “Sadus Attack” en “Through The Eyes Of Greed” gespeeld.

Toen Forbidden Evil het toneel betrad ging de zaal voor het eerst deze dag volledig uit zijn dak. De set van Forbidden Evil bestond volledig uit nummers van hun gelijknamige debuut album. Nummers als “Off The Edge”, “Feel The Pain”en Chalice Of Blood” werden zeer strak uitgevoerd door gitarist Glen Alvelais, drummer Paul Bostaph (Slayer) en inleen kracht van Testament Steve Smyth, die later in de set wisselde met oudgediende Tim Calvert.

Na al deze brute kracht was het de beurt aan Exodus. De set van Exodus bestond vooral uit materiaal van hun debuut ‘Bonded By Blood’ uit 1985 “And Then There Were None”, “No Love”, “Piranha” en “Deliver Us To Evil” om enkele te noemen. Exodus was goed op dreef en was na een aantal jaar weer bij elkaar met bijna de gehele origine line-up van hun debuut album, alleen bassist Rob McKillopp ontbrak. Beide gitaristen Rick Hunolt en Gary Holt speelden of hun leven ervanaf hing en drummer Tom Hunting sloeg alle gaatjes perfect dicht. Dit optreden met zanger Paul Baloff werd afgesloten met een uitstekende uitvoering van “Strike Of The Beast”.

Nu was aan Death Angel om het niet te vermoeien publiek te vermaken. Death Angel speelde, zoals vele bands deze dag, veel materiaal van hun debuutalbum. “Evil Priest”, “Voracious Souls”, “Kill As One” en “Thrasher” werden zeer goed gebracht door deze goede band, die toen hun debuut werd uitgebracht, gemiddeld nog maar 16 of 17 jaar oud waren. Teruggekeerde zanger Mark Osegueda was erg goed bij stem en de band kondigde na dit optreden aan, dat ze binnenkort nog een aantal optredens zullen doen. (Het is nog niet bekend of ze ook naar de Benelux zullen komen.)

Zanger Billy Milano van S.O.D. die ook tussen de bands door als spreekstal meester fungeerde, zorgde met zijn band voor nog hogere temperaturen in de zaal. S.O.D speelde veel oud materiaal zoals “Milano Mosh”, “Speak Englisch Or Die” en “Fist Banging Mania”. De set van S.O.D was niet erg lang omdat gitarist Scott Ian en drummer Charlie Benante nog een complete set met Anthrax voor de boeg hadden. Wel werden nog even de “Ballad of Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Micheal Hutchence” en “Fuck The Middle East”gespeeld.

Anthrax werd aangevuld met bassist Frank Bello en zanger John Bush, die de oudjes “Metal Thrashing Mad”en “Gung-Ho” tegen mijn verwachting in nog goed zong. Velen hadden nog de hoop dat oudgediende zanger Joe Belladonna nog voor een verrassing zou zorgen, maar John Bush maakte toch gewoon de set af met “Time”, “Indians” en “Bring The Noise”.

Het was ondertussen al over twaalven en de klappers moesten nog komen, maar voor het zover was kwam Adam Duce bassist van Machine Head nog een donatie overhandigen van 2000 Dollar aan Chuck Billy die al een tijdje vanaf het podium stond toe te kijken naar alle bands die ontzettend hun best deden. Adam Duce was gekomen omdat zij bandmaatje voormalig gitarist van Vio-Lence Robb Flyn niet kon komen.

Nu was het de beurt aan Vio-Lence en wat ging het publiek uit zijn dak bij deze band. Alle nummers werden woord voor woord meegezongen. Vio-Lence bracht veel materiaal van hun eerste 2 albums ‘Eternal Nightmare’ en ‘Opressing The Masses’, uitblinker van Vio-Lence was de zeer goede frontman Sean Killian, die uitstekend werd bijgestaan door gitarist Phil Demmel en bassist Deen Dell.

Uiteindelijk stond nu afsluiter Legacy op het podium. Legacy speelde alle klassiekers waaronder “Alone In The Dark”, “Burnt Offerings”, “Do Or Die” en “First Strike Is Deadly”. Verrassing van de dag was dat gitarist Alex Skolnick en bassist Greg Christian ook meespeelden, de zang werd verzorgd door Steve Souza, die voordat het debuut werd opgenomen naar Exodus verkaste. Tijdens de nummers door werd er veel gewisseld om alle oudgedienden een kans te geven. Nadat Jon Allen de drumkruk verruilde met Paul Bostaph kwam ook gitarist van het eerste uur Derik Ramirez het podium op, om samen met Steve DiGiorgio “Over the Wall” en “Reign Of Terror” te spelen. Alleen gitarist Eric Peterson speelde de hele set mee en er werd afgesloten met “Into The Pitt” waarbij Chuck Billy ook het podium betrad om samen met Steve Souza deze geweldige dag af te sluiten.

Het was tegen 3 uur in de morgen dat Legacy het podium verliet en na bijna 12 uur thrash geweld was er nog niemand die de zaal voortijdig had verlaten.

Voor foto's zie het fotogedeelte van deze website!!!