Photos by : © '09 E. Straver / T. Martijn
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

26/09/2009 - Cilinder festival 2009 – Hoofddorp  - Met o.a. My City Burning, Kickback, The Lucifer Principle, Legion of the Damned en Neuk!

Op 26 september, op de valreep van het festival seizoen vond in Hoofddorp de inmiddels alweer vierde editie van het Cilinder festival plaats. Het Cilinderfestival is een gratis toegankelijk festival met een tweetal tentpodiums waarvan er 1 voor house en andere dansbare muziek werd ingezet en 1 voor snoeiharde hardcore en metal met acts als My City Burning, Kickback, The Lucifer Principle, Legion of the Damned en natuurlijk huisband Neuk.

 

 

Het festival is in 2006 opgezet door een groep jongeren die vonden dat er weer een plek als de Hoeve moest komen. De Hoeve deed zo’n 35 jaar dienst als jongerencentrum en poppodium. In 2006 moest dit centrum helaas worden gesloopt, echter Stichting Cilinder heeft zich ten doel gesteld deze plek en zijn functie niet te laten vergeten. De gemeente Haarlemmermeer heeft Stichting Cilinder een structurele subsidie verleend en hierdoor zijn zij in de mogelijkheid om een gratis toegankelijk festival te organiseren, voor alle oude bezoekers van de Hoeve en de aanwas van de al dan niet alternatieve jeugd in de Haarlemmermeer.

 

Door diversen omstandigheden konden we helaas niet de hele dag aanwezig zijn en verder hebben de house tent de hele dag links laten liggen, want dat is niet echt aan ons besteed. Als we rond de klok van een uurtje of vijf in de middag het festival terrein betreden is het behoorlijk druk op het niet al te grote terrein. Wat meteen opvalt is de prettige indeling met twee redelijk grote tenten, een ruime bar en daarvoor een aantal festival tafels en enkele kraampjes met de nodige vette hap en snacks. Wat betreft de bands, op het moment dat we aankomen staat The Set Up net op het podium. Deze hebben we echter voor het grootste deel gemist maar de band sloeg toch behoorlijk aan want het was redelijk druk in de tent waar de band stond te spelen. Tijdens de set van de volgende band, het Belgische Length Of Time was het een stuk minder druk dan tijdens de show van The Set Up, of het kwam doordat het publiek moegestreden was of dat het etenstijd was laten e maar even in het midden. De band wist echter met hun energieke hardcore een uitstekende show neer te zetten. Hierna was het de beurt aan het eveneens uit België afkomstige Rise and Fall. Deze band is inmiddels geen onbekende meer in de Europese hardcore scene en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de tent binnen de kortste keren behoorlijk vol stond en als de band de eerste akkoorden inzet, barst voorin meteen de moshpit los. De band weet felle, agressieve riffs te combineren met diepe hardcore breaks wat een groot deel van het publiek wel weet te waarderen.

 

 

Hierna is het de beurt aan het Apeldoornse The Lucifer Principle. De band bracht eerder dit jaar het uitstekende album ‘Welcome To Bloodshed’ uit, een plaat waar je niet zomaar omheen kan. Als de band het podium betreedt is het opnieuw behoorlijk vol in de tent en de heren weten een degelijke en enthousiaste show neer te zetten. De set bestaat net natuurlijk voornamelijk uit nieuw materiaal van het meest recente album zoals “Born in Bloodshed”, “Graveyard Ave“ en “Dead Resort” maar ook het oudere werk van het debuutalbum zoals “The Pitch Black Dawn“ en “Soul Saviour Throat Cut” wordt niet vergeten. De band weet mij opnieuw van hun klasse te overtuigen. Ik moet echter toch toegeven dat ik de band wel eens in betere doen heb gezien, echter het publiek geniet met volle teugen en er ontstaat zo nu en dan zelfs een flinke moshpit. Omdat het programma enigszins is uitgelopen wordt het optreden van The Lucifer Principle helaas voortijdig stopgezet, jammer want ik had de band graag nog wat langer zien spelen.

 

 

Na het geweld van The Lucifer Principle was het opnieuw de beurt aan twee hardcore band, te weten Enemy Ground en het Franse Kickback. Deze twee band hebben we echter voor het grootste gemist omdat de inwendige mens ook verzorgd moest worden maar aan de publieks reacties te zien wiasten ook deze bands behoorlijk te overtuigen.

 

Een van de headliners van deze vierde editie van het festival was het Limburgse Legion of the Damned. De band heeft de laatste jaren flink naam gemaakt in de binnen en buitenlandse scene en het was dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van het publiek speciaal voor deze band naar Hoofddorp was afgereisd. De band zet vanaf de eerste tonen van opener “Dead Head March” de beuk er flink in gedurende vijftig minuten kunnen we dan ook genieten van een vette, strakke pot thrash. Legion Of The Damned ramt en beukt aan alle kanten en met een set met slechts klassiekers zoals “Son Of The Jackal“, “Slaughtering The Pigs”, “Cult Of The Dead” en “Wherewolf Corpse” kan het optreden al niet meer stuk. Na de afsluiter, bandhyme “Legion Of the Damned” laat de band ook vandaag een degelijke, rauwe en verpletterende indruk achter. De heren uit het zuiden des land onder aanvoering van zanger Maurice Swinkels wisten vandaag dan ook een prima show neer, klasse.

 

 

Omdat ik verder niet echt bekend ben met de muziek van Neuk, besluiten we om niet lang na de prima show van Legion of the Damned richting huis te gaan. Helaas voor de huisband van het festival, maar hopelijk gaan ze volgend jaar in de herkansing. Al met al kan deze vierde editie van Cilinder fest als zeer geslaagd de boeken. Wat echter wel opviel was het hoge hardcore gehalte van de optredende bandjes, mijn inziens had de programmering wel wat afwisselender mogen zijn, maar omdat dit toch een gratis festival is mogen we natuurlijk helemaal niet klagen. Verder wil ik bij deze de organisatie en met name Marijn bedanken voor de goede zorgen en als de gemeente ook een beetje mee wil werken kunnen we volgend jaar een knallende vijfde editie van het festival tegemoet zien. Wij proberen in ieder geval weer aanwezig te zijn!!


Voor meer bandfoto's zie het fotogedeelte van deze website!!!