Ministry Enjoy The Quiet - Live At Wacken 2012

13th Planet Records

Website:

Watain

Op 23 augustus is er een nieuwe live dvd van de industrial metal band Ministry verschenen, getiteld ‘Enjoy The Quiet - Live At Wacken 2012’. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het hier om live opnamen van de show die de band in 2012 tijdens het Wacken Open Air festival ten gehore bracht. In 2007 werd met veel bombast door Ministry frontman Al Jourgensen aangekondigd dat Ministry zou gaan stoppen en dat er nog één laatste album zou verschijnen, getiteld ‘The Last Sucker’. Hierop werd er nog een keer getourd in het kader van de "C-U-LaTour" in 2008 waarna het volgens Al Jourgensen echt over was met de band. Vervolgens verscheen in 2012 als een donderslag bij heldere hemel een nieuw album, getiteld ‘Relapse’. Ter gelegenheid van deze release ging de band opnieuw op tour, en zo stond de band in de zomer van 2012 op het prestigieuze Wacken Open Air festival waar de band een van de afsluiters van de laatste festivaldag zou zijn waar ik overigens ook zelf bij was.

‘Enjoy The Quiet - Live At Wacken 2012 bestaat uit één dvd waar het live optreden van de band op Wacken te zien is. Ondanks dat de band ’s nachts pas rond de klok van kwart voor 1 het optreden aftrapt met “Ghouldiggers” is goed te zien dat het festival terrein nog goed gevuld is. Wat verder opvalt is het harde geluid, de massieve geluidmuur en de grootse lichtshow. Verder zijn de opnames vrij donker omdat er veel rood licht en rook gebruikt wordt en is op sommige momenten goed te zien dat het die dag behoorlijk geregend had waardoor het terrein een grote modderpoel was geworden. Wat betreft de setlist, deze bestaat voornamelijk uit nieuwer materiaal zoals “No W”, “Rio Grande Blood”, “LiesLiesLies”, “Life Is Good”, “99 Percenters” en “Relapse”. Het zijn echter de klassiekers waar het publiek op zit te wachten zoals “N.W.O.”, “Just One Fix” en het afsluitende “Thieves”. Verder opvallend detail is dat het optreden er na een klein uurtje alweer op zit. Het eerste schijfje bevat dan verder nog de livebeelden van de show uit 2006, al zijn deze van wat mindere kwaliteit dan de opnames uit 2012.

Naast de videobeelden bevat deze release tevens de audio opnamen van de show op cd en wordt het geheel aangevuld met een derde cd met daarop de audio opnamen van de Wacken show uit 2006. Net als de opnames op dvd laat de geluidskwaliteit van de show uit 2006 echter nogal wat te wensen over. Verder is de setlist van de show in 2006 nagenoeg hetzelfde als die in 2012, waar logischerwijs de nummers van het in 2012 verschenen 'Relapse' ontbreken.

Ondanks dat de band voornamelijk nieuw werk ten gehore brengt is deze release behoorlijk interessant voor de Ministry fan. Fans van het oudere werk komen met deze release echter wat minder aan hun trekken en kunnen beter het uit 1990 stammende live album ‘In Case You Didn't Feel Like Showing Up’ nog eens opzetten. Verder detail is dat deze show van Ministry een van de laatste was met gitarist Mike Scaccia, die eind vorig jaar tragisch om het leven kwam ten gevolge van een hartaanval toen hij met zijn andere band Rigor Mortis op het podium stond. Zo zal er binnenkort nog een studioalbum uitkomen, dat de titel 'From Beer To Eternity' zal dragen waarop de allerlaatste songs van Mike te horen zullen zijn.

Tracklist:
Live At Wacken 2012
01. Ghouldiggers
02. No “W”
03. Rio Grande Blood
04. LiesLiesLies
05. 99 Percenters
06. Life Is Good
07. Waiting
08. Relapse
09. N.W.O.
10. Just One Fix
11. Thieves

Live At Wacken 2006
01. Fear Is Big Business
02. Señor Peligro
03. No “W”
04. Rio Grande Blood
05. The Great Satan
06. Waiting
07. LiesLiesLies
08. Worthless
09. Wrong
10. N.W.O.
11. Just One Fix
12. Thieves
13. Khyber Pass
14. Psalm 69

Koop nu Ministry bij LARGE